Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

még ezt az egy hozzászólást vagyok hajlandó a témához kapcsolódóan.
Igen, az a bűnös aki nekem eladta, ha TUDTA, hogy nem 50-es.
A magyar jogrend nem teszi lehetővé az egyedi azonosítóval nem rendelkező, motorok eredetiségének vizsgálatát. Tehát, ha megveszel egy 50-es paírokkal rendelkező robogót, és megpróbálod megvizsgáltatni, mint az egyég gépjárműveknél szokás, hoszen nincs adatbázis, nincs azonosító. (én próbáltam, azért tudom)
Tehát max azt teheted, hogy elmész márkakereskedésbe, szervízbe, de erre nem kötelez a magyar jogrend, tehát elvileg semmilyen hivatalos úton nem tudsz meggyőződni arról, hogy azt veszel amit akartál. Tehát nem vagy bűnös, bűnöző....
Ezzenel én lezártnak tekintem a témát. Azért írtam le a tapasztalataimat, hogy akivel ilyesmi előfordul, tudja mire számítson, nem azért, hogy mindenki hozzáfüzze a különvéleményét. Természetesen egy fórum erről szól, tehát csak nyugodtan, de én többet nem kívánok erre reagálni...
pont:) Ja, nem vagyok ideges, ha úgy tűnne, csak tényleg nem látom értelmét annak, ha valaki leírja, hogy TÉNYLEG hogy megy ez a folyamat, akkor mire a sok kétkedés...
Az is bűnös aki 50-esként adta el Neked. De ettől még Te is bűnös vagy ha 50-esként adtad tovább. A tudatlanság nem mentség. Ilyen alapon a bűnöző is mondhatná hogy nem ismerte a törvényt, de ez nem menti fel, ha bűncselekményt követ el.
Tehát engem azért jelentettek fel, mert a járőr vélelmezte, hogy nem 50-es. Azt is szeretném jelezni, hogy nem rendelnek be KPM-re senkit. Vagy helyben lefoglalják, vagy nem foglalkoznak vele. Nem lett volna az én esetemben is a legegyszerűbb berendelni a motort? Egy előadónak semmibe nem kerül, egy mondat, a szakértői díjat meg úgy is veled fizettetik ki...
És nem mondhatjuk, hogy nem érdekeltem őket, mert 3 levélváltás+1 meghallgatás szerintem nem ezt jelenti....
Azért egy dolgot tisztázzunk. Én ezt a motort 50-esként vettem, az adásvételijében ez van, a motoron ilyen matricák vannak, semmilyen szám nem utal arra, hogy nem 50-es. A rendőr, aki megállított a gyanú alapján jelentett fel. Tehát én nem írhatom azt az adásvételire, amit a rendőr bácsi gondol...
Arról nem is beszélve, hogy gondolom az eset után Te is 50-esként adtad tovább a Leó-t, ami szintén helytelen, mert Téged pont ezért jelentettek fel. Ezért is megba....hattak volna, ha nagyon akarnak.....
Nem mindegy hol vagy. Nem mindenütt ugyanolyan szigorúak. Másutt meg még a traktort is el kell adni olyan büntetést kapott volna.
Azért ennyire nem veszik komolyan itt a dolgokat. :)

Nagybátyámékat erdőben megállította a helyi rendőr, traktor utána két pótkocsi tele fával, és se rendszám, se világítás, semmi.

Annyit mondott, hogy nem gond, csak aszfalt útra ne menjenek ki.
A gond ott van hogy ha nincs kiírva az út elején hogy magánút attól még hogy erdben van közútnak minősül.
A magánúton nem mehetsz tehát ha máshol vagy kell a rendszám.
megnéztem az adatlapod,tetszik a motorod! mesélj róla légyszi valamit.
Most is lehet erdőben homokbányában akár 600-assal is. Csak ne menj közúton. (ami nehéz lesz) Ezek a kedves emberek bevezetik, mert innen a cash remélik. Szarják le, hogy mire lesz jó és mire nem. Nem minden fekete és fehér. Ha majd a 50 -es gépeket is át kell íratni nagy szopás lesz.
Persze, itt nyilván az endurókra gondolok, nem a robogókra, mert mondjuk egy Leonardo-val nem lehet olyan nagy buli az erdő járás.
Sokan kezdtek el itt örülni, hogy ha rendszámot kell tenni a segédmotorokra is, a 125/50-es emberkék jól megszívják, és mind mehet a bontóba, alkatrésznek... :D

Nos, akkor mondjuk egy CR 125-ös, aminek semmilyen papírja nincs, csak egy adásvételi esetleg, az mi? bontószökevény? :)

Ha a 125/50 végleg nem fog működni, járják majd az erdőket, homokbányákat velük, ennyi az egész.
Én sem vagyok rendőr...
Velem régebben egy forgalmit akartak aláíratni eladó szignóval az okmányirodán(!), mert ugyan volt 2 példányban érvényes adásvételim, de annak a köcsög (elnézést, de az volt) ügyintézőnek akkor és ott ez nem volt elég. Amikor megkérdeztem az ismerőst, hogy mit gondol erről, annyit mondott, hogy okirathamisításért előttem 2 héttel fingatott meg ugyanez az ügyintéző egy szerencsétlent.
Akkor (6-7 éve) ez 120eFt pénzbünti, 2 év felfüggesztés volt annak a csókának. Bírósági ítélet született. Ezt nem kitaláltam, hanem TUDOM, hogy megtörtént.
Úgyhogy tedd össze a két pici kezecskéd, hogy nem mészároltak le. Egyszer már leírtam ezelőtt, hogy nálunk 1,5-2 éve összeszedték a 125/50-es gépeket. Az egyik srác szintén eladta a gépet, vele kapcsolatban elindították a "bizonyíték megsemmisítése" címszó alatt futó eljárást. 3 hónapig jártak a rendőrségre, úgy tudom nem lett belőle bírósági ügy, viszont komoly pénzbüntetést kaptak érte. És ez sem "városi legenda".
Összegezve: szerencséd volt! És nem is volt drága ár, hogy megszülessen az elhatározás...

