A vámolási ügy kissé szerteágazó. Nekem volt, hogy valódi értéken 50ezer Ft-ért rendeltem maketteket Hong-Kongból (80x60x15 cm-es dobozban), de természetesen a papírjára "Gift"-et írtak a kis okos kínaiak, és valami minimális, de még hihető értéket. Viszont volt már, akinek kisebb cuccát is megállították, rákerestek a termékekre, és ment rá a vám.
Úgyhogy függ attól:
- mit ír a feladó a kísérő papírra
- mekkora a csomag
- mennyire nem figyel oda a vámos (Miklós:-D), illetve hogy amúgy is vámmentesnek minősül-e (bizonyos értékhatár alatt az) a termék, amit behozatsz.
EU-ból nincs vám, máshonnan is csak akkor, ha egy értékhatár fölött vagy (nem emlékszem biztosan, valami 6x USD?), de ez a gyakorlatban véletlenszerű, magánembernél nem nagyon szokott lenni, max, ha jelentősebb az összeg. Ha mégis, akkor - ha jól tudom -, jön értesítő a fizetendő vámról, és a postán tudod átvenni a befizetése után a cuccot. De legegyszerűbb, ha guglizol picit, pl. "ebay vám" szavakkal, szerintem lesz találat.
nah már majd nem összeállt ez az Ebay cucc, már lassan tudom hova is kell utalni, már csak ezt vámos dolgot nem értem, ezért még majd kell fizetni vagy bent van a szállítási költségben? vagy eggyáltalán mire szabnak ki vámot?
A piros tégla megvolt, ahogy Dipshit is írta, a kávézó pedig nem a sarki (azon látszott hogy vagy átépítik, vagy lehúzták a rolót...), hanem a mellette levő hely. A házigazda csajszi Mindszenten lakik Szeged mellett, ő kalauzolt minket, uh sajna a helyek neveit nem tudom. De így remélem sikerült elmondani, hova nem érdemes menni:).
A füvészkert annak aki nem szenved növénybuzériában üres zsebbel kifejezetten drága (tavasszal két diákért fizettem olyan 8-900at)
A vadaspark se olcsó, viszont az egy fél napos programot kitesz..megéri az árát. Ami néznivaló van még a belvároson kívül az a Múzeum, meg a fogadalmi templom (Dóm), a zsinagóga is szép. Újszegeden meg nemrég készült el a fürdő, csúszdával meg mindennel (még nem voltam..feltételezem nem ingyenes )Ópusztaszeri emlékparkról nem tudom hogy fizetős e vagy sem, de ott is el lehet császkálni vagy 2 órát. A rakpartot is érdemes megnézni..egyes szegedi motorosok ott szoktak gyülekezni délutánonként
Sokkal több látnivaló nincs, mert szegedre általában tanulni vagy kórházba jönnek az emberek
(1, vagy 2 hete a szeged környéki topicban amúgy kiveséztük a szegedi érdekességeket)
Júliusban voltam Szegeden, igaz csak beugrottam pár barátommal inni egy kávét, meg sétálni kicsit (közelben nyaraltunk), de már csak ezért megérte, nekem nagyon tetszett a belváros. Viszont a vmilyen főtér közepén (sajna neveket nem nagyon tudok, de a helyi csajszi így mondta: "a főtér") lévő kávézót kerüld, mert eléggé lehúzós banda. A kávé olyan volt mint a víz, inkább álmosabb lettem tőle, az egyik leányzó banánturmixában pedig annyi banán nem volt, hogy rájöjjek, mit is rendelt. Ehhez képest én 100ft-ot is sokallottam volna, ehhez képest a sima kávé is asszem 300 fölött volt. Máshol mi nem voltunk, viszont úgy emlékszem, hogy Ópusztaszer fizetős, de ez nem tuti, nézz utána mielőtt mész. Jó kirándulást!
Én Ópusztaszerre mennék el. A parkba ingyenes a belépés, ha jól tudom... és van néhány szabadon látogatható kiállítás a fizetősök mellett. Bent Szegeden a Dóm, és környéke.. valamint a Stefánia ér meg egy sétát. Újszegeden az arborétum, közismert nevén a Füvészkert egy jó kis program. De van vadaspark is a városban. Az egész belváros szép (Kárász utca, Feketesas utca, Széchenyi tér stb., stb.).
Mennyi időtök van? Mert egy nap ezekből kitelik lazán.
Én sem tudom az összetételt, de a múltkor láttam az egyik drogériában egy "fél kilós" glicerines szappant méhviasszal, meg levendulával... Öcccázé'. Lehet, hogy holnaptól megrohamozzák a lovasok, meg a vaslovasok! Nem tartom kizártnak, hogy hasonlít a két cucc egymáshoz... csak az "enyémet" élő bőrre adják el a tiéd meg döglöttre!
sziasztok!
Szeged környékén mi van olyan dolog, amit egy kiváncsi szemnek érdemes megnéznie? Na és persze ne feledjük, hogy a zsebeink üresek, kérem ehhez igazodjatok
Úgyhogy függ attól:
- mit ír a feladó a kísérő papírra
- mekkora a csomag
- mennyire nem figyel oda a vámos (Miklós:-D), illetve hogy amúgy is vámmentesnek minősül-e (bizonyos értékhatár alatt az) a termék, amit behozatsz.