de az összeget csak akkor határozzák meg ha vége az eljárasnak.....
és akkor sztm a képek alapján amit csinált a csávó arról állapítják meg az árat nem?
sztm csinálhatom a gépemet lassan:D
Csináld meg nyugodtan, de csak ha már a kártérítés összegéről megegyeztetek. A rendőrségi határozatot nem kell megvárni, mert az nem függ ősze a kár anyagi mivoltával.
kérdeztem aztmondta azt nem ő mondja meg,,ő csak fényképez
kérdezem akko mostmár lehet javitani a gépet, aztmondja lehet de ő addig míg nincs vége az eljárásnnak nem nyúlna hozzá.....stb..
akko most hagyam úgy vagy lehet csinálni?
Nem kérdeztél rá? Vagy ennyire aktafasz volt?
Elvileg nem ott állapítja meg szóban ugye, de azért szoktak mondani egy körülbelülit, ha nem túl macerás, hogy mi tört össze/mi sérült.
kijött a biztosítótol egy csávó,körbefényképezte a motort, az idomokat mindent......
semmi újjat nem mondott..
én azt hittem h felbecsüli h mennyi lett a károm vagy valami..
Anyámék engem is hajtottak, hogy adjam el, miután össztörtem a régit pár éve.
Nem jó eladni, mert csak nagyobb hiszti lessz, amikor hazahozod a következőt!
sztetek így sérülten mennyit érhet(motorom)?
a motorja üzemképes azzal nincs gond csak a fejidom lámpa tartókonzol a többi már csak apróság a villa meg ilyenek nem sérültek a fontosabbak.....(friss műszaki:É)
én szivem szerint megcsinálnám meg lehet meg is fogom,csak anyámék hajtják adjam el úgyis szeretnék nagyobbat majd:)...
kiváncsi lennék....
Nekem is felverite, de tökmind1 volt... Nem volt az egész ruházatomon egyetlen száraz folt sem
Amit meg a meleg aszfaltról felvert az első kerék langyosabb( kb. 15 fokos ) vizet, az még jól is esett a lefagyott lámujjaimnak. A szembe jövő autósok is kellemes zuhannyal szolgáltak. A bőrruhám könyöke ahogy lejebb lógott, összegyűlt benne a víz, és amikor a benzinkúton levettem a keztyűt, és lelólgattam a kezemet, akkor kiömlöt fél-fél liter viz a ruhámból. De mire hazaértem már nem volt olyan vicces a dolog, mert lilák voltak a kezeim, és alig éreztem az ujjaimat. Sosem gondoltam volna, hogy a forró leömlőt fogom egyszer kétkézzel ölelgetni. Életemben nem motoroztam ilyen szart, mint tegnapelőtt.
Kösz iszépen Géza! Elmentettem a dolgokat, memorizáltam is amit tudtam. Nem egyszerű!
Az esésre meg annyit tudok mondani (szerencsére), hogy looool! A szombati esőből én is kaptam, pont Oktogonnál kapott el, Nyugatinál meg már félre is álltam a felüljáró alá. :D Kb. 1 órát szobroztam ott, aztán indultam tovább. Az volt a durva, hogy így idom nélkül az első kerék rohadtúl felverte a vizet és a cipőm olyan volt mint ha a Dunában mászkáltam volna vele. Vagy neked is felveri úgy, hogy rajta van az idom?
Be lehet vasalni mindent, nem az egész ruha árát, hanem amennyit a kárszaki odaítél.
Úgy néz ki a dolog, hogy pl. kijöttek eléd, és nem sikerült megállni, crash van.
Ekkor 2 dolgot lehet tenni:
A: Nem hívsz rendőrt
B: Hívsz rendőrt helyszínelni( feljeletést nem kell tenned )
Ha személyi sérülés van, és mentő jön, akkor helyszínelő rendőr is jön vele kötelezően.
