Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Mai kölköknek fogalmuk nincs, milyen kalandos volt 40-50 éve a lét 🤣 Most csak a teló van nekik, mint kizárólagos élvezeti forrás, meg narkó a gazdagabbaknak... meg ugye már verést se kaphatnak, mert egyből az ombucmanhoz rohannának 🤣
Más.
Vettem a Lidiben egy Parki kis impact-ot, 15-be adták a feketét... az jó ár. Meg 10 volt egy 4 Ah akku. ilyen kisebbet már régen akartam, de most kiderült, nem is olyan kicsi, papíron 220 Nm-t tud, ha a fele megvan, az is elég.
nekem a légpuska tiltott volt, szerintem nem lett volna olyan élő és élettelen test 1000m körzetben amibe ne került volna lövedék
haveréknak volt aztán fogadtunk hogy átmegy-e a dorkó tornacipő gumiorrán a lövedék
átment.......meg haver öccsének az ujján is
mondanom se kell hogy utána ismét égett az ember arcán a bőr pedig most is ártatlan voltam mint úgy szinte mindig 😁
Ólmot csak légpuskához öntöttünk, az kicsit később volt, akkor már voltam 14 😁 de nem golyót, az amatőr volt, hanem lapot, és abból lyukasztóval nyomtuk a skúlót...
Akkoriban 10 méterről ezzel a lüvedékekkel meg egy ősi orosz rugós légpityuval gyufafejre lövöldöztünk nyílt irányzékkal - ma is lövök, de ezt már több100 ezres PCP felszereléssel meg válogatott verseny lövedékkel és diopterrel se tudom megcsinálni 🤣
az u.szeg a prolik játékszere
mi ólom golyókat öntöttünk avval csúzliztunk
gipszből csináltuk a formát aztán abba öntöttük az ólmot
ha nem volt full száraz a gipsz sablon máris fröccsent az ólom, szemünk-szánk-hajunk-ruhánk teli volt ólommal
persze utána ismét feldagadt az arcunk mert erősen símogattak az ügyességünk miatt 😂
Szabadon csak égett, de nagyon hevesen, kevés füsttel, ha jó volt az arány, meg finom a daráls. Konzervdobozba, vascsőbe fojtottuk, úgy nagyot szólt...
Biztos nem volt olyan, mint a normál gyári lőpor... bár kitudja, a végén már elég jól sikerültek. Sztem a salétromsó hígabb volt, attól volt gyengébb.
Próbálkoztam lőgyapottal is, de az nem működött, a megfelelően tömény salétromsav hiánya miatt - meg addigra már anyám nagy verést helyezett kilátásba, szóval inkább leálltunk 🤣
Bakker, akkor nem csak mi lövöldöztünk U szeges csúzlival? 😁 Alig váruk a Május 1-t, és mentünk a tömegbe léggömböt irtani...
Mai eszemmel már nagy állatságnak tartom, bárki szemét kilőhettük volna, de akkoriban jó bulinak tűnt 😁
én egy piromán állat voltam mindent is felgyújtottam, meg mindig ment az agyalás a robbatásokon
,22-es hüvelyeket tömtünk meg mindennel is, aztán gyertya lánggal hevítettük
de ajtóra való függöny karnistól a fém benzines kannáig mindent felrobbantottunk
jópárszor szempilla és szemöldök nélkül léteztem hosszú hetekig 😂
A házi készítésű puskaporomnál a salétrom arány volt kritikus, ha sok volt, lassan égett sok fehér maradvánnyal, ha kevés, akkor meg nem jól gyulladt, meg feketén füstölt. A faszén is fontos volt, keményfából volt jobb.
Szárazon daráltam, nem volt gond... (miképp az élő példa mutatja 🤣)
Mikor már kilós mennyiség robbant egyszerre a Tisza ártéren, jött a gátőr, és azt mondta, fejezzük abba, mert segg szétrugása fog következni... meggyőzött 🤣 (12-13 voltam kb)
de lobbant vagy csak füstölve égett?
nekünk minden keverék csak égett/parázslott de nem volt heves égés
a sörétes patronokban lévő lőporhoz képest egy nagy lófasz volt, az égett méteres lánggal
Fogadni mernék, hogy ez jobb téma lesz, mint a betonozás 🙃
De azért is ki lehetett kapni, rendesen 🤣 na meg az u szeges csúzli.
'80 körül (vagy kicsit előtte) közönséges háztartási boltban adták dekára... azt nem tudom, mire árulták 🤣 talán valami fertőtlenítésre, salétromsó, pont úgy nézett ki, mint a finomabb kristálycukor, csak savanyú volt 😁
Ként szintén dekára adták, ugyanott, faszenet meg csináltam otthon.
Valamelyik Verne regényben olvastam a receptet, ki kellett próbálni... 😁
Mi a bicikli szelepet szereltük villáskulcsra,kivettük belőle a szelepgumit, aztán teletömtük gyufakénnel. Bele passzoló kis szöget illesztettük a lyukba, és odakoppintottuk valamihez. Tetszett ahogy szólt.
nitrát van, műtrágyának
ilyen volt is régen is
ezek max füstölve égnek
gyerekként kisérleteztünk sokat végül maradtunk a gyufafejnél 😂
spray flakon kupakján amin volt lyuk azon húzogattuk át
szerintem egy zsuk platónyi gyufát kivégeztünk általános iskolában
a legjobb a szigszalaggal betekert gyufás skatulya volt, de miután egyszer ezért nagyon megvertek abbahagytuk
osztálytársnőmnek ráégette a harisnyát a combjára, pont bepattant a szoknya alá
nem én dobtam csak ott voltam de így is kaptam annyi pofont mint máskor egy év alatt
akkor hol marad az élmény?
Azért ha ilyesmit csináltok, vízzel keverve daráljátok.
Patikában, káliumnitrát.
Persze manapság tuti már embargós, de ha robbantani akarnék nem kellene azt háztartási vegyszerekkel is meg lehet oldani. Klasszikus puskapor az annyira hulladék erre a célra, hogy nem is értem miért tiltják ennyire.
gazdaboltokban van kénpor
salétromot csak savban találtam de nem tud venni egyszerű ember
Dehogynem, most írtam. 😁
pedig elméletileg még léteznek ígéretes lelőhelyek(gondolkodós)
A kén az honnan lett volna? A borkénező lapka?
Az volt nálatok a környéken? Ahhoz a borhoz amit ott gyártottak pedig nem is kellett 😅
pont ezt akartam kérdezni nálunk régen volt a házakon kicsapódó salétrom. Igaz mostanába ilyet nem láttam már. Szóval akkor az nem volt jó(gondolkodós)
rendes salétrot nem tudtam szerezni
kén meg faszén lett volna de ami a téglákon kicsapódott salétrom avval nem működött a házi puskapor
utána olvastam
kalapácsos rendszerű örlővel 0,3-1mm szemcse méret
golyós malom 0,05-0,3 ig őröl
a pálcás 0,01-ig képes őrölni fémet
a mákdaráló legjobban a kalapácsosra hasonlít rostély nélkül de olyan puha az anyaga hogy azért nem tudja jobban eltördelni
kovácsolni kell csapágyból mozsarat és a golyóival őrölni

szóval nem lesz popup peca mert ennyit nem ér meg a buli
ha ilyennel megyek a mátrába azért szól a rendőr?