A frissel ha nincs nagyon szétszakadva talán nincs is baj, kollégám mondta, hogy a 80-as években pér hétig csinálta és akkor adta fel mikor egy 5-6 hete ágyába belehaltat kellett elvinni és neki a lába jutott és emeléskor a kezébe maradt kifolyatva a belsejét, akkor némi zöldhányás és felmondás volt. 🤮
Az nem jó(legyintős) Csak 100 milliós beruházásokkal lehet bort készíteni és pont(napszemcsis)
egy sutuval meg néhány hordóval, hogy az anyámba tudnál csinálni 10 ezer liter szám tömegbort amiből pénzt is kereshetsz? Az ilyen mamlasz féle mamlaszoknak ráragasztanak szép színes címkét és jó drágán eladják, már is meg van a minőségi sznob bor(fetrengős)
Igen. Kiásták, geológusok vettek mintát a talajból.
Kezdem megszokni, hogy ami a korlátolt világodba nem fér be, az szerinted nem is létezik ☹️ Az a sajnos, hogy rajtad kívül van itt még pár ilyen - csak azt nem értem, azok miért baxtatnak téged, meg miért basztatjátok egymást...
Azt, hogy engem miért, azt tudom.
A gond az, hogy előre a munkáltató (ha csak nincs komoly híre a fickónak a szakmában) nem tudhatja, hogy mennyire jó ls megérie a magas fizetést így simán feevesz egy gyengébbet mert az elvállalja a feléért.
hát baszki pont ez a pláne,hogy ti olyan rendszer hiányosságokat emlegettek ami nálam nem létezik(kezeit széttáró)
Az első az,hogy én időben léptem és baromi olcsón hozzájutottam mind a napelemhez,mind a vellanyautóhoz. Tulajdonképen a napelemmel nem is értem mi a bajotok mert fel van rakva és nem kell fizetni a háztartásban elhasznált áramért. A mostani árak mellett meg igen gyorsan megtérül. Esetembe 1600/350= ez szűk 5 év amiből fele le is telt(kezeit széttáró) a vellanyautóval meg a hatótávokon baszkódtok de hát olyat kell venni amit nem kell külső helyről tölteni hanem az otthoni ingyen áramról. Nálam ezek megvalósult dolgok én csak pislogok, hogy rendszerhiányosságokról hablatyoltok nekem minden a tervek szerint működik(kezeit széttáró) Annyi különbséggel,hogy az energiaárak és az üzemanyagárak megugrása miatt az eredetihez képest feleződött a megtérülési idő(kezeit széttáró)
Na az ilyet el is tudom képzelni, aki ért hozzá illetve kitapasztalta, hogy melyik évben melyik tájegységen milyen volt az időjárás ami alapvetően meghatározza az elkészült bor tulajdonságait, de ez egy élet munkája szinte és persze befektetés ahogy írod. És azt is elhiszem, hogy aki ezt így csinálja az meg tudja mondani, hogy adott ételhez melyik bor melyik évjarata a legjobb.
Na és akkor pl van itt a blődi, aki közelében ott egy nagyon jó bortermő vidék, a Balaton-felvidék nagyrésze jó termővidék ezt talán elfogadod. Ha blödi vesz ott valamelyik kispincéből bort, amit a bácsika elhivatottan készit, odafigyelve, mondjuk hogy szakértelemmel bár nem lobogtat különböző okj papírokat.
Akkor blődi jó bort iszik olcsón vagy igénytelen ? 🤔
A Nobel díjat se tudod mi, te ostoba 🤣 de igaz, inkább Oscart szoktak emlegetni - jelen esetben ez mind1. https://24.hu/kultura/2022/10/...
Nyilván a büdös élet(ed)ben nem hallottál róla 😁
de hát baszki te sem értesz egy kummát sem a borokhoz. Az összes szakértelmed annyi amikor a sznob haverjaidnál beülsz a szivarszobába és bontogatok fel szarnál szarabb de drágábbnál drágább borokat egymás vállát veregetve vagytok megelégedve saját magatokkal 😅
"ha valaki vehetné a jót, de az olcsó fost veszi, az igénytelen - e szempontból biztosan - ezen mit nem értesz?" na itt van még1x 🤣
Jó bor: termőterület, szakértelem, elhivatottság - és ezek biza pénzbe kerülnek, ha megvannak.
