Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

华而不实你很愚蠢!
צעקני אתה מאוד אידיוטי
Ярките вие сте много идиотски! ! !
Prost gust sunteţi foarte idiot!
no ékezet-no problem

de annyira összeszedetlen-érthetetlen néha (10-ből 9-szer) amit írsz,hogy 3-szor kell elolvasni,hogy a fele meglegyen....
Kedves Tarka

Igazad van,és a Magyar ember számára zavaró ha ékezetek nélkül próbál valaki magyarul írni,de angol a laptopom,nem állítottam be ékezet írásra,most a munkahelyi számítógépemről írok.
És ha valaki hiányolta volna:

ARABUL (na ezzel megszenvedtem):

Cigány kiskunlachazan 20on eves ، postast كان szurt keresztul kaszaval الاشخاص السبعة هناك intenziven حتى يوم واحد اليوم 50eves gezabacsi.ma في polgarmester ، السياسة الاقتصادية الجديدة ، gardistak والدراجات النارية كثير من الناس ، gyulest أنها استمرت ورشات واثق من 50en rendorseg كنت tobben هنا cirkulaltak vedve وciganyokat في koncolastol ، إلا إيروم azert هنا لأن الكثير من سائق دراجة نارية في ijesmi لا تثير لي هنا ، فقط idomet saját أنني لم أكن قادرا على ركوب دراجة نارية بسبب megmozdulas كبيرة هذا مشتتا ، ولكن كان هناك kurvajo أمس ، halaszle لizlett الجميع igaze
MAGYARUL:

Kiskunlacházán egy huszonéves cigány egy volt postást keresztülszúrt kaszával, aki a mai napig intenzíven van.
Őt Géza bácsinak hívták.
Ma a nép, a polgármester, a gárdisták és sok motoros gyűlést tartottak.Persze több mint ötven rendőr is ott körözött védve a cigányokat a koncolástól.
Engem nem izgat az ilyesmi, csak sajnálom a saját időmet mert nem tudtam motorozni a nagy megmozdulás miatt.
De tegnap nagyon jó volt. Mindenkinek ízlett a halászlé, igaz?
tarka

amúgy pont lacházán voltam én is aznap
FRANCIÁUL:

kiskunlachazan cigany 20on eves, postast était szurt kaszaval keresztul les sept personnes il y a intenziven jusqu'à un jour d'aujourd'hui 50 veilles gezabacsi.ma le polgarmester, nep, gardistak, les motocyclistes beaucoup de personnes, gyulest ils ont duré, es sûr le rendorseg 50en vous êtes tobben ici cirkulaltak vedve le ciganyokat le koncolastol, seulement azert irom ici parce que beaucoup était un motocycliste l'ijesmi ne m'excite pas ici, seulement le sajat idomet je n'étais pas capable de monter une motocyclette à cause de grand megmozdulas que cela a distrait, mais il y avait kurvajo hier, le halaszle pour tout le monde izlett igaze
FINNÜL:

kiskunlachazan cigany 20on eves, postast oli szurt kaszaval keresztül seitsemän ihmistä on intenziven vasta tänään päivä 50eves gezabacsi.ma polgarmester, NEP, gardistak, moottoripyöräilijöiden monet ihmiset, gyulest se kesti, es Varmista rendorseg 50en Olet tobben tässä cirkulaltak vedve ciganyokat koncolastol vain azert trom täällä, koska paljon on moottoripyöräilijä ijesmi ei innosta minua täällä, vain saját idomet en voinut ajaa moottoripyörää, koska suuret megmozdulas tämän häiritä, mutta ei ollut kurvajo eilen, halaszle kaikille izlett igaze
OROSZUL:

kiskunlachazan cigany 20on phagedaenic, postast был szurt kaszaval keresztul эти семь человек есть intenziven до сегодняшнего дня 50 канунов gezabacsi.ma polgarmester, нэп, gardistak, мотоциклисты много людей, gyulest они продлились, es верный rendorseg 50en, Вы - tobben здесь cirkulaltak vedve ciganyokat koncolastol, только azert irom здесь, потому что много было мотоциклистом, ijesmi не волнует меня здесь, только sajat idomet, я не был в состоянии поехать на мотоцикле из-за большого megmozdulas, который это отвлекало, но был kurvajo вчера, halaszle для всех izlett igaze
CSEHÜL:

