Ha lehet nézd meg tüzetesen. A vályog nagyon jó épitőanyag, jó hőszigetelő és a páratartalmat is nagyon jól szabályozza. Egyetlen ellensége van a viz. Bárhonnan kerüljön bele. Leginkább alulról szokott bekerülni hiányos szigetelés vagy mint sokszor előfordult már, hogy a belső padlozat magasabb mint a szigetelt alap és beviszi a nedvességet a falba. Ne legyen dohos, földszag. Nedves málékony falfelület.
én 5 éve akartam cserepes lemez tetőt: kívül mint a cserép, belül síma fehér lemez, a kettő közt hab. Aztán lustaság végett nem csináltuk meg. Ma 4x annyiba kerülne...
Valami ilyesmit szeretnék, ha cserés a födém. Sajnos picit alacsony a belmagasság 220-230 körül, ezért gondoltam a nappali legyen nyitott. Ráadásul fejlövésem hogy lehessen látni az eget bentről, tetőablakokkal ez is meglenne.
Vitatom, de mindenkinek más tetszik. Felénk egy tervező imádja a korcolt lemezt, megismerni messziről melyik házakat tervezte. Mondjuk nevesebb építész, nem gagyi.
A tetőt legkevésbé a fedő anyag terheli. Sőt, a betoncserép jobb mint a lemez mert nehezebben kezdi meg a vihar. A szélteher meg adott esetben a hóteher ami sokat számit.
Mit értesz nyitott födém alatt? A falakat a tető a sárgerendán és a gerendarendszeren keresztül egyenletesen terheli. Ha ezeket kiszeded a falakat a tető szétfesziteni igyekszik. A betonkoszoru jó megoldás, az enyém is azzal lett megoldva anno csak az lett elbaszva hogy beklerült a lakótérbe és fasza hőhidat csinál a szigetelés ellenére is, ott lecsapódik apára. Ere figyelj ha ezt választod, mert szivás lesz ha lakod majd.
Statikussal vagy épeszű tervezővel jobb most egyeztetni mint később tákolni ha nem jón össze a matek valahol. Én mindenképp kikérném a véleményét aztán hogy kell tervezni vagy nem megmondja. Az a baj, ahány ház annyi építési megoldást vittek bele a régiek. Az alapelv ugyanaz, csak a megvalósitáskor kérdés mit hanyagoltak el.
Szerintem az most a legigenyesebb.
Statikussal vagy épeszű tervezővel jobb most egyeztetni mint később tákolni ha nem jón össze a matek valahol. Én mindenképp kikérném a véleményét aztán hogy kell tervezni vagy nem megmondja. Az a baj, ahány ház annyi építési megoldást vittek bele a régiek. Az alapelv ugyanaz, csak a megvalósitáskor kérdés mit hanyagoltak el.