Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Biztos sokat nézte az idióta az amerikai házátalakítós műsorokat a Spektrum Home-on. A kislányommal mindig azon röhögtünk, hogy lebontottak minden falat és építettek egy hatalmas konyhaszigetet, erre tessék, itt van 😉
én azt gondolom az egy idióta aki vesz egy házat és széttúrja szinte elemeire
ha szar akkor miért veszi meg? ha nem szar akkor miért kell ízekre bontani?
persze ha potyog a csempe a budiban akkor persze hogy lesz új csempe ez érthető
Nem baj,csak a dilihazba kotsz ki szegenyen mire megunod. 😆
A hokedli is 5 misi, kenjék a hajukra..majd akkor megveszem amikor már kenyérre kell az ára 😅
A miért baj, hogy az ember a saját igényeire akarja szabni a házat amiben élni fog? Különben is, abba a korba léptem hogy építeni akarok 😅
Ez a berregőzés dedósoknak való, látod, Sanyi is abbahagyta, végre felnőtt 😂
Hát,a berregő hokedli az lehet......a többi életstílus,mint a vályogház,de az utóbbi falak áthelyezésével,szigetelésekkel olyan mint zuzuval társalogni. 😂
Én ezt pont nem akarom, nem kell talajpára, radon, bogarak stb. Maradjanak csak szépen ott a földben. Össze kell kötni Az aljzatszigetelést a fal szigetelésével, így működik a modern házakban is.
Jó hát kinek mi 😂
Inkabb motorozzal,az koltseghatekonyabb. 😂
fordítva is igaz
pl nekünk a vasútnál ha volt valami gond a számítógéppel hiába mondtam az embernek adjon rendszergazda jogot fél órára aztán ki sem kell hogy jöjjenek mindig jöttek utána meg csak a panasz ment hogy egész éjjel futkosnak
Ne irigyeld, a Variannál én mondtam fel és lassan itt és érik 🤣 Ott szakadt el a cérna hogy este 10-kor végeznek Kaposváron, ugorjak már le mert van egy kis gond. Közben én vagyok az ügyeletes, reggel 6-tól este 10-íg hívogatnak, az onkológiáról minden kibaszott reggel azzal hogy nincs kép a monitoron mert a takkernéni kinyomta takarítás közben. És ezt az óriási problémát nem tudja megoldani stb. Mert munkából mindig rengeteg van, férjen már bele még ez is meg az is, közben telefonálj mindenkivel is és próbáld megoldani a problémákat. Szóval itt sem könnyű.
szokták fűrészelni is, apósék sokat csináltak, ahol van egy jobb téglasor a vályog alatt ott egész jól sikerül
Szerintem ilyet mindenki tudna mondani kapásból, a saját környékéről.
az is érdekesség hogy aki nálunk a szociban befolyásos kivitelező volt annak a gyereke nagyjából a legnagyobb építési vállalkozó a környékben elég busás állami megrendelésekkel, amit persze abban a pillanatban továbbad a kisebbeknek
még mindig él a szoci múlt által megszerzett kapcsolatrendszer.......
Még mindig jobb mint egy utólagos szigetelés, amikor átütik a falat lemezekkel meg a fene tudja mi van még, ráadásul az már tényleg horror ár!
Érdekesség hogy ezeket az akkor "gazdag" házakat anno, egy olyan mester csinálta aki csak tsz elnöknek, tanácselnöknek, módos gazdáknak stb... dolgozott, saját vályogvetője volt, csak saját emberekkel dolgozott (nem játszott a családi segítség), saját neves ácsa volt. Szóval abban az időben is megvoltak a szintek.
a zűzott kő nagyon jó cucc
megfelelő vastagságban még az alapbeton szintéig tedöngölve egy egész jó vízzáró réteget csinál
homok-sóder ezen feljön a nedvesség a zúzottkövön(nálunk csak fehér kapható) nem jön fel a víz, csak 3x annyi zseton mint a sóder
A padlós aljzat és a vízmentes fal magyarázata egyszerű. A padlódeszkák rései között gyakorlatilag a teljes felület földpárája tud távozni, később ha lebetonozták jó kis fóliás szigeteléssel, szépen bevezették az összes földpárát a fal tövére, na az lett a fal veszte. Hallottam olyat ahol feltöltötték zúzottkővel, majd kiegyenlítő homok és csak egy vékony betonréteg fólia nélkül, elvileg az is jobb mert az is ki tud párologni, de mi inkább felújítottuk a padlódeszkákat, az már sok 10 évet bizonyított.
Nálunk rettenet magasan van a talajvizszint (illetve a legmélyebb ponton van a házam), pincét csináltam teknőszigeteléésel de igy is betalál a viz néhány évente. Volt olyan év egyszer, hogy az udvarra folyt ki a kutból a viz. Akkor párnapig a tűzoltók is szivattyúzgattak a környéken.