kiskunlachazan cigany 20on phagedaenic, sedm lidí postast byl szurt kaszaval keresztül je intenziven až do dnešního dne 50eves gezabacsi.ma polgarmester, nep, gardistak, motocyklisté mnoho lidí, gyulest trvalo, es, zda rendőrség 50en jste tobben zde cirkulaltak vedve ciganyokat koncolastol pouze azert irom tu, protože byla hodně motocyklista ijesmi nebude vzrušovat mě tady, jen si vlastní idomet jsem nebyl schopen jezdit na motorce, protože velká megmozdulas tento roztržitý, ale tam byl kurvajo včera halaszle pro igaze každého izlett
MINDEZ ANGOLUL:

kiskunlachazan gipsy 20on phagedaenic, postast was szurt kaszaval keresztul the seven people there is intenziven until a today's day 50eves gezabacsi.ma the polgarmester,nep,gardistak,motorcyclists many people,gyulest they lasted,es sure the rendorseg 50en you are tobben here cirkulaltak vedve the gipsy's the koncolastol,only azert irom here because a lot were a motorcyclist the ijesmi does not excite me here,only the sajat my time I was not able to ride a motorcycle because of the big megmozdulas this distracted,but there was bitchgood yesterday,the halaszle for everybody izlett igaze
Sziasztok! Sajnos véget ért a szezon számomra...:(
Lapratettem a vasat & ma engedtek ki a kórházból.
De legalább túl vagyok életem első highside-ján & csak a felkarom bánta
Na meg sajna a moccc... Reggel óvatosan & inkább a főnök b@asszon le 5 perc miatt, mintsem a mentős...
Üdv Mindenkinek! Erről tud-e valaki valamit esestleg?
Mikre érdemes odafigyelni egy TL szemrevételezésekor?
Előre is köszi.
http://www.expressz.hu/auto/mo...
kiskunlachazan cigany 20on eves, volt postast szurt kaszaval keresztul a heten mai napig intenziven van 50eves gezabacsi.ma a polgarmester,nep,gardistak,motorosok sokan,gyulest tartottak,es persze a rendorseg 50en vagy tobben itt cirkulaltak vedve a ciganyokat a koncolastol,csak azert irom ide mert sok motoros volt itt engem nem izgat fel az ijesmi,csak a sajat idomet nem tudtam motorozni a nagy megmozdulas miatt ez zavart,de tegnap kurvajo volt,a halaszle mindenkinek izlett igaze?
jaaa, vágóny vagy!
én meg el se mentem itthonról
Én is itthon vagyok.
én is hazaértem.
dinopapa banhatod nem jottel
Igen en othon vcagyok...
koszonet a tegnapi akasztoi kiruccanasert motoros tarsaimnak,remelem mindenki balesetmentesen hazaert,
Valóban igazad van, de:
A nándorfehérvári diadal a magyar–török háborúk egyik jelentős eseménye, amelynek során 1456. július 4–21. között a keresztények hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket.

II. Mehmed július 4-én vette ostrom alá a várat, majd Hunyadi János egy július 14-én zajlott ütközetben áttörte a török hajózárat a Dunán, és csatlakozott sógora Szilágyi Mihály várat védő seregéhez. Az egyesült magyar sereg július 21-én visszaverte II. Mehmed támadását, majd július 22-én kitört a várból és a Kapisztrán János vezetése alatt álló keresztes sereg segítségével vereséget mért a török hadseregre. Az eseményt a magyar hadtörténelem – tekintettel kivívásának körülményeire, hosszú távú következményeire, illetve nemzetközi jelentőségére – az egyik legjelentősebb magyar győzelemként tartja számon. A győzelem mintegy 70 évre megállította a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását.

A déli harangszó az egész keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet, a pápa a déli harangszóval hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy imádkozzanak a szabadságukért. 2006. július 22-én a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójára emlékeztünk.
A 14. és 15. században rendkívüli gyorsasággal terjeszkedő Oszmán Birodalom élére 1451-ben II. Mehmed szultán személyében becsvágyó és tehetséges uralkodó került. Uralkodása második évében Bizánc elfoglalásával méltó fővárost adott birodalmának, megszilárdította európai helyzetét és a hadsereg és a közigazgatás jelentős átalakításába kezdett. Az ősi oszmán nemzetségek háttérbe szorításával a birodalom vezető posztjaira csak tőle függő közembereket nevezett ki, amivel biztosította a birodalmon belüli abszolút uralmát és megteremtette a további terjeszkedés alapjait. Hadserege – magjában mintegy tízezer janicsárral, negyvenötezer szpáhival és az újonnan megszervezett tüzérséggel – a 15. század közepén szervezettségét és harcértékét tekintve még a kor európai hadseregei fölött állt.

