Èn 2009-ben ca.:80€-ért vettem meg a szükséges MCCIO cuccokat(tartály, 5€, vezérlö 25€, pumpa 46.5, vezérlö doboz 3€), és épitettem meg a sajátom, meg még vagy fél tucat másikat...
Ehhez jö még a láncszett egyszeri vagy kétszeri ára amit ben kell megvenni, és beszerelések, ha szervízben szerelik fel. (egy láncszett ára kb 35-45 ezer HUF)
Kenőanyag, tisztító szerek. Nekünk kb 1 liter láncfűrész olaj 1000-1500 HUf/ 25-40 ezer km -re. 1 liter petróleum 1000 HUF kb ugyanerre a távra bőven elég tisztításra, főleg , ha felfogja, és visszaülepíti...
Már nem emlékszem, de egy szezonban 5-6 ezer km , szerintem egy doboz spray, és tisztító elment simán...az 3-5 ezer HUF, de van akinek több kevesebb...
Igen valóban egy hibaforrással több... az elején nagyon nagy a lelkesedés, az izgalom, odafigyelés, állítgatás...aztán megszokják, és teszi észrevétlen a dolgát, csak néha kell ránézni tartályra-feltölteni, meg sok esetben egy olajos ronggyal a láncról a port letörölni, még oldószer sem kell. Ehhez jön hozzá, hogy max gumicserekor kell fellazítani a kerékanyát hátul, és nem 1-2-3 ezer km-ként, mikor már a vége fele jár a lánc, és komolyan kezd kopni...
Szoktunk cserélni elöl kis lánckereket 30-35 ezer km táján, mert az sokat forog, ugye 2-3x annyit mint a hátsó, így az jobban kopik, de ez 2-3 ezer HUF os költségével picit olcsóbb mint egy komplett láncszett...
Én most nézegettem utána!
De gazdaságosságilag,hmmm nem jön be!
Ami valamire való volna,legalábbis nekem,az 279-euró. No és egy újabb hibaforrással több!
De ez az én véleményem!
Igazából a végtelenségig ki van kísérletezve minden, amivel nagyon jó kezdési pontot lehet kapni, utána már csap minimális finomítások kellenek, hogy saját szájízre legyen szabva.
Én vettem 3l gázolajat egy 10l-es kannába és felengedtem vízzel. Ezzel is simán lehet oldani az olajat a láncról meg a felniről, aztán sok vízzel le szoktam mosni és miután megszáradt befújom Fuchs láncsprayvel. Persze tervezem egy Scottoiler láncolajozó vételét.
Csabu987 tartja frontot a olajos topicban: http://www.sportmotor.hu/forum...
Az oldal közepén az egyszerü séma, és utána ,meg elötte sok oldalon keresztül a leírások viták visszajelzések...
Nekem két sima ejtötartályos rendszerem van, meg egy professzionális.
Kb. 50-55 ezer km-t mentem 3 motorommal amióta olajjal kenem őket...semelyik barátom, mögöttem haladó ezért nem panaszkodott. Ez egy városi legenda olyanoktól akik ilyet soha nem használtak, vagy nem tudták beállítani. Az 1400-es motorom lánca 42 ezer km -nél jár...kb egy liter olajat kentem szét rajta ez idő alatt, aminek az ára 1200 HUF volt 2009-ben, amikor beszereltem a kenő rendszert. Mivel nem kopik a lánc mérhetően- nem kell állítgatni a hátsó kerék tengelyének pozícióját, meg sem tudom saccolni hogy még egyszer ennyi vagy másfélszer ennyi van még a lánc élettartamában...annak ellenére, hogy eddig a megtett út legalább fele 2/3-a esőben volt...Most fogom installálni a 4. rendszert a következő motoromba...gondolhatod mennyire rossz lehet egy automata rendszerrel együtt élni... :)))
(A gyári lánc 24 ekm, a második szett 27 ekm-t ment el hasonló körülmények között spray-vel "kezelve")
Nincs itt vita!
Legalábbis részemről!
Egyszerűen nem szeretem ,ha valaki kategorikusan kijelent valamit!
No meg ugye tesztelgetek már pár éve,talán van némi tapasztalatom!
Nem! Az automata lánckenőből, a láncra kerülő olaj!
Ezt is teszteltük már,cikk is lett belőle.
Egyébként én teljesen megvagyok elégedve a sprayvel.
Elmegy a lánc 30-35 ezret!
Nehogy már az ne legyen jó,egy XX-nél!
Nem érdemes vitát nyitni.
