Helló!
Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!
Nincs valakinek tapasztalata a ledes indexxel?
Kiss fiatalítást szeretnék eszközölni a motoron és az indexen gondolkodom kérdés inkább vegyek ledes indexet a hozzátartozó ledes relével vagy vegyek kissebb hagyományos indexet jóval drágábban?
Eddig talán 2x foglatunk szállást túrán.
Az első horvát volt és elég jó.
A második szardinián.
Ott sem volt annyira rossz.
De az előre lefoglaltnál jeleztük hogy egynappal később megyünk.
A digó erre kiadta másnak.
2-3 óra kavarás után talált egy nagyobb kétfürdőszobásat közvetlen a parton és duzzogva bevállalta ugyanannyiért szal jól alakult.
Azóta ha osztrák/horvát akkor tök felesleges foglalni találunk bármikor a jelzett ár környékén.
Digóknál van hogy csak drágán.
Jaj, azt hittem már hogy mindig ott szalltok meg. Akkor értem már. Ne keseregj mert a fahazak is megálltak a fejlődésben kb 1980 nál. Nekem nem túlzottan jött be a hely...
Nem szlovén hanem Olasz-Osztrák.
De igen,csak nem kemping hanem faház és rátelefonálva a csóri aszondta egynapra nem ad ki semmit.
Így ejtettük.
A fene se ajnározta.
Mindösszesen netről kinézve pont a határon innen van,így kiindulópontnak jó egy hétvégi osztrákhoz péntek délutáni odaérkezéssel.
Faház 4 főre 13-ért ne annyira rossz ár.Pláne egy napért.
De mivel nuku 1 éjszaka így mást kerestünk.
Ennyi a történet.
Ezen dolgok nagy részére az idei TKB tali racafolt, pedig a Zoli által ajnarozott Vadasa kempingben voltunk. Hát én ilyen túra, elátkozott, drága és Istentől elfeledett helyet még nem láttam, főleg hogy satoroztam, még kurva drága is volt. Itt mindenre szukseg3 volt szinte..
Két változtatás van azért.
Papucs kell.Régi több évzizedes vándortáboros tapasztalat hogy közös zuhanyzóban tuti kapsz egy lábgombát.Viszont ha papucsban állsz a zuhanyba nem.
Törölközőt meg olyat vettem amit kisebbre hajtasz mint egy kéztörlő.
Gázfőző tényleg felesleges de két colásdoboz,egy rajzszög és zsebkés meg denszesz ha van bármikor faraghatsz egy ilyet.
Már lehet meséltem, de nálam a történet a következő volt: valamikor régen én is mindig mindenre próbáltam felkészülni, "vittem a fél házat". Aztán elmentünk barátokkal egyszer a Magas Tátrába túrázni hirtelen felindulásból vagy két hétre. Rendesen bepakoltam mindent, plusz a szülők is féltésből rámtukmáltak minden hülyeséget, matrac, alá kecskebunda meg szőttes, kempingcuccok, konzervhegyek, főző, kisszék, előtér, meg ki tudja még mi a bánat, lényeg az, hogy a teljesen felpakolt táska akkora volt, mint én, vagy 40-50 kiló. Mert hát két hétre megy a gyerek, ne szenvedjen már semmiben hiányt. De nem baj, mert a barátom, aki tervezte az egészet, megnyugtatott, hogy így kell ezt, az állomásra úgyis kivisz apám kocsival, onnan vonatozunk Szlovákiába, ott átszállunk vagy kétszer, aztán a végén valami keskeny nyomtávúval megérkezünk a kempingbe, az pont ott tesz le a bejáratnál, gyakorlatilag csak az állomásokon kell mozogni a cuccal, az egyik vágánytól a másikig, pár méterről van szó, annyit meg akár a táskát földön húzva is kibírok.
