nem kell bevallani, oszt csáá.
Gyulám! Téemkába nincs mostanság valami időd? Neked van tudás, tapasztalat. Egy pálinkafőzőt nem akarsz véletlen építni?
Vagyis nem elég Sanyinak a saját gyümölcs,saját főző is kell,akkor lesz magánfőző,és egy ezres a polgármesternek évente.A végén megszigorítják úgy,nem éri meg magánfőzni.
Hagyjátok már ezt a motorosidőt. Nem lesz még,hisz március közepe van. Igazi motorosidő május környéke,amikor 20 fok van legalább. Az elszántabbak mennek úgyis,ha hideg van,de hobbimotorosoknak mint én,május előtt nincs jó idő.
Kis kiegészítés:
Ha kész van és rakod be az első kereket akkor a telók merevítőjét (a sárvédő feletti fényes lemez 4 csavarját) lazítsd meg, majd a tengely végleges meghúzása előtt nyomkodd meg a telókat párszor (húzd meg a fékkart és a kormánynál fogva rugóztasd be hogy összemenjenek a telók) így minden a helyére igazodik és ekkor húzd meg az első tengely csavarjait. (aztán a villamerevítő 4 csavarját is)
Így sosem szoktak egyszerre mozogni.
Én úgy szoktam (egyszerűen) féknyerget karbantartani hogy pillanatszorítóval lefogok három dugattyút és egyet kinyomok majdnem teljesen. Ha kint van akkor polírpapírral megdolgozom majd szilikonnal megfújva visszanyomom. Párszor megjáratom ki-be amíg kézzel vissza lehet nyomni. ekkor jön a többi ugyanígy. (ha ki van véve az még jobb de azt gyakorlat nélkül nem javaslom)
És ne hagyd hogy levegő menjen a rendszerbe a tartálynál.
A NAV közleménye szerint fontos változás, hogy január 1-jétől a magánfőzők a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül kötelesek bejelenteni a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál, emiatt a korábban beszerzett desztillálóberendezések esetében január 15. a határidő.
Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos – vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos – párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen. Változott azonban a magánfőző definíciója; magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik – emlékeztetett a NAV.
A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint, amelyet a magánfőzőnek kell megfizetnie a lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfőzőnek az előállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-éig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.
A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték. Január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként – közölte a NAV.
ez alapján nézek bele
nagyon köszi