Jó akkor kettőnél megállok. Császármetszéssel csak nem odvasodik ki 🤣 Volt olyan nőm amúgy, beraktam aztán a tövét szorította de bent mintha végtelen űr lett volna 🙈😁
asszony 46 de még mindig patent, bár azért nem egy 20 éves konzisztencia
igaz erről csak részben tehet mert volt egy kis pajzsmirigy gond ami miatt felrántott majd 20 kilót, visszafogyás meg túl gyors volt és a kabátka nem ment olyan gyorsan össze aztán kilágyult egy kicsit
mondjuk én 100x szarabbul nézek ki még úgy is hogy feszül a bőr rajtam kb mindenhol 😁
de ezért már öregszik, tegnap kitakaríttattam vele az eresz csatornát és régebben sokkal gyorsabban végezett vele
Jó melód lehet......amikor anno a nagy beszerzési időszak volt és tömegével telepitgettük az mr ct rögöny gépeket sok érdekeset láttam halllottam, beszélgettem sokat a beüzemelőkkel, technikusokkal. Többnyire a Varian gépeit vették be is dőltek vagy két év mulva, televoltak a hirportálok a pénzeltűnésekkel. Aki generálba vitte és nyerte meg ezeket a munkákat kibaszott nagyot szakitott, tudtuk az árakat nagyjából.
Ezzel nem tudsz megsérteni, nekem jó a vályogviskó. Elegem van a nyüzsiből, én már a nyugdíjazásomat tervezem, ha végre oligarha leszek ezt is elérem. Aztán tákolgatom a kis vályogviskómat meg csinálok a zasszonynak 26 gyereket 🤣🙈
anno amikor a kőből készült vár volt a divat ott volt hogy egyes szobák belső részét beburkolták farönkökkel azért mert a fa sokkal komfortosabb volt mint a kő
Jól van Pistike, ülj le, 1-es. Magyarázzon nektek akinek 2 anyja van. A tömeg tudja tárolni a hőt, ez megvan? Jó a könnyűszerkezet is, de ha ugyanazt a hőszigetelést ráteszed egy tömeggel rendelkező falra az lassabban fog lehülni vagy éppen felmelegedni. Mindegy, elengedtem a témát, igazából senkit nem akarok meggyőzni semmiről.
Ezt a tömeg becsipődést nem értem.baszki,vedd körbe magad 10centis acél tömbökkel,annak van tömege vagy hasonlítsd össze a 10centis nikecel lemezekkel.Ezt a tömeg dolgot engedd el,max arra jó hogy a szél ne kapja fel........
A 2. fele OK, sajna annyira megdrágult minden - beértve az engedélyeket - hogy rá vagyunk szorítva a tákolásra.
A tömeg viszont csak arra jó, hogy átfűtsd - és aztán visszaad belőle, annyit kifelé, mint befelé :(( mindenképp veszteséges.
Egyszerű a teszt: kint -20, ben meg +20, fogd meg bent a falat! A vályogfal (meg általában a tömör fal) hideg, a faházé meg szobahőmérsékletű. Kívül mind2 hideg.
Kell a tömeg, különben fél óra alatt hideg van vagy éppen meleg. Ezt a tömeg lassítja. A hőszigetelés egy másik dolog. Az a jó, hogy van egy bejegyzett lakóház, közművekkel. Ezt lepapírozni önmagában sokmillió Ft a mai világban. Ezen felül mindent felújítaskent szeretnék elsütni, ennyi.
Kawának írnám, de nem lát, szóval közkinccsé teszem bölcseeségem, amit 2 perc guglival bárki tudhatna 😁
Hőszigetelés: na ahhoz pont nem kell tömeg 😁 legjobb a vákum, kicsivel rosszabb a levegő. Szóval minél több a falban a levegő, annál jobb. Ezért jobb a könnyűszerkezetes, a lyukacsos tégla, a Ytong.
Vizesedés: sárga agyagból fal - azon mindig fel fog menni a víz, csinálhattok vele bármit. Ezért találták ki, hogy kiégetik, és onnantól téglának hívják 😁 a kerámia nem veszi fel úgy a vizet.
A magyar fejekben benne van, hogy agyag, tégla, az a HÁZ - pedig egy favázas-kőzetgyapotos-műanyagos fos jobb minden szempontból. 30 év alatt az energia felhasználás különbségéből majdnem kijön egy másik ház.
