Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

abból a pénzből amit az albérleti díjra költ.
ÉS a 30 éves lakáshiteles miből fogja fizetni a hiteltörlesztőjét? Lesz kb. 60, mire lejár neki. Van rá garancia, hogy egyáltalán él addig? Ha férfi, akkor semmi esetre sem...
Ha örökölnék ingatlant, akkor OK lenne a dolog, de eszembe nem jutna akkora baromságot csinálni, hogy eladósítsam magam olyan időtávra, amit talán meg sem érek, olyan pénzből, amit még meg sem kerestem egy olyan dologra, ami talán semmit sem fog érni, mire lejár a hitelem. Elég sok olyan helyet tudnék mutatni akár országon belül is, ahol 20-25 éve még a tízszeresét érte egy ingatlan...
Ma motoroztam egy jó nagyot munkába menet-jövet. Hazafelé Gödöllőn egy kereszteződésben oldalról jött egy F-es GS500. Pont ilyen fekete-szürke-piros mint az enyém. Egy hölgy vezette a gépet, fehér kabátban. Ki lehetett az? :) Integettem de már szerintem későn.
Szerintem nem hogy nem igényelnek hitelt az emberek, hanem nem is kapnak...persze sokkal óvatosabbak is az emberek.
A bankok nálunk teljesen rendellenesen működnek. Nem arra az egészséges működésre vannak beállítva hogy a lakossági megtakarításokból kínálnak lakossági hiteleket.
Egész egyszerűen a jegybanki alapkamat alatt fizetnek a banki betétekért! Majd ebből az összegből egész egyszerűen inflációkövető állampapírokat vesznek. Hátradőlnek és híznak mint egy k.baszott tumor, holott a bankrendszernek a gazdaság motorjának kéne lennie.
Máshol biztos az... ...és itt aztán nagyon el lehetne kalandozni...
így van, akkor az albérletben élő, miből él majd? ha nemhogy az albérleti díjat, de még a rezsit se tudja kifizetni?
Nem lesz nyugdíj az fix... már azoknak sem akik most járnak 50 körül. Az lesz amit az ember félre tud tenni.
Neki, ha nem cseszi el akkor nem kell aggódnia a nyugdíjas évei miatt. De egy átlag kereső, aki 40 évig albérletben élt, megnézem, hogy fogja a nyugdíjából kifizetni az albérletet és a rezsit. Mert a minimál pénzből félretenni nem tud. Viszont,ha ezt a pénzt a saját lakás vásárlása költi, akkor 20 év elteltével lesz egy saját lakása, és már csak a rezsit kell valahogy kihoznia. Azért ez sem mindegy. Nyugaton persze megy a bérlés, ott nincs gond idős korban se...
Annak idején igen sok volt a gondolkodás..............(KB 20 perc )

Kocsivétel akkor 17.-éetévét betöltő Tipo 1,4 elpattintása után kemén 370e volt a zyebemben.Még hozzátettem KB 5-600-at spórból.Ez 2003-ban volt és mondom de király vagyok veszk egy ótót ilyen gecisok pízé használtat.

Nya a sok nézgelődésnek az volt a vége hogy 7-7kiló körül 1-es puntók gömböc corsák fauvé pólók KB 120-140e bevallott kilóméterrel 7-8 évesen voltak elérhetők.
Hámondom basszameg a tipoban is ennyi volt és kis pöcs gépek voltak.
Oszt megütötte a fülem egy használt flottaként visszavett Puntók II.
Mondom megnézem őket lesz vagy 3-4.Ehhez képest vagy 60-70 db állt a telepen.Az ár KB 16-2 milla 50-120e Km-el fullextra 80-lovas motor.
Volt egy 1,8-ért 50e-el elektromos mindenféle légkondi HLX.
A legszimpibb az volt hogy az ipse elővett egy vastag dossziét és elkezdte sorollni mi mennyi hány lépés volt az autóval.Kuplungcsere,féktárcsa-betétek, satöbbi béna picsa vezette így a bal oldala fényezve valalmi karcolás miatt.

Választhatok egy külföldi 3x annyit futott bevallottan vagy ez.
Esetleg hasonló kondíciójú corsa C szabadpiacról lutri futással 4 kilóval drágábban.
Naná hogy ez lett.
8 kiló befizet 1 milla hitel 5 évre.
KB 18e-el kezdtem és 2007-ig csak olajcsere volt meg a kopó-fogyók más nem.
Utána volt 1 HF tömítés 2x meg talán 1 generátor felújítás.KB 2008-ban járt le a hitel 25e-el.

