"Nem is villanyszerelő az olyan villanyszerelő, aki nem ugrik az áramtól naponta vagy két hátast!" -mondta egy régi kollégám! Már legalább 30 éve halott! Elvitte a májzsugor!
Balázs kicsit viccesre vette a figurát.
Az árammal meg illik vigyázni, mert attól hogy nem látjuk, ott lehet és úgy megtudja baszarintani az embert hogy csak na. Engem már ültetett le a rohadék, bár én voltam a hülye hogy áram alatt babráltam a konektoros dobozban.
Tudom hogy hol festesz, de télen tényleg érdemes erre odafigyelni, nekem olyan is volt hogy olajradiátorral befűtöttem a garázst, aztán a fiam nyitva hagyta rövid időre az ajtót és a frissen festett felületre lecsapódott egy minimális pára, szépen lemattult az egész... fújhattam rá még egy sort, de akkor már kulcsra zártam a kócerájt.
Több mint 15éve történt, szóltak hogy be kellene kötni egy fejőgépet és egy tejhűtőt. A feltételek elég szarok voltak, az épület vezetékelése nem volt megfelelő keresztmetszetű és védőföld se volt. Először érintésvdélmileg kellett volna rendet tenni, aztán jöhetett volna a készülékek bekötése. Nem mondtam nagy árat (falun nem lehet) még úgy se hogy beletartozott egy FI relé is, ahhoz viszont ragaszkodtam mert csupa víz volt ott minden...
Később találkoztunk és nagy mellényel mesélte a koma, hogy egy ivócimborája két sörért bekötötte a készülékeket és neki ehhez elég volt 3méter tyúkbél és két dugvilla is.
Szakmai szempontból én győztem, de mégis a bátrabb lett a népszerűbb, sajnos azóta már átitta magát a túlvilágra de szerencsére nem vert agyon senkit a műve. Isten nyugosztalja, jó (bátor) szakember volt.
Fogalmazhatunk.
De! Arra azért ügyelek, hogy csak olyat vállaljunk be, amit becsülettel, tisztességgel meg lehet csinálni, mivel ugye én nem villanyszerelő vagyok.
Most is így jártam el, itt semmi gond nem lehet azzal amit én csináltam.
Az 1 másik kérdés, hogy mi milyen körülmények közt, mit is kockáztatva dolgozunk, de azt most ide nem írom le!
A festéshez a garázs jó hely lesz, mert nem ez lesz az első ilyen eset.
"Azért nem árt vigyázni mert ugyanúgy a felelősség is rátok szállhat. "
Mert az aki a munkát felvállalta és a pénz nagy részét eltette, a felelősséget nem fogja elvállalni!
Esetleg fogalmazhatunk úgy is hogy mindent rátok vállalnak? Azért nem árt vigyázni mert ugyanúgy a felelősség is rátok szállhat.
A festéshez fontos a meleg hely, ha nem is 20 de minimum 15°C, az alatt nem igazán szokott sikerülni, legalábbis nekem már volt ilyen tapasztalatom.
Most mit imádkozol Józsi? Te is tudod milyen egyszerű dolog a villanszerelés, három színt kell megjegyezni, kék, fekete, zöldsárga. A zöldsárgából minden olyan helyre kell ahol olyan érinthető fémrészek vannak amelyek nincsenek fesz alatt de annak lehetősége nem kizárt valamilyen meghibásodás során. A kék nélkül -ami a nulla- semmit nem ér a fekete, merthogy a fogyasztókhoz mindkettő kell különben basznak világítani, forogni, melegíteni, hangot adni stb... A fekete ha több helyről kapcsolják akkor több helyen képes fényt gyújtani, erre vannak egysarkú, kétsarkú, váltó, kereszt stb...kapcsolók. Kis fogyasztóhoz kicsi áram, nagyobbhoz nagyobb kell, sőt a nagyon nagy fogyasztók nagyon sok áramot kívánnak. Ha háromfázisú rendszer van az is majnem olyan mint az egyfázisú csak 120°-al vannak a fázisok eltolva és nulla nélkül is képes pl. forgó gépet működtetni, de ettől sokkal egyszerűbb azt megjegyezni hogy ezek a fázisok egymáshoz képest jóval nagyobb méregfoggal vannak megáldva, vagyis ott a fázisok közötti feszültség már közel 400V, ami jóval odabaszósabb mint a 230V amit a nullához, vagyis a kékhez képest mérnénk, bár kézfogás szempontjából ez utóbbi is meghatározó élmény lehet ha rendesen bemutatkozik. Ez a hozzászólás azért értékes mert benne van az épületvillamossági alapismeretek teljes tananyaga leegyszerűsítve, ami egyébként 495 oldal.
