Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Az akác eredendően amerikai fafaj. hozzánk az 1800-1900 években került be talán franciaországból. Már akkor is volt itt sívó homok rendesen. A futóhomokot állították meg vele, mert ez a faj volt egyedül képes megmaradni benne, na meg a szőlő. Aztán az akác leköti a nitrogént akác után bármi megterem feldúsítja a talajt. Ha nem akác lenne semmi nem lenne bár ezt sok sötét zöld úgy sem fogja megérteni soha(kezeit széttáró)
az lenne a jó ha inkább azzal kezdenék, hogy esőt is biztos csinálnak. Ha az megvan semmi más nem kell mellé ha találkozol velük mond nekik, hogy azzal kezdjék. (meghajlós) Az akác invazív és tájidegen mi? És a paradicsom a kukorica a dohány a búza az micsoda?
Mert ha csak őshonos fajok lehetnének akkor csicsóka levest ennénk páfránnyal 😅 itt semmi nem volt csak erdő meg mocsár 🤣 A mocsarat a tatárok lecsapolták az erdőt a törökök és rómaiak kivágták és ellopták, viszont cserébe lettek török fürdőink és római vízvezeték hálózat 😂
felénk inkább azok száradtak amik az utak mellett voltak
csatorna felé több is volt olyan ami fullra elszórta a leveleit nyár végére
de aszfalt mellett is láttam ilyeneket elég sokat
nem lett elbaxva(ujjával nemet mutató) Akkor más volt a cél, volt víz bőséggel szabályozták a folyókat, hogy ne legyen olyan szélsőséges a kiöntési terület és hajózhatóvá tették a folyókat. Azóta változott az időjárás és ismét más a cél. Most kellene a víz nagyon és az őseink munkája hátrányossá vált(kezeit széttáró) Ők az akkori érdekeknek megfeleltek.(kezeit széttáró) Abban igazad van, hogy hiába visszük a vizet a föld mellé azt ki is kellene juttatni. Igen a több csapadékosabb nap kellene a vegetációs időben. 2022 halál volt a duna tisza közén. télen nem volt csapadék tavasszal nem volt csapadék a kiszáradt területre jött egy 3 hónapos aszály csapadék nélkül. tavak tűntek el kiégtek a termések. 2023 egész jó volt megfelelő időben jött megfelelő csapadék. a 2024 megint szar volt de még így is sokkal jobb mint a 2022. volt téli csapadék és tavaszi. A nyár közepéig jól jött az eső is. aztán lett egy 2 hónapos esőszünet. Az a 2 hónapos esőszünet a legszarabb időben jött bizonyos tekintetben. 07. 15 volt az utolsó valamire való eső. Addigra a gabonák kimentek. A kukorica és a napraforgó jelentős része viszont oda lett. talán a szőlő megúszta igaz 1 hónappal hamarább volt a szüret mint a szokásos(gondolkodós)
ez a ksh nem jutott eszembe
2017-ben volt -20 alatt kecsmkeméten, akkor lehetett kiskőrösön is hasonló
2012-ben is volt -20 alatt de akkor kb májusban kezdtem dolgozni a vasasnál és abban az évben tuti nem volt ilyen hideg, de hó az volt mert akkor vettem először téligumit mert nem tudtam elindulni a parkolóban a letaposott lefagyott keréknyomos hóban
akkor erről csak te tudsz. Nálunk kellett egy halom pénzt fizetni minden évben a vizgazdálkodási társaságnak. Ezeket a pénzeket évről-évre szétosztották a bennfentesek egymás között érdemi változás nem történt. Nálunk az erek, csatornáknak nyoma sincs már meg ami a 70-es években átszőtte a térséget, nem hogy víz csordogálna benne(szemeit körbeforgató) Talán a kőrös ér ami még megvan az meg a záporvizet vezeti le a városról a tiszáig(kezeit széttáró) De abba is csak addig van víz amíg van felhőszakadás 3 nap múlva már porzik az alja(kezeit széttáró)
nálam még az akácok bírják. A hazai nyár is bírja. A nemes nyárral vannak gondok. van még 15 hektárom amúgy is trv azt jövőre kiütöm a picsába szürke megy a helyére. Nálunk a nemes szárad kifelé. Igaz, hogy a szürkét később lehet letermelni,meg kb. fele az ára viszont felújítani lehet természetes úton is a fatömege meg sokkal nagyobb. és a legfontosabb az ha nem szárad ki(kezeit széttáró) Meg megy ennek majd fel az értéke ha 15-20 év után elfogy a nemes. Már az erdészek azzal trükköznek, hogy egy hektárra 4-6 fajta nyárat is telepítenek ezzel csökkentve a kárt, mert ebből lesz olyan ami megéli a vágásérettséget. (szemeit körbeforgató) Minden esetre nem túl biztatóak a kilátások(állát vakargató)
