Mióta meglett a lakás nekünk is az amúgy megtakarítós belezuttyant, amikor még kevésbé akkor gyerekszoba, babaholmik. Utána meg pár évig nem kell aggódnom emiatt
Szerintem ez a havi megtakarítás összege pont nem az amit világgá kürtöl az ember ... azt hiszem családon belül sem tudják azt hogy pl mi mennyit tudunk félre rakni illetve en sem tudom hogy Ők mennyit
Persze kp is, de csak ott használjuk ahol muszáj. Úgy értettem azt, hogy onnan megy minden pénz, hogy a kp-t is onnan szerezzük :)
Nagyon ritka, hogy valahonnan, valamiért kp-ba jön be pénz. Pl nagyszülőktől az unokáknak, vagy ha eladok valami használt dolgunkat.
Simán le tudnék szokni a kpról, ha adottak lennének a feltételek mindenhol. A Vespához is vettem pár bontott apróságot múlt héten, simán utaltam előre az embernek, hogy ne kelljen utánvétezni, adja fel postán levélként és kész.
Amikor a házat vettük fel kellett vennem a teljes összeget, mert nem volt számlája az eladónak... tiszta agyrém volt...
Ugye itt megint felmerül a kérdés hogy a havi normális megélhetés mellett mennyit akarsz félretenni minden hónapban, egészen addig amíg nem leszel nyugdíjas.
Nekünk jelenlegi állapot teljesen megfelel, max. annyi a szépséghibája hogy a ház körüli dolgok felújítása még 1-2 évig elviszi a megtakarításunk nagyobb részét. (ez kb. 3-4M Ft)
Jelen esetben a mi havi megtakarításunk (ami az általánosan szükséges kiadások után minden hónap végén megmarad) az épp ide.......... lenne írva, de nincs, mert valószínűleg rossz irányba vinné el a hangulatot a fórumon.
Egyébként az nagyon jó dolog írni a kiadásokat. Mindent kártyával fizettek? De csak van valamennyi házipénztár, zsebpénz a kp-s apróságokra csokira fagyira...
bevételt már nem, de a kiadást írjuk
2011 szeptembere óta megvan minden hónap, azóta van egy közös számlánk.
csak arra jön minden pénz és onnan megy minden pénz
előtte is írtam magamnak, akkor a bevételt is vezettem, de az az előző életemben volt, azok már nincsenek meg :)
Alkalmi extra kiadás = minden hónapban van, csak más a neve :)
Én ezekkel szoktam a hó végi összesítésnél magyarázni a magasabb végösszeget.
pl ha nem kellett volna gumikat venni a Pannóniára, akkor 26-al kevesebb lenne, vagy ha nem ebben a hónapban fizettük volna ki a 100 at a tűzifára, akkor milyen szép hónap lett volna és lehetne folytatni a végtelenségig
Az a baj, H baj az x5-ösös, ML merdzsós vállalkozóknak baj hogy valaki csak annyit akar dolgozni mint egy ember (8 óràt neadjisten) hogy még élete is legyen a szolgáskodás mellett. ☹️
Ja, nekem is volt az a helyzet, H csak gyűlt a pénz otthon a breitlinges időkben. A hétköznapokban nem költ az ember többet ha nem direkt veri el a pénzt.
A diák még lakashitellel együtt is simán kijövünk 2x250-ből, de erre jönnek az alkalmi extra kiadások (meghibásodott háztartási gép, járműprobléma, nyaralás, spórolás). Persze zéró családi támogatással mindkét oldalról, csupasz seggel kezdtük. Azért durva, ha kiszámolom: lakás felé rezsivel 85, lakástakarék 20, életbiztosítás 8, diákhitel 40, telefon eddig 20 volt, munkába benzin 20, kaja kb 60, edzés 10, ami eszembe jut. Ez bő 260. Erre jön bármi amit mondtam, nyaralás, motor szervize, ruha, szórakozás, SPÓROLÁS, lakás-dolgok, babacuccok etc.) És amit lentebb beszéltunk, a lakás költsége csak fele annak mintha sima egyedülálló felnőtt lennék.
Viszonylag sok cégnél járok Pécsett és a környéken mindenhol ember hiány van. Pontosan ahogy írod. Már az “ipari tanulókér” folyik a verseny , nekik is elkezdtek többet ajánlani mint a kötelező minimum juttatás mert ők is segítő kezek és hátha 1-2 ott marad dolgozónak ha végez
Szerintem pár év és utólérjük a nyugati béreket. Elfogytak a szakmunkások és már a segédmunkás se megy el napi 10-15e Ft alatt melózni és nem 12-14 órát max 8-10. Facen olvasom hónapok óta a vállalkozó önállóan dolgozni tudó külső hőszigetelő szakembert keres nettó 300eFt/hó és nem talál embert. Az meg majdnem 1000 €. Úgy emlékszem nyugaton is az átlag fizu 1200-1500 €/hó.