Jól van, ez nagyjából így is alakult, egész addig, amíg a kisvasútról le nem szálltunk az Isten háta mögött, és néztük, hogy akkor hol a kemping... Hát a kemping azóta megszűnt. A kisvasút persze egy nap kb. egyszer jár, de semmi baj, mondta a drága barátom, mert olyan jó helyen vagyunk, hogy itt egymást érik a kempingek, itt van mindjárt egy másik, csak egy picit kell hozzá gyalogolni. Hát akkor nosza, táskát fel... Ez úgy nézett ki, hogy mivel a táskát felemelni nem tudtuk, ezért leállítottuk a földre, én szintén leültem a földre, a többiek rámkötözték, majd valahogy talpra húztak.
Lassan haladtunk, azt hittem meghalok, de végül elértük a második kemping... hűlt helyét, ami szintén nem volt sehol. Persze a barátom nem csüggedt, már javasolta is a harmadik kempinget, ami szintén ott van a közelben... Gondolom sejthető a történet vége, egy idő után ott álltunk a kiba... nagy semmi közepén, leszállt az este, kemping sehol, pedig már legyalogoltunk vagy 20 km-t, már tényleg ott voltam, hogy ha egy métert kell még menni, én hívom a Medicopter 117-et, mentsenek ki. Tudom, a Delta Force tagjai ekkora cuccal simán lefutják a 20 km-t a sivatagban törött lábbal is (megtörtént eset), de hát az én kondim már akkor se volt a Delta Force közelébe se...
Akkor azért már felmerült bennünk, hogy a drága barátom honnan szedi a kempingek helyét... Mondja, hogy hát ő sem érti a dolgot, hogy nem találunk egy kempinget sem, pedig itt van neki egyértelműen feltüntetve ezen a jó kis szovjet térképen...
- Milyen... térképen... b.zdmeg?
Na kiderült, hogy az apja gondosan ellátta a srácot valami 50 éves úttörőtérképpel, hogy az milyen jó lesz Cseszlovákiába, ő is azzal volt még anno, fel vannak rajta tüntetve az úttörőtáborok, kisdoboskempingek meg minden...
Annyira fáradtak voltunk, hogy a földről felkelni nem volt erőnk, úgyhogy az agyonverést végül elvetettük, inkább előreküldtük cuccok nélkül, hogy szerezzen szállást, ha már miatta tartunk itt; bement Ótátrafüredre, az volt a legközelebbi nagyváros, ott megakadt a szeme a Grand Hotel feliraton, ami messziről világított, a sok csillaggal együtt, úgyhogy szinte magához vonzotta a barátomat... Nem voltam ott, de nagyon kiváncsi lettem volna a recepciós arckifejezésére, amikor a fehérkesztyűs londínereken átvágva, a márványpadlón koszcsíkot húzva beballag egy szakadt, dzsuvás gyerek egy szál cucc nélkül, egy lerohadt pólóban, és a monacói herceg kíséretét félrelökve ráb.sz a mahagóni asztalon az aranycsengőre, majd tört angol-magyar keveréknyelven érdeklődik a szobaárak iránt... Na mondjuk ha ezek után sikerült volna kibérelnie egy lakosztályt cirka napi 100.000 Ft-ért, akkor azt hiszem a bicskák a zsebünkben nem csak kinyíltak, hanem maguktól ki is repültek volna... Szerencsére a recepciós felmérte a helyzetet, úgyhogy első körben odavetette, hogy nincs szabad szobájuk, aztán miután a barátom csak nem tágított, adott neki valami képeslap méretű eldobható - de legalább aktuális - térképet a környékről, meg megmutatta, hol van a környéken olcsó kemping...