E tekintélyes erő birtokában II. Mehmed a bizánci császárok utódának tekintette magát és birodalmát Európa és Ázsia legnagyobb hatalmává kívánta fejleszteni. A további európai terjeszkedés első lépéseként 1454-ben megszállta a Szerb Királyság nagy részét, és birtokba vette az ottani gazdag ezüstbányákat. Hunyadi János még ebben az évben kísérletet tett az elvesztett területek visszafoglalására, de nem járt sikerrel. A már 1427 óta két nagyhatalom között őrlődő szerb despota, Brankovics György Magyarországra menekült, és kénytelen volt innen figyelemmel kísérni országa bekebelezését. A törökök gyorsan megszilárdították helyzetüket Szerbiában, és 1456-ban a – már a korabeli szóhasználatban is – Magyarország kulcsának tartott Nándorfehérvár (napjainkban Belgrád, Szerbia) elfoglalására készültek. Nem maradt fenn részletes forrás a szultán terveiről. Az bizonyos, hogy Nándorfehérvár bevétele után Magyarország ellen fordult volna, nem tudjuk azonban, hogy távlati terveiben szerepelt-e az ország bekebelezése, vagy a magyar királyt hűbéresévé, adófizetőjévé kívánta tenni.
A keresztes eszme – a Szentföld visszafoglalásának gondolata – Európában már a 13. század vége óta nem volt napirenden. A nemzeti királyságok és városállamok megerősödése, a vatikáni építkezésekre és a vatikáni államszervezet megerősítésére összpontosító pápák sora, nem tette lehetővé, hogy egy keresztes hadjárat reálisan szóba kerülhessen. 1396-ban még sikerült egy jelentős lovagi hadsereget kiállítani, azonban a nikápolyi csatában elszenvedett megsemmisítő vereség még a lelkesedés utolsó csíráit is kioltotta. Az, hogy a keresztes hadjárat gondolata nem veszett végleg a feledés homályába, csak annak volt köszönhető, hogy mind a Szentszéknek, mind a „legkeresztényibb” címre áhítozó uralkodóknak propagandafogásként szükségük volt a keresztes eszme hirdetésére. Eközben pedig, az Oszmán Birodalom terjeszkedésével az erőviszonyok annyira eltolódtak, hogy a török hadsereg már csak egy egyesült nyugat-európai hadsereg bevetésével lett volna legyőzhető.
III. Callixtus pápa

Változást – valójában csak egy ismételt fellángolást – a veszély kézzelfogható közelségbe kerülése, Bizánc városának 1453. május 29-én bekövetkező eleste hozott. Nem volt kétséges, hogy II. Mehmed, a hódító néhány éven belül hadseregét a keresztény Európa ellen vezeti. A nyugati közvélemény – joggal – kételkedett a török hódítás útjában álló első számottevő akadály, a Magyar Királyság teherbíró képességében és ezt a kételkedést csak megerősítette, hogy a magyar követek az 1454. október 27-i német-római birodalmi gyűlésen kijelentették, hogy a magyarok „külső segítség nélkül kénytelenek lesznek békét kötni a törökkel”. V. Miklós pápa tudta ezt, ezért már röviddel Bizánc elfoglalása után, 1453. szeptember 30-án általános keresztes hadjáratot hirdetett, azonban ismét bebizonyosodott, hogy a Német-római Birodalom már régóta nem az a keret, amely alkalmas több állam együttes mozgósítására.

A fordulat lehetősége ismételten felcsillant 1455. április 8-án, amikor Alfonso Borgia, volt valenciai püspök személyében, III. Callixtus néven a török veszélyt igazán átérző főpap emelkedett a pápai székbe. Az új pápa május 15-én új keresztes bullát adott ki és hatékonynak tűnő intézkedéseket tett, hogy a keresztes hadjárat terve ezúttal meg is valósulhasson. Leállíttatta a vatikáni építkezéseket, intézkedett az egyházi javadalmakat megadóztató „török tized” begyűjtéséről, önkéntes keresztes had szervezésére legátusokat nevezett ki Európa országaiban és tárgyalásokba kezdett a földrész nyugati felének szinte minden jelentős uralkodójával.
Az általános félelemnek külön nyomatékot adott, hogy 1456. június 3-ától hatalmas üstökös – korabeli értelmezés szerint égi jel – világított az égen. Csóvája fenyegetően mutatott kelet felé, a közvélekedés szerint mutatva, hogy kelet felől iszonyatos csapás készül a nyugati kereszténységre (l. a Halley-üstökös).

