A cím nem érdekel már félig kész vagyunk, még jó, hogy nem egyedül mentem mert nagyon tiltakoztak alig bírtunk a nővel, de sikerült kivágni mint a taknyot a cuccaival együtt, 75cm elég lesz? 🤔
Pedig vannak vályogosok még mindig és igen drágán építik a házakat a könnyűszerkezetesnek szerintem semmi baja sincs, a kettőveo ezelőtti az volt ahol voltál is és télen meleg nyáron elviselhető volt.
ha a régi bramac összetörik a jég miatt akkor minden elpusztul
nem összekeverendő a mostani lófasz betoncserepekkel pl a terrán betoncserép egy vicc a bramachoz képest
ezt is mondogatom egy ideje hogy komplett rendszerekben kell gondolkozni
a 100+ éves vert falú vályogházak teljesen rendben voltak 1 méteres falakkal
plusz minimális nagyságú nyílászárókkal és ahogy írod kemence-esetleg egyéb kályhákkal, amihez egész nagy szellőzés kellett hogy működjön, plusz viszonylag magas hőmérsékletű volt a fűtőtest
ez így alkotott egy sok éven át kipróbált és működőképes rendszert
És mi a baj azzal, hogy bádog ? Ha nagy jégeső van, a betoncserepet is összetöri de a kerámiát simán. Kopogni sem kopog zavaróan mert bitumen szerű bevonat van rajta zuzalékkal. Na meg úgyis szigetelni kell tehát az megfogja a hang nagyrészét.
Én szó nélkül raknám fel a tetőre.
Nekem az a nagy dilemmám, hogyan lehetne összehozni látszógerendás hajópadlós fődémet szigeteléssel. Egyetlen ferde tetővel, tehát bent a házban egyikoldalon magasabb a belmagasság mint a másikon.
Valaki kimaxolta az év végét , és gratulálok neki ! A Hahun volt fent egy Gen1-es zöld 1400-as ZZR 3 milláért ami most lekerült ! Sok baleset menteset a gazdának a nagyvassal ! Gyönyörű volt a képeken ! 👍️
Én úgy fogom fel ezt az egészet, mint egy RC szűrést ha ez mond valamit. A hőszigetelés az R, a fal tömege a C, a kettő együtt kell, bármelyik hiányzik nem lesz jó. Régen jó volt nyilván, nem mérte senki sem meg előírás sem volt rá, kifűtötték a kemencével vagy a sparhelttel és kész.
nem mértem még sosem, de minden evvel foglalkozó oldal/cég stb 1 w/m2k körüli értéket ír az 50es vályogfalra
ettől már csak a b30 tégla ami szarabb, igaz az csak 30 centis, nagyjából a kisméretű tégla is ezt nyújtja
Hogy szar hőszigetelő az hülyeség. Szar, ha vizes és ez a legnagyobb problémája. Nekem a toldás már ytongból készült, de hidegebb mint a vályog főfalas rész, válaszfalak meg kimentek mind nekem is. Már tervezem egy ideje hogy lehőkamerázom a házat, csak szereznem kéne valahonnan egyet ráadásul rendes hidegbe. Nekem nincs sehol mész, bár mindenhol ujra van vakolva glettelve, de a nyavaják inkább az ytongos részen jönnek elő, amibe benne van vastagon a betonkoszoru bekerülésének problémája.
