A mai digit gépek nagy részével meg lehet próbálni, akár auto üzemmódban is, de pl. éjszakai csillagoshoz ki kell kapcsolni a vakuját, akkor ő majd növeli a záridőt és/vagy az érzékenységet, szóval még akár jó is lehet. Persze állvány és időzítés bekapcsolása kell hozzá, hogy ne mozduljon be a kép.
Na megyek haza, vége a heti robotnak. A fotóstanfolyam igény esetén este folytatódik...
ÁHÁ! Így már világos(abb). Nagyon vacak kis gépkönyvet adtak a gépemhez anno. KÖSZIKÖSZIKÖSZI!
Asszem 29-én nem fogunk találkozni, mert én a Teddy-féle partira gondoltam. de biztos szép lesz Erdély! Merre mentek?
Tibkin! Köszi neked is! :D
ui: ezért a sok hasznos infóért érdemes volt ma dolgozni jönni!
Nekem egy HP R817 van. Compact kis gép és mindent lehet rajta manuálisan állítani. Ki is szoktam ezt használni. ISO, záridő, fókusz, rekesz, fehéregyensúly, meg minden amit el tudsz képzelni.
DE
Az már nem állja meg a helyét manapság, hogy auto módban nem lehet jó éjszakai képet csinálni. Akár különleges hatásokkal is. Persze én is ezt hittem, és pont ezért vettem meg ezt a gépet. Viszont amikor kipróbáltam, kellemes csalódás ért! EZ a gép tudd! Hihetetlen képeket csináltam már vele, teljes AUTO módban. Persze most mondhatjátok, hogy ja persze...! Majd, ha megtalálom valamelyik gépemen akkor megmutatom.
Nyuszikusz! Az M a Manual üzemmód, ilyenkor mindent lehet állítani a gépen, az automata nem szól bele. Ja, egyébként ilyenkor is van makró és szupermakró is. Ha összejön nekem a 29, és tudok menni, márpedig nagyon szeretnék, akkor szívesen megmutatom, miket is tud a fényképeződ!
Ördögöd van!
Az A Aperture-t jelent, ami magyarul a rekesznyílása, vagy röviden rekesz. Ott kézzel állíthatod a rekeszt, és a gép fényméréssel megmondja, hogy oké, Te ilyen rekeszt akarsz, akkor egy ilyen idővel fogok fényképezni.
Az S a Shutter speed, vagyis az expozíciós idő. ebben a módban azt állíthatod be, hogy mennyi ideig tartson a kép felvétele. Ilyen éjszakai képet pl. ebben a módban tudsz készíteni. Bár, valószínűleg vinnyogni fog a gép, hogy de hát a maximális rekesznyílás is kevés a 15másodperces expozícióhoz, mert sötét lesz a kép. Ez persze nem jelent semmit, nem tudja szegény, hogy pont olyat szeretnél.
Ezek félautómata módok, 1 dolgot választasz, a másikat ő kitalálja.
M módban viszont mindkét értéket (rekesz és idő) állítgathatod kedvedre. Persze itt is láthatod, ha a gép szerint sötét, vagy túl fényes lesz a kép, de pont ezért használsz kézi beállítást, hogy ő ne állítson semmit.
Ennél eccerűbb szavakkal nem tudom leírni, hogy "lik" meg "áramlik befele a fény" , úgyhogy tényleg jobb lesz személyesen.
Viszont ha a 29.-e az Április hónap, akkor ahhoz el kéne jönnöd velünk Erdélybe, ahol akkor épp tartózkodni fogok többedmagammal...
Vagy máskor találkozunk.
Sziasztok!
Teleszkópot keményíteni hogyan lehet legegyszerűbben? Próbálkozott már valaki fém"pogácsákkal"? Ha igen, mekkora méretűt kell betenni?
Köszi a tippet mindenkinek, a Pásztóynál vettem új gumikat.
ESSO, szeretném megkérdezni tőled, hogy az oldaldobozaidhoz mekkora platni tartozik? (Most készítenénk a tartót Blue leírása alapján.) Illetve ha megrendelem, akkor az jár a dobozhoz, vagy külön kell megrendelni az Universal Adapterplatte nevű cikket?