Az én helyzetem elég specifikus.
A láncom most nem mondható ultra retkesnek de már kezd ezt megelőzendő kérdeztem.
Nem valami minőségi a használt repsolos fújkodó de amint elfogy a mostani flakon váltok.
Az utcánk csak murvás és az egész faluban szennyvíz vezeték fektetés zajlik szóval inkább krossz motor kéne így a piszkosodás hihetetlen sebességű
"Azért a Spray nem teszi tönkre!
Hülyeséget ne mondjunk már!"
Igazad van pongyolán fogalmaztam. A spray önmagában nem teszi tönkre. A spray összeszedve a szennyeződéseket, azokkal remek koptató, csiszoló elegyet alkotva már remek közeg a lánc szerkezetének roncsolásához. Ez már alkalmas arra, hogy terhelés hatására az érintkezö felületekből anyagot válasszon le, megnövelje a súrlódás következtében hőmérsékletet, mely nem kedvez a tömítő gyűrűkkel lezárt térben levő kenőanyagnak, sem magának a tömítőgyűrűknek sem. A tömítő gyűrűk felületén megragadt szennyeződés, "hála a spraynek", szépen hazavágja a gyűrűket, amivel már lehetősége van a kosznak bejutni, a kenőanyagnak meg kimosódni. Viszont a viszonylag rossz viszkozitású spray nem alkalmas, hogy bekússzon azokba a tömített helyekre. Így a csapok és perselyek megkopnak láncszemekben, megnő a lazuló illesztések miatt szemtávolság, amit mi hétköznapi nyelven "láncnyúlás"-ként detektálunk. Majd következik pár láncfeszítés amíg vagy el nem érjük a kerék hátrahúzásának határát, vagy be nem következik a lánc egyenetlen megkopása miatti "egyenetlen nyúlás" amikor ugye pár szemben a csapok perselyek jobban megkopnak, és ezen a részen nagyobb lesz az osztástávolság...
"Ellenben nagyon megfogják köszönni a mögötted jövők (esetenként barátaid) ,hogy össze veri a motorjukat."
Mi veri össze motorjukat, a spray-vel leváló koszdarabok?
Azért a Spray nem teszi tönkre!
Hülyeséget ne mondjunk már!
Ellenben nagyon megfogják köszönni a mögötted jövők (esetenként barátaid) ,hogy össze veri a motorjukat.
Én nem szarozok! Neki esek Brigéciollal,no meg egy erre beavatott fogkefével!
Jól megsúrolom,oszt vizet neki!
Eddig bevált!
Igaz én rendszeresen takarítom,így nem képződik rajta nagy dzsuva!
Laci rendszere kb 10-15 ezer volt:
http://www.sportmotor.hu/foto/...
Èn 2009-ben ca.:80€-ért vettem meg a szükséges MCCIO cuccokat(tartály, 5€, vezérlö 25€, pumpa 46.5, vezérlö doboz 3€), és épitettem meg a sajátom, meg még vagy fél tucat másikat...
Ehhez jö még a láncszett egyszeri vagy kétszeri ára amit ben kell megvenni, és beszerelések, ha szervízben szerelik fel. (egy láncszett ára kb 35-45 ezer HUF)
Kenőanyag, tisztító szerek. Nekünk kb 1 liter láncfűrész olaj 1000-1500 HUf/ 25-40 ezer km -re. 1 liter petróleum 1000 HUF kb ugyanerre a távra bőven elég tisztításra, főleg , ha felfogja, és visszaülepíti...
Már nem emlékszem, de egy szezonban 5-6 ezer km , szerintem egy doboz spray, és tisztító elment simán...az 3-5 ezer HUF, de van akinek több kevesebb...
Igen valóban egy hibaforrással több... az elején nagyon nagy a lelkesedés, az izgalom, odafigyelés, állítgatás...aztán megszokják, és teszi észrevétlen a dolgát, csak néha kell ránézni tartályra-feltölteni, meg sok esetben egy olajos ronggyal a láncról a port letörölni, még oldószer sem kell. Ehhez jön hozzá, hogy max gumicserekor kell fellazítani a kerékanyát hátul, és nem 1-2-3 ezer km-ként, mikor már a vége fele jár a lánc, és komolyan kezd kopni...
Szoktunk cserélni elöl kis lánckereket 30-35 ezer km táján, mert az sokat forog, ugye 2-3x annyit mint a hátsó, így az jobban kopik, de ez 2-3 ezer HUF os költségével picit olcsóbb mint egy komplett láncszett...