Én már ezen túl vagyok! Vagyis nem vagyok ügyeletes! Amúgy érdekes, hogy a cégünk műanyag nyílászáróval foglalkozik, és ma én mit dolgoztam? Villanyt szereltem.
Jóvan na! erős leszek és nem pityergek, pedig ügyeletes is vagyok...
hej ha nem lennék, úgy meginnék egy felest az öreg szilvájából hogy fejre is állítana
Itt nem esett de -5°C körül indult a reggel, aztán nappal talán elérte a nullát. Ha sok a ruha az a baj mert nem tudok fent mozogni, ha meg kevés akkor fázok, keskeny kereszttartón cseréltünk szigetelőket (12db) és egy trafónak az oszlopkapcsolóját, ráadásul feszkó alatt, sikerült elfárdni megint.
Létezik szórógitt spray, viszont tavaly előtt amikor Erdélyben feldőltem a bukócső sérüléseit teljesen kicsiszoltam, ami maradt a fémen egyenetlenség azt primer alapozóval fújtam át, de azt is lecsiszoltam, így nem nőtt a festékréteg csak az apróbb krátereket fedte be, aztán jöhetett rá a fedőréteg. Akár több sorral is meg lehet ezt csinálni, hamar szárad és jó alapot ad, Very Well Primer alapozó a neve.
Az árammal meg illik vigyázni, mert attól hogy nem látjuk, ott lehet és úgy megtudja baszarintani az embert hogy csak na. Engem már ültetett le a rohadék, bár én voltam a hülye hogy áram alatt babráltam a konektoros dobozban.
Később találkoztunk és nagy mellényel mesélte a koma, hogy egy ivócimborája két sörért bekötötte a készülékeket és neki ehhez elég volt 3méter tyúkbél és két dugvilla is.
Szakmai szempontból én győztem, de mégis a bátrabb lett a népszerűbb, sajnos azóta már átitta magát a túlvilágra de szerencsére nem vert agyon senkit a műve. Isten nyugosztalja, jó (bátor) szakember volt.
De! Arra azért ügyelek, hogy csak olyat vállaljunk be, amit becsülettel, tisztességgel meg lehet csinálni, mivel ugye én nem villanyszerelő vagyok.
Most is így jártam el, itt semmi gond nem lehet azzal amit én csináltam.
Az 1 másik kérdés, hogy mi milyen körülmények közt, mit is kockáztatva dolgozunk, de azt most ide nem írom le!
A festéshez a garázs jó hely lesz, mert nem ez lesz az első ilyen eset.
Mert az aki a munkát felvállalta és a pénz nagy részét eltette, a felelősséget nem fogja elvállalni!
az összefoglalód tetszett, kb megtanultam amit nem tanítottak a suliban :D (vagy elfelejtettem :) )
A festéshez fontos a meleg hely, ha nem is 20 de minimum 15°C, az alatt nem igazán szokott sikerülni, legalábbis nekem már volt ilyen tapasztalatom.
hej ha nem lennék, úgy meginnék egy felest az öreg szilvájából hogy fejre is állítana