Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

De én úgy hallottam a moped autót B-s jogsival lehet vezetni.
Vagy abban is van több féle? Gondolok itt ccm-re...
Pedig van! Keress rá!
Persze, hogy nem.... addig robogózol smkp-val ameddig csak akarsz
Köszönöm kedves volt Thunderaces kollega
És önmagában , hogy lejárt az orvosim 4 éve az ugye nem büntethető?
Igen. Szándékos megtévesztés.
Smkp. lejárt érvényességű eü-vel is vezethető. Alaptalan a feljelentés.

3. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

A vezetői engedély egészségügyi érvényességének lejártát követően is vezethető járművek

Bármely nemzetközi kategóriában megszerzett vizsga alapján:
– segédmotoros kerékpár (ideértve a „mopedautót” is)
– lassú jármű és pótkocsija
– kerti traktor
– állati erővel vont jármű
„B”, „C1”, „C”, „D1”, „D” kategóriában megszerzett vizsga alapján:
– mezőgazdasági vontató és könnyű pótkocsija
„B+E”, „D1+E”, „D+E” kombinált kategóriában megszerzett vizsga alapján:
– mezőgazdasági vontató és egy pótkocsija
„C+E” vagy „C1+E” kombinált kategóriában megszerzett vizsga alapján:
– mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsija
„TR” kategóriában megszerzett vizsga alapján:
– mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsija
– segédmotoros kerékpár
– lassú jármű és pótkocsija
– kerti traktor
– állati erővel vont jármű
„V” kategóriában megszerzett vizsga alapján:
– kerti traktor
– állati erővel vont jármű.
Mit akarok vele? Kímélni az akkut, mikor sokat megyek leállított motorral Nekem jó lenne a ledes tompított is, de olyanról nem tudok
Még szép hogy kell.
Ha csak nem kotyogtál közben feleslegesen és adtál alapot nekik.
Igen.
Amennyiben a típusbizonyítványban szerepel és így lett forgalomba helyezve ,rajta kell lennie működőképesen.
Képben vagy.
Irányjelző lámpákkal fel KELL szerelni a gépkocsit, a mezőgazdasági vontatót, a zárt vezetőfülkéjű, valamint a pótkocsi vontatására használt lassú járművet és a - motorkerékpár pótkocsija kivételével - a pótkocsit."
és itt jön a lényeg:
"Irányjelző lámpákkal fel SZABAD szerelni a motorkerékpárt és a nyitott vezetőfülkéjű lassú járművet."
Valaki tudja,hogy nagymotorra kötelező-e az index 2013-as évtől? Én úgy tudom,hogy nem,de ha van rajta akkor annak működni kell...
Már a dűlőn vagy!
Motorkerékpárra nem szerelhető.A rendelet gépkocsikra vonatkozik.
„Lakott területen kívüli úton a forgalomban résztvevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, … nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.”

"Gépkocsi: olyan gépjármű, melynek négy vagy több kereke van; a négy kerekű motorkerékpár azonban nem gépkocsi."
Ha 75ccm-es motort 50ccm-es adásvételivel adok el, törvényt sértek?
Te miről beszélsz?
Motorkerékpáron mindig kötelező a tompított fényszóró. Így is vannak gyárilag bekötve. Ezt így kell használni.

Nem értem mit akarsz a DRL-el. Mi a baj azzal, hogy világít a fényszóró? Fáj neked?
Sokszor így se vesznek észre....
Én s így gondolom, hogy nem büntethetnek. A két rendőr is kicsit vitatkozott, de aztán gondolom az győzött, hogy így több feljelentésük lesz aznap és kapnak egy + pontot. De nekik is és a rendőrségen is tudniuk kellett volna kapásból , hogy nem büntethetnek e miatt.
Vagy lehet valami más alapjuk?
Ésd a lónak kell orvosi?
Véleményem szerint ezért nem büntethetnek meg. A smk. vezetői engedély nincs orvosi alkalmassághoz kötve. Nyilván ha autóval, vagy motorkerékpárral fognak meg az más eset. Engem is csíptek már meg kb. fél éve lejárt jogsival, 17000-re akartak első körben büntetni. Fellebbeztem, 10000 lett belőle.
És esetleg konkrétan valakit, vagy konkrét ezzel foglalkozó céget tudsz ajánlani? Mert azt már mondták többen, h ne a miskolciakkal próbálkozzunk, hanem inkább pesten, de ugye nincs szerencsére ilyen tapasztalat. Csak ha már ez van, jó lenne valaki, aki érti is a dolgát rendesen.
Ezért nem is cseréltetem le a lóhajtós igazolványomat, azon nincs semmiféle orvosi bejegyzés.
Mondd azt, hogy nem vezettél más járművet.
Az én kérdésem pedig az, hogy mi a mai hivatalos hozzáállás a motorkerékpárok és az utólagos nappali menetfény viszonyával kapcsolatban? Szerelhető-e, átengedik-e műszakin, hogyan kell bekötni, már ha nem kötnek bele azonnal... az én értelmezésemben a(z automatikusan világító) tompított vezetékét kell elterelni egy kapcsolóval, ami vagy a nappalinak, vagy a tompítottnak adja a kakaót, egyiknek mindig, de egyszerre sose. De a kérdés többi részével sehogy se jutok dűlőre, mert ami szöveget láttam, mint autókra vonatkozott
Van nekem is egy kérdésem:
Megállitottak a rendőrök 50-es robogóval (igazi 50es- Honda Sky.
Feljelentettek mert 4 éve lejárt az orvosim.(elől maga a jogsi még érvényes, csak hátul ahol a kategoriák vannak az járt le (őszintén nem figyeltem mi az a sok számkód)
Most meg akarnak büntetni 50 eFt-ra.
Van egy olyan rendelet (326/2011 Korm. rend. 4. melléklet), hogy Egészségügyi érvényesség lejártát követően is vezethető smkp. (ezt egyébként így is jegyezték be a megújitott jogsimba, vagyis 10 év mint a jogsi érvényessége elöl-a többi a korom miatt csak 3 évre szól)
Az orvosit egyébként még a rendőri intézkedés napján megcsináltattam és alkalmas voltam
3 hét múlva lesz a meghallgatásom, ott minden érvemet elmondhatok.
Mit tanácsoltok mit mondjak?
Elvileg nem hihető, hogy 4 éve nem vezettem autót, nagymotort? Az ellenkezőről nincs bizonyiték, se egy gyorshajtás, se egy tilos parkolás (bár az se lenne "vezetés") nem szerepel sehol a kontómon.
köszönöm gyors válaszod :D