én sosem szaroztam csak a tényeket írtam le
pl az nem szarozás hogy a vályog hőszigetelő képessége fele sincs mint egy modern téglának(megfelelően falazva)
az sem szarozás hogy 20+ éve elbasztunk pár dolgot a házon és most túl sokba lenne kijavítani
a diszperzit meg az asszony miatt van neki nem tetszett a mész "színtelensége" mert ugye a mész egész kis mértékben színezhető, a glettről meg ne is beszéljünk, ettől jobban nem utálok semmit
mostani ésszel ahogy kiejtette először az asszony a diszperszit-gelett-stb szavakat úgy basznám szájba hogy még talán ma is vérezne, de most már mindegy ez a vonat elment
és persze a ház sem így épült volna ahogy épült, sajnos annakidején az olcsóság volt az elsődleges cél, egyedül a tetőnél kötöttem az ebet a karóhoz hogy nekem bramac betoncserép kell, ez az egyeten amivel nincs is gond, és nem is lesz még 100+évig
amúgy nekem van koszorú kettő is ....
plusz a tetőszerkezet olyan hogy egy szintet még simán fel lehetne építeni a tetőtér felett is
Tehát azért szarozod a vályogot mert elkúrtátok a diszperzittel, meg a cementes, gipszes vakolattal, glettel, értem 😆
Amúgy meg a technológia egy dolog, ma is, új anyagokból rengeteg szart építenek, már nem is nézem a szakiellenőrös videókat mert rosszul vagyok tőle. Mégegyszer, én sem istenítem a vályogot, főleg hogy ha minden jól megy csak a külső falak maradnak meg, de ha meszeled, kívülről kap egy kőzetgyapot szigetelést, a tetejére egy koszorút ami tartja tetőt akkor szerintem élhető lesz. Ráadásul ezek a dolgok ugyanúgy kellenek egy tégla falra is, úgyhogy nem költöttem semmit pluszban.
van aki most is abból épít, csomó öko-bio-fasztudja mi szemlélet van
csak itt ugye az egész rendszer olyan hogy a vályog/sár ennek egy eleme ami remekül illeszkedik a többihez
nekünk sajnos nem illeszkedik jól a rendszerbe, mert kevertük a "modern" és a "hagyományos" technológiát
a kádár kocka meg az elődeinek a legnagyobb hibája hogy az alap nem megfelelő, még az sem ami sóderos betonnal készült nagyon hiányzik a vasalás belőle emiatt az egész ház repedezik, plusz nem a talajhoz méretezik az alapot hanem ásnak egy árkot valamilyen mélyre mert "így szoktuk" aztán megy a ház össze vissza ahogy a talajvíz mozog
a hugarocell meg a többi könnyűszerkezetes ház is csak úgy a jó ha van egy központi szellőző rendszer amin keresztül lehet hűteni-fűteni, ha ezt nem spórolják ki az is tökéletes, csak ugye magyarisztánban nagyon ritka az hogy egy komplett rendszert úgy építsenek meg ahogy az ki van találva/fejlesztve
Ha mindenki uj házat épitene senki sem épitkezne vályogból. De ha az adott, ki lehet hozni belőle annyit mint egy téglából. Erre ezerszám vannak példák az országban. Sokan a bő százéves házakat veszik alapul, bár azok is állnak, sőt cimborám vertfalu 130 éves házban él, tetőtérbeépitést csinált anno, a kor követelményeinek megfelelő házat csinált belőle amikor megvette harminc éve. Nyilván az igények sem egyformák, de aki nem akar kétszáz négyzetméter felett gondolkodni jó kiindulási alap egy egészséges ház akár ebből az épitőanyagból is.
Kőnnyűszerkezetestől mindenképp jobb.
Senki nem frankózza szerintem. Új házat biztos nem építenék belőle, de ha van belőle viszonylag jó állapotú ráadásul olcsón akkor nem elvetendő szerintem mert meg lehet csinálni jól csak foglalkozni kell vele. Nyilván ha ugyanannyiért lenne egy ház porotherm téglából és vályogból én is a téglát választanám. Ami tetszik benne amúgy az a tömege. Amikor könnyűszerkezetes házat akartam akkor meg mindenki azzal jött, hogy nincs benne tömeg, azonnal hül és melegszik.
