Ja. neked lehet 10 év felett lenne a megtérülés.
Manapság a konkrét napelemek ára nagyon leesett. Így a teljesítmény arányos költség nem olyan magas, a telepítés egyéb költsége meg nagyrészt fix.
fene se tudja, nem találok egy záró számlát se idén 7300 volt, a záró meg 6000alatt mert nem is küldtek számlát
valami 40 forint lehet az áram vagy hasonló
Pl. ez kb. 3900kWh-t termel éves szinten, minimum. Általában többet termelnek, ezért is lett kollégámnak 1 évvel rövidebb a megtérülés mint számoltam.
Ennek kb. 7 év a megtérülési ideje, ha elhasználod a termelést.
Ennél kisebb rendszert már lehet hogy nem éri meg gazdaságilag. http://irsasolar.addel.hu/3983...
A telepítés amúgy 2-300ezer forint, ha nem te csinálod. Az még 1-2 évet hozzáad a megtérüléshez, de szerintem 10 év alatt megéri már.
20év a garantált működése egy ilyen rendszernek, de vannak már ilyen idős rendszerek és működnek tovább gond nélkül.
Inverterből jót kell venni. Azok stabilak. Ha garancia időn belül nem hibásodott meg valami tervezési hiba folytán, akkor nem is fog 30 évig.
Legrosszabb esetben a hűtőventilátor tud tönkremenni 10 évente...de a radarunkban van még eredeti ventilátor 17 éves működés után. Szimpla boltban kapható Papst ventik.
Mondjuk az újabbakban gagyik a csapágyak pár évet bírnak, de könnyen cserélhet, és jó csapággyal elmegy újabb 20 évet.
Ja háborúba is adtak érte krumplit a feketepiacon.
Arany az értéktelen. Nem jó semmire, csak a kereslet miatt van értéke jelenleg.
Ha van sok pénzed egy részét persze érdemes befektetni aranyba, de csak úgy ha ott van a zsebedben amit magaddal tudsz vinni, nem ilyen papíron létező befektetési aranyba az csak a rövidtávú spekulációkra jó.
Viszont az energia mindig értékes. Ahogy mondják. Ha áram van, minden van. Akár még füvet is növeszthetsz a pincében
Nekem ilyen 7-8 ezer a villany. Ha a gyerek elhúz lesz max 5
A gáz meg kb 20 ezer
Én már lassan 6 éve nézegetem a napelemes dolgokat akkor állt várarlan pénz a házhoz de még mindig nem éri meg
Azért azt ne tedd. Csak erre számíthatsz amit félretettél magadnak, az állami lószar sem lesz.
Nekem is van önkéntes pénztáram, és szintén kb 30 évesen kezdtem belepakolni a pénzeket.
Általában van egy kötelező minimum, plusz az összes plusz juttatást oda irányítom.
Ebből már legalább telik csirke farhátra. Aztán ha az állam mégis tud adni, akkor abból tankolom a Ferrarit
Valóban utána kell számolni, mert nem mindenkinek éri meg.
6,5év alatt térült meg kollégámnak.
Én 7.5 évet számoltam neki előzetesen, de olyan megtakarításai is keletkeztek amire nem gondoltunk.
Neki amúgy 30ezres villanyszámlája volt, ez gyakorlatilag nullára redukálódott, plusz a fűtésbe is besegít a többlettel, így az is csökkent neki, meg szinte mindennel átállt villanyra.
A főzés elhanyagolható energiaszükségletű a fűtéshez képest.
Sőt megkockáztatom hogy nekem a számítógépem is többet fogyaszt éves szinten, mint a nagyfogyasztók a házban.
Ezt őszintén magasról leszarom
Szopatnak engem eleget, nyeljék csak be ezt a keveset szépen
Magyarországon olyan kevés a megújuló hogy ez semmilyen gondot nem okoz a hálózatnak, főleg nem a háztáji kis rendszerek esetén.
Németeknél már igen, de ott sem a családi házon lévő napelemekkel van a gond, hanem az északi tengeren lévő szélfarmokkal.
Nálunk valójában napközben nagyobb a fogyasztás, így gyakorlatilag csak annyi történik, hogy az utcában lévők használják el az általam termelt villanyt.