OFF: egy "alsó polcos" BMW (ahogy te fogalmazol) majd 2x annyi most, mint egy új Ford Focus, szóval elég magasan van az az alsó polc - és az autót MOST SEM én hoztam fel.
ja és csak mostanában lettek jó borok, mert száz milliókban mérhető gazdaságok vannak pneumatikus présekkel 😂 Régen amikor nem kellett hozzá csak néhány napszámos aki szüretel egy dézsa amiben kitaposták a szőlő levit meg a fahordó amiben tárolják azt ezek szerint válogatott szar bor volt mind(fetrengős) De amihez száz milliók kellenek, hogy nagy mennyiségű tömegborokat tudjanak gyártani na az a frankó(fetrengős)
Elöre leszögezem, nem értek a borokhoz (ugyan mint sokan mások nekünk is volt ösöktöl megörökölt szölös terület, ott töltöttük öcsémmel a gyerekkorunk, még barátok a játszótéren. A vesszökosárral együtt hajítottak be a lada biztosági övtöl és gyereküléstöl mentes hátsóülésére, és mentünk minden délután szinte a "szölöbe" segíteni. Èn csak fizika munka turpiságait voltam hajlandó elsajátitani, de a pancsolások minden formáját nélkülözve lett nekünk is borunk minden évben vegyes szölöböl...).
A magyar sznob viszonyokat nem ismerem, mert egyszerü polgári környezetben nöttem fel, de a feleségem révén ismerem az angol tehetösebb réteg egyes idevonatkozó szokásait. Akinek van felesleges pénze, meg affinitás azoknak súgnak hozzáértök, hogy mely kiemelkedö borvidékeken, mely pincészetek lehetnek a jövöben befutók mely boraikkal. Ezekre még szüret elött leadják rendelést, és primör állapotban vesznek belöle bár dobozzal, kartonnal. Otthon a ház erre alkalmas pincéjében elteszik a borászok által meghatározott 15-25 évre. Aztán "kedvük szerint" esetleg egy részét erre szakosodott árveréseken az érdelödö és értö nagyérdemünek áruba bocsájtják. Van amit amikor "beéret" van amit félidöben. Mikor hogy jön ki a lépés. Pontos árakat tipusokat nem tudok említeni, de van hogy jobban hoz mint bármely más befektetés. Mondjuk 60-100 fontért vesz egy 6 palckos kartont , majd 10-15 év múlva 80-150 fontért lehet aukcion eladni, de akár a 4 számjegyü értéket is elérheti egy-egy értékesebb palack bor ára. A különbség amit látok, hogy nem igen szoktak ilyen körökben az árakkal "hecegni". Vagyis mikor a steakes vacsihoz kibontunk mondjuk egy ízvilágban hozzá passzoló 2004-es francia vörösbort nem kezdjük el nézegetni, hogy mennyiért mennek azok most a borkereskedöknél, aukciókon, mert nem kell fellenzösködni sehol vele, hogy milyen értékü bort ittunk a vacsihoz. Max ugy tudatod másokkal, hogy te ilyet is iszol, megengedsz magadnak, hogy azok a személyek ott ülnek veled egy asztalnál és velük osztozol mint a steak-en, mind a boron. De nem láttam, hogy felteszik FB-re vagy forumra ..., meg szokták ezt nyilvánan megbeszélni, mert amúgy meg kb amolyan befektetési stratégia, meg hát senki nem szeretné, ha eltávja alatt hivatlanok látogatnák meg a házát.