A: Ha az autós elismeri, nem kell rendőrt hívnod feltétlenül. Ekkor kitöltötök egy betétlapot HIÁNYTALANUL MINDEN SZART RAJTA! (ha bármi hiányzik akkor cseszik rád a biztosító...) És érdemes még a betétlap mesélős részére ráíratni az autóssal, hogy elismeri a felelősségét, meg egy külön papírra is, hogy elsimeri a felelősségét, mindezt ha lehet tanúk is írják alá. Erre azért van szükség, mert ha besétálsz a biztosítóhoz csak a betétlappal, akkor az ügyintéző nénike közli veled, hogy gyorsan jöttél, és te vagy a hibás, vagy kikerülhetted volna, és te vagy a hibás. Mindezt rezzenéstelen arccal már akkor közli veled, amikor még azt sem tudja pontosan mi történt... (Én akkor üvöltöztem, amikor megkérdezték tőlem, hogy nem tudtam volna-e másképp esni, és akkor döntöttem el, hogy a szart is kitaposom belőlük. Így is lett! )
Ha tudsz, akkor jól jöhet, ha csinálsz fényképeket a balesetről, még azelőtt, hogy elmozdította volna bárki bármelyik járművet/résztvevőt, akár telefonos kép is jó.
B: Rendőrt hívtál, még min. 3 óráig fogsz ott rohadni, míg elindulhatsz haza. Megkérdezik mi a fene történt, leméricskélnek mindent, 10 kiló papír, le kell írnod párszor, hogy mi történt, és a végére oda kell írnod, hogy felelősnek tartod-e magad a balesetért stb. Egy külön papírt töltenek ki a rendőrök, hogy kb. mi sérült a motoron, felszereléseden stb. Ezután bemész az autós kötelező biztosítójához, és előzetes kárfelmérést kérsz, hogy ne áljon a motor még 1,5-2 hónapig, amire a rendőrség lezárja a kökemény vizsgálatot, és kapsz egy határozatot, amin rajta van, hogy ki a felelős. Azzal a papírral besétálsz a biztosítóhoz, és azt kénytelenek lenyelni, hacsak nem fellebeznek, de kisebb kárnál kizárt. Ezután a káron lehet már csak huzakodni, hogy mennyi az annyi.
Mindkét esetnek van előnye, meg hátránya is.
Ha csak betétlapozol, akkor gyorsan letudod az egész ügyet, nem megy el vele a fél életed, de lehet, hogy a biztosító kikúr veled.
Ha rendőrt hívsz, akkor 2 hónapnál előbb ne számíts a kártérítésre, de a neked kedvező határozattal nem tud baszakodni a biztosító. Ha esetleg a határozat nem neked kedvez, akkor ki kell csengetned a rendőri intézkedés költségét is. ( legegyszerűbb esetben is 50-100ezer ) Vagy fellebezhetsz a határozat ellen, de azt előbb ügyvéddel beszéld meg, hogy érdemes-e.
A kárszakértő a motor-ruha-telefon stb. károkat úgy méri fel, hogy a papírjára ráírja, hogy kb. hány %-os állapotban volt már eleve a baleset előtt.(pl. a motor másik oldalán is ütött-kopott-e a fényezés) És felméri, hogy az javítható, vagy cserével lehet csak megoldani. Csinál mindenről fényképet, aztán mond valami számot még a helyszínen, az nem hivatalos, de ha megegyeztek a helyszínen a kárszakival, akkor általában azt az összeget kihozza. Ha nincs egyezés, akkor elküld egy szakszervízbe, ahol lepecsételt árajánlatot kell kérni a javításról.(akkora összeget írnak rá, amekkorát kérsz pl. 150ezerből javítható) De ha nagyon sok, akkor a biztosító aszondja, hogy itt anyagi totálkár van, azaz nem érdemes megjavítani a motort, telefont akármit. És ilyenkor annak a baleset előtti értékéből kivonja a roncs értékét(és elosztja 3-mal ) És valami aprópénzzel akar elküldeni, amiből se megjavítani, se másik motort nem lehet venni. Ilyenkor kell bemenni, és alkudozni, huzakodni, és kihozni azt, hogyha te a roncsot leadod egy bontóba, és kapsz érte pl. 40ezer Ft-ot(viszel róla árajánlatot egy bontóból), a használtauto.hu-n rákeresve ugyanarra az állapotú/évjáratú/felszereltségű hirdetésekre kijön, hogy a legtöbbjük pl. 280ezer körül van, akkor igenis fizessenek neked 240ezret, vagy fizessék ki a korábban anyagi totálkárnak ítélt 150ezret.