---
Lényeg a lényeg, amíg a barátomra vártunk, és erőt gyűjtöttünk, volt időm átgondolni ezt a pakolás dolgot, és azóta ami nem létszükséglet, az otthon marad... Kb. úgy pakolok, mint Zoli, csak még kevesebbet, és beszereztem pár minőségi túracuccot... Pl. nem kell hatalmas fürdőlepedő, sampon-tusfürdő-testápoló-hajkondícionáló-akármi, egy pici szállodás szappan pont elég, a legjobb tisztálkodószer úgyis a víz, az meg minden kempingben van, vadkemping esetén patak. (De jelzem sok kemping tusolójába is raknak szappant/falra szerelt nyomós tusfürdőtartályt, úgyhogy szappan esem feltétlen kell.) Nem kell 10 póló meg két ing egy hétre, elég akár 2 is (ebből 1 rajtam van), lehet mosni. Nem kell váltónadrág, elég egy lecipzározható, és megvan a rövid és hosszú nadrág is egyben. Nem kell papucs, túrabakancs, váltócipő, egy pár jó túracipő kell, ami nem ázik be, de szellőzik. Kempingben úgyis fű van általában, simán lehet rajta mezítláb járni, fölösleges a papucs. Nem kell gázpalack, meg főzőkészlet, egy villanyrezsó vagy mikró szintén minden kempingben van. Konzervből sem kell 20 db, miután főleg Magyarországon, illetve a szlovák/cseh-román-horvát területeken mozogtunk, a kaján nem kellett spórolni, általában olcsóbb volt a helyi falusi kisboltban, mintha otthon vesszük meg ugyanazt. Nem kell esernyő, meg hatalmas esőruha, mikor lehet venni tenyérnyire összegyűrhető esőkabátot. Fényképezőgépem, kamerám nincs. Stb. stb.... Egyedül fehérneműből (gatya+zokni) ragaszkodom a minden napra egyhez. Szóval a ruhák, mosdókészlet, túrakellékek (térkép, tájoló, kulacs, gyufa, bicska - amin van kanál meg villa is) egy hétre simán befér egy kis iskolai hátizsákba, ami szerintem 20 l körül van. Ezen kívül ami méretben nagy, az a sátor, hálózsák és derékalj (polifoam), de ezekből is van most már modern, amik könnyűek és kicsik, mégsem fagy ki bennük az ember. Ezeket meg úgysem a hátizsákba kell tenni, hanem kívülre rá lehet kötni, a sátrat mindig úgy szállítom.
A motoros túra ebben annyiból tér el, hogy a cipőnek kell külön helyet szorítani, meg pár motoros cuccnak (defektjavító, láthatósági mellény, szerszámok), de az sem nagy hely. Az említett sporttáskával én simán jól megvoltam, nem tudom hány literes, de az sem nagy. Meg motornál nyilván nem a hátizsákra kötöm a sátrat, hanem a motorra.
Na ennyi, nyilván a túra típusától függően azért változik a tartalom valamennyire, ha a terv a környékbeli várak felfedezése gyalogtúrával, meg ha a bécsi operába akarok elmenni, akkor nyilván nem ugyanazt viszem. De mondjuk a bécsi operába nem is sátorral mennék... :)
Meg mint mondtam, sok függ attól, hogy ki milyen kompromisszumot hajlandó kötni. Egy barátom pl. imádja a gázfőzőjét, ő csak azzal túrázik, neki fontos a meleg kaja. Nekem nem. De ha mégis nagyon igénylem, akkor az egyik konzervet megeszem, rakok bele pár gallyat/levelet, kivágom az oldalát, hogy levegőzzön, meggyújtom, másik konzervet rárakom és kész is a rögtőnzött tűzhely, soha többet nem viszek magammal kempingfőzőt. Meg a hideg-meleg ruhákat sem kell túlgondolni, egy héten belül azért sokat nem változik a hőmérséklet, ha hétfőn 30 fok volt, vasárnap sem lesz -10. Legfeljebb 20, de a 10 fokos esés is nagyon ritka, szóval ha 30 fokos időre készülök, én nem rakok be pulóvert, meg kabátot, hogy hátha hideg lesz.