Ráadásul a klímák terjednek, azoknak a többlet fogyasztását közelítőleg sem fedez a napelemek terjedése.
Plusz pár év és lesz villanyautóm. Az meg minden termelésemet el fogja nyelni direktben. Még kevés is lesz a háztetőm.
Nem veszi többért.
A beszerzési ár 50-80%-át fizeti ki ami lófütty, szóval nem éri meg.
Úgy kell csinálni ahogy mondod, éves szinten lehasználni amit termeltél.
Hát ez a nyugdíj dolog engem is elgondolkodtatott. Mivel van egy ilyen önkéntes lószarom. Amin akad némi forint már de erősen gondolkodok azon hogy kiveszem az egészet. Mert nem látom értelmét. Főleg azért mert most vagyok 28. Mire én elérem a nyugdíj korhatárt, leszek addigra vagy 70 éves azaz több mint 40 év van még vissza. Így nem igazán látom értelmét hogy most 2017-18-ban arra számolgassak hogy mi lesz 2060-ban
.Nekem túl sok mindent kellene alakítani
Konvektoros fűtést központira már kapásból 2 milla minimum, utána még a hőszivattyú napelem másik 4
Aztán evvel kiváltanék optimális esetben havi kb 30 ezret
Akkor inkább elkurvázom és ha megöregszem fagyjak meg
Nekem jóval gyorsabban megtérülne. Persze amúgy is esedékes fejlesztések is vannak, így jobban megéri ez a változat nekem.
Működő dolgot szerintem is kár széttúrni sok pénzért.
Másik, hogy hiába fizetem a TB-t nyugdíjam aligha lesz, hiszen a jelenlegi rendszerbe már kódolva van a bukás.
Villanyom, fűtésem, vizem (kútból) már lesz. Ezzel a pénzel amit ráköltök jó eséllyel nem sokra mennék nyugdíjas éveim alatt, tehát amíg van pénzem, inkább ilyenekre költök mint elértéktelenedő nyugdíj takarékra.
Ezt a vasútnál is utáltam
Egy adatot beírtunk a "gépbe" 3x meg még rajtunk kívül is páran
Plusz a könyvek....
Aztán a havi statisztikákat meg a könyvekből számolgattad ki
Ó ez szerintem még csak hagyján egy állami cégnél iszonyat az ilyen. 1 ember munkáját legalább 4 másik adminisztrálja + még 2 adminisztrálja annak a 4-nek a munkáját akik az elsőét adminisztrálják. Így lesz a rezsi óradíjunk 5600 Ft. Ami azért érzitek hogy közröhej
Megnéztem egy napelemes oldalt
2millába kerülvegy szett amire azt írják a 15 ezres havi villanyt fedezi
És ez csak a szett. A telepítés nincs benne
Kb 12év alatt lenne az ember nullán, de ha drágán telepítik lehet akár 15 is
És akkor semmi sem hibásodott meg, pedig az inverter nem egy atomstabil cucc
Szóval ez így halott ötlet még mindig
De ha az állam támogatná a felét (és nem a hitelfelvételt) akkor simán megérné
Nézegettem én az állami támogatásokat, de nekem simán nem éri meg. Olyan feltételek vannak amin el is úszik az a plusz pénz amit meg lehet szerezni vele, és még csak nem is garantált hogy megkapom a támogatást. Eleve utálom az ilyen papiros dolgokat. Ha én lennék a miniszter elnök az összes ügyvédet, bürokratát és politikust börtönbe zárnám.
Mérönökök, és szakemberek vígan elvannak nélkülük is, csak púp a hátunkra ez a papírgyártás
Én is csak összehányom értlemezhető szintre az íróasztalom összeszedem a saját privát cuccaimat egy dobozba aztán kifelé menet erősen integetek és kb ennyi. Jah meg a fontos és lényeges adataimat átadom azoknak akik itt maradnak és tudom hogy hasznukra válik.
Manapság a konkrét napelemek ára nagyon leesett. Így a teljesítmény arányos költség nem olyan magas, a telepítés egyéb költsége meg nagyrészt fix.