Viszont 50-60 centitől lefelé olyan agyagréteg van csákánnyal is keserves bontani. Amikor a szenyvizgödröt ástam épitkezéskor azt hittem leszopom magam.
A tehénszar a kötőanyag tapasztásnál. Vályogba nem kell. Nagyanyám még alklamazta a faljavításoknál.
Igy van, a nedvesség ne jusson a közelébe. Én mindkét háznál visszaszedtem az aljzatot, uj szerelő beton bitumenes lemez felhajtva nikecell padlófűtés beton burkolat. egyikkel sincs gond. Ahol lakom nagyanyám háza volt (64-es), ott előtte tapasztott fal meg hajópadló volt a szobában homokágyon, ahol felnőttem ott későbbi épités (72) betonaljzattal, na ott a beton szint szarsága miatt voltak problémák, most azok is orvosolva lettek. A homok szellőzni hagy és szárító hatású. A beton meg megköti a vizet, talajpártá mert szigetlés nem volt sehol alattuk. Ha letettél valamit a kőre és hosszabb ideig ott maradt -akár butorzat is- vizes volt alatta mindig.
Na meg az alap minősége és magassága se mindegy, illetve a talaj vízszintje. Amit írsz azon én is meglepődtem amikor vakolatgyaluval nekiálltam a meszet hántani, csak a mész jött le, aztán ahogy elérte a gyalu a tapaszt szinte elcsúszott rajta, tehénszarral nem találkoztam, de agyag az volt benne bőven, a nyomvonalak kivágásakor égette a korongot.
Az lesz az :) A környék kórházait bejártuk.
Remek munkád van, kicsit irigylem 🙂
a legdurvább amit láttam az az agyag+tehénszar keveréke
olyan felületet tudtak belőle csinálni mintha pozdorja lemez lenne a falon
amúgy az is vicces hogy amíg homok+padló van nem vizes a fal, a beton alatt meg full penész minden
ismerősnél vastag egyik oldalon fóliás kátránypapírt olvasztottunk a betonra annál nem lett vizes a fal töve, aztán lehet csak jól el lett találva a beton szint......
én eddig egy olyannal találkoztam ami kint is szorított meg bent is
nincs nagy pöcsöm de ki kellett nyomkodni a vért a fejéből hogy be tudjam nagy nehezen tuszkolni
nagyjából olyan volt mintha a ballagási öltönyöm akartam volna felvenni 😆
állítása szerint volt olyan aki nem is bírta megdugni olyan kicsi volt a rés
arra kíváncsi lennék hogy eltellt azóta vagy 20 év hogy mi lett a réssel csak nem jut eszembe még a teljes neve sem
Szerintem én hamarabb szegre akasztom a ködmönt, ezért is vagyok ilyen bátor hogy ilyet bevállalok 🙈😁
Nekem is nagyon tetszenek a jól megépített vályogházak, idén újítottunk fel egyet teljesen a fiamnak, engem nagyon megfogott amit ott találtam, úgy a régi technológia, úgy a kivitelezés minősége vagy a régi mesteremberek pontossága. A szintén vályog alapanyagú pelyva vagy törek tapaszt olyan precíz élekkel húzták el, hogy arra csak akkor kellett rájavitani ha időközben sérült. A vályogházak titka, hogy a régi technológiát nem szabad ész nélkül keverni az újabbakkal, az aljzatolással ha bezárják a földpárát akkor az a falba fog kikötni, a tökéletesnek mondott szigetelés meg nagyon drága és soha nem is lesz olyan mint pl. a homokágy, párnafa, hajópadló együttese, ami engedi élni, lélegezni a falakat... nem véletlen az amikor 100 éves jó állapotú falak hirtelen romlásnak indulnak aljzatbetonozás, új nyílászárók és a telibeglettelés után. A ház klímája is jobb mint az én tégla házamnak pedig 10 éve le is szigeteltem. Az 50centis vályogfal természetes nyári hűvöse semmihez nem hasonlítható, de télen is kevesebb lesz a fűtésszámlájuk mint nekünk, ez már most kiderült. A régi saras alapú símítás még most se repedt meg, a sokrétegű meszelés alatt olyan precíz éleket találtam hogy a légáteresztős festék előtt alig kívánt beavatkozást. A régi kamra helyiség tapaszolása gyakorlatilag egy mészhántás és csiszolás után festhető volt, pedig az csak mellékhelyiségnek készült anno. Egyébként óriási szórás van a vályogházak között, de ami rendesen meg volt csinálva és később se volt elcseszve a szigeteléssel, az most is lehet jobb mint egy téglaház, amit szintén nagyon el lehetett rontani, ha pl. a hőhidakra nem figyeltek.