En úgy gondolom ha 2x ennyit keresnék akkor sem költenénk jelentősen többet mint most.
Tehát feljebb teszem a lécet és azt mondom 300 ezer de ahogy lejjebb írtam most is mindenünk megvan amire van igényünk.
Én is elégedett vagyok magammal. De azért arra kíváncsi lennék kinek mennyi pénz kellene havonta amire azt mondja, hogy oké ennyiből normálisan meg tudok-tudunk élni.
Dehogy lógsz... pl. én is elégedett vagyok a jövedelmemmel, és a mi kiadásunk se több havonta (plusz a fősulis lányom kb. 80-ba van havonta) Én is innen akarok nyugdíjba menni.
Józsi is meg Fábi is elégedett - csak Ádám lóg ki a sorból, neki a világ pénze nem elég mert elkényeztetett úri fiúcska
Rengeteget írtatok... jó volt elolvasni, sok mindent átgondoltam.
Megint megfogalmazódott bennem ami már rengetegszer: kilógok a sorból.
Elégedett vagyok a fizésemmel, ha nem tesznek keresztbe innen akarok nyugdíjba menni, ha akkor még létezni fog ilyesmi.
Nincs hitelünk, megvan a saját kis világunk, mindenünk amire szükségünk van.
Két gyerekkel a tavalyi havi átlag kiadásunk 259 e Ft volt...
Ezt mondom. A jóknak VAGY a hajtósaknak van jó hely. A nem jó helyek bajban vannak, és járulékos veszteség mindig van, ezért van NÉHÁNYjó hely is bajban ahol valamit rosszul mozognak ki, és ezért van néhány jó képességű vagy lelkes ember szar helyen.
Legközelebb ne töröld ki úgy szép az élet, ha zajlik Egyébként ez a téma az, ahol legnagyobb különbségek lehetnek felfogásban és lehetőségekben...
Egy biztos: pénzből mindig az a kevés, ami épp van
Ádámnak: a fiam most kezdett el melózni, egyelőre heti 20 órában, kezdőként, home office rendszerben, havi 3 kilóért - nem kell más, csak egy igazán erős diploma.
Nagyon ritka, hogy valahonnan, valamiért kp-ba jön be pénz. Pl nagyszülőktől az unokáknak, vagy ha eladok valami használt dolgunkat.
Simán le tudnék szokni a kpról, ha adottak lennének a feltételek mindenhol. A Vespához is vettem pár bontott apróságot múlt héten, simán utaltam előre az embernek, hogy ne kelljen utánvétezni, adja fel postán levélként és kész.
Amikor a házat vettük fel kellett vennem a teljes összeget, mert nem volt számlája az eladónak... tiszta agyrém volt...
Nekünk jelenlegi állapot teljesen megfelel, max. annyi a szépséghibája hogy a ház körüli dolgok felújítása még 1-2 évig elviszi a megtakarításunk nagyobb részét. (ez kb. 3-4M Ft)
Jelen esetben a mi havi megtakarításunk (ami az általánosan szükséges kiadások után minden hónap végén megmarad) az épp ide.......... lenne írva, de nincs, mert valószínűleg rossz irányba vinné el a hangulatot a fórumon.
2011 szeptembere óta megvan minden hónap, azóta van egy közös számlánk.
csak arra jön minden pénz és onnan megy minden pénz
előtte is írtam magamnak, akkor a bevételt is vezettem, de az az előző életemben volt, azok már nincsenek meg :)
Nálunk csak a nagyobbik volt szófogadó, a kisebbik 2 héttel előbb jött
Én ezekkel szoktam a hó végi összesítésnél magyarázni a magasabb végösszeget.
pl ha nem kellett volna gumikat venni a Pannóniára, akkor 26-al kevesebb lenne, vagy ha nem ebben a hónapban fizettük volna ki a 100 at a tűzifára, akkor milyen szép hónap lett volna és lehetne folytatni a végtelenségig
Tehát feljebb teszem a lécet és azt mondom 300 ezer de ahogy lejjebb írtam most is mindenünk megvan amire van igényünk.
Józsi is meg Fábi is elégedett - csak Ádám lóg ki a sorból, neki a világ pénze nem elég mert elkényeztetett úri fiúcska
Megint megfogalmazódott bennem ami már rengetegszer: kilógok a sorból.
Elégedett vagyok a fizésemmel, ha nem tesznek keresztbe innen akarok nyugdíjba menni, ha akkor még létezni fog ilyesmi.
Nincs hitelünk, megvan a saját kis világunk, mindenünk amire szükségünk van.
Két gyerekkel a tavalyi havi átlag kiadásunk 259 e Ft volt...
Egy biztos: pénzből mindig az a kevés, ami épp van
Ádámnak: a fiam most kezdett el melózni, egyelőre heti 20 órában, kezdőként, home office rendszerben, havi 3 kilóért - nem kell más, csak egy igazán erős diploma.