Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Jó reggelt.
Végre sikerült belépnem. Mert bár ma vagyok itt a melóban utoljára de úgy néz ki már hálózati elérésben korlátozott vagyok :-D
Pedig csak zenét akartam indítani a pakoláshoz. Annyi itt a papír mint a veszett fene.
De kibaszott jóleső érzéssel pakolgatok :-D
és nálunk a termelési és fogyasztási időpontok még veletlenül sem esnek egybe. Persze lehet náluk igen, nem vitatom.
Termel 100 Kw-ot. Ezt átveszik tőle mondjuk 30 FT-ért, azaz 3.000 bevétel. Megveszi a tényleges fogyasztást 140*20= 2800. Itt keresne 200 FT-ot.

Ha méretezett lenne (annyit termelne amennyit fogyaszt - jó közelítőleg, de nem 40 % különbség) akkor bevétel 140*30=4200. kiadás 2800 (140*20). Jövedelem 1200 Ft.

Most meg fizet 40*20 =800-at.

De ezek csak légből kapott fogyasztási és átvételi adatok
Nem tudom mit nem értek, aztán lehet hogy tényleg nem. Azt tudom, hogy azért nem adják el a szolgáltatónak, mert jobban jár ha a termelt mennyiséget levonják a fogyasztásából. Termel 100kw-ot, mellette fogyaszt 140et, és végül fizet 40et.
Akit komolyan érdekel (vagy kérdése van) irja meg privátban a számát és visszahívom (két ünnep között). Aki Heves/Nógrád azzal személyesen is tudok beszélni.
Igy van. Hiába gondolkodsz hőszivattyús rendszerben ha nincs annyi víz a körnéyken (szomszédom 100 méter mélyen talált és 5 M Ft/kút áron vitelezték ki) vagy nincs annyi területed, hogy ez kiterjedésben kompenzáld. Sok megoldás van ezt mindig egyedileg kell kivitelezni. Pl. napelemmel egy 1000 literes tartály melegítesz teli vizzel és ebből veszi ki a padlőfűtés és fűtés a melegvizet vagy inkább inverteres klimákkal fűtesz.
Köszönöm, válaszodból nekem is ez tünt ki. Az utófinanszirozás terheit a telepités kivitelezői viszik, nekem csak a saját részem kell hogy meglegyen.
A napelem önmagában ettől még pozitivan fog megjelenni. A fütésre hasznositásnál a most meglévő problémák sem módosulnak, csak a veszteségekkel számolni kell, és mondjuk egy,hőszivattyúnál ahol alacsonyabb a vizhőmérséklet nem fog kielégitően működni.
Pontosabban szállítói finanszírozásnak hívják. Tehát neked csak 10 %-nak kell meglenni a projekt összegének a többit adja a bank.
Igy van, jól látod. Bármit teszel külön-külön nem lesz optimális. Kb ökolszabály (ezen lehet vitatkozni), hogy a fútés, szigetelés, nyílászáró csere egy átlagos ház esetében külön-külön 2-2 M Ft körül szórnak . Tehát vagy sok évig gyűjtesz és addig sok pénzt kifizetsz a pazarló energia felhasználásodra.
Utó. 10 % a saját erő. Ennek elköltését kell igazolnod bankszámla kivonattal. A maradék 90 %-ot a benyújtott kivitelezői számlák alapján a kivitelezőnek utalják.
Na ezért látom én "problémásnak" ezt a dolgot. Ha régi házat korszerűsítenél vele, akkor a régi fűtés rendszer, elektromos rendszer, szigetelés hiányosságai vagy nem megfelelősége miatt az újítás nem fog tudni optimálisan működni /kb mint a kondenzációs kazán önmagában jó dolog, de ha nincs hozzáoptimalizálva a többi összetevő, akkor pont nem vagy vele előrébb/ és pont ezért nem kezelheted ezt önálló projektként.
Önmagában nézve bankhiteli alapon valóban kedvező konstrukció, csak a többi dolog hozzáigazítása nélkül nem érsz el vele semmit.
A teljes összeg kell, hogy rendelkezésre álljon, vagy csak a 10%? Magyarán utófinanszirozott a történet, vagy sem.
És végül itt tudod megnézni, hogy kaphatnál -e..

https://lhr.mfbpont.hu/

A Budapest és Pest megye az Vekop pályázat, - Középmagyarország, a többi Ginop.
Hogyne lenne, mert nem az áram számla a sok hanem a fűtés (meg persze a hűtés is ha igy haladunk nyáron..)

Azért irtam, hogy akit érdekel gondolkodjon el.

Mert van egy fontos dolog:
- a programnak van keret összege. Ameddig van benne pénz addig lehet, utána már nem.

Tehát ha valaki most gyűjt klímára, hőszívattyús rendszerre, stb akkor most elég ha meg van a 10 %. A kamatkörnyezet most alacsony, de nem tudjuk meddig marad ig (lásd 5 éve hol voltak a kamatok...)
na itt van egy összehasonlító

http://naplopo.hu/rendszerek/n...

itt lentebb már számol a villanyszámlával is segítségként...
http://www.otthontechnika.hu/N...
Természetesen, de a meleg gyorsabban szökik mint a hideg.
Persze, nem is kértem. Ezzel még nem meritettem ki az értelmes kérdés kategoriát:) felhoztál valamit, látod van érdeklődés.
meg a klimatizálásnál is.
meg mondjuk a fűtéséd mennyire tervezett?

Vékony csöves rendszer jól szabályozható, vagy vastag csöves öntott vas radiátorokkal. Órák kérdése amig be melegszik, de utána órákig gatyában rohangálsz otthon....
Ennek csak fütésnél van jelentősége, ha a kérdés erre irányult jól látod, a szigetelés fontoskérés.
bocs most nem találom azt a kalkulátort, ahol egy oldalon mutatja be az áramszámla függvényében, hogy mennyibe kerülne a napelemes rendszer.

De ez olyan mint bárki más. Le kell festeni x nm szobát, és jelentős szórások vannak az árban, pedig az szoba ugyanaz..
Nem mellékes mivel főzöl? Gáz vagy kerámialapos esetleg indukcios. Mennyire intenziven főztök, mert ha csak a konyha disze akkor em számit. Infraszauna? Klimák összteljesitménye? Jelenlegi fogyasztás nagyságrendileg? Tervezett hasznositás fütésre? Egy negyven négyzetméteren is el lehet pocsékolni annyit, de akár kétszázra is sok lehet.
helyetted nem olvasom el...

az olyan, megújuló energia hasznosításával villamos energiát termelő rendszer kiépítéséhez,
amely esetében szakértői számítások alapján az éves szinten megtermelhető villamos
energia mennyisége meghaladja az érintett

épület fejlesztés utáni, éves villamosenergiaigényét

(ez tartalmazza az épület, az épületgépészet és az épületben lévő, villamos energiát
használó elektronikai eszközök villamosenergia-igényét is);
miből van a falas:
- kisméretű tégla
- B30-as tégla
- Porotherm 38 n+F

vagy a fentiekeken van 5-20 cm szigetelés. Mert nagyon nem mindegy.

És ablakot még nem kérdeztem.

Ők (csak egy példa ezt dobta fel az internet, semmi közöm hozzájuk) vizuálisan igy mutatják be.