Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

80nm+kert 70-ért, amit a saját tulajdonodba pumpálsz, vagy 40-et ki az ablakon!? Tegyük hozzá hogy ez egy fekete-fehér összehasonlítás, mert egy sokkal bonyolultabb számolást igényelne, hogy melyik éri meg jobban. De én is albérletben élek, és utálom! Szeretném alakítani a környezetem, de ebbe a lakásba nem teszek pénzt, hisz nem az enyém. Így viszont nem érzem magam jól itt!
Nem értem, hogy miért vagy ennyire a költözködés mellett!? Szerintem fiatal vagy még. Nem is a korod, inkább az életviteled miatt. Sokat utazol, csinálod a főiskolát, hazajársz aztán vissza, és nincs gyerek, vagy asszony akivel együtt élnétek (legalábbis a hét 7 napján). Én kollégista 4 évemben voltam így, és egy fix dolog volt az életemben, a táskám! Az legyen velem, tele ruhákkal, és mindegy volt hol vagyok! Ma már ez nincs így. Úgyhogy szerintem idővel változni fog a véleményed. És szerintem nem is kell sok idő. Főiskola után fix munkahely és egy asszony se árt (nem tudom van-e) + 2-3év. Ha kicsit lenyugodott az életed, nem lesz kedved újra meg újra mozdulni!

U.I.: Az életviteled csak tippeltem az eddig olvasottakból, nyugodtan javíts ki ha szeretnél, és tévedtem

És amire ezzel utalni akartam, hogy van amikor megéri a hitel. Nem csak akkor ha munkaeszközre veszed fel. Sőt az is megéri, ha hitelre veszel motort (újat vagy használtat, mindegy), mert így 5 évvel hamarabb ülhetsz a motoron, amin szeretnél, természetesen ilyenkor többe kerül neked, de kinek mi éri meg. Én is csak azért nem vállaltam még lakáshitelt (hála istennek így utólag), mert nem érzem erre megfelelőnek az anyagi helyzetem (+ a jövőtől való félelem), így marad a lassú gyűjtés!
Gratulálok! Remélem azért a fórumról nem tűnsz majd el, és nem csak akkor hallunk rólad ha gond van, hanem tapasztalatokkal, véleményekkel is gazdagítod majd!
Hogy csinálod, hogy ennyit mész!? Nekem kb. napi 15 az átlag, többre nincs is időm mert dolgozom. Persze ha szabad vagyok, megyek, de tőled csak azt hallani, hogy most is egy százas, megint egy százas, aztán mentem egy százast... Sztem te direkt három megyével odébb jársz fagyizni
Nem fogok nyomozni, viszont most megyek aludni.
Fisi tudja mit tanulok.. tessék tőle informálódni a továbbiakban
Nehéz olyan kutatásnál plagizálni, amit előttem még senki nem csinált

Munka van, bér az kérdéses... nem biztos hogy a szakmámból fogok pénz csinálni
tessék felelősséggel használni az állami oktatás lehetőségét, sokat tanulni, hogy képzett akárki legyél.
Feltéve, ha találsz végzettségednek megfelelő munkát.
És vigyázni a diplomamunkánál erre a plágium dologra!
Budapesten albiban vagyok.. szar,olcsó de legalább tágas és kellően fűtött, előtte meg ingyen laktam 2,5 évig egy garázsból átalakított sufniban..20nm-eren.. cserébe motoroztam, viszont fagyoskodtam és fával fűtöttem. Tudom mi az a lemondás
nagyon helyesen teszed...
Te csak egy oldalról vagy képes nézni a dolgokat.
Bérelt lakásokban lakni cigányélet. Szerintem.
Csak azért beszélsz így, mert nincs gyereked. Ha lenne, akkor tudnád, hogy pont nekik fontos az állandóság. A megszokott, biztonságot adó otthon. Nem lehet őket folyton költöztetni, a 40 nm-ről már nem is beszélve.
A tököm se akarna állandóan költözni, meg azt várni, mikor mondja be az unalmast a lakás tulajdonosa.
A lemondásról van fogalmam, igen nagy: a 3. gyermekem az ER5-ösömbe került.

Szerintem maradjunk abban, hogy most ezt befejezzük és ha elkap a gépszíj, urambocsá elkapja a tököd egy menyecske, és apa leszel, és más dolgok válnak hirtelen fontossá, mint a saját kis bejáratott életed, akkor beszéljünk erről megint. Mert biztos vagyok, hogy változni fogsz néhány dologban.
A motorozásról nem.. pontosabban arról is, de kevésbé. Mert most már tényleg elég keveset motorozok. Az üres járatokat minimalizáltam, van BKV bérletem és tömegközlekedve ingázom BP-Szeged között (ez jelentős megtakarítás)

Semmi más extra igényre nem költök. Bulizni alig járok, nem iszok csak a jeles alkalmakkor. Amíg a többi egyetemista elver 1 hét alatt tizenezer forintokat, én max egy 5-öst.. ilyesmi. Lehet hogy sokat költök még így is, de kb megfeleztem, sőt a költségeim; ez van. Amit meg nem költök el (költenek rám otthon) az meg okosan van kezelve
A ház, mint tulajdon miért olyan fontos sarokkő az emberek életében? Nem értem.

