Igen azt láttam több cégnél már magyarnál is, hogy "nem dohányzó munkahely" és tilos is mindenkinek csak azt nem tudom, hogy ez mennyire törvényes? Bár ha nem az lenne akkor nem mernék megtenni főleg egy multi, de a fene tudja.
Tévedsz ebben. Tavaly 3 hónapot dolgoztunk Nyírbátorban egy dán cégnek, na oda alapon cigist nem is vesznek fel se a sorra se az irodába se a vezetésbe. 2500 a dolgozói létszám. Ki van írva a bejáratoknál: Füstmentes gyár. Plusz dolgozik száztól több külsős, takaritó/ kertész, karbantartó és egyebek, mint mi is. Azok napi belépőkártyával járnak be. Az elején levetítettek egy munka/túzvédelmi filmet, aláíratták többek közt azt is, hogyha elkapnak benn cigizni, azon a néven többet nem mégy be, még a cégtől is bírságot vonnak. Tőlünk külsősöktól , aki cigis volt, az általában oda melózni vagy nem is jött, vagy a gyártól 150m -re kinn a buszparkolóban szívhatta reggel meló előtt, délben, s majd meló után. Ment is a kattogás egész nap, h nem tudja a bagót rágni.
Ez már csak azért is érdekes, mert a nej a Lidl logisztikán melózik, nekik is a husz perc jár, meg ha épp eléri a kilencórát azt nem szereti mert akkor is le kell ülnie a huszonötpercet ha már mehetne haza. Ha meg kijárkálnak egyesek cigizni akor kártyahúzás és megáll az óra a következő beléptető kártyahúzásig.
Lehet, hogy nekem is innen van az emlék és tényleg a katonaságnál volt a legnehezebb megállni, hogy rászokjak már csak a nyájérzés miatt is mert ugye az együtt cigizés az nagy misztérium. 😁
Igen, most sem találtam erre utalást. Egyszer már rákerestem mert régen valamelyik alkalmazott okoskodot ezzel az óránként tiz perccel, ami létezhet munkáltatói megállapodás esetén, meg egyes munkakörökben (nehéz fizikai munka, szalag melletti munka) de általánosságban a munkatörvénykönyvére hivatkozva nincs.
103. § (1) A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi
munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő
tartama
a) a hat órát meghaladja, húsz perc,
b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt
perc munkaközi szünetet kell biztosítani.
(2) A beosztás szerinti napi munkaidőbe a 107. § a) pont szerinti
rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.
(3) A felek megállapodása vagy kollektiv szerződés a
munkavállalók számára legfeljebb hatvan perc munkaközi
szünetet biztosíthat.
(4) A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell
kiadni.
(5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra
munkavégzést követően kell kiadni.
(6) A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben
is kiadni. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltaktól
eltérhet, de az (5) bekezdés szerinti tartamban kiadható részletnek
legalább húsz perc tartamúnak kell lennie.
Anno a seregben is ezt csinálták... foglalkoztatás közben "állj, dohányzóknak 10 perc szünet, többi folytasd tovább"
Tulajdonképp hálás kéne lennem a büdös parasztnak, mert sokan ezért szoktak ott rá a cigire, én persze csak azért se! 😄 de amikor én "folytattam" na abban nem sok köszönet lett 😂
Nekem olyan rémlik hogy csak bizonyos tevékenységi körökhöz jár, de utánnaolvasok.
Általánosságban biztos hogy nem, bárhol jártam olyat még nem láttam hogy ötvenpercenként tiz percre megáll a tevékenység.
Ha nincs igazam akkor azért is baszakodjak mert csak azért is? Én úgy tudtam ahogy írtam, de nyilván utánanéztél így jobban tudod vagy nem, de nekem nincs kedvem utánanézni csak a vita kedvéért.
te valamiért most csak nem akarsz belémállni(kezeit széttáró) Még a másnap dolgozik nálad nincs kedved parázs vitákra. 😅 Azzal, hogy egy ilyen rövid mondattal lerázol és látszólag igazat adsz ezt nem fogadom el(ujját lefelé mutató) Tessék megharcolni az igazadért(meghajlós)
bármennyi mi(fetrengős) akkor csak a fizetésért járnának be az emberek. Nem fogok ollózgatni mert annyira nem érdekel de ezt törvény határozza meg. Ettől el lehet térni a beosztás függvényében nyilván amikor a rendőr üldöz 1 bűnözőt nem életszerű közben szünetre elmenni, mint ahogy sanyinak sem 50 percenként megállni az út szélén 😅 Valami irányadónak lenni kell ezt a törvény meg pontosan leírja. Aztán kinek milyen kötött vagy kötetlen a beosztása. Szalag mellett a gyári dudaszó a jóisten 😅 ne gondold már, hogy pl. egy merci gyárba kóricálhatsz kedved szerint a munkaállomások között haverkodni 😅 Hugyozni majd dudaszókor 😅
De időarányosan akkor is jár,csak ott másképpen van megoldva.Távolságinál a legegyszerűbb,megy egy adott távot,majd menetrend szerint jön visszafele is közte meg van x idő a mindenre.