Maxüdv: Szeemee
Én nem vagyok az.
Nem értem, hogy miért csak a rendőröknek szabadna tisztában lennie a törvényekkel, jogszabályokkal.
De mit a példád is mutatja...ők sem tudják mind.

Pontosan, örülj, hogy megúsztad!

"Az engem megállító járőr biztosított róla, hogy nyugodtan eladhatom,"

Hát ezzel nem sokra érvelhettél volna a bíróságon.
OK, gondolom, ti rendőrök vagytok, és tényleg tudjátok. Az engem megállító járőr biztosított róla, hogy nyugodtan eladhatom, ezt azóta sem hánytorgatta fel senki, akkor sem, amikor a meghallgatáson kikérdezett a szabálysértési előadó. De ettől függetlenül elhiszem,hogy ez a törvény.
Végszóként csak annyit, hogy tényleg örülök, hogy megúsztam, és nem kockáztatok többet.Így is elég rizikós motorral közlekedni.
Ha nem járnak el veled szemben szabályosan.... az azért lehet, mert nem tudják ők sem a szabályokat -nem ritka dolog- vagy nincs kedvük a papírmunkához vagy megsajnálnak és elzavarnak.
Nincs homály.... csak azok fejében, akik azt hiszik megúszhatják.
Ez így van
Nem tévedek, csak a rendőr sem tudja a szabályokat.
Ha gondolod menj be egy rendőrségre ...bocs, ott lehet nem tudják.....nézz utána a törvények között és látni fogod, hogy egy eljárásban részvevő, bizonyítékot nem adhatsz el, nem semmisítheted meg...stb.
Hidd el, nem tévedek.
Mindenki rémisztgeti itt egymást, hogy elveszik a jogsit, 300 a bünti, eltiltás... sokkal normálisabban állnak na dologhoz, mint gondolnátok.nyilván más a helyzet, ha balesete okozol, meg ha nincs érvényes kategóriád a vezetésre.
De tényleg azért írtam le, hogy oszlassam a homályt
Megkérdeztem a járőrt ezzel kapcsolatban, mondta, hogy nyugodtan eladhatom, mert ha akarják megtalálják.semmi nem tiltja, hogy eladjam, szóval ebben tévedsz.
Örülj, hogy nem büntettek meg azért, mert eladtad a motort!
Simán semmisnek mondhatták volna aki az eladást, mivel nem áll jogodban eladni mert intézkedés alatt állt/álltál vele kapcsolatban!
Ezért jól megvághattak volna.....még.
Hello

Engem májusban fogtak meg egy Leonardoval, aminek az adásvételijén 50 ccm volt.Van A jogsim. Motorosrendőr feljelentett a helyszínen a gyanú alapján, de mehettem tovább vele. Másnap eladtam, biztos ami biztos.
Kb fél évvel később jött a papír, fizessek 80-ezret, azonosító hiánya, biztosítás hiánya. Gondoltam, hogy nem érdemes szívózni mert tuti előkerítik a motort, ha ngyon akarják, de visszaírtam a kifogásaimat, leírtam, hogy jóhiszemű vásárló, csatoltam a jogsimat, biztit, adásvételit, képeket a motorrol, amin látszanak az 50-es marticák.
Megszüntették az eljárást, berendeltek meghallgatásra.ott elmondtam amiket le is írtam nekik.
Most kaptam meg a határozatot, 20-ra mérsékelték annak ellenére, hogy kiderítették, hogy csak 125-től felefelé gyártották a leonardókat. Az,,hogy van nagymotor jogsim, súlyosbító körülmény, mert emiatt vélelmezték, hogy felismerek egy nagyobb motort...
Ezt a 20-ast befizetem, és többet nem ülök kétes múltú motorra.
azóta belegondoltam, hogy mi van, ha elütnek rajta vagy ilyesmi.
Csak azért írtam le, hogy tudjátok ténylegesen hogy megy ez.
Szerintem nincs. A totalcar/totalbike-on rajta lenne azonnal. Viszont mai tényállás szerint ez csak addig igaz amíg leírom.. Mert lehet a következő hozzászólásomban már a határidőket feszegetjük, hogy mennyi ideig lehet rendszám nélkül járni.
Üdv. mindenkinek!

Lenne egy kérdés. Oké, hogy ebben a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramban benne van a segédmotorok rendszámozása, de van erről már konkrét döntés, jogszabály, ilyesmi?

Mondjuk annyira nem tétel, mert max. akkor csak erdőzni megyek a 125-össel, és kell egy robogó boltba járni. :D

Előre is köszi a válaszokat!