Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Az lehet, de a difiből veszek 2 zsák izzót
Szivesen. Tavol alljon tolem, hogy beleszoljak abba, ami nem az en dolgom, de a motor arahoz kepest ez szerintem semmi. sima index, ledes index egyre megy. 2 tank benzin az arkulonbseg. es a ledesbol sosem eg ki az izzo
Köszi mégegyszer az infókat.
Azt hiszem maradok inkább a hagyományosnál.
Azt mindenestől megúszom 15-ből relével indexekkel együtt.
köszi, hívlak!
180/55 és 120/70 és 2005 év közepeiek
igen pont most fotóztam le őket
íme:
csimbimoto 4548 hsz.
Valaki említett egy pár eladó gumit...
Azt hittem ezt mar tisztaztuk...

Megegyszer:
A LED-eshez KELL ellenallas (VAGY ki kell cserelni a relet). A hagyomanyos izzohoz NEM KELL ellenallas es semmi sem, mivel maga az izzo az ellenallas. (Ezert mondta seducertt, hogy az izzot is meg lehet hagyni elrejtve, hogy ellenallaskent mukodjon - lehet, hogy ez kavart meg.)

Arrol van szo, hogy ha egy izzot feszultsegre kotunk, akkor az vilagit es kesz. A sajat aramat korlatozza, annyi megy at az izzon, ami a vilagitashoz eleg. Ha viszont az index izzodat a konektorba dugod 12 volt helyett 220-at adva neki, akkor kieg egybol. Na, a LED-ek olyanok, mint egy 1 voltos izzo. Ha 12 voltot adsz neki azonnal elegnek. Nem lehet ellenallas nelkul direktben bekotni oket. Ezert minden LED-es indexbe bele vannak epitve a korlatozo ellenallasok (benne van, ahogy a kepen latod abban is benne van). Ez kell ahoz, hogy 12V-rol szepen vilagitson.

DE!

Mivel az igy kapott index joval kisebb aramot vesz fel (takarekosabb), mint az izzo ezert az indexrele nem kepes vezerelni a villogast - mivel az indexrele erzekeny az aramerossegre. Ezert vagy masik indexrele kell, vagy tovabbi ellenallast kell beszerelni (ami mar kulon van az indextol). Ha csereled a relet, akkor ez a tovabbi, kulso ellenallas nem kell. Errol volt szo korabban.

Megnezem, hogy tudok-e adni hozza ellenallast. Relem nincs, azt nem biztosan nem tudok adni.
A LED-eshez más ellenállás kell mint a hagyományoshoz?
Ami nekem még elfogadható fényű volt: azt kínai (1200Ft-os) zsblámpából csináltam. Van benne vagy 30 nagyfényű jégfehér led, aminek a boltban 100-160 Ft lenne darabja. Abból raktam ilyen lekerekített nyílhegy alakú (fémházas) indexbe kb. 5 db-ot/foglalat, de nem vették annyian észre, mint a kawán a nagy krumplikat. Azóta biztosan vannak jobbak is. Nem égett ki, de nagyon melegedett az ellenállat a Yamahán. Közelről nem bírtál belenézni, de távolabbról elég gyengusz fénye volt, és ez jobban tetszett, mint a gyáriak, amiket láttam. A Z gyárilag ledes lámpája is gyengébb, mint a ZX9 2 égőse, viszont nem szakad el a szálbenne.
Pontosan ilyen, mint a kepen. A szara 4 cm, nagyjabol el tudod kepzelni, hogy mekkora lehet. Nem a legkisebb indexek egyike, de jol lathato. Hatso indexnek ajanlom. 10 ezer penzert a Tied, ha jol tevedek akkor az ellenallasok is megvannak hozza, de azt majd delutan megnezem, ha erdekel.
Köszi. Megnézném a képet.
Ja az arat nem irtam. 12 es 20 ezer forint kozott jellemzo paronkent. A Te oregebb dizajnu motorodra egyebkent azok az indexek illenek (design szempontjabol), amelyek egyebkent is olcsobbak es jol is lathatoak ugyhogy elvileg Te szerencses vagy LED-es index-szempontbol.

