A hengert nem nézegetéssel kell ellenőrizni, hanem méréssel.
Ha mérésre jó, akkor ténylg nem segít rajta egy új dugattyú+fúrás, ha meg rssz akor nem értem.
Ha csak ránéztek, és mondtak róla valamit, azt meg nem kommentálom...
Nadeszóval, meg kell mérni a hengert, hogy mekkora alakhiba van benne.
Ha kicsi (1-2 század) akkor tényleg felesleges fúrni.
ez után az illesztést kell megmérni a régi és az új dugó között.
Ha ahenger viszonylag jó, de a dugó kopottnak mutatkozik, akkor kát lehetőség van:
1: a korábbival azonos méretű dugót belehonoltatni.
ez agyakorlatban azt jelenti, hopgy csak összekarcolják a feltükrösödött hengert.
Persze, így az ilesztés kissé nagyobb lesz az optimálisnál.
ezt csak akkor lehet eljátszani, ha a henger TÉLNYLEG alakhiba mentes.
2: keresni 1-2 századdal erősebb dugót bele.
(ha magar utángyártótól van, ez nem kivitelezhetetlen)
Ez a kissé nagyobb dugó eléggé jól beilleszthető egy csak összekarcolt hengerbe.
Ha ezek nem játszanak, és vagy nincs nagyobb dugó, vagy alakhibás a henger, vaqgy az illesztés túl nagy, akkor nicsn mese és a következő méretre kell fuatni.
nicasil-t nem fúrunk csak hónolunk, mert 0.2mm. szóval meg kell hónolni és 0.045-re illeszteni hozzá egy dugót. persze ha a henger olyan alakú, mint amilyennek lennie kell
ez alapméret. ennél csak nagyobb van, mind nicasil, mind vashengerhez. viszont a vashengerhez való legkisebb dugó azt tudtommal 54.00, így ha ennél kisebb és vas akkor egyedi dugója volt.
Tehát 21 éves.... akkor vagy nagyon keveset hajtották és ezért olyan kevés benne a km, vagy az óra nem gyári vagy tekergetve van... 39e km nagyon kevés egy 21 éves géphez, nem? Lehet, hogy ez nem az első dugó és már volt fúratva a hengered.
Ne csüggedj, majd Zoli segít! :) Biztosan tud valami okosat mondani vagy célravezetőt kérdezni...
ha nicasilos a henger,akkor azon csak a persely segit? .....elvittem a hengerem fúrni(vashenger,gépgyárba,új dugóval ) megnézték,és annyi volt a kérdésük,el akarom rontani? ...otthagytam öket,irány vásárhely (ez a mokus elég ismert megyeszerte) - és a válasz : nem kell fúrni,mert jobb nemlesz az uj dugóval......és hazajöttem,tanácstalanul.
A gyűrű króm bevonata NEM eszi meg a vashüvelyt.
Először is (nem "elösször") azért, mert a gyűrű felülte, csak a töredéke annak a felületnek amin szaladgál, ezért is kopik vashüvelyben a vasgyűrű gyorsabban, pedig az is jóval keményebb ám mint a hüvely anyaga, másodszor meg a krómozott gyűrű éle le van törve, nincs vágóéle, önmagában attól, hgy keméynebb, nem fogja meghámozni a hüvelyt.
Valóban, először dugót érdemes organizálni, mert ahüvelyes cuccba kissé más geometria kívánatos, mint bevonatosba.
(valóban van külöNbség az esztergagépek között, de alapvetően nem azért kell a dugót vinni, hanem elsősorban a mérőeszközök differenciája miatt)
Fúratni akarom mint ahogy azt az előbb is leírtam azért kéne bele a dugattyú.Csak mivel már most is 56.50-en van a furat nem jó bele a nicasolos dugó meg amúgy sem mert a gyűrű bevonata megenné a perselyt.Csak ugye elősször a dugó kell hogy ahoz fúrják a hengert hogy a minimális forgácsolási külömbségeket ki lehessen kerülni(nincs 2 egyforma esztergályos sem eszterga)
fúrás nélkül dugó csere... itt kezdődik a barbárság. fúrás, hónolás, gyári értékre történő illesztés akár gyári/utángyártott, akár csináltatott dugóhoz. ez a módja, ezeknek meg kell lenni, hogy a gép tartós legyen
Lenne egy kérdésem hozzátok(szakik nem szakbarbárok )Lenne nekem egy ns 125 hengerem (olasz tc-s blokk) ami meg van perselyezve és nem tudok bele dugót szerezni mert fúrni kéne minek a dugóját szokták bele rakni vagy hol tudnak gyártani bele vagy komplettan megfúrni dugóval.Előrre is köszönöm Üdv.:Ceru
A hengert nem nézegetéssel kell ellenőrizni, hanem méréssel.
Ha mérésre jó, akkor ténylg nem segít rajta egy új dugattyú+fúrás, ha meg rssz akor nem értem.
Ha csak ránéztek, és mondtak róla valamit, azt meg nem kommentálom...
Nadeszóval, meg kell mérni a hengert, hogy mekkora alakhiba van benne.
Ha kicsi (1-2 század) akkor tényleg felesleges fúrni.
ez után az illesztést kell megmérni a régi és az új dugó között.
Ha ahenger viszonylag jó, de a dugó kopottnak mutatkozik, akkor kát lehetőség van:
1: a korábbival azonos méretű dugót belehonoltatni.
ez agyakorlatban azt jelenti, hopgy csak összekarcolják a feltükrösödött hengert.
Persze, így az ilesztés kissé nagyobb lesz az optimálisnál.
ezt csak akkor lehet eljátszani, ha a henger TÉLNYLEG alakhiba mentes.
2: keresni 1-2 századdal erősebb dugót bele.
(ha magar utángyártótól van, ez nem kivitelezhetetlen)
Ez a kissé nagyobb dugó eléggé jól beilleszthető egy csak összekarcolt hengerbe.
Ha ezek nem játszanak, és vagy nincs nagyobb dugó, vagy alakhibás a henger, vaqgy az illesztés túl nagy, akkor nicsn mese és a következő méretre kell fuatni.