A török elleni küzdelem érdekében látszólag megmozdult minden európai állam, az ígért segítségből azonban csak nagyon kevés valósult meg, a keresztes eszmét ismét érvénytelenítette az államérdek. A birodalmi gyűléseken megszavazott pénzt nem tudták összeszedni, a keresztes hadak szervezése lassan haladt, nagy részük csak az ostrom után érkezett meg, VII. Károly francia király még a keresztes bulla kihirdetését is megtagadta és végül a befolyt török tizedet is az Anglia elleni háborúra fordította.

III. Callixtus 1456 tavaszán már tisztában volt vele, hogy a nyugati uralkodóktól egyetlen katonát sem remélhet, ugyanekkor Magyarországról riasztó hírek érkeztek a török hadsereg méreteiről és arról, hogy Hunyadi János hajlandó békét kötni és ezt a sereget Itália felé átengedni. A pápa nem tudta, hogy a hírek valótlanok és ebben a helyzetben – végső kétségbeesésében égi segítségért fohászkodva – adta ki 1456. június 29-én – három héttel a nándorfehérvári csata előtt – Bulla orationum (Imabulla) nevezetű rendeletét, amelyben elrendelte, hogy a kereszténység valamennyi templomában a szokásos reggeli és esti harangszó között „déltájban” háromszor kongassák meg a harangokat, „jel adassék minden hívőnek, hogy imáikkal segítsék azokat, akik a török ellen harcolnak”. A déli harangszó tehát – ekkor még – nem a diadalt, hanem a végveszélyt, a keresztes eszme végső csődjét hirdette.
A török terjeszkedés Magyarországot kedvezőtlen helyzetben érte. Albert személyében 1439-ben meghalt az az uralkodó, akinek esélye lett volna egy széles törökellenes összefogást létrehozni. I. Ulászló halálával a magyar-lengyel perszonálunió megszűnése is tovább rontotta Magyarország esélyeit. V. Lászlót felkészítették az uralkodásra, de túl fiatalon került trónra és az egymással versengő bárói csoportok befolyása alá került. Így a török támadás előtt Magyarország is csak szavakban volt egységes. Az 1455-ös rendi országgyűlés megerősítette Hunyadi Jánost főkapitányi tisztségében, portánként egy arany hadiadót vetett ki, továbbá száz portánként négy lovas és két gyalogos kiállítását rendelte el. A gyűlés ígéretet tett a bárók, nemesek és főpapok személyes hadba vonulására, azonban a magyar főurak jelentős része túlzottnak tartotta a főkapitány hatalmát és azt akár egy kulcsfontosságú végvár elvesztése árán is gyengíteni igyekezett. Így az 1455 szeptemberében Magyarországra érkezett Juan Carvajal spanyol bíboros, pápai legátus legnagyobb gondja nem is a török elleni háború szervezése, hanem a magyarok közötti ellentétek elsimítása volt. Az 1456 tavaszára már Európát hatalmába kerítő általános pesszimizmust csak tovább fokozta a magyar rendek magatartása. Az 1456 januárjára összehívott országgyűlés csak április elejére ült össze és ott az a különös döntés született, hogy az országos had csak augusztus elejére jöjjön össze, mert meg kell várni az aratás végét. A döntés azért volt különös, mert ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a szultán Nándorfehérvár ellen készül, és mikor valóban megérkezett a szultáni had megindulásának híre, a gyűlés pánikszerűen feloszlott, azzal a határozattal, hogy a had vonuljon a déli határra. A parancsot végrehajtani tudó hadsereg azonban nem létezett.

E válságos helyzetben három ember akadt aki megpróbált feladatának megfelelni: Hunyadi János saját költségén felszerelt seregével Szegedre vonult, hogy ott várja be az esetleg még csatlakozni kívánó hadakat, Kapisztrán János a Magyarországon keresztes had szervezésével megbízott szerzetes serege Péterváradon gyülekezett és Juan Carvajal, aki miután belátta, hogy a magyar rendekkel semmire sem megy, az Alföld déli részén segített be a keresztes had toborzásába.
déli végvárrendszer tervszerű kiépítése az 1410-es években, Luxemburgi Zsigmond hadszervezeti reformjainak keretében kezdődött. A rendszer kiépítésében jelentős szerepe volt Zsigmond hadvezérének, Ozorai Pipónak, de a szervezés az ő 1426-ban bekövetkező halálával sem szakadt meg. Az 1426 májusában Lazarevics István szerb fejedelemmel kötött tatai szerződés közel húsz déli várat jutatott harc nélkül magyar kézre. Ekkor került magyar fennhatóság alá a nándorfehérvári vár is. Az erősség ettől kezdve – 1521-ben bekövetkezett elestéig – földrajzi helyzeténél és méreténél fogva is kulcsszerepet töltött be a magyar határvédelemben.
Nándorfehérvár 16. századi ábrázoláson.