Meg még 1-2 jó tipp:
Ha felkeltél a crash után a földről, és jól vagy, akkor még mielőtt a motorhoz nyúlnál, olvasd le a kocsi rendszámát(vagy rögötn fotóz ha tudsz!), és memorizáld, mert ha rögtön elhajtana, akkor megszívtad.
Nem kell idegeskedni, nyugodtan kell mindent hidegfejjel kitölteni, hogy egyik papírban se legyen hiba.
A biztosítónál határozottan kell fellépni, de nem szabad bunkónak lenni az ügyintézővel vagy hasonló, csak határozottan kell közölni vele a kész tényeket, és hogy te azért vagy ott, hogy a károdat maradéktalanul kifizessék.
Ha pl. a barátnődnek összetörik a telefonja, akkor tök mind1, hogy ki okozta a balesetet, a barátnőd telefonját kifizetik, mert ha te okoztad a balesetet, akkor a TE kötelező felelősségbiztosításod téríti meg a kárt amit te a barátnődnek okoztál pl. Ugyanez a helyzet, ha kocsival crash van, és pl. összetörik egy laptop a csomagtartban, ami nem a kocsi tulajdonosáé volt. Ezeket a kártételeket is ki lehet vasalni ilyenkor.
Na de inkább ne crashelj!
Üdv.: Géza
UI: Én tegnapelőtt szombathelyről jöttem hazafelé az alsógatyámból is kicsavartam a vizet úgy eláztam... Egy körforgalomban tesómék kocsija után zötyögve 15-20al úgy nyaltam el, mintha befagyott tavon mentem volna. Aztán ott röhögtem egy 10cm mély pocsolyában fetrengve, hogy így szoktam leszálni, és fürdeni. De legalább a víz jó meleg volt, mert át voltam már fagyva.
Ja másik téma. El kell mesélnem, mert első ilyen alkalmam volt eddig. Remélem utolsó is! :D Szóval tegnap elindultunk haverommal Gödöllőre a 31-esen. Mikor kiértünk a Kerepesi útra elkezdtem melegíteni a gumikat. Ott ugye jó széles sáv, fasza beton, döntöttem is rendesen a saját sávomban. Már kb. 2km-t jöhettünk mikor látom, elkezdenek szirénázni mögöttem meg vilog a tükröm kéken. Mondom ez remek... :D Elvileg mikor zsaru kielőzte haveromat aki mögöttem jött, haverom már villogott rám mint az állat. :D Pont abbahagytam egyébként a kacsázást mielött leállítottak, mert akkor akartam kimenni előzni az elöttem lévő autót, aki olyan 60 körül mehetett. :D Elötte viszont nem láttam a zsarut a tükörben, részben a kacsázás, részben a jobb oldali szar tükör miatt. :D Na mindegy, leállít. Egyik zsaru kapásból elkérte tőlem az összes papíromat, eltartott egy darabig, míg mindet felsorolta, majdnem megkérdeztem tőle, hogy Smart kártyát ne adjak? A másik hatalmas arc volt. :D Odajön, szokásos kérdés. "Tudeja-e, hogy miért állítottuk le?" Nézek rá bután :D "Gyorshajtás?" Zsarú majdnem röhögött. :D Azt mondja, "kacsázás". Mondom csak melegítettem a gumikat, mert elől 90es van és nagyon csúszik erősebb féktávon. Erre ő. "Igen, ezt szokták mondani." :D Erre kérdezi, hogy mekkora a motor, mondom 125. Mondta, hogy nincs az a kávédaráló hangja. Mondtam, hogy szerintem ki van herélve a dob. Erre ilyet szól. "Indítsa már be kérem." :D Beindítom, azt mondja, jó hangja van. Elkezdtem kicsit túráztatni neki, a másik meg pont beszélt a wókitókiján. :D Megy a jópofizás ezerre, aztán a végén nem lett semmi. Búcsúzás képpen rendőr még odatette: "Tartsák meg jó szokásukat, hogy megállnak a rendőröknek!" :D Haverommal visítottunk a röhögéstől a sisak alatt mikor már elmentek. :D
Szayerg! A telefonodat is kifeizette a biztosító ami összetört esésnél? Az korrekt! Figyelj és olyat, hogy kabát, nadrág(persze motoros bőr ruháról beszélek), sisak, stb... le lehet gombolni a biztosítóról? Vagy csak ha szétszakad és használhatatlan lesz? Amúgy ez hogy működik ez a biztosítós dolog? Nekem csak kötelező biztosításom van a K&H-nál. Ha pl. kijönnek eklém vagy fellöknek akkor nekem kin kell bevasalni a pénzt és kivel kell leveleznem és honnan kell kárszakértőt hívnom stb...? Szóval mi a menete ennek az egésznek? Előre is köszi a válaszokat! Balesetmentes közlekedést.
