Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

https://betonszalshop.hu/blog/...

itt is nyilvánvaló, hogy a C utáni magasabb szám erősebb betont jelent, ami kevesebb sóder ugyanannyi cementhez.
És az alján van egy remek kalkulátor, ami néha nekem is jól jött volna ha hamarabb megtalálom.
De igazad van mert tényleg azt irja a net
Hát nem tom. A c20 erősebb mint a c14.
Nem tom de egy keverés egy pupos talicska és már igy is folyna ki a keverő szélén
Vicces módon most, hogy rákerestem egy átlag talicska 60 literes, de a keverő hiába 120l-es akkor is csaa egy bő talicskával lehet benne keverni hisz valamennyire meg kell dönteni így az csak 60l körül van ezért a 200l-es is jó ha 130-140l-t kever.
Miért érné meg? Én vagy 29 éve építkeztem utoljára azóta csak háztáji taknyolások voltak és bőven elég a kicsi is, akkor kell nagyobb ha 5-en dolgoznak vele, de 2-3 embernek elég. Amúgy az építkezésemnél is egy házilag gyártott 1 talicskás volt és nem kellett nagyobb, megvan a mai napig csak a ruszki mosógépmotor amit rátett az öreg akitől vettem 96'-ban tönkrement mikor havernak kölcsönadtam és hagyta ázni hetekig oszt visszaadta mert beszart, motor kéne rá és újra tekerne mint állat. 😁
na
van 120 literes 80 ért meg 200 literes 110ért(van 150 meg 180literes is közetes áron)
szerintem a 200 literes jobban megéri
amúgy a talicska 65 literes szóval a 120 literes tényleg nem pakolna tele kettővel hiszen közel se lehet fullra megpakolni a keverőt
akkor nekünk ilyen 200l körüli lehetett kölcsönbe
Hát, idővel átértékeled ezt. Ha csak nem az elmúlt húsz évben kialakított parcellás területen laksz, akkor menj végig az utcán és nézd meg a hidakat.
Ugyehogy.
én ezeket sose nézegettem hogy mekkorák, sárga aztán annyi 😂
1 talicskásnak meg nem látom sok értelmét, avval lassabban megy a meló mint a talicskában megkeverni
Mer' ur vagy, aze'... :)
Akkor én eddig C14-est kevertem, pazaroltam mint állat. 😆
Régebben is ekkorák voltak csak ugye lehet több méretet kapni, de az annyival drágább, hogy ecceri embernek értelmetlen pénzkidobás ha csak a ház körül kell.
Nekem 1 talicskás van, a kicsik ekkorák minden boltban., ezt veszik a népek általában.
Nem biztos, hogy te írtad rosszul, aki érti, az úgy is tudja az egymáshoz való mennyiségeket viszonyát.
Én rákerestem a neten, mindenhol az első találatot néztem:
""...A C20 zsákos cement keverési aránya 1:5,""
https://szamoldki.hu/hu/hirek/...
""... A C16 beton keverési aránya házilag a szokásos 1 lapát cement, 4 lapát sóder.""
https://epitoabc.hu/beton-erth...
akkor lehet kisebbek lettek??
amikor építkeztünk akkor kaptunk egyet kölcsön hogy bent a (készülő) nappaliban tudjak maltert keverni mert kint már fagyott
na ez pont befért az ajtón és kiadott 2 talicska cuccot mert abból volt közvetlen vakolva
vagy 300-350nm falat basztattunk így ketten apóssal, a tököm kivolt már az egésszel +80mennyezet
az ablakon dobáltam be a homokot előző nap hogy kiengedjen
nem csodálom hogy utálok dolgozni, nagyon elfáradtam 😂
A praktikeres inkább csak másfél vagy egy jó erős teli.
ja, ezek szerint fordítva irtam:) De ha több a sóder, hogy lesz erősebb a betonod? 5 sóderrel C20 (De ez nem lesz 20as beton az tuti) négy sóderrel meg C14?
Három sóder egy cement csak akkor szoktam ha vagy kültéri vagy erős beton kell.
keverőben is ez a helyzet
a praktikeresek 2 talicskások, a maszekban építettek többnyire 4 ha teli van, de van ami csak 3 szóval lehet talicskában számolni
nekünk volt egy 4 talicskás de el lett adva miután kész lett kb minden, mert csak a helyet foglalta azóta a talicskában kevergetek, igazándiból nem egy nagy dolog csak 2 ember kell hozzá mert ha abbahagyom a kevergetést amíg dobálom a sódert leül a cucc és kurva szar ismét felkeverni
kb 3-5 perc egy talicska keverés, lelkiállapottól függően
persze ha kellene 100 talicska/nap venék egy praktikeres kicsi keverőt, de most idén elő van irányzva 2 oszlop lebetonozása ennyihez nem kell keverő 😂
még a sódert is zsákban hozom hogy ne kelljen futót akasztani
Na, ha van olyan szívóhatás, akkor elhiszem, de akkor erősen kell fogni a fakanalat.
A fater (kőműves) 1:3 arányban kevertette velem, ha mentem vele dolgozni. A mészre nem emlékezem, ha vakolatot kevertem.
A C20 beton, ami az árajánlatban van, az 1:5-höz.
A C14 beton az 1:4-hez.
Még azt is, aki főz :)
Mert ez fullban elszívja lefelé a gőzt? De amúgy igazad van.
Én mondjuk eleve betonkeverőt használok. Máris nem alkalmazható a számitásod.
Ha négyig tudsz számolni pont jó, mert aztán cementet kell dobni aztán ujra kezded😀
kb minden talicska egyforma
ilyenem van: https://smiciker.hu/talicska-m...
én nem számolgatok lapátot, 4-5 után már szoktam téveszteni 😆
belebaszok egy vödör vizet, rá a cementet, elkeverem azán addig pakolom sóderral amíg nincs teli, közben keverni egy valamivel, többnyire gereblye, de van malter keverő is valahol
vizet meg ha kér kap.
Attól még csak felfelé fog menni. A fizikával nehezebb szembeszállni.