Még tavasszal valahonnan kikotortam a jogtárból a rendeleti hátterét is. A vicces az volt, hogy feleségem kinyomtatva vitte a vonatkozó rendeletet az okmányirodába, mert nem voltak vele képben, addig nem is hallottak róla. Otthagyta az igényt, másnap felhívták, hogy fáradjon be, és kiállítják az ideiglenes jogosítványt. Gondolom ennyi időbe tellett a jogászuknak is elolvasni a rájuk vonatkozó szabályokat. :)
"valamint a képzés és vizsgáztatás tekintetében a a jártassági feltételhez kötött kategória megszerzéséhez a vezetői engedély kiállításáig"
Ez közel sem azt jelenti a sikeres vizsga után a "levegőre" kiállítanak olyan kategóriára is -ideiglenes- jogosítványt, ami a rendszer szerint nincs is.
"valamint a [b]képzés és vizsgáztatás tekintetében a a jártassági feltételhez kötött kategória megszerzéséhez[/] a vezetői engedély kiállításáig"
Ez közel sem azt jelenti a sikeres vizsga után a "levegőre" kiállítanak olyan kategóriára is -ideiglenes- jogosítványt, ami a rendszer szerint nincs is.
Ideiglenes vezetői engedély igénylése
A közlekedési igazgatási hatóság kérelemre ideiglenes vezetői engedélyt állít ki
•a vezetői engedély eltűnése,
•megsemmisülése,
•megrongálódása esetén,
•valamint a képzés és vizsgáztatás tekintetében a a jártassági feltételhez kötött kategória megszerzéséhez a vezetői engedély kiállításáig
Nem szeretik reklámozni, mert dolgozniuk kell vele, feleségem is így vezette addig a motorját, amíg megérkezett a plasztik jogsija (5. héten).
Érdekes....miután válaszoltam én is utánanéztem a friss szabályoknak. Nem szerepel benne a lehetőség. Csak meglévő helyett lehet kérni.....szinte a régi feltételek mellett.
Csak nyugalom.... mindenki az utolsó pár napot nem bírja kivárni, mikor előtte sokkal többet várt
El kellett volna kezdeni előbb és akkor nem a nyár végére van meg.
Ideiglenes jogosítvány -értelemszerűen- egy meglévő helyett adható ki.
Neked még nincs meg az "új" kategória, majd ha megküldik és kézben lesz. (amikor legyártják, akkor kerül fel a rendszerbe, elvileg)
Az ideiglenes jogsi kérelembe nem te választod ki, hogy milyen kategóriákat szeretnél ideiglenesen.... "akkor megigénylem az új kategóriámat is"
Sziasztok! Azt szeretném tőletek megkérdetni, hogy az ideiglenes jogosítvány létezik-e még? Ugyanis olyan gondom van, hogy tegnap sikeresen levizsgáztam nagymotorra de már nagyon szezon vége van és még ígyis legalább 3 hét mire küldik az új jogosítványom. Tehát egy olyan mesét találtam ki, hogy amikor jön a közlekedéshivataltól a papírom akkor bemegyek és szólok, hogy elhagytam a jogosítványom de nekem nagyon nagy szükségem van rá, és ha van lehetőség akkor megigénylem az új kategóriámat is az új jogsimba. De az ideiglenes jogsiba feltűntetik nekem az A kategóriát? Mert csakis azért csináltatnám meg az ideiglenes jogsit, hogy hátha beleírják az A kategóriám is és akkor zavartalanul tudok motorozni. Válaszotok előre is köszönöm.
Sajnos nekem nem nagyon van sanszom fellebezésre, mert tény hogy szabálytalanul parkoltam. Más helyzetben simán azt mondanám, hogy oké balfasz voltam, lenyelem. De így nem volt egy korrekt dolog. Amellett hogy szerintem is be kell tartani a szabályokat, a büdös életbe nem jutna eszembe megbüntetni egy elsősegély nyújtót, azért mert rossz helyre parkolta le a járművét. Ráadásul senkit nem zavartam vele, gond nélkül elfértek mellette a mamik kerekes szatyorral is. Jogosnak éppen jogos, csak szerintem rettentően felesleges ilyen dolgokért bünteni. Nem csak azért mert velem történt.