Egéybként azért érdekel most már ennyire ez a téma, mert pár nappal ezelött barátnőmet hoztam haza melóból és nem is jöttem gyorsan, 60-70 között és kifordult elém egy honda civic-kel két tizenésves hülyegyerek. Első,hátsó fék egyből, hátsó megcsúszott és egy ilyen salakmotoros pózban csúsztam, barátnőmmel a hátam mögött. Jött mögöttünk egy másik mocis az egyből ráállt a civicre és elkezdett magyarázni neki. (Thx ;) ) Szóval egyre több ilyennel találkozom, ezért érdekel a dolog.
hello vki tudna segiteni ma reggel elindultam motorzni és egy köcsög autos bevágta a satut előttem , nem mentem gyorsan de kellene egy fejidom oldalspoiler -re két oldalt a kis burkolat, és a csomagtartóra az a kis kulcsos ajto hátra,és egy plexi
aki tud az légyszives segitsen .
hallott már valamelyikőtök a D.A.S.-ről?
ez egy német cég,ogvédelemmel foglalkozikévi38 ezerért tuti ügyvédek képviselnek ,óvadékot fizetnek érted,meg szakértőket,meg mindent 5 000 000 Ft értékig
Tomio17,nagyon nagy mákod volt,nagyon sajnállak, sajna májusban én majdnem ugyanigy jártam azzal a kivétellel, hogy hiába volt köcsög az autós, a rendőrök rögtön rámfogták h nem volt követési távolság, az volt a szerencsém h tényleg nem mentem még talán 50el se, de szegény moci igy is megjárta, meg én is:(
Neked nem lett semmi bajod?
Ha alkatrész kell majd hozzá, megpróbálok segíteni, nem egyszerű az olaszban gyártotthoz szerezni
persze, ha elvből,az más.
nekem naponta 16 rugó volt hogy nem dolgoztam, egy napot kihagytam meg jött a kárszakértő, egyet, amikor bemutattam a sérüléseimről szóló papírokat, egyet, amikor bemutattam a szintén tönkrement telefont, bukót, satöbbit,és még egyet, amikor a biztosító központjában vergődtem begyűjtött iratokkal.
magyarán, a biztosító intézése eleve többe volt mint a kár maga.
természetesen, ezeket nem lehet egy helyen elintézni,ez három különböző helyen megy,m indenhol annyian vannak mint az oroszok,mindenhol reggel odamész,délután eljössz.
Ki van ez találva.
Sziasztok!Kikel vasalni minden pénzt ezekből a biztosítokbol(görényekből )Ha keveslitek az összeget ügyvédet kell fogadni,az szépen ir 1jól megfogalmazott papirkát,és 1böl(jó esetben..) elkezd csoogni a pénz Igaz idő de kamatostul kilehet sajtolni belölük.Azért(is)nemfizetnek normálisan mert az embereknek se idejük se kedvük a hossszabb fojamathoz,pedig sikerülhet a győzelem
hát én még várok egy kicsit hátha lessz belőle valami...most úgy sincs pénzem rá,a szüleimet meg nem akarom nagyon húzni lefele:S
nekem is aztmondták h 1- 2 hónap
és akkor sztm a képek alapján amit csinált a csávó arról állapítják meg az árat nem?
sztm csinálhatom a gépemet lassan:D