Szóval ki lehet hozni minimál cuccal is egy jó túrát szerintem, sokkal kevesebből is, mint sokan gondolják. Régebben én is gondolkodtam dobozszetten, de igazából rájöttem, hogy nekem fölösleges.
Ha az ember utast is visz, akkor nyilván változik a képlet, főleg ha nő az illető... :) De nekem ezzel még nem kellett számolnom. :D
De valóban "kevésnek éreztem", ezért csináltam meg most nyáron a korlátlan jogsit és vettem a GS500-at. Sajnos az őst úgy alakult, hogy az "új" vassal még csak 1600km-t tudtam motorozni, azt is csak legfeljebb a Mecsekben. Jövőre Transzfogaras!
Jó ez.Nem érzed,kevésnek?Még min két milla és lehetnél valaki .Legkedvesebb túrázóm egy minimál lóerővel felzablázott JAWA 250 amivel körül motoroztam ezt a hatalmas országot.Szigorúan a határ mentén.Ha nem volt út,ha a ruszkik rám húzták az AK-t ha Lenti mellett efogtak a határunk hülye őrzői..akkor is.Remélem értesz.Torockón pont kerültük egymást?
Nekem a Székelyföldet kétszer is megjárt 125-ös Csótányom ilyen volt felcuccolva (sátor, hálózsák, matrac, gázfőző is):
A GS-t még nem próbáltam 1 naposnál hosszabb túrán, majd jövőre.
Az inkább fájdalmas.Brrrr,Nyáron a fene akar ébredni 4-re sátorban.Inkább elhuznék délebbre.
Szardinián reggel nyolckor 30 fok volt.
Igaz benn a belsó részen esett és leesett 15-re.
Ez is igaz.Már nekem se libling a sátor.Pedig szépen végig sátoroztunk néhány országot.De azért vicces júliusban 4 azaz NÉGY fokra ébredni pölö Svájcban.
Köszönöm a fotókat és hozzászólásokat. Igényes munka és biztosan hosszú távon ez a jó megoldás. Praktikus, stabil megoldás ez. Közel van a súlypont s ez sem hátrány.
Szerintem én egy egyszerű hengertáskával kezdek majd aztán meglátjuk. Elég nagy rutinom van a "minimál" cuccok hordozásában, csak eddig a bicajra kellett felférjen egy-két heti cucc. A legötletesebb megoldás pl. amit láttam az a kerékpár két oldalára felkötött/feldrótozott 20-20 literes műanyag kanna volt. Az sem bolti, hanem valami vegyszeres vagy ilyesmi kanna kimosva. A teteje levágva, hogy ne a lukon kelljen beönteni az alsógatyát meg a farmert. Aztán a gyerek simán megjárta vele Erdély-t.
Nem spirázod túl.Mi a nagy túrákon a három dobozos szett mellett tanktáskát is bevetünk.Legtöbbször a hátsó dobozon figyelő grillrács is hasznosul.De tényleg lehet övtáskányi cuccal túrázni.Abba is elfér minden fontos.Telefon(GPS) bankkkártya és egy tekercs ejró.Ez a kombó mindenhol elég.
Én máshogy csinálom.
Minden fehérnemüből van naponta egy váltás,van pulover,nadrág,fürdőgatya,meg az összes cucc amit felsoroltatok,kivéve a kempingvackot.
Itt eltérnek a szokásaink.
Első az hogy az alap otthoni cuccokat el kell fejteni.Tehát nekem a teljes fürdö szettem akkora helyen elfér mint egy nem túl nagy frotír törölköző,igaz belekerült 6 rugóba egy outdoor áruházban de kicsi na,az a cipő amit felveszek csizma helyett meg konkrétan akkora mint egy rendes cipőnek a talpa,komolyanna az olcsó volt mert leárazták .A nadrág is minimális vastagságú egy farmerhez képest is,de van defektjavító kukactol a 20 centire összecsukható combos kerékkulcsig minden amivel mondjuk egy lánc ápolás,feszítés és alap hibaelhárítás megvan.