Szerintem jobban jártam mint a lelakott külföldik szervízére gyüjtöttem volna.
Egyetértek is vele. Van ismerősünk aki havi 1 milláért bérel házat (pénzügyi területen dolgozik és kiszámolta hogy így jobban jár. Lenne neki pénze hogy megvegye, de így jobban jár és bármikor új helyre költözhet ha úgy tartja kedve), mert sokkal jobban megéri mint azon a környéken venni egyet. Semmi költsége nincs, csak a rezsi és a bérleti díj. Ha elromlik valami akkor az a tulaj gondja. Klíma vagy kazánjavítás, egy kis épület tatarozás, úszómedence reparálás stb. és majdnem el is viszi az összes pénzt amit az albérlőtől beszed.
Mi már régóta karácsony után veszünk ajándékokat Sokkal gazdaságosabb! Meg megjönnek a karácsonyra várt modellek is!
Lapostévét is januárban vettünk.. 180 volt a 260-as karácsonyi szuper ár helyett...pedig két hét se telt el
Volt erről egy kisebb eszmecserénk zsékettővel, aki ugyebár Svájcban hűsöl egy ideje. Ő a bérletre esküszik, mivel jóval olcsóbb hosszú távon, mint a saját lakás. Neked "csak" a rezsit meg az albérletet kell állnod, ebből előbbit a sajátnál is értelemszerűen... de ha most mondjuk fizetsz 50 ezret egy hónapban, az évente 600.000... 10 év 6.000.000... 20 év 12 millió. A saját lakásnál meg újonnan beleölsz több mint 12 milliót (vagy a hiteled lesz jóval több), és a 10-20 éves lakásra megint költesz nem keveset, amit albérletnél megint nem te állsz, hanem a tulaj. Szóval ha csak a matekot nézi az ember, nem feltétlenül ördögtől való az albérlet. Csak itt nem ez terjedt el.
Erre vajazok Én is....
KELEPCE VOLT.....de ugye ez nem tartható, hiszen semmi iparág nem megy - így a bankok se mennek.

Én azt röhögöm amikor valaki anyázik, hogy nem kap rendes kamatot a pénzére..... De hitel neki nem kell....
És az istenért nem érti meg, hogy azért mennek le a kamatok, mert nincs hitelfelvétel se. A bank nem a saját pénzéből fogja adni a kamatot......hanem abból a nagy rakás hitelkamatból ami befolyik.

De ugye csökkennek a bevételek. Szerintem hamarosan újra beindul minden. Lesz 2-3-4 év keménység - hiszen az emberek többsége nem mer hitelhez nyúlni....de kénytelen lesz, hiszen az ember belső anyaga a többet, még, ezt is, azt is......

szerintem mindenki látta.....
Karácsonyra új plazma tv....stb.
A bankok a 40%-bevétele decemberbe folyt be...
Az ország bizonyos részein talán... de az ingatlan hiába érték, lassan mobilizálható. Hoz évi kb 400-at a házad mert kiadtad... mennyibe is van? Mert úgy van értelme arról beszélni hogy érték meg hogy van hozama ha tudjuk mennyi volt a befektetés..Annyiért eladni mint amennyibe neked került meg gyanítom hogy lehetetlen...
Valami nagy motoros buli lehet a Szelidi-tónál. Az előbb jöttem arról rengeteg mocit láttam. Ha jól tudom vasárnapig tart. Holnap asszem lemegyek.
"Csak ezt a szocik megszüntették."

...igaz, de csak egy mantra....mert kik vehették ezt igénybe?...na kik?...jé, érdekes módon azoknak sikerült végtörleszteniük.....melósok közül nem soknak volt az a fajta hitel amiből 5-6 lakást lehetett megvenni és kiadni utána meg jó áron megválni tőlük....igen, ez meg volt játszva....a felfutást az építőiparnak és a többinek csak a gazdasági növekedés adhat alapot amiből lesz melóhely amiből a melós tud megfizethető hitelre venni bármit....,de hát ez már szemantika, mindenből ki lehet magyarázni bármit...
Értem én hogy a hitel törlesztője nem magasabb vagy nem annyival magasabb mint egy albérlet havi költsége. De mi a francot csinál az ember a hiteles lakásával a nyakán ha más városban kapna munkát? A nagy büdös semmit tud vele kezdeni, a jobb állást meg bukja. A saját ingatlan, pláne amin jelentős tartozás van helyhez köt, ami a mai világban, ahol a mobilitás fontos elég nagy hátrány.

Persze ki lehet adni a hiteles lakást is, hogy ne legyen vele túl sok gond és lehet bérelni valahol egy másikat, de ez sem egy olyan sima pálya..

Ja ja:-)))
Én mindent hitelre vettem.....
De 17 évesen már melóztam - ezért jövöre meg is kapom a cégnél a törzsgárda jutalmat az elmúlt 20 évemre:-))
Elég is lesz egy pár túrára:-)))

De itt vagyok 36 évesen és megvan mindenem, ami kell, vagy akarok......és nem keresem a morzsákat az asztalon, vagy az aprót egy kenyérre.
Csak ésszel kell élni - és főleg nyitottnak kell lenni:-)))
A magyarázkodásra értem...generációs, felfogásbeli, életszínvonalbeli és még egy sor más különbség....mások a szempontok és mások az életkörülmények na meg a vágyak...csak ennyi.
Pontosan!