Amúgy, ha nagyobb party-k vannak (voltak) az arisztokrácia szintjén, akkor nem az ilyen készletek kerülnek felszolgáásra. Pezsgöböl ( csak francia -mert ott az A PEZSGÖ) 2 féle volt általában. Egy 20-35 font / palack, az elején mikor még tisztán itták, és emlékeztek rá, ha valaki keverten itta naracslével vagy valami másik gyümölcsszörppel, akkor egy olcsóbb 15-20 fontos commersz volt töltögetve...a borok is élelmiszer ipari nagykereskedésekböl voltak. Nem villogtak a jotékonysági partin, lagzin, temetési utáni összejövetelen a drága, értékes dolgokkal.
Biztos vagyok benne, hogy léteznek más megfejtések is, én ebben részébe láttam bele, kostóltam bele néha...
Pár éve még feleségem is rendelgetett elismert pincészetekböl egy- egy karton bort mondjuk a rajnai borvidékröl poénból a pincészet tulaja azonos családi nevet viselt mint én, és még jó is volt, de már olyan ritkán fogyasztunk alkoholt, hogy leállt vele... Azt a pár palcok néha akcióban meg tudja venni a prémium élelmiszer láncok boltjaiban még fájdalomküszöb környékén amit szeret és passzol a hús vagy halételekhez, ha megkivánnánk.
Amúgy a piák, kaják árai kapcsán az tartom bicskanyitogatónak, mikor ezek a 8-20€ értékü borok az étteremben 65-150€-ért kerülnek a borlapra. Vagy a tököm tudja milyen steak az egyik felvágos helyen ~330€ volt az adag. A számla vége 2 embernek 800 € felett volt... ( ez egy céges "megbeszélés" vacsora kapcsán történt, lett elfogyasztva..., nem nem én voltam.) 330€ ért angliában megebédeltettem most szilveszter napján 5 felnötet és két gyereket egy étteremben ahol 20-30 font között voltak a föételek...
Szóval a drága borok egy lehetöség befektetésre, és hogy elrejtsék a kp-ban szerezett vagyonk. Picit hasonló a többi "túláraztot" dologhoz, mint a müvészet (pl festnények), vagy sport ahol milliokat fizetnek játékosokért. Pénzmosás mindenki szem láttára.
most attól hogy kannában van nem feltétlen szar
nekem pesten volt egy rakamazi munkatársam aki ha hazament az anyjáékhoz mindig hozott aszubort mindenféle üdítős flakonokban, mert csomó munkatársamnak kellett
aztán negyed áron megkapta ugyanazt mint a boltokban lepalackozva
ismerek egy csomó pincészetet(eger-villány-balaton) akinek van üveges bora is és pet palackos is, ugyanaz a bor van benne, annyi a különbség hogy pet palackosban nincs olyan amit több éve töltöttek, de ugyanúgy kapni 2-3 éves bort is pet palackos kiszerelésben
Most sem érted… mondom, a faszkalap öntelt dumáddal van a baj. Azzal hogy aki szerinted nem fizeti meg a drágát az igénytelen. Mert még mindig nem tudtad megmondani hogy mitől jó az a bor, csak annyit hogy drága.
Ugyanez volt a bmw-vel, az also polcos 3-asodból nézed le azt akinek nincs bmw-je mert nem akar ennyit kiadni kocsira vagy mert nem akarja szervizeltetni, vagy csak mert nem tetszik neki.
utolsó sorodat felfogtad is vagy csak írtad?
nagyjából ezt írtam én is hogy a tömeggyártáshoz kell a drága cucc mert spórolnak a munkaerővel
de
nem feltétele a jó bornak
jó bornak jó alapanyag kell meg jó pince+ némi szakértelem, az hogy egy 30 ezres kézi présből jön a must vagy egy 350 millás bazi nagy présből semmin se változtat a minőségén
a mennyiségén igen mert mire kiprésel az ember 100 mázsa szőlőt addig be kell rúgni 3x mert olyan lassan halad
na itt is a nemtudás és faszság beszélés egy példja (tedd csak be a 20ast! 😁)
Mai egyik legnagyobb borász (többszörös díjnyertes, év borásza, stb.) pár káddal meg hordóval operál, még prése sincs... mert úgy is lehet. A hi-tech ott kell, ahol nagyobb a volumen. Szóval nem ettől függ.
egy sutuval meg néhány hordóval, hogy az anyámba tudnál csinálni 10 ezer liter szám tömegbort amiből pénzt is kereshetsz? Az ilyen mamlasz féle mamlaszoknak ráragasztanak szép színes címkét és jó drágán eladják, már is meg van a minőségi sznob bor(fetrengős)
Kezdem megszokni, hogy ami a korlátolt világodba nem fér be, az szerinted nem is létezik ☹️ Az a sajnos, hogy rajtad kívül van itt még pár ilyen - csak azt nem értem, azok miért baxtatnak téged, meg miért basztatjátok egymást...
