Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ezzel egyet kell értenem. Valami Discovery-s műsorban mondta egyszer egy brit II. VH-s veterán a tankokról, hogy "Elleptük a németeket, mint bolhák a kutyát." :) Ez nagyon jól szemlélteti mind a mennyiségi, mind a technikai erőviszonyokat.

Tankok terén annyira nem vagyok otthon, de igen, általánosságban véve is nem az a legjobb fegyver, amelyik technikailag a legmagasabb színvonalú, hanem ami a legnagyobb veszteséget okozza a legkisebb ráfordítással. Ld. lándzsa, ami egy értéktelen kihegyezett karó, olcsón, gyorsan, tömegesen előállítható, de leveri a lovast a nyergéből (akin vagyonokat érő páncél, pajzs, kard van, a lova is vagyonokat ér, a kiképzése meg egy élet munkája). Vagy a számszeríj, amire gyakorlatilag 0 kiképzés kell, mert szinte bárki el tudta vele találni a lovagot, és átütni a páncélját, így a parasztból 1 másodperc alatt vált a lovagra veszélyes halálos ellenfél, egy számszeríjas hadsereget kiállítani szinte semmi nem volt egy nehézlovassághoz képest. Amikor erre rájöttek a népek, ott lett vége a lovagkornak.

Tigrissel, Abrams-szel is valahogy ez a helyzet; ha 1-1 elleni párbajt vívnak, biztos lenyomnak minden konkurenst, de egy háború ennél sokkal komplexebb.
Amúgy meg már nincs is igazi tankcsata, ha megnézitek, a conflict-okban ha van egyáltalán számottevő páncélos erő, akkor azt a légierő tarolja le, nem a tankok, hanem az Apache meg az A10... Az Abrams-t kis túlzással arra használják, hogy beállítják a város közepébe elrettentésnek, aztán körbeveszi egy gyalogos zászlóalj, nehogy valami kisgyerek rádobjon egy szatyor otthon kevert plasztikot.
Jó kis eszmefuttatás.De itt nálunk most Horthy a hibás mindenért.
Anno a gimis osztálytársaimmal megfejtettük: az olaszok a hibásak. Többnyire amúgyis csak szerencsétlenkedtek, aztán féltékenységből Mussolini letámadta a Balkánt, ahol jól elkenték a szájukat, és Hitlerhez futott sírva... Így a német erőket jól lefoglalta a hülyeségével, ahelyett, hogy az oroszokra koncentrálhattak volna. Ha az olaszok nem ilyen pancserek, és nem kell miattuk több mint egy hónappal eltolni a keleti támadást (sőt ha lett volna egy stabil Dél-Európa akkor akár még korábbra is tehették volna a Barbarossát), akkor Hitler leblitzelte volna a ruszkikat is, nem csúsznak bele az orosz télbe, nincs akadozó ellátmány a németeknél, a ruszkiknál meg utánpótlásszállítmány a befagyott vízen meg egyéb csalások, szerintem meglett volna Leningrád, Sztálingrád és Moszkva is... Ráadásul akkor még számban sem voltak túl sokan a fronton, technikailag eléggé a németek alatt voltak (ld. légierő = első VH-s szint), és Sztálin meg volt olyan hülye, hogy kinyírta az értelmiséget (mert aki gondolkozik az osztályellenség), köztük sok tapasztalt katonai tisztet is, szinte lefejezte a hadseregét... Szóval minden megvolt a sikerhez, ha nincs az olaszok miatti csúszás.
És akkor talán tényleg vége. Amerika meglapult volna, és nincs még több évig húzódó háború és több tízmilllió halál.

Na de ez már történelem.
Ez mennyire így van! Én ha valakinek megemlítem, hogy újonnan vettem a Ninjámat, általában jön a fújás, hogy milyen gazdag vagyok... Pedig lehet az illető az "olcsó" használt motorjára ráköltött még 2x annyit, amennyiért vette, hogy használható állapotba hozza - nem pedig hibátlanra...
És akkor még nem számoltuk a garázsban vagy épp alkatrészbeszerzéssel töltött munkaórákat, utánajárás költségeit...
A miénken egy MIVV dob van, most utánanéztem, ez egy olasz gyártó, jópár olaszból behozott gépen láttam ilyet, szóval akár használt alkatrészként is rábukkanhatsz valahol. Valami ilyesmi:
http://www.lm-spares.co.uk/aca...