... és itt rátérek Laller példájára: nem igazán jó az alap, cseréli a tetőt, akkor mi "jó"? a fal - ami vályog. Sztem is eredményesebb lenne eldúrni, vagy ha már halálfaxán faluban van, akkor olyat választani, ami vagy csak telek, vagy olyan kecó, amit el KELL dúrni (és olcsóbb)
Persze én könnyen dumálok, nem én fizetem 😅
egy pincét én is akartam ásni, felénk nem jön fel a víz 150 centire akkor sem ha a szomszéd utcában térdig ér a kertben
de gecisok munka lett volna így mégsem lett pince, pedig jó lenne nyáron hüsőlni benne
Bazz még dolgozni is kell 🙈 A raktárban megállt a mágnesek hűtése, szóltak hogy csináljunk valamit mert a közelébe sem mernek menni. Azt nem tudják, hogy ha nincs egy MR mágnes felgerjesztve akkor le sem tud quench-elni, de ez nem baj 🤣 Ráadásul ez az idióta is itt szerencsétlenkedik előttem, persze a technikás egyenesekben meg elhúz 🤣
én még nem találkoztam olyannal aki tett volna vasat bele, ellenben rengeteg olyannak aki a 70es években úgy csinálta hogy az alapból kiásott homokot összekeverte cementtel és abból lett az alap
persze ahol full agyag a talaj ez nem kivitelezhető, de a homokbeton se az igazi
felénk volt pár belvizes év, a kádár kockák úgy nyíltak szét mint a picsa, egyik évben pont amikor a szennyvíz hálózat épült, na ott nagyjából minden utcaftontnál az ablakok széleinél lett repedés
az ország többi részén nem tudom mi a helyzet, de itt felénk azért dőlt már ki fal a belvíz után mert kurvára megsüllyedt a ház, a macska kibújt a fal repedésén, hiába támogatták oszlopokkal csak kidőlt a fal
Hát nem tudom, amit 88-ban kezdtünk el annak 80cm-es alapot volt kötelező ásni (2 orosz katona ásta ki 2 nap alatt 1200ft.-ért ami a tiszté volt nekik meg sok gulyásleves és napi 1 doboz cigi járt) és ez már a 70-es évektől az volt na meg legalább 50cm magasnak kellett lenni a föld felett, a mostani kádár kockánknak a föld fölött legalább 70cm-es a föld alatt meg 80-nál nem volt meg az alja mikor a vizet hoztuk be tehát nem feltétlenül igaz, hogy szar az alapjuk, szerintem ez településfüggő lehetett az építési osztály ellenőrzési kedvétől függően.
igaz erről csak részben tehet mert volt egy kis pajzsmirigy gond ami miatt felrántott majd 20 kilót, visszafogyás meg túl gyors volt és a kabátka nem ment olyan gyorsan össze aztán kilágyult egy kicsit
mondjuk én 100x szarabbul nézek ki még úgy is hogy feszül a bőr rajtam kb mindenhol 😁
de ezért már öregszik, tegnap kitakaríttattam vele az eresz csatornát és régebben sokkal gyorsabban végezett vele
10+ után már tapsolni lehetne benne
...bocs, Laller 😅
De lehet rosszul tudom.
A tömeg viszont csak arra jó, hogy átfűtsd - és aztán visszaad belőle, annyit kifelé, mint befelé :(( mindenképp veszteséges.
Egyszerű a teszt: kint -20, ben meg +20, fogd meg bent a falat! A vályogfal (meg általában a tömör fal) hideg, a faházé meg szobahőmérsékletű. Kívül mind2 hideg.
Hőszigetelés: na ahhoz pont nem kell tömeg 😁 legjobb a vákum, kicsivel rosszabb a levegő. Szóval minél több a falban a levegő, annál jobb. Ezért jobb a könnyűszerkezetes, a lyukacsos tégla, a Ytong.
Vizesedés: sárga agyagból fal - azon mindig fel fog menni a víz, csinálhattok vele bármit. Ezért találták ki, hogy kiégetik, és onnantól téglának hívják 😁 a kerámia nem veszi fel úgy a vizet.
A magyar fejekben benne van, hogy agyag, tégla, az a HÁZ - pedig egy favázas-kőzetgyapotos-műanyagos fos jobb minden szempontból. 30 év alatt az energia felhasználás különbségéből majdnem kijön egy másik ház.
... és itt rátérek Laller példájára: nem igazán jó az alap, cseréli a tetőt, akkor mi "jó"? a fal - ami vályog. Sztem is eredményesebb lenne eldúrni, vagy ha már halálfaxán faluban van, akkor olyat választani, ami vagy csak telek, vagy olyan kecó, amit el KELL dúrni (és olcsóbb)
Persze én könnyen dumálok, nem én fizetem 😅
de gecisok munka lett volna így mégsem lett pince, pedig jó lenne nyáron hüsőlni benne
persze ahol full agyag a talaj ez nem kivitelezhető, de a homokbeton se az igazi
felénk volt pár belvizes év, a kádár kockák úgy nyíltak szét mint a picsa, egyik évben pont amikor a szennyvíz hálózat épült, na ott nagyjából minden utcaftontnál az ablakok széleinél lett repedés
az ország többi részén nem tudom mi a helyzet, de itt felénk azért dőlt már ki fal a belvíz után mert kurvára megsüllyedt a ház, a macska kibújt a fal repedésén, hiába támogatták oszlopokkal csak kidőlt a fal