mész
van egy beton csiga lépcsőnk a padlásra, ami akkora hőhíd hogy a világon nincs még egy ekkora
namármost az első festéskor le lett meszelve az egész lakás, a lépcső alatt is(lépcső+fal)
utána került egy tolóajtó a lépcső alá és utána leszartuk azt a részt
a lényeg
minden télen csorog a víz a lépcső alján+a hátsó falon és nyoma sincs a penésznek, a lakás többi része már át lett festve diszperzittel na ott már van itt-ott penész
de a lépcső alja makulátlan a 20+éves festéssel, van hogy lefolyik a víz csíkokban annyira kicsapódik a pára
Részben igaz, részben nem. Az nagy igazság hogy nem mindegy az alapanyag amiből a válykot vetették. De simán tud jobb lenni mint a tégla. Már csak azért is mert nem fúj át rajta a szél 🙂 ugyanis a téglán a fugáknál simán, amig nincs levakolva érezhető egy szelesebb időben. Ezt a mésszel festést mondogatják és biztos van is benne valami de a mostani festékekkel is boldogul.
igazság szerint cefet szar a vályog hőszigetelő képessége, amit a vastag falakkal és a sok szalmával kompenzáltak
egy 38as poroterm 2x jobb hőszigetelő mint egy 50es vályogfal
a párás dolog is addig áll amíg bent mésszel van festve kint meg nincs műanyag tartalmú cuccal vakolva
ellenben olcsó, nekem 180 volt a falazat havernak 700, akkoriban ez nekem sokat számított, összességében feléből felépítettem mint haver közel egyforma házat
most már bánom az egészet, inkább lett volna 3-4 évvel később de ne vályogból, most már túl sok meló lenne cserélni, beton födémmel nem lehetetlen de nem ér annyit az egész
Nekem nincs bajom a vályoggal. Ha a födém átalakításra kerül akkor ki is veszem az összes válaszfalat és átrendezem az egészet, felfalazom ytongból a válaszfalakat. Azok terhelhetőek lesznek és abszolút jól szigeteltek, nyerek is egy csonó helyet. Ez persze csak a terv. 🙈
Lehet jobb lenne, de egy jo állagu régi házból csodákat lehet kihozni.
Én most kaptam rendbe anyámék kádár kockáját, teljesen kibelezve és ujragondolva a mai követelményeknek megfelelően. Belül már kész, ha a külsejére is lesz pénzem ugy fog kinézni mint egy most épült.
Nyilván nem de ha hatvan centi mély az még hetven centinél nem fog megmozdulni. Az alap jellemzően nem dől be márcsak azért se mert függőleges terhelést kap. Inkább az a jellemzö ahogy én is jártam anno az okos kőművesemmel, hogy melléásva lényegesen mélyebbre mész mellette és kitolja a suly a földet a fal alól, aztán lecsuszik a fenébe.
Erre gondoltam én is, de a kinti talajszinttől nem mehetek lejebb mert begyün a víz. Aljzat vízszigetelés a falban lévővel egyvonalban + 20cm hőszig + estrich vagy mi a padlófűtésnek stb. Nem jövök ki jól. Bár most olvastam olyat hogy az xps-t be lehet tenni a vízszig alá, azzal nyernék annyit. Viszont ha leszedjük a födémet és felkerül a koszorú akkor az emelne pont annyit hogy jó legyen.
van egy beton csiga lépcsőnk a padlásra, ami akkora hőhíd hogy a világon nincs még egy ekkora
namármost az első festéskor le lett meszelve az egész lakás, a lépcső alatt is(lépcső+fal)
utána került egy tolóajtó a lépcső alá és utána leszartuk azt a részt
a lényeg
minden télen csorog a víz a lépcső alján+a hátsó falon és nyoma sincs a penésznek, a lakás többi része már át lett festve diszperzittel na ott már van itt-ott penész
de a lépcső alja makulátlan a 20+éves festéssel, van hogy lefolyik a víz csíkokban annyira kicsapódik a pára
egy 38as poroterm 2x jobb hőszigetelő mint egy 50es vályogfal
a párás dolog is addig áll amíg bent mésszel van festve kint meg nincs műanyag tartalmú cuccal vakolva
ellenben olcsó, nekem 180 volt a falazat havernak 700, akkoriban ez nekem sokat számított, összességében feléből felépítettem mint haver közel egyforma házat
most már bánom az egészet, inkább lett volna 3-4 évvel később de ne vályogból, most már túl sok meló lenne cserélni, beton födémmel nem lehetetlen de nem ér annyit az egész
Én most kaptam rendbe anyámék kádár kockáját, teljesen kibelezve és ujragondolva a mai követelményeknek megfelelően. Belül már kész, ha a külsejére is lesz pénzem ugy fog kinézni mint egy most épült.