én sem sírom vissza a havas teleket(ujjával nemet mutató. Pláne, hogy sarokházban laktam és mire a ház egyik oldaláról eltakarítottam a havat kezdhettem előröl a másik oldalon 😅 És most is sarokházban lakom. De itt az elmúlt 20 év alatt talán ha 3*volt kezembe a hólapát(meghajlós) 2 éve bent égett a hólapátkészlet a fészerbe és még nem éreztem hiányát 😅
Ha nagyon havat akarok nézegetni felmegyek a kékescsúcsra mielőtt a webkamerán kontroláltam, hogy van értékelhető hó(kezeit széttáró)
ma is fent voltunk(óranézegetős) Én minden reggel a hőtérképet vizslatom. Valahogy szokásommá vált, hogy ez az első amit megnézek amikor netezek (kezeit széttáró) A mai nap volt egy kis anomália(kezeit széttáró) A hegycsúcsokon 8-10 fokkal volt melegebb mint az alsó szakaszokon. Ilyet még nem tapasztaltam(kezeit széttáró) A hőtérképen is jól látható,hogy a mérhető hegycsúcsok a mecsek és az északi középhegység végig melegek a hegycsúcsok. Alig találtam erről valamit. Nos ez valami inverziós légköri jelenség vagy mi(kezeit széttáró) 2* is elolvastam, hogy ez mitől van de nem sikerült megértenem. Én annyit tudok, ha gyöngyösön -2 fok van akkor kékesen a torony tövében -4,-5 fok van. Ma nem így történt. Elindultam itthonról az alföld közepéről -3,7 fokban. A kékesen 11 kor +7 fok volt a csúcs meg 9 fok felett(kezeit széttáró) Mondjuk ennek is meg volt az előnye. (gondolkodós) Végre megint tudtunk hóembert csinálni a 20 + alkalom közül talán másodjára(állát vakargató) Meg szikrázó napsütés volt egész nap amíg a középalföldön a köd honolt reggeltől(kezeit széttáró)4-500 méteres magasságban eltűnt a köd pedig végig abban autóztunk a mátráig. A képeken is jól látszik, hogy alattunk terült el a felhőzet. Nálunk -0,7 fokig melegedett fel a hőmérséklet kékesen még mindig + 3 felett van(hüledezős)
2 hete amikor voltunk akkor is volt egy kis anomália amivel szintén nem találkoztam még sosem(kezeit széttáró)
A ceglédi felüljáróról lehetett látni a mátrát és a torony tisztán kivehető volt légvonalban 75 kilométeres távolságról(hüledezős) És végig az út során ahol valami tereptárgy nem takarta a kilátást tisztán és élesen lehetett látni a mátrát. Ilyen élesen ilyen tisztán ilyen messziről soha sem láttam még olyan volt mintha egy karnyújtásnyi távolságban lenne(kezeit széttáró)
18 éves körül lehettem olyan jó - 24 volt. Édesapám kint volt a tanyán és nem adott életjelet 2 napja. Bratyó elindult a furgonjával arról sem hallottunk többet én elindultam néhány óra múlva a wartyogóval az erdő közepén megtaláltam a hótorlaszban édesapám piros kocka kombi zsiguliját vele szembe a bratyóm furgonját majd én a bratyó autója mögött akadtam el a közel 70 cm hóba 😅 na mondom ezek visszamentek a tanyába begyújtottak azt a melegen fröccsözgetnek várják a tavaszt. kb. 1,5 km-re volt a tanya az erdő mélyén. Annyi volt a szerencsém,hogy úgy készültem ha véletlenül elakadnék (ami egy láncozott wartburgal azért kizárt) legyen nálam megfelelő mennyiségű ruha és a hó jó világított mert már korom sötét lett volna. Szóval a tanyába senki nem volt, kulcs híján be sem tudtam jutni(fejét fogó)
12 kilométert gyalogoltam hazáig a -24 fokban de úgy izzadtam mint a nyári ló 😅 Ha akkor megesznek a farkasok szerintem 2 hétig ruhát szarnak 🤣 Aztán mikor hazaértem a tekerős telefonon felhívtam őket.(akkor még csak az volt) Nos a tanyasi szomszéd haver a nívával hazavitte őket de az is csak úgy tudott áttörni a hótorlaszokon, hogy a kérdéses helyeken kiszálltak oszt tolták(kezeit széttáró)
akkor valszeg 2004 után születtél debrecenbe 😅
Csak többet kell dolgozni, hogy növényvédőszereket vegyél, vagy kifizesd a boltban az azzal megvédett bármit.