Én nem is értem, miért frankózzák a vályogot... 2023 van lassan, ezer jobb falanyag van már. A vályog már 40 éve is elavult volt. Ha jót akar az ember, a vályogot hiába tákolja.
nem összekeverendő a mostani lófasz betoncserepekkel pl a terrán betoncserép egy vicc a bramachoz képest
a 100+ éves vert falú vályogházak teljesen rendben voltak 1 méteres falakkal
plusz minimális nagyságú nyílászárókkal és ahogy írod kemence-esetleg egyéb kályhákkal, amihez egész nagy szellőzés kellett hogy működjön, plusz viszonylag magas hőmérsékletű volt a fűtőtest
ez így alkotott egy sok éven át kipróbált és működőképes rendszert
Én szó nélkül raknám fel a tetőre.
Nekem az a nagy dilemmám, hogyan lehetne összehozni látszógerendás hajópadlós fődémet szigeteléssel. Egyetlen ferde tetővel, tehát bent a házban egyikoldalon magasabb a belmagasság mint a másikon.
http://depo.bercsenyi.bme.hu/e...
ettől már csak a b30 tégla ami szarabb, igaz az csak 30 centis, nagyjából a kisméretű tégla is ezt nyújtja
pl az nem szarozás hogy a vályog hőszigetelő képessége fele sincs mint egy modern téglának(megfelelően falazva)
az sem szarozás hogy 20+ éve elbasztunk pár dolgot a házon és most túl sokba lenne kijavítani
a diszperzit meg az asszony miatt van neki nem tetszett a mész "színtelensége" mert ugye a mész egész kis mértékben színezhető, a glettről meg ne is beszéljünk, ettől jobban nem utálok semmit
mostani ésszel ahogy kiejtette először az asszony a diszperszit-gelett-stb szavakat úgy basznám szájba hogy még talán ma is vérezne, de most már mindegy ez a vonat elment
és persze a ház sem így épült volna ahogy épült, sajnos annakidején az olcsóság volt az elsődleges cél, egyedül a tetőnél kötöttem az ebet a karóhoz hogy nekem bramac betoncserép kell, ez az egyeten amivel nincs is gond, és nem is lesz még 100+évig
amúgy nekem van koszorú kettő is ....
plusz a tetőszerkezet olyan hogy egy szintet még simán fel lehetne építeni a tetőtér felett is
Amúgy meg a technológia egy dolog, ma is, új anyagokból rengeteg szart építenek, már nem is nézem a szakiellenőrös videókat mert rosszul vagyok tőle. Mégegyszer, én sem istenítem a vályogot, főleg hogy ha minden jól megy csak a külső falak maradnak meg, de ha meszeled, kívülről kap egy kőzetgyapot szigetelést, a tetejére egy koszorút ami tartja tetőt akkor szerintem élhető lesz. Ráadásul ezek a dolgok ugyanúgy kellenek egy tégla falra is, úgyhogy nem költöttem semmit pluszban.
csak itt ugye az egész rendszer olyan hogy a vályog/sár ennek egy eleme ami remekül illeszkedik a többihez
nekünk sajnos nem illeszkedik jól a rendszerbe, mert kevertük a "modern" és a "hagyományos" technológiát
a kádár kocka meg az elődeinek a legnagyobb hibája hogy az alap nem megfelelő, még az sem ami sóderos betonnal készült nagyon hiányzik a vasalás belőle emiatt az egész ház repedezik, plusz nem a talajhoz méretezik az alapot hanem ásnak egy árkot valamilyen mélyre mert "így szoktuk" aztán megy a ház össze vissza ahogy a talajvíz mozog
a hugarocell meg a többi könnyűszerkezetes ház is csak úgy a jó ha van egy központi szellőző rendszer amin keresztül lehet hűteni-fűteni, ha ezt nem spórolják ki az is tökéletes, csak ugye magyarisztánban nagyon ritka az hogy egy komplett rendszert úgy építsenek meg ahogy az ki van találva/fejlesztve
Kőnnyűszerkezetestől mindenképp jobb.
Inivel értek egyett.