Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

havernál 10es vezetéket húztak körbe a lakáson ennek az eph szarnak
de amúgyis 20x annyi vezeték van a házban mint volt
nagyjából minden lámoa konnektor háztartási eszköz külön vezetéken megy az eloszó szekrénybe
én ezt kicsit túlzásnak érzem
nálunk 20 év alatt semmi sem vert le a lakásban egyetlen kismegszakítót sem
egyedül a villanyos fűnyíró okozott meglepetést amikor meg lett szaggatva a vezeték
Van fa ablak keret, modern jó hőszigetelő, de ahogy mondod, drága. Van kőzetgyapot szigetelés is, de az is drága, és nem is olyan jó mint a hungarocel.
Tehát simán van választási lehetőséged, de ha kicsit beleásod magad ebbe a dologba rájössz hogy jók ezek a cuccok, miközben töredéke gond sincs vele mint a régi fossal.
Ha határon vagy 1900mm-el, akkor lapos gumikkal kell átmenni és alatta leszel 😁
A komfort érzetről nem is szólva hogy nem húz a hideg a falakról, durván rontva a hőérzetet.
A varázsszavuk EPH 😁 Haver új házánál a villanyszerelő még a kondenzációs kazán vízcsövét is rákötötte, fém bilinccsel. Szerinte előírás. A cső műanyag 😅
Nekem 44-es ytong a falam. Ez sem elég jó önmagában. És ez is penészedik szigetelés nélkül is, ha nincs rendes légcsere, meg hőhidas a beton koszorú.
Erre mondta az egyik építész hogy amikor a falon át szellőzik a lakás, akkor az már régen rossz, mert azt jelenti hogy túl nagyok a repedések 🤣
1% körüli a páradiffúzió a falon keresztül, ezt meg a hungarocel is tudja.
Szellőztetésre az ablak és a szellőztetők valók.
Tény hogy a gerébtokos szigeteletlen ablakok résein bőségesen megvolt a légcsere, de pont ez is a baja. Nem hatékony, túl nagy a veszteség. Mondjuk ez sem igaz, mert nekem a régi lakásomban ilyen volt...ennek ellenére minden vizesedett, penészedett. Nem lehetett annyit szellőztetni. Egy villanyos párátlanító volt ami némileg segített, hiába volt meszelt fal. Annyi történt csak öreganyámhoz képest, hogy mi naponta fürödtünk, és a ruhát nem tudtuk a gangon kiteregetni mert köcsög bagósok állandóan ott lógtak, hiába volt tiltva.

Egy jól megtervezett páravezérelt szellőztető azért ezeken szokott segíteni, és annak viszonylag kicsi a hővesztesége, mert nem szellőztet többet a szükségesnél. Némelyik ablakkeretbe ezeket beépítik, de nem feltétlenül szükséges ott lennie, lehet a falban is.

A kényszer szellőztetés annyival jobb, hogy abba lehet hőcserélőt tenni, és így még kisebb a hőveszteség. Szóval lehet szidni a dolgokat hogy "régenminden jobb volt" de ezzel csak az a baj, hogy én emlékszem hogy nem volt jobb...csak addig amíg vegyestüzelés volt a lakásban, mert az a kémény miatt elég erős légcserét okozott, és az valóban leszorított mindenfajta párásodást. Na ezt váltják ki a ventilátorok leginkább.
van ahol akár még többet
olcastam erről de nem nagyon fogtam fel a dolgot én már a pe-pen megjegyzésénél elakadtam
nem ráz a mosógép aztán jólvan az úgy
a lakás részén össze van kötve a 2 szonda, ami a kert végén van a panelnél az nincs
Mondjuk ha lenne esze.........de nincs.
Van enc kütyüm de ugyse boldogul vele
Á, olt itt minket, hogy viszi a családot, oszt' közben meg kecót akar venni a tengerparton. Kiadni, persze 😅
Ha jól emlékszem már jövőre elektronikus lesz a rendszerük,szóval maradj otthon,olcsóbb is,és erőltetned sem kell magad.Amúgy a kapukat nem tudod kikerülni,ne ENC sávba menj. 😆
A pipi?Megyetáblát is félve hagyja el.Most szintet lép,megnézi a horvát munkásszállókat.
Azt nem tom. Ellenben van amikor több is kellhet előirás szerint (napelem, villámvédelem, potenciálrögzítő-ebből.egy területen akár több is kellhet ha be akar tartani mondent az ember). Az egy akár kevés is lehet értékben, másrészt a talaj szétterjedési ellenállása miatt a távolság okán is kellhet egy másik.
aha(gondolkodós)
De ha úgy is össze kell őket kötni akkor miért nem elég belőle egy? Ininek pl. mija faxnak 3 is?
B+ te télleg nem voltál még Horvátországban, vagy csak xopatod itt a népet?
Vagy alapföldelés, vagy földelőháló, vagy olyan helyen van egy komolyabb vas leverve amit nem fog látni mert pl villamos fogadóban van. De általában több is van belőle
Mert szabvány irja elő, másrészt ennek az oka a potenciálkülönbségek elkerülése.
mér is?
2 vasat vernek le?
kártyával tervezek fizetni(kezeit széttáró)
Egyébként hol vannak ezek a kapuk megnézném a mepszen(gondolkodós) mennyi van belőlük? Meg mi ez a hülyeség, hogy kapu? nálunk 20 éve nincs már. sms-en vesz bárki hetes matricát azt mén ahová akar mindenféle kapu nélkül(gondolkodós)
baszki ha az egész buli tokkal vonóval nem jön ki 200 juróból neki se indulok 😅
mond ki melyik kategória(kezeit széttáró) Már értem néha zotyát 😆 Annak sem szoktál válaszolni konkrétan csak terelsz és ködösítesz(kezeit széttáró) Az a fajta faszi vagy aki mindenről is mindent tud amikor meg számonkérés van, hogy na akkor mennyi az annyi akkor meg nem mered elvállalni. Nem mered elvállalni, hogy kimond, hogy I. II. III. vagy IV. Tegnap óta terelsz és arra vársz, hogy valaki megmondja a tutit majd ha már megmondták akkor talán de csak talán mersz esetleg mondani a másikkal egyezőt(kezeit széttáró)
Rólad egy vicc jut eszembe(kezeit széttáró) Talán azért mert te is egy vicc vagy 😅
beteg elmegy az orvoshoz.
doktor:- Mi a panasza?
beteg: - Hát nem is tudom doktor Úr de mostanába olyan bizonytalan vagyok(kezeit széttáró) Vagy még se?(gondolkodós) 😂
Össze kéne kötni őket.....