Nándorfehérvár földrajzi helyzetéből adódó kulcsszerepe abból következett, hogy ha a török szultán Magyarország ellen nagyobb szabású hadműveletet akart indítani, mindenképpen el kellett vonulnia Nándorfehérvár közelében. A korabeli hadseregek felvonulásakor ugyanis a legnagyobb problémát az ivóvízellátás jelentette, ezért a csapatok igyekeztek valamilyen folyóvíz közelében maradni. Az sem volt elhanyagolható szempont, hogy ilyenkor az élelem és hadianyag-utánpótlás is lebonyolítható volt vízi úton. Egy Magyarország felé támadó, nagyszámú embert és állatot felvonultató török hadsereg számára ezért szinte csak a Duna irányában történő támadás jöhetett szóba. A várat megkerülni sem lehetett, mert egyrészt ezzel a török hadsereg elesett volna a vízi szállítás lehetőségétől, másrészt a várba beszállásolható több ezres védősereg állandó fenyegetést jelentett volna a török csapatok hátában.

A vár a korabeli várépítési technikának megfelelően épült és ez okozta sebezhetőségét is. A korban még kifejlődőben volt az ostromtüzérség és a várak falait még viszonylag vékonyra és magasra építették. A magas falak kellően erős ágyúzás hatására könnyen leomolhattak. A várvédők helyzetét éppen az tette kilátástalanná, hogy a török hadsereg a kor egyik legmodernebb és legnagyobb tüzérségével volt felszerelve.
II. Mehmed 1455 és 1456 telét teljes egészében a hadi előkészületeknek szentelte. A Konstantinápoly bevételénél tapasztaltak alapján különös gondja volt a tüzérség felszerelésére. Egész Európából Drinápolyba csalogatta az ágyúöntéshez, a lövegek kezeléséhez értő szakembereket és közel háromszáz löveget készíttetett fel a hadjáratra. Ezek a szakemberek részt vettek a hadjáratban is, ezért a török tüzérek túlnyomó része nem a törökök közül került ki, hanem Európa különböző keresztény országaiból.

A török sereg 1456. május elején indult a közel ezer kilométeres útra. A felvonuló had létszámát a korabeli szemtanúk legalább százötvenezresre becsülték, és ezt a számot a 20. század közepéig átvették a történetírók is. Figyelembe kell venni azonban, hogy a nagy hadseregek vonulása a korban is ritkán fordult elő és egy több tíz kilométeres, jelentős számú irreguláris erő által kísért hadoszlop látványa könnyen túlzásra ragadhatta a laikus megfigyelőt. A hódító hadsereg látványa okozta félelem, csak tovább fokozhatta ezt a hatást. Az új kutatások szerint az akkori török hadsereg reguláris állományának létszáma még csak 20-30 ezer ember lehetett, amely a 17. században is csak hetvenezer főre emelkedhetett, s támadó hadjáratokban maximum a felét vezényelhették a külföldi hadszínterekre. A török csapatokat mindig nagyszámú irreguláris erő is kísérte, melynek létszáma elérhette a reguláris erők 70-80%-át is. A ma elfogadott legvalószínűbb becslés szerint a Nándorfehérvár ellen támadó török csapatok mintegy 40 000 fős reguláris és 30 000 fős irreguláris erőből álltak, de vannak olyan vélemények, amelyek az össz török haderő számát inkább 50 ezerre teszik.

A magyar seregek létszámában kisebb a bizonytalanság. A várat védő csapatok létszáma 5000-7000 között volt, Hunyadi mintegy 10 000 fős sereg élén vonult Szegedre, ahol még 2000 fő csatlakozott hozzá. A bárók közül Korogyi János macsói bán volt az egyedüli, aki katonáival itt csatlakozott Hunyadihoz és részt is vett a csatában. Kapisztrán János keresztes hadseregének létszámára a legvalószínűbb becslés 30–35 000 fő.

Összességében tehát a teljes létszámot tekintve a török hadsereg közel kétszeres, a reguláris erőket tekintve közel háromszoros túlerőben volt.

Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de örülök hogy veled mindenről olyan klasszul el tudok beszélgetni, és még az érdeklődési körünk is ugyanaz!