Ezt érdemes átolvasni, mert nem minden területen jár a tiz perc szünet óránként. Van ahol kivitelezni se lehetne. Érdekes lenne mondjuk a volánbusz távolsági járatain ha ötvenpercenként megállna tiz percre a sofőr. Majd megolvasom ha lesz eszembe este hol mikor jár.
bármennyi lehet szünet
csak egy ideje a munkaközi szünet nem a munkaidő része
max olyan esetben ahol nagyon monoton a munka és azért van óránként pár perc szünet hogy kevesebb legyen a baleset
régi vasas cégnél egyedül a síkhajlító volt ilyen munkakör
munka törvénykönyvébe benne van, 50 percenként jár 10 perc szünet a dolgozónak, az, hogy ez idő alatt a wc-ben kivered a farkad, elszívsz egy cigit, vagy megeszed a tízóraid az a te döntésed(kezeit széttáró) Az,hogy olyan céghez mégy el, ahol ezt nem tartják be az is a te döntésed. nagyobb gyárak üzemek ezt másodpercre betartják. Ahol normális a vezetés az ebédidőt 20 percben határozza meg akkor ezt nem kell ledolgozni ahol 30 perc annyival több a munkaidő(kezeit széttáró) neked meg tök mindegy, te lehugyozod a húzókereket beszállsz majd 4,5 óra múlva megállsz 45 percre. Ha dohányoznál akár egy pakli cigit is elszívhatnál az autódban ennyi idő alatt. A munkatörvény nem ír elő több szünetet annak aki dohányzik ezt valóban jól írtad nincs megkülönböztetés(kezeit széttáró)
Milyen szünetében? Abban amit csak a dohányosnak ír elő a tv? Aki meg nem dohányzik annak meg nincs szönet illetve egy ideje mintha lenne 2 óránként 5 perc előírva, de nincs olyan cég aki ezt betartja illetve beszámítja a wc-re engedésbe míg a dohányosnak joga van plusz szünetre a wc időn kívül tehát nem elég, hogy többe kerülhet és korábbi a gyógyítása még a munkából is kötelezően kiesik hosszabb időre mint a nem dohányos. A tv. azt hiszem tiltja a megkülönböztetést tehát nem lehet meghirdetni az állást úgy, hogy csak nem dohányzó, de a valóságban már létezik és ahogy nő a munkanélküliség annál jobbanbalkalmazzák majd.
pl ha megegyeznek hogyxaz ebédidő 2 óra akkor annyi, ezért írtam bármennyi lehet
persze ez nem a munkaidő része
103. § (1) A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi
munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő
tartama
a) a hat órát meghaladja, húsz perc,
b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt
perc munkaközi szünetet kell biztosítani.
(2) A beosztás szerinti napi munkaidőbe a 107. § a) pont szerinti
rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.
(3) A felek megállapodása vagy kollektiv szerződés a
munkavállalók számára legfeljebb hatvan perc munkaközi
szünetet biztosíthat.
(4) A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell
kiadni.
(5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra
munkavégzést követően kell kiadni.
(6) A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben
is kiadni. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltaktól
eltérhet, de az (5) bekezdés szerinti tartamban kiadható részletnek
legalább húsz perc tartamúnak kell lennie.
Tulajdonképp hálás kéne lennem a büdös parasztnak, mert sokan ezért szoktak ott rá a cigire, én persze csak azért se! 😄 de amikor én "folytattam" na abban nem sok köszönet lett 😂
Általánosságban biztos hogy nem, bárhol jártam olyat még nem láttam hogy ötvenpercenként tiz percre megáll a tevékenység.
csak egy ideje a munkaközi szünet nem a munkaidő része
max olyan esetben ahol nagyon monoton a munka és azért van óránként pár perc szünet hogy kevesebb legyen a baleset
régi vasas cégnél egyedül a síkhajlító volt ilyen munkakör