Mondjuk ezt nem tanácsolnám, ha hangosat akarsz, mert ez olyan halk, hogy először eszembe sem jutott, hogy nem gyári. Halkabb, mint a Ninja 250-esemen a gyári dob! :) Nekem tetszik amúgy, kellemes hangja van, fogyasztás nem magas (szerintem gyári érték), és nem ciripel. A külseje mondjuk könnyen bemattul, de ez már csak esztétikai hiba, rozsdásodás nincs rajta.

Megéri-e a sportdob? Szerintem nem, mert sose hozza vissza az árát. :) Kivéve ha motorsportoló vagy, és ezzel tudsz kicsikarni több lóerőt a gépedből, amivel jobb helyezésekhez jutsz. De hát a motor fejlesztgetésénél nem mindig a puszta haszon a szempont. Szóval ha hangos motort szeretnél, hát rajta, ne gondolkozz rajta, hogy megéri-e. Illetve ha a gyári dob szétesett és ciripel, akkor meg mindenképp cserés úgyis.
Amúgy jól felpörgött a fórum, nagyon aktív a társaság így az ünnepek alatt. Vagy csak én voltam itt régen. Mindjárt tele is írom. :)
Reagálok én is, csak eddig szabadságon voltam, és otthon kb. a gép közelébe sem mentem 2 hétig...

Szóval ja, azóta el akarok menni ide, amióta tudok a létezéséről, de Belgium előtt nem sikerült, most meg már elég messze került tőlem mind távolságban, mnd lehetőségben, ha 1-2x hazajutok az évben egy pár napra, abba nem fér bele egy kirándulás a Kékesre... :( Na majd ha nyugdíjas leszek. :)

De mndenkinek érdemes lenne elmenni legalább egyszer szerintem, kellenek az ilyenek, hogy kicsit megálljunk, elmélkedjünk a dolgokon, pl. hogy mennyire éri meg motoron feszegetni a határokat... Meg hogy tisztelegjünk motoros társaink előtt.

Vigyázzunk magunkra idén is! BÚÉK!
nincsen. de utanna neztunk es 50literre kell 2 deci ugy hogy igy szamitottuk ki a ER 5hoz.
Nincs rá írva mennyi kell bele!?
ja sztem karbi tisztitas lesz belole. eloszor arra gondoltam hogy keves olajat tettem bele de sztem a 17 literes tankhoz fel deci kell kb.
Hát ha megrohadt benne a régi benzin akkor már a tisztító nem biztos hogy csodákat tud tenni- sajnos...
Így van!

A teljesség igénye nélkül: Er-5 ? Zr- 7 naked, ZRX 1200 R, meg talán a sima naked is. De biztos van , még
Ez a műszer burkolat több típuson is szerepel változatlan formában. Eddig csak krómozottat láttam .
A melltartó gondolom független az évjárattól. Láttam full feketében is, az valami maszek vagy "ránc felvarrott" évjárat?
megjött a rendszertisztító olaj 2 decis formátumba, de ahogy utanna olvastam a 17literes ER5 tankhoz csak egy kis kupicányit kell hozza adni tankolás előtt,nos ennyit tettem bele a tankba de meg mindig leáll a motor sokszor hidegen. úgy hogy gyertya csere lesz és ha szükséges karbi tisztítás is.
De hát mondtam banyek, előtte!
Mondd,hogy a melltartó!Akkor mindenki érti mire gondolsz.
akkor felreertettem
De itt a hátsó kellene egyeseknek, ez a muszerek körüli karika..
de Nekem nem egész motor kell, csak a jobb hátsó idom...
Üdv cozy!
Van fenn most is kék.
link
Ha ennyire kell, bár tudom lehet horror árban lesz, esetleg erdeti új!?
fisi, ennek semmi viszont az Enyém javíthatatlan állapotban van (így vettem)

Japu, elég gyakran nézem az aprót de eddig még nem találtam ilyen idomot kék színben... feste(t)ni pedig nem szeretném...