Nincsenek csodák.
Mondjuk ezt adom.
Legfeljebb nem keltél olyan korán és már melegebb volt. 😁 Ritkán ihyan, de volt párszor 1-1 éjszaka többször is a múlt 20 évben bár 2017 óta hirtelen nem emlékszem, de akkor itt volt.
a mesterséges csatornák nem csak a vízelvezetést szolgálják, hanem aszálykor a nagyobb folyókból tudnak átemelni vizet a csatornákba és mehet az öntözés. itt mellettünk a keleti főcsatorna és a mellékágai révén öntözhető a legtöbb föld. most volt egy projekt, a keletiből vezettek jelentősebb vizet debreceni patakokba és tavakba meg az akkugyárhoz is
ismerek több gazdálkodót, aki simán örül mikor aszályos év van, mert olyankor nagyot kaszálnak a magas terményárakon, az öntözés költsége lófasz a nyereség mellett
Nem feltétlen tájidegen, majdnem leirtam nagyjából de szerencsére még jobban összefoglalták itt. Én se gondoltam volna milyen régen itt élőskődik🙂
http://www.bakonynektar.hu/mez...
evvel a tájidegen invazív dologgal nem értek egyet
viszonylag gyorsan nő kiválló fűtőanyag, és nagyon igénytelen, ahol eddig kb semmi se nőt ott elvolt az akác erdő
ha kiszeded a tuskókat max 2 év és nyoma se marad szóval bármit vethetsz utána
a csatornák meg víz elvezetésre épültek, az nem fog vizet vinni a területre, ez tisztán látszik hogy a csatorna mellett már 15 méterre kiszáradt idén a kukorica meg a napraforgó, ott pecáztam egész évben jól látom a helyzetet
locsolás meg olyan összeg hogy az már nem fér bele a termény átvételi árába
de
ha az akác kiszárad az azt jelenti hogy nagyjából semmi se marad meg ott, és ez a nagy hiba
eső csinálásra kíváncsi vagyok, az eddig még senkinek se sikerült
az , hogy kiszárad a vágásérett akácfa, még messze nem ökológiai katasztrófa. egyébként is egy tájidegen invazív faj, persze a méhészek és a fával fűtők szeretik, de ha kiszárad, az nem jelent világvégét. a vízgazdálkodáson meg az utóbi időben valóban javítanak, építik/kotorják a csatornákat , rendbeteszik a vízműveket és ha kell, majd esőt is biztos csinálnak
én nem vagyok szakmabeli, de azt látom hogy erre felénk nem nagyon lehet mit tenni, öntheted ide a duna összes vizét is akkor is elfolyik a homokon
ide sokkal több esős nap kellene, ami nincs, néha több hétig se esik és ha igen az a 4-5mm semmit se ér
a több esőt meg csak úgy lehetne visszahozni hogy ami hajdanán árteres terület volt az ismét ártér lenne, a tisza-meg a mellékfolyóit visszaállítani a folyószabályzás előttire stbstb
de akkor meg azokon a részeken nem lenne termesztés.....
szóval ez egyszer el lett baszva és évtizedről évtizedre csak egyre rosszabb lesz
Mo-n rossz a vízgazdálkodás, de egy ideje már hozzák rendbe.
ellenben már felénk az akácfa is kiszárad néhol, és nem a friss ültetések hanem a 20+ éves fák is
szóval azért a havat eltúrni könnyebb mint a nem létező vízzel öntözni
csak könnyebb az élet, ha nem kell egész télen havat lapátolni meg elakadt járműveket menteni, leszakadt villanydrótokkal szarakodni
Nem biztos hogy jobb csak más... csomó mérsékelt égövii terület már elsivatagosodott teljesen.
azt nem tudom , h mivel, de mostmár sokkal jobb minden , mint ötven éve
Chemtrail-el, vagy csak kijavították a mátrixban a hibát? 🤣
Ezt igazolhatom! én akkor voltam középiskolás, minden reggel, mikor mentem biciklivel suliba, megnéztem a szőlő karón a hőmérőt (direkt nem a ház oldalára volt rakva, hanem a kertbe) mínusz 20-22 is volt néha. Jól megjegyeztem, mert a lefagyott mocskos, jeges utakon kellett felbicikliznem 10 perc alatt a sulihoz. engem még nem anyu hordott suv-val, mint a mai puhapöcsöket 😁