Ha sok a pénzed, amúgy sem típusterv alapján építkezel. A típusterv lényege pont a költségcsökkentés.
Ez a baj, hogy nem megfelelő eljárásokat, anyagokat alkalmaznak sokan. Azt is figyelembe kell venned, hogy manapság a faluban lakás nem egyenlő a egykori falusi életmóddal.
Nem kell csűr, gémeskút, disznóól.
A gyereket hiába említed, írtam már, ez annak jó, akinek nincs és nem tervez, vagy már kirepültek a pulyák.
Maradjunk a faluban megszokottakhoz valamelyest hasonlító épületnél:
A fürdő amúgy itt sem nagy, ezen én biztosan változtatnék.
https://www.oeny.hu/oeny/nmtk/...
Itt meg számold ki a négyzetméter árat, meglepően más a többihez képest. Igaz, a lapostető illeszkedik-e a település építészeti rendeleteihez? Már ha van olyan, mert vakon mondom, Tihanyban a Kossuth utcában nemigen kapnál rá építési engedélyt.
Utcaképtől és helyzettől függően a lehető legrosszabb ha a garázs van hàtul. Le kell kövrzni az egész udvart sok pénzért. Ha lehetőség adott akkor a garázst kell a ház elé építeni.
Én speciel különálló, de közel raknám a lakóházhoz, pont a szar időben a becuccolás, stb.
Esetleg a ház mellett féltető és a telek végén a garázs, ha mégis inkább oda kell beállni. A féltető meg másra is jó alkalomszerűen.
Ez egy sima elszívó ventillátor, annyit tud, hogy van benne egy lyukacsos kerámia betét, amin keresztül megy a levegő, kifelé felmelegíti a benti levegő és amikor befelé fúj visszaadja a hőt a bejövő levegőnek. + van rajta egy szűrő valahol. Én akarok csinálni diy hővisszanyerős szellőztetőt, van egy mobilklímám amit feláldozok a célra, szóval lesz benne fűtés is mert télen nem árt.
Ilyet akartam én is csinálni. Önkormányzat baszakodott a garázs terveimmel. Kitaláltam hogy szobának tervezem meg, berakom az áthidalot és befalazom ytonggal, vakolat alatt úgy sem látszik, aztán ha megvan a lakhatási nekihajtok a bobcat-el és berakom a Hörmant a helyére 😁
el kell adni valahogy azt a pár tízezres rendszert 6 számjegyű összegért 😁
de igazándiból nem találtuk ennél jobbat épeszű áron, és házat se akartunk bontani az a pár lyuk a falon meg könnyen bejavítható ha mégsem jön be
lehet ekkora lakóteret építeni de házat semmiféleképp
2 emberre meg sokkal faszábbat lehetne csinálni
ja és a fürdőben a kád mellé el tudnék képzelni egy zuhanyzó sarkot is ha esetleg most nem kell addig elfér a mosógép azon a helyen
a nagy házaknak általában az a bajuk hogy szarul vannak tervezve(mondjuk itt a kicsi is egy merő faszság) és nem tudod részletekben lezárni, ezért előnyös a kis alapterület+ padlástér/emelet mert azt egyben lezárod ahogy elcuccolnak a gyerekek, plusz nincsenek örökké a láb alatt plusz van 2 budi ami igencsak hasznos tud lenni
de van olyan lehetőség hogy amg 2-3 gyerek van addig van mindnek szoba utána meg garázs vagy tároló lesz azokból a leválasztott szobákból csak ehhez úgy kell tervezni
pl ismerősnél már építkezéskor be lettek téve az áthidalók a majdani garázshoz, ott amíg kicsik voltak a gyerekek egy nagy szobájuk lett, utána cuccoltak a padlástérbe és lett a szobából garázs, most meg vendégszobák van az emeleten mert évente pár alkalommal összejön a család
Jó esetben a padláson elfér, és csak a szobákba kell lefúrni a födémen keresztül a szellőző fúvókákat. Aztán arra ráöntöm a könnyűbetont, meg a hőszigetelést, és fasza lesz.
Mondjuk ha vidéken, nagy telekre építkeznék akkor nekem tuti nem lenne a házzal egyben a műhely és kocsibeálló. Telek végében lennének ezek, vagy maximum hátul hozzátoldva a házhoz, és olcsó könnyűszerkezettel, nem rendes téglából.
A többi kifogásoddal maximálisan egyetértek.