A BATTAI lakásra most 37000-ret fizetünk.
Itt Battán egy albélet 40.000-től indul. AZ exem egy 2 szobást 50-ért bérel. Adonyban a ház 35-ért van kiadva....

Szóval ha lehet vegyen mindenki lakást.
De nem lehet, mert ugye már kell a 20-25% önerő - ami sokaknak lehetetlen összeszedni.
Na ez is lámaság!

Az ingatlan mindig érték!
SŐT!
Ha most lenne pénzem azt vennék egy rakással....mivel lent vannak az árak.

No látod.... nekem 2 fél helyem is van
Van egy FÉL családi házam Adonyban....80nm, 1100nm kert, kút, fák...stb
És van egy FÉL Battán....2. em, 3 szobás....

NO látod!
Amíg te az albérletedet fizeted, addig Én a lakáshitelt.
Nekem 12 év múlva saját kécóm lesz neked nem...
Az albérlet az igazi pénztemető.
(Ja és Adony termel is, mivel ki van adva - így a hitel majdnem fedezve van)

Mocinál is....
Én a törlesztőt fizetem, más meg a szervízt, alkatrészeket...

De nem vagyunk egyformák, és ezért jó embernek lenni.
?

Laktunk panelban, amit eladtunk a házépítés miatt, utána laktunk 2 évet szociális bérlakásban (szintén panel) míg be nem költöztünk a házba, ami a beköltözés után csak évekkel lett teljesen kész. Nem éltem meg tragédiának egyiket sem... pedig elég kemény környéken volt a bérlakás. Ez mind azért volt hogy ne legyen a családnak magán jellegű hitele... pedig biztos sokkal kényelmesebb lett volna bankhitelből egyből 100-ra megépíteni a házat és a bérlakást kihagyva beleköltözni. Pláne úgy hogy akkor elég jól ment a bolt is..

Ja és a telket is sokkal korábban vettük mint ahogy építkezni kezdtünk rá... Türelem, ez a lényeg (szerintem)
Albérlet hónapról hónapra viszi a pénzt, és annyit mint egy normális hitelnek a törlesztőrészlete, azzal a különbséggel hogy sosem lesz a tied.
A megoldás a támogatott lakáshitelekben van. Csak ezt a szocik megszüntették. Aztán a Forinthitelek egyre durvább feltételek mellett voltak elérhetők, sőt egy ponton nem is volt, aki hitelt akart az csak devizában kaphatott.
Szépen elő volt készítve a kelepce...
Hát tudod te tényleg másképp nézed a világot...
De félre ne értsd ez így jó! De azt se bántsuk aki hitelre vett bármit is.
Én arról nem akarok vitázni, hogy ki a motoros....
Nekem fontos egy megbízható motor - mivel eddig évente 25.000-ret mentem.
Kocsim sincs....
6 éves lesz a mocim, és nem cserélném most le. Ha megnyerném az 5-öst akkor se....
Én azokat nem értem akiknek van egy jó kocsijuk, motorjuk és úgy cserélgetik, mint a kis idióták a mobiljukat (mert az újban már + 20mb tárhely van....vagy mert azon jobban fut egy játék.... (a telefon, telefonálásra van! Játszani meg lehet a cerkával:-)))

A pénz kérdés nálam kérdés. Megvettem, fizetem. Szerintem sehol nem olvastad azt, hogy tüntetésre megyek a CHF miatt, vagy anyázok. Én vállaltam, Én fizetem.
A CHF bagázst Én se értem. De ugye ez a magyar birkazmus....
Van ez a Kásler csóka. Jól behülyített itt mindenkit - csak a birkák azt nem nézik, hogy neki csinálnak ingyen reklámot. Rohadt kis halak a nagy tengerben a millió CÁPA közt....
Bár engem eleve nem érint, hiszen az összes ilyen tüntető LAKÁSHITELES.....
Nekem az adonyi házamon is van hitel, de mivel nem új, és nem vásárlásra kellet így a felújítást SZABADFELHASZNÁLÁSÚ hitel adta.
No erre semmi nem jár.....max az árfolyamgát, ami szintén egy nagy átverés lesz, és sokan mennek csődbe majd miatta.

És mivel havi pénzem van, nem milliók a számlámon - így értelemszerű, hogy hitelben gondolkodom MAJD. Így az ábránd megvalósulhat - és a család rovására se megy.

De mivel a Banditon van 3 évem még.....

2 év múlva lejár a volt házasságom hozománya......kölcsön-kölcsön-kölcsön.... Havonta megmarad 80.000ft.
A 3. évben lejár a bandit. Megmarad 145.000ft....
8. évben már nincs gyerektartásom... Megmarad 230.000ft...Ami most nincs.
Tehát nyugodtan bevállalhatok egy másik ÚJ 0km-es mocit.

Szóval miért ne ábrándozhatnék?
Az ábrándnak egy vége lehet....a munkanélküliség, de egyenlőre 5 szakmával a kezemben, ez nem hiszem hogy nagyon fenyegetne.