Már leírtam, nem létszükség a saját lakás. a lakás az, de ha nem kell hogy saját legyen!

Példa.

Önerő + hitelre tudok lakást venni 80 nm, kerttel. Törlesztek 70-et havonta..nagyon sokáig. Ez az egyik lehetőség. A végén lesz egy sokéves házam, amire megint költhetek, mert az évek nem múlnak el nyom nélkül

Másik lehetőség:
Bérelek lakást 45-50 nm 40-ért, a maradék 30at elteszem és az önerőt is forgatom.. A lakás amortizációjára gyakorlatilag nem kell költeni, a főbérlő dolga. Ha nem jó, elköltözök a város másik felébe akár..

A nagy kérdés
Mikor tudok tehermentesen hamarabb saját lakásban lakni (ha ez a célom).

szerintem a második megoldás sokkal járhatóbb (csak ugye nem ezt sugallják az emberek felé!)
és te miről mondasz le a jelenben a távlati terveidért?
A motorozásról nem, pedig tudjuk, hogy nem olcsó mulatság.
Mivel a normális színvonalas élet, mindenkinek mást jelent. Szerintem mi most is normális színvonalas életet élünk, nem tudom te, hogy vagy vele. Na jó éjt!
** okoska**
Na léptem aludni, holnaptól remélem nem kell olvasnom téged többet Okosks törp!?!
Mások a céljaink. De én se tudom megvalósítani a távlati terveimet, ha nem teszek érte a jelenben, mégha az lemondással is jár.

Nem azt mondtam hogy nem jutottál semmire, mert ez nem igaz. Valamint az amit mondok az nem húzható rá minden egyes élethelyzetre, de általánosságban elmondható, hogy a hitelre történő életnél nagyobb luxus nincs! (a lakáshitel is annak tekinthető)
10-15 évről daloltal kicsi rigó...
Persze.
Ha nem a pénzügyi oldalról néznéd, akkor talán még te is megértenéd.Pl.:
Van egy család, a ház majdnem a fejükre dől, de csak 5 év múlva lenne annyi pénzük, hogy hitel nélkül rendbe tudják tenni. Viszont annyi sincs, hogy másik házba költözzenek. Akkor? Várják meg míg összedől és az utcára kerülnek, vagy vegyenek fel hitelt? (Tudják, hogy többet törlesztenek mint kellene, de legalább van tető a fejük felett. )
Ilyenkor a pénzügyi oldal mit sem ér. Nem csak egy oldalról kell nézni a dolgokat, hanem MINDEN OLDALRÓL. - és nem ítélkezni.
Nem látsz a pillanatnyi előnyökön túlra. Megfordítom a kérdést.

Mi lenne ha határozott ideig az 50 eurot amit motorozásra tudnál költeni (többet ugye nem), nélkülöznöd kell, cserébe viszont a későbbiekben (ami nem is túl későn van) sokkal többet fogsz majd tudni a hobbidra áldozni, mit választanál?

Mert itt arról van szó, hogy szűkölködsz belátható ideig, hogy után normális színvonalon tudj élni (legalábbis sokkal jobb színvonalon, mint azok a társaid akik anno ugyan ott voltak mint te). Ha ezt a szűkölködést meg nem vállalod, akkor cserében jó eséllyel egész életedben küszködhetsz.
Az, aki semmire nem vitte az én vagyok... Se gyerekem, se házam, és éjfélkor még ezzel a hülye Dipshittel vitatkozok, de minek?
Na már megint egyet ide, egyet oda. Szerinted, miről beszéltünk eddig eke!? Épp erről, hogy van hogy muszáj. Azt meg hogy ekkorát fognak szopatni az emberekkel, és ekkora mű válság lesz senki nem tudhatta, max., aki kitervelte...
Pont erről beszélek, várj csak 40 éves korodig, addig gyűjtögess szorgalmasan!

De hoppá, úgy tudom, te arra gyűjtesz, hogy elmotorozhasd. Hiszen másképp nem jutott volna átmenni a Boszporuszon.
Ezek szerint te sem fekteted be, viszont otthon élsz a szülőkkel, gondolom. Így ráérsz mindenre, családot alapítani stb.

Én nem vártam, ilyen idős koromban volt az esküvőm, mint most te vagy. Van is 3 gyerekem, egy házam, egy 12 éves autóm és egy 30 éves motorom.
Volt autóhitelem és lakáshitelem is és nem vittem semmire, mert hitelt vettem fel, igaz?
Ugyan már!