Tehát a ruha 4-6 napra javítás,kamera ucc,egy 10000 miliamperes powerbank,térkép,potkesztyű,aláöltöző plussz váltás polostol gatyástol,puloverestöl,fördogatyástól mindennel együtt belegyömöszölhető egy sw-motech rearbag-ba.Tényleg elfér bár dagadtra tömöm.Ez 24 liter amit növelni lehet 36 literre,de akkor magas lesz ezért ha lehet nem növelem.
Picit itt bajban voltam mert alapbol egy tizliteres kappa tanktáskám volt,na ez már nem volt elég a jelrenlei évben mert esős és hideg volt mindig,A börruha perforalt igy hideg ellen vittem egy cordura kabátot ami melegen tart ha ráhuzom a börre kivülröl,a munkás esökabát meg vzállo,de nem volt mindig hideg esős ekkor kellett bevetni a növelést a táskában meg pokozni stb.Ami nem gond mig kaját nem vásárolok.
De megoldottam egy szintén sw-motech tanktatyoval ami 15-24 literig bovithetö és befér egy 1,5 es palack viz is a 4-5 szendo meg egy csomo vacak mellé.
És még mindig tul sok cuccot viszek mert haver egy emeletes saccra 25 literes tanktáskával mindezt megoldja.
Ami nagy szokásbeli különbség ami nem gond az az hogy én jobbára horvát,szlovén,osztrák,olasz turacélpontokat látogatok.
Itt egy kemping 18 euro körül mozog,mig minden faluban van rogyásig hütte,gasthaus stb ahol minden nap egy 20 perces utánjárással lehet találni szobát fejenként 25-27 euroért,reggelivel,zuhannyal friss törölközövel.
Igy ugyan vettem sátrat,mattracot,kanálgépestöl gázfözöig mindent de még nem használtam mert vén kényelmes ember vagyok.
Erről beszélek. Oki motoros ruhában vagy - de elmész valahová ahol el akarsz tölteni egy hetet közben kalandoizol a környéken. Alap legalább két poló 2-3 gatya és zokni- mosószert majd vezsel hisz egy hét alatt legalább egyszer ezeket ki kell mosnod főleg nagy melegben. Fürdőgatya, strandpapucs, váltó cipő. Melegítő ha esetleg elkapsz egy hűvös napot vagy ha kell alduni benne. Hálózsák alá pokróv, matrac, ezeknek pumpa, párna. Kemping gáz izlés szerint. Fényképező- töltők, mobil akku pl. Láncspré aki sprézik, evő eszközök tányér stb ha kell. Eső ruha utassal ebből mindneből kettő. JA és még kényelmesen férj is el. SZal pl a két 42 literes doboz tanktáskával stb épp csak elég erre. AZtán lehet én spirázom túl. Mindig így indulok neki mint Zoli aztán tele a fél házzal a bőrönd..
Na igen, de estefelé a szálláson (főleg ha az ember elmegy még egyet "kocsmászni", vacsorázni is, akkor nem árt legalább egy farmer, meg valami rendes ing-féle sem. Nem túl szerencsés a döglött bogarakkal teli motoros gúnyában beülni egy étterembe sem. Szerintem.
Két személy pl sátorral, az hogy fér be ennyibe??
csak ha ruha váltó cipő hálózsák , matrac stb- re gondolok? VAgy öregszem már de én lassan a fél házat viszem magammal..
Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!
Nincs valakinek tapasztalata a ledes indexxel?
Kiss fiatalítást szeretnék eszközölni a motoron és az indexen gondolkodom kérdés inkább vegyek ledes indexet a hozzátartozó ledes relével vagy vegyek kissebb hagyományos indexet jóval drágábban?