Azt, hogy engem miért, azt tudom.
Az első az,hogy én időben léptem és baromi olcsón hozzájutottam mind a napelemhez,mind a vellanyautóhoz. Tulajdonképen a napelemmel nem is értem mi a bajotok mert fel van rakva és nem kell fizetni a háztartásban elhasznált áramért. A mostani árak mellett meg igen gyorsan megtérül. Esetembe 1600/350= ez szűk 5 év amiből fele le is telt(kezeit széttáró) a vellanyautóval meg a hatótávokon baszkódtok de hát olyat kell venni amit nem kell külső helyről tölteni hanem az otthoni ingyen áramról. Nálam ezek megvalósult dolgok én csak pislogok, hogy rendszerhiányosságokról hablatyoltok nekem minden a tervek szerint működik(kezeit széttáró) Annyi különbséggel,hogy az energiaárak és az üzemanyagárak megugrása miatt az eredetihez képest feleződött a megtérülési idő(kezeit széttáró)
Akkor blődi jó bort iszik olcsón vagy igénytelen ? 🤔
Te tényleg mindent benyalsz? 😅
https://24.hu/kultura/2022/10/...
Nyilván a büdös élet(ed)ben nem hallottál róla 😁
Jó bor: termőterület, szakértelem, elhivatottság - és ezek biza pénzbe kerülnek, ha megvannak.
OFF: egy "alsó polcos" BMW (ahogy te fogalmazol) majd 2x annyi most, mint egy új Ford Focus, szóval elég magasan van az az alsó polc - és az autót MOST SEM én hoztam fel.
A magyar sznob viszonyokat nem ismerem, mert egyszerü polgári környezetben nöttem fel, de a feleségem révén ismerem az angol tehetösebb réteg egyes idevonatkozó szokásait. Akinek van felesleges pénze, meg affinitás azoknak súgnak hozzáértök, hogy mely kiemelkedö borvidékeken, mely pincészetek lehetnek a jövöben befutók mely boraikkal. Ezekre még szüret elött leadják rendelést, és primör állapotban vesznek belöle bár dobozzal, kartonnal. Otthon a ház erre alkalmas pincéjében elteszik a borászok által meghatározott 15-25 évre. Aztán "kedvük szerint" esetleg egy részét erre szakosodott árveréseken az érdelödö és értö nagyérdemünek áruba bocsájtják. Van amit amikor "beéret" van amit félidöben. Mikor hogy jön ki a lépés. Pontos árakat tipusokat nem tudok említeni, de van hogy jobban hoz mint bármely más befektetés. Mondjuk 60-100 fontért vesz egy 6 palckos kartont , majd 10-15 év múlva 80-150 fontért lehet aukcion eladni, de akár a 4 számjegyü értéket is elérheti egy-egy értékesebb palack bor ára. A különbség amit látok, hogy nem igen szoktak ilyen körökben az árakkal "hecegni". Vagyis mikor a steakes vacsihoz kibontunk mondjuk egy ízvilágban hozzá passzoló 2004-es francia vörösbort nem kezdjük el nézegetni, hogy mennyiért mennek azok most a borkereskedöknél, aukciókon, mert nem kell fellenzösködni sehol vele, hogy milyen értékü bort ittunk a vacsihoz. Max ugy tudatod másokkal, hogy te ilyet is iszol, megengedsz magadnak, hogy azok a személyek ott ülnek veled egy asztalnál és velük osztozol mint a steak-en, mind a boron. De nem láttam, hogy felteszik FB-re vagy forumra ..., meg szokták ezt nyilvánan megbeszélni, mert amúgy meg kb amolyan befektetési stratégia, meg hát senki nem szeretné, ha eltávja alatt hivatlanok látogatnák meg a házát.