Amúgy semmi bajom a rendőrökkel, de 1-1 ilyen húzás szerintem sokat ront a rendőrség amúgy sem túl fényes renoméján.
Sajnos a tapasztalat az igazolja, hogy itt Magyarországon minden büntetést KI KELL illetve BE KELL fizetni, ha jogos ha nem.
Amivel kapcsolatban eljárás indul, azt be kell fizetni. Sosem fogják azt mondani, hogy bocsánat, hibáztunk nem történt semmi.
Ha hülyeség azt is megmagyarázzák, sőt szerintük minden megkezdett eljárás jogos..... kuss és fizess.
Nem tudom közig esetében figyelembe veszik e?
Elméletileg, ha a határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül megküldöd, akkor nem kell + illetéket fizetni.
És legfőképp köcsög rendőrökkel... Szerintem senki nem tudott volna egy büdös szót se szólni, ha az egyéb teendői mellett nem veszi észre, hogy a motor szabálytalanul parkol. Egyébként legjobb tudomásom szerint a KRESZ szabályai megszeghetőek, ha a személy- és vagyonbiztonság ezt kívánja meg, de majd megmondják azok, akik értenek is hozzá.
A lényeg:
Ideiglenes vezetői engedély igénylése
A közlekedési igazgatási hatóság kérelemre ideiglenes vezetői engedélyt állít ki
•a vezetői engedély eltűnése,
•megsemmisülése,
•megrongálódása esetén,
•valamint a képzés és vizsgáztatás tekintetében a a jártassági feltételhez kötött kategória megszerzéséhez a vezetői engedély kiállításáig
Nem szeretik reklámozni, mert dolgozniuk kell vele, feleségem is így vezette addig a motorját, amíg megérkezett a plasztik jogsija (5. héten).
El kellett volna kezdeni előbb és akkor nem a nyár végére van meg.
Ideiglenes jogosítvány -értelemszerűen- egy meglévő helyett adható ki.
Neked még nincs meg az "új" kategória, majd ha megküldik és kézben lesz. (amikor legyártják, akkor kerül fel a rendszerbe, elvileg)
Az ideiglenes jogsi kérelembe nem te választod ki, hogy milyen kategóriákat szeretnél ideiglenesen.... "akkor megigénylem az új kategóriámat is"
Sunyiba közig legyen az a tuti.....
Sajnos nekem nem nagyon van sanszom fellebezésre, mert tény hogy szabálytalanul parkoltam. Más helyzetben simán azt mondanám, hogy oké balfasz voltam, lenyelem. De így nem volt egy korrekt dolog. Amellett hogy szerintem is be kell tartani a szabályokat, a büdös életbe nem jutna eszembe megbüntetni egy elsősegély nyújtót, azért mert rossz helyre parkolta le a járművét. Ráadásul senkit nem zavartam vele, gond nélkül elfértek mellette a mamik kerekes szatyorral is. Jogosnak éppen jogos, csak szerintem rettentően felesleges ilyen dolgokért bünteni. Nem csak azért mert velem történt.
Amúgy semmi bajom a rendőrökkel, de 1-1 ilyen húzás szerintem sokat ront a rendőrség amúgy sem túl fényes renoméján.
Amivel kapcsolatban eljárás indul, azt be kell fizetni. Sosem fogják azt mondani, hogy bocsánat, hibáztunk nem történt semmi.
Ha hülyeség azt is megmagyarázzák, sőt szerintük minden megkezdett eljárás jogos..... kuss és fizess.
Elméletileg, ha a határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül megküldöd, akkor nem kell + illetéket fizetni.