En egy parat tudok eladni Neked, vadonat ujat. Feher buras, LED-es, kb. 4cm hosszu karja van, lekerekitett haromszog forma. Jol lathato. Ha erdekel, keresek kepet rola.
Hogy hol lehet olyat venni, ahol a minoseget is garantaljak nem tudom. De altalaban LED-es indexet vasarolni sok motoros uzletben lehet. Erdemes boltban keresgelni es nem neten, mert igy konnyebben elkerulheto a kesobbi "csalodas".

A muszaki vizsgan nem feltetel, hogy izzos kell legyen az index. Ha sargan vilagit es a percenkenti villogasszama megfelel az eloirasnak (itt jon be a rele, vagy az ellenallas), akkor elfogadjak. Bizonyos minosegbiztositasi normak vazert vannak, pl. az (E) jelzest nezik sok esetben (pl. fenyszoronal es feklampanal) de indexnel tudtommal nem.

De a legfobb dolog: olyan nincs, ami Magyarorszagon egy muszaki vizsgan ne felelne meg.
Köszönöm a segítséget.
Hol lehet olyan ERŐS fényű LED-et venni és kb mennyiért?
Elfogadják műszakin?
hát én nemtom de az én ledem az olyan világít minden szögböl hogy ha belenézek utána fél percig azt se látom hogy hol a mocim
Mostmar eleg vad LED-eket gyartanak, nagyon eros a fenyuk es a latoszoguk is jo. Lasd elemlampak. Ma mar lehet LED-es elemlampat kapni, amiben egy nehany LED jobban vilagit, mint anno a laposelem nedveit szivo rendőrkörző. De mivel nem minden LED-es index ilyen, ezért annak aki sokat megy városban, vagy nagy forgalomban, mérlegelnie kell, hogy elég biztonságos-e (elég jól látható-e) a LED-es cucc, amit feltesz!
3. nem túl elegáns megoldás: égő az ülés alatt... Az ellenállatok néha feladják, és addig is nagyon melegek, ha egyszer túlmelegedtek megváltozik az értékük (a villogás sebessége).

Nekem nem jött be a ledes, mert kisebb fénye volt. Csak akkor jó, ha pont szemből nézed. Kis túlzással mint a régi LCD monitorok. A ZX9-ben elől volt besüllyesztett az magától villogott, mindegy hogy volt-e előtte autómata...
igy van jol mondja koléga, én meg ugy voltam hogy nem érdekel hogy milyen gyorsan villog ugyhogy én nem raktam bele ugyhogy most jelenleg mp/2 villog kb. szerintem sötétben igy sokkal észrevehetőbb. ugyhogy engem nem zavar a dolog
A sontellenallast ertelemszeruen nem kell bekotni, ha teszel elektronikus relet... Be lehet, csak nincs ertelme, csak feleslegesen fogyasztana aramot.
hali, 2 megoldas van:

1. minden LED-es indexszel parhuzamosan söntellenállást kotsz be - ezt a legtobb LED-es indexhez hozza adjak (de kulon is lehet venni / csinalni). ez a "paraszt" megoldas

2. a gyari, elektromechanikus indexrelet kicsereled egy tisztan elektronikus relere (bistabil billenoaramkor). ez kepes kapcsolgatni a LED-es indexet es a normalt egyaratant, tehat akkor is mukodik, ha teszemazt csak hatul lesz LED-es index, elol marad az izzos. ilyen relet csaknem minden tipushoz gyartanak meghozza a gyari relevel azonos kiszerelesben. motorosboltokban lehet kapni altalaban az indexekkel egyutt ajanljak. ez a szep megoldas.
Hali!

Egy kis segítség kellene.
Szeretnék ledes indexeket a vasra.
Miket kell átalakítani, cserélni hozzá (index relé....).
A jó tanácsokat előre is köszönöm.
éni s tegnap reggel kilenctől délután négyig motoroztam...kb 2 óra szünettel...igen frankóvót