Amúgy, ha nagyobb party-k vannak (voltak) az arisztokrácia szintjén, akkor nem az ilyen készletek kerülnek felszolgáásra. Pezsgöböl ( csak francia -mert ott az A PEZSGÖ) 2 féle volt általában. Egy 20-35 font / palack, az elején mikor még tisztán itták, és emlékeztek rá, ha valaki keverten itta naracslével vagy valami másik gyümölcsszörppel, akkor egy olcsóbb 15-20 fontos commersz volt töltögetve...a borok is élelmiszer ipari nagykereskedésekböl voltak. Nem villogtak a jotékonysági partin, lagzin, temetési utáni összejövetelen a drága, értékes dolgokkal.
Biztos vagyok benne, hogy léteznek más megfejtések is, én ebben részébe láttam bele, kostóltam bele néha...
Pár éve még feleségem is rendelgetett elismert pincészetekböl egy- egy karton bort mondjuk a rajnai borvidékröl poénból a pincészet tulaja azonos családi nevet viselt mint én, és még jó is volt, de már olyan ritkán fogyasztunk alkoholt, hogy leállt vele... Azt a pár palcok néha akcióban meg tudja venni a prémium élelmiszer láncok boltjaiban még fájdalomküszöb környékén amit szeret és passzol a hús vagy halételekhez, ha megkivánnánk.
Amúgy a piák, kaják árai kapcsán az tartom bicskanyitogatónak, mikor ezek a 8-20€ értékü borok az étteremben 65-150€-ért kerülnek a borlapra. Vagy a tököm tudja milyen steak az egyik felvágos helyen ~330€ volt az adag. A számla vége 2 embernek 800 € felett volt... ( ez egy céges "megbeszélés" vacsora kapcsán történt, lett elfogyasztva..., nem nem én voltam.) 330€ ért angliában megebédeltettem most szilveszter napján 5 felnötet és két gyereket egy étteremben ahol 20-30 font között voltak a föételek...
Szóval a drága borok egy lehetöség befektetésre, és hogy elrejtsék a kp-ban szerezett vagyonk. Picit hasonló a többi "túláraztot" dologhoz, mint a müvészet (pl festnények), vagy sport ahol milliokat fizetnek játékosokért. Pénzmosás mindenki szem láttára.
nekem pesten volt egy rakamazi munkatársam aki ha hazament az anyjáékhoz mindig hozott aszubort mindenféle üdítős flakonokban, mert csomó munkatársamnak kellett
aztán negyed áron megkapta ugyanazt mint a boltokban lepalackozva
ismerek egy csomó pincészetet(eger-villány-balaton) akinek van üveges bora is és pet palackos is, ugyanaz a bor van benne, annyi a különbség hogy pet palackosban nincs olyan amit több éve töltöttek, de ugyanúgy kapni 2-3 éves bort is pet palackos kiszerelésben
Ugyanez volt a bmw-vel, az also polcos 3-asodból nézed le azt akinek nincs bmw-je mert nem akar ennyit kiadni kocsira vagy mert nem akarja szervizeltetni, vagy csak mert nem tetszik neki.
nagyjából ezt írtam én is hogy a tömeggyártáshoz kell a drága cucc mert spórolnak a munkaerővel
de
nem feltétele a jó bornak
jó bornak jó alapanyag kell meg jó pince+ némi szakértelem, az hogy egy 30 ezres kézi présből jön a must vagy egy 350 millás bazi nagy présből semmin se változtat a minőségén
a mennyiségén igen mert mire kiprésel az ember 100 mázsa szőlőt addig be kell rúgni 3x mert olyan lassan halad
Mai egyik legnagyobb borász (többszörös díjnyertes, év borásza, stb.) pár káddal meg hordóval operál, még prése sincs... mert úgy is lehet. A hi-tech ott kell, ahol nagyobb a volumen. Szóval nem ettől függ.