Kár, hogy eltünt István, erről ő simán simán írt volna vagy 2órányi olvasnivalót...
Remélem a fék témakörön belül a hidraulikus nyomás még ki lesz tárgyalva, mert azt sajna félbe hagytuk.
M=r*F, ahol M a forgatónyomaték, r az erőkar, F pedig az erő. Szóval kb. 0-tól 750 Nm-ig simán lehet, ha a méteres erőkarra rátalpalsz
Gyakorlatilag ennek semmi értelme, mert még attól is függ, hogy mennyit pihentél előtte, meg mit ettél reggelire, meg milyen a vörös és fehér izomrostok aránya a jobb karodban.
Van, amiből nem szabad engedni. Ez pl. ilyen! Nem brahiból adja meg a gyár az értékeket. Egy 6 -os csavart simán beletépsz az öntvénybe egy 1/2"-os krovával. De ha ennyire mérnöki módon szeretnéd a kérdést megoldani, akkor pl. a 15 cm-es dugókulcs végére akasztott 2 kg BL55 -ös liszt 3 Nm nyomatékot jelent a csavar középpontjában. Azaz 30 Nm -hez 20kg-al kell ráfeküdnöd az erőkar végére. Jah, persze ez csak akkor igaz, ha az erőkar és az erő vektorok által bezárt szög 90 fok. Merthogy abszolútértékben sin alfával szorozni kell.
Ne haragudj, nem kioktatni akarlak, de egy szerszám gyakorlatilag örök darab, ha vigyázol rá és jelen esetben nem horror összegekről van szó. Sokkal többet "fizetsz", ha egy beszakított menet miatt kókányolni kell, vagy menet közben széthullik valami.
Remélem azért tudtam segíteni. üdv
Kilazításról beszéltem.
Emelj fel egy vödör vizet. fejtsd ki ugyan azt az erőt egy 30 centis csavarkulcson. Máris kaptál 30 Nm-t. (vagyis adtál)
Tiszta öveges professzor leszek.
Képzeld el, hogy az autóm hátsó agyának a koronás anyáját egy egy méteres csővel, ráállva, vagy ugrálva tudom kilazítani.
Az sajnos csak főiskolai szinten:
Én 77 kiló vagyok, tehát az én nehézségi erőm:
Azt legyenek szívesek megmondani nekem, hogy egy átlag fizikumú ember mennyivel tud meghúzni egy csavart: konkrétan nyomatékban. Ez egy hasznos információ lesz (ez az ezredforduló japon technikáját fogja reprezentálni). A többi információ kaki.
Azt is legyenek szívesek leírni, ha valamilyen okból nem egyértelmű az eredmény (magyarul ha alapvető gépészei ismereteket kell megosztani velem [mérési szórás, stb.]. Alapelvárás egy jó minőségű csavar [mondjuk egy tucat év után]. Előre mondom, hogy ez egyetemi gépészeti kérdés. Csak gyakorlati tapasztalatokat kérek)
Nem vagy bunkó, csak szerintem is rossz napod van. :) Nem szoktál ilyen lenni, sőt általában Te segítesz mindenkinek. Erre meg minden újoncnak szüksége van, úgyhogy nehogy hallgatásba burkolózz, szükség van rád! :) Én is sok segítséget kaptam, köszönöm is, és most már hogy tapasztalatom is van, igyekszem visszaadni.
Sajna a Ninja fórum gyakorlatilag halott, pedig igazán csak ott tudnék segíteni, az ER-5 nem is az enyém...
Nem ismerek rád