Előre is köszi, üdv: Miki
Ilyesmit kéne tudni mindenkinek, aki gépet vesz a kezébe, de ne félj, sokan nem tudják.
3 dologtól függ egy kép világossága/sötétsége.
1. rekesz - azaz mekkora likon egeded be a fényt?
2. expozíciós idő - mennyi ideig gyühet be a fény a likon
3. érzékenység - digitálisnál ez állítható, régen olyan filmet vettél, amilyen a témához kellett....
Minél nagyobb likon engeded be a fényt, annál kevesebb ideig kell hogy áramoljon befele. Tehát a rekesznyílás és az idő fordítottan arányos.A rekeszértékek így vannak megadva: 2.8, 3.6, 4.8 stb. .
Hogy ne legyen egyszerű a kisebb érték nagyobb likat jelent. Jó hír viszont, hogy 1 rekeszértékugrás pont 2* illetve fele annyi időkompenzációt igényel.
Tehát, be vagy állítva ISO 100-ra, 3.6-os rekesszel azt mondja a gép, hogy neked 1/30 secet kell exponálni. Fogod magad és állítod a rekeszt 2.8-ra és hopp, már csak 1/80idő szükséges, vagyis nem fog bemozdulni a kép.
Persze ha automatikán használod a gépet erre nincs gondod, de úgy nem is lesz éjszakai képed.
Nekem a másik gépem egy Oly C730... Azon is asszem 15 v. 16mp a maximális záridő, de a 760UZ-n nem tudom, van-e a tárcsán külön A/S/M, vagy így egyben van, ki kell választani az M üzemmódot, majd a nyílgombokkal lehet az időn változtatni, talán 1/2000-16-ig (mp) lehet, a rekesznyílás pedig általában az a szám, amit 2,8-8-ig tudsz változtatni ilyenkor. Minél nagyobb, annál kisebb a rés, amin az optika kilát, annál kevesebb fény jut be, szóval itt a kisebb jobb. Húúú, mennyit tudnék erről beszélni... . Az ISO-t nem szabad a zaj miatt túl nagyra venni, én azért hagytam 100-on, csináltam egyet 400-on is, azon szinte nappali világosság van, de szemcsés nagyon! Érdemes kísérletezni, érdekes képeket lehet kihozni, olyat, amit az automata nem tud.
Motorozás közben? Fel kell szerelni a bukóra a fényképezőt, és a kormányra kivezetni az elsütőgombot! Ránézel arra, amit fényképezni akarsz, aztán katt!
Sörös kollégáknak persze mást jelent a rekesz, magas laszti volt, mi?
Na megyek haza, vége a heti robotnak. A fotóstanfolyam igény esetén este folytatódik...
amúgy fingom sincs a fényképezésről,auto oszt gombnyomás.
Asszem 29-én nem fogunk találkozni, mert én a Teddy-féle partira gondoltam. de biztos szép lesz Erdély! Merre mentek?
Tibkin! Köszi neked is! :D
ui: ezért a sok hasznos infóért érdemes volt ma dolgozni jönni!
Bár én azt vallom, hogy HP-től csak nyomtatót...
http://manuals.info.apple.com/...
A 14-15. oldalon leírják kb. ugyanezt.
DE
Az már nem állja meg a helyét manapság, hogy auto módban nem lehet jó éjszakai képet csinálni. Akár különleges hatásokkal is. Persze én is ezt hittem, és pont ezért vettem meg ezt a gépet. Viszont amikor kipróbáltam, kellemes csalódás ért! EZ a gép tudd! Hihetetlen képeket csináltam már vele, teljes AUTO módban. Persze most mondhatjátok, hogy ja persze...! Majd, ha megtalálom valamelyik gépemen akkor megmutatom.
Az A Aperture-t jelent, ami magyarul a rekesznyílása, vagy röviden rekesz. Ott kézzel állíthatod a rekeszt, és a gép fényméréssel megmondja, hogy oké, Te ilyen rekeszt akarsz, akkor egy ilyen idővel fogok fényképezni.