Nekem is elég amúgy olyan 60-80nm lakrész, de gépészeti helyiség meg értelmesebb elrendezés tuti lenne.
Szóval ha típus terv, akkor én maradnék a kádárkockánál, azok jól vannak kitalálva általában, és ahogy írtam azt is fel lehet pimpelni tájjellegű jegyekkel olcsón.
Most divat a vályog a kiköltöző belpesti, szójalattés és környezettudatos bölcsészek között, ezért felverték az árát is.
Cigók jól élnek most a vályogtégla gyártásból 😁
Hulyeseg. Legszivesebben en is itt hagynam ezt a bazi hazat es egy ekkorat el tudnek kepzelni.
Igaz, en csakis lapostetot epitenek, de a terület kb. Ekkra is megfelelne. Garazs mg amugy is kell, az mas teszta.
csak ugye egy jó szellőző rendszer több millás beruházás, mert fél házat szét kell túrni
ez ami a linken van kb egy lebutított fürdőszobai ventillátor pár wattos fogyasztással és 20 db körüli hanggal
Ezt a dumát😃 semmi köze a légkezelőhöz, egyszerű ventillátor jó esetben a hővisszanyerés részben teljesülhet, de ekkora kis felületen ami elfér benne az is gyanus
egy ismerősnél szenvedünk vele egy ideje, már a 2. garnitúra ablak szellőző rendszer van, de még mindig nem az igazi
valami ilyenen agyalunk helyette: https://www.szellozesaruhaz.hu...ővisszanyerős-légkezelő-távirányítóval-c13231?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAsvWrBhC0ARIsAO4E6f8XwZS0cQPRrwffq-Kny1yN9e0h_BCakc7i-9U32P828uwWDpo0JmUaAnd7EALw_wcB
egy házaspár ahol már nincs gyerek nem fog új házat építeni, ott 50+ mindkét fél általában nem szaroznak ilyenekkel
az hogy kisebb a ház nem feltétlen azt jelenti hogy olcsóbb fenntartás
2 embernek meg minek ennyi helyiség? egy nappali ami étkező is plusz 2 kis szoba aludni
ja és ha kész a patent 50 millás kis ház még csinálhat mellé 15ért egy akármit ahová beteszi a kocsit meg a fűnyírót meg a többi kacatot ami kell a vidéki élethez
ha a házba építi ezeket akkor meg lenne kb 5 milla az a plusz 10 méter fal meg a raklap plusz cserép
szóval ez a terv úgy szar ahogy van
A szellőzés azét egy megoldott dolog mostanság az automatákon keresztül 😅 Úgy cserélődik állandóan a levegő frissre, hogy észre sem lehet venni(kezeit széttáró)
amúgy a vályog egy jó szar építőanyag, nekem is részben abból épült de csak a csóróság miatt
nekem 180ezer volt a vályog havernak 750 a tégla és amikor 4.5 milla volt a komplett ház mire felépült akkor azért ez jelentős különbség volt
a 70-es vagy a 90es vert falakat gecisok szalmával el tudom képzelni hogy jó dolog, kívül-belül meszelt falakkal valami csini zöldtetővel ökö-bio-mittudoménmi névvel felcímkézve
még akár egészségesebb is lehet mint a mostani körbeszigetelt házak 0 szellőzéssel de majd fele területet elviszi a falazat, kurva sok meló megépíteni és sok meló szervizelgetni
Egy hazaspar, ahol mar nincs gyerek es a nagyvaros vonzaskorzeteben egy faluban? Amikor is az olcso fenntarthatosag fontos szempont? Amikor egy 50-60 m2-es lakoteleprol szabadulnanak?
Ez a baj, hogy nem megfelelő eljárásokat, anyagokat alkalmaznak sokan. Azt is figyelembe kell venned, hogy manapság a faluban lakás nem egyenlő a egykori falusi életmóddal.
Nem kell csűr, gémeskút, disznóól.
A gyereket hiába említed, írtam már, ez annak jó, akinek nincs és nem tervez, vagy már kirepültek a pulyák.
Maradjunk a faluban megszokottakhoz valamelyest hasonlító épületnél:
A fürdő amúgy itt sem nagy, ezen én biztosan változtatnék.
Itt meg számold ki a négyzetméter árat, meglepően más a többihez képest. Igaz, a lapostető illeszkedik-e a település építészeti rendeleteihez? Már ha van olyan, mert vakon mondom, Tihanyban a Kossuth utcában nemigen kapnál rá építési engedélyt.