Az S a Shutter speed, vagyis az expozíciós idő. ebben a módban azt állíthatod be, hogy mennyi ideig tartson a kép felvétele. Ilyen éjszakai képet pl. ebben a módban tudsz készíteni. Bár, valószínűleg vinnyogni fog a gép, hogy de hát a maximális rekesznyílás is kevés a 15másodperces expozícióhoz, mert sötét lesz a kép. Ez persze nem jelent semmit, nem tudja szegény, hogy pont olyat szeretnél.
Ezek félautómata módok, 1 dolgot választasz, a másikat ő kitalálja.
M módban viszont mindkét értéket (rekesz és idő) állítgathatod kedvedre. Persze itt is láthatod, ha a gép szerint sötét, vagy túl fényes lesz a kép, de pont ezért használsz kézi beállítást, hogy ő ne állítson semmit.
Viszont ha a 29.-e az Április hónap, akkor ahhoz el kéne jönnöd velünk Erdélybe, ahol akkor épp tartózkodni fogok többedmagammal...
Vagy máskor találkozunk.
Mi lenne, ha 29-én átvennénk ezt még eccer? Így kicsit bonyolultnak tűnik, pedig biztos nem az.
Az A/S/M mód-ban van a makró, nem? ÉS ebből az, amit mondasz az nem a makró? Hazamegyek, és megnézem.
Bukóra? áááá
Teleszkópot keményíteni hogyan lehet legegyszerűbben? Próbálkozott már valaki fém"pogácsákkal"? Ha igen, mekkora méretűt kell betenni?
Köszi a tippet mindenkinek, a Pásztóynál vettem új gumikat.
ESSO, szeretném megkérdezni tőled, hogy az oldaldobozaidhoz mekkora platni tartozik? (Most készítenénk a tartót Blue leírása alapján.) Illetve ha megrendelem, akkor az jár a dobozhoz, vagy külön kell megrendelni az Universal Adapterplatte nevű cikket?
Előre is köszi, üdv: Miki
Tehát 1/40 és 1/80 .
3 dologtól függ egy kép világossága/sötétsége.
1. rekesz - azaz mekkora likon egeded be a fényt?
2. expozíciós idő - mennyi ideig gyühet be a fény a likon
3. érzékenység - digitálisnál ez állítható, régen olyan filmet vettél, amilyen a témához kellett....
Minél nagyobb likon engeded be a fényt, annál kevesebb ideig kell hogy áramoljon befele. Tehát a rekesznyílás és az idő fordítottan arányos.A rekeszértékek így vannak megadva: 2.8, 3.6, 4.8 stb. .
Hogy ne legyen egyszerű a kisebb érték nagyobb likat jelent. Jó hír viszont, hogy 1 rekeszértékugrás pont 2* illetve fele annyi időkompenzációt igényel.
Tehát, be vagy állítva ISO 100-ra, 3.6-os rekesszel azt mondja a gép, hogy neked 1/30 secet kell exponálni. Fogod magad és állítod a rekeszt 2.8-ra és hopp, már csak 1/80idő szükséges, vagyis nem fog bemozdulni a kép.
Persze ha automatikán használod a gépet erre nincs gondod, de úgy nem is lesz éjszakai képed.
Legalábbis nekem ilyesmi rémlik
Motorozás közben? Fel kell szerelni a bukóra a fényképezőt, és a kormányra kivezetni az elsütőgombot! Ránézel arra, amit fényképezni akarsz, aztán katt!
Sörös kollégáknak persze mást jelent a rekesz, magas laszti volt, mi?
És ha hiányzik hátul pár rekesz, akkor?
Nekem a 8x4 -ről ez jut az eszembe!
számomra ezt jelenti:
A 4-es rekesz mit jelent?
Blue: kár, h motorozás közben nem tudok fotózni, mert nagyon klassz képeket lehetne csinálni. Utasként sokat zizegtem motorozás közben.