Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Vagy épp nincs oda írva semmi, kibaszottul üresen van hagyva..
Ezek szerint ha akarom akkor elég ha csak a leömlő van fent és slussz....
A lényeg h nekem oda két darab nulla (00) van írva. Szóval nekem egy iagzán környezetszennyező járművem van, se katalizátor se semmi. Neked nyilván más kód szerepel ott, amiből kiderül h gyárilag katalizátoros a gép.
valahogy így kéne kinéznie, mármint az enyémen így néz ki
a károsanyag kibocsátás legfeljebb 0 lehet
Nekem ott "00" van, ez mit jelent? "Gyárkémény" az irányadó norma?
neeem tudom megnézni, mert nincs forgalmiiiiim
Bele van írva a forgalmiba, hogy milyen környzetvédelmi osztályba tartozik. V.9 bejegyzés
Tényleg nagyon részletes és van benne egy nagyon fontos dolog: Környezetvédelem! Motorkerépárnak nincsen zöldkártyája (javítsatok ki ha tévedek) emissziós kibocsátása sincs sehol korlátozva, mint pl az autóknak...

Eszerint motorkerépáron akkor lehet kipufogót cserélni?

Én már totál összezavarodtam...
Szegény ZUK meg Dodge Viper tulajdonosokat aztán szivathatják a kipufogóért
"2) A kipufogó ................................., és nem végződhet sem a vezetőfülke, sem az utastér alatt"
Ez jó ötlet! Kiváncsian várom a válaszukat!
Írtam az NKH-nak levelet, mert már roppant kíváncsi vagyok. Egy központi címre írtam, a korábbit nem találtam amin már kértem egy pár okosságot tőlük. Remélem 2-3 héten belül jön valami válasz valakitől.
Csak a katalizátorba tudnak belekötni...

Köszi a részletes tájékoztatást, "E" jelzés tényleg nincs benne... max félrevezetésnek lehetne használni...
Kipufogó rendszerre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

76. § A kipufogó rendszernek kellően tömítettnek kell lenni; a kipufogó gáz csak a csővezeték végén távozhat.

Kipufogó rendszerre vonatkozó további műszaki feltételek

77. § (1) Minden belsőégésű motorral ellátott járművet fel kell szerelni olyan kipufogó csővezetékkel és hangtompító berendezéssel, amely biztosítja, hogy az égéstermék kizárólag a berendezésen keresztül távozzék a szabadba, és amely hatásosan tompítja a kipufogás zaját. A hangtompító berendezésnek olyannak kell lennie, hogy az - szerszámokkal való megbontás nélkül - ne legyen kikapcsolható, illetőleg kiiktatható.
(2) A kipufogó csővezeték nem vezethető át, a hangtompító berendezés pedig nem helyezhető el a jármű zárt vezetőfülkéjében, utasterében, illetőleg rakterében, és nem végződhet sem a vezetőfülke, sem az utastér alatt.
(3) A kipufogó csővezetéknek - a (4) és (5) bekezdésben foglalt kivételtől eltekintve - az égésterméket hátra, a jármű függőleges felezősíkjával párhuzamosan vagy attól legfeljebb 45 fokkal balra és közel vízszintesen vagy függőlegesen felfelé kell kivezetni. Ha a kipufogó csővezeték az égésterméket függőlegesen felfelé vezeti ki, annak vége a jármű legfelső pontjánál alacsonyabban nem lehet.
(4) A menetrendszerű helyi forgalom lebonyolítására kialakított autóbusz kipufogó gázának függőlegesen a jármű legmagasabb pontja fölé való kivezetésével vagy más módon meg kell akadályozni azt, hogy közvetlenül a jármű mellett erős kipufogógáz kiáramlás és kipufogógáz okozta porfelverés legyen. E bekezdésben foglalt rendelkezést az 1991. évi július hó 1. napja után engedélyezett autóbusz típusokra kell alkalmazni.
(5) A kipufogócső - az általános biztonsági és környezetvédelmi követelmények megtartásával - a (3) bekezdésben foglalt rendelkezésektől eltérően is kialakítható a különleges felépítményű és a veszélyes anyag szállítására szolgáló járműveknél.

Itt nincs szó jóváhagyási jelről.....

Viszont:

(5) A forgalomban levő jármű kialakítása, felszereltsége és tulajdonságai csak abban az esetben változtathatók meg, ha a változás a jármű közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi jellemzőit nem rontja le. A változással érintett közlekedésbiztonsági tulajdonságok tekintetében e rendelet további műszaki feltételeit is alkalmazni kell.

(2) A rendelet alkalmazásában jármű átalakítása a már forgalomba helyezett jármű olyan megváltoztatása, amely a típusbizonyítványban, az összeépítési engedélyben vagy a korábbi átalakítási engedélyben meghatározott adat, illetőleg közlekedésbiztonsági vagy környezetvédelmi jellemző módosulását eredményezi, valamint a gépkocsi alvázának (az alváz szerepét betöltő, az alvázszámot viselő szerkezeti elemének) cseréje.

(3) Nem minősül átalakításnak
a) olyan tartozéknak a járműre történő felszerelése, amelynek felszerelését a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló rendelet (a továbbiakban: MR) előírja vagy megengedi;
b) a motor azonos típusú motorra történő cseréje;
c) a járműre engedélyezett cserefelépítmény felszerelése;
d) a járműbe beépített ülőhelyek számának ideiglenes csökkentése;
e) szabványos, illetőleg járműtípushoz rendszeresített vonószerkezet felszerelése, amennyiben a jármű egyébként vontatásra alkalmas;
f) a gyártómű által rendszeresített oldalkocsinak motorkerékpárra történő felszerelése, amennyiben a motorkerékpár oldalkocsi csatlakoztatására alkalmas;
g) a külön jogszabályban meghatározott feltételek szerint a gépkocsira megkülönböztető fény- és hangjelző berendezés felszerelése, amennyiben az megfelel MR.-ben foglalt követelményeknek;
h) a jármű olyan módon vagy mértékben történő megváltoztatása, amelyre a Nemzeti Közlekedési Hatóság (a továbbiakban: NKH) Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága alkalmazási engedélyt ad, illetőleg amelyet engedély nélkül megvalósíthatónak minősít.
ki tud E jelzést gravírozni a dobomba?
Én fogtam a kezemben nagyon sok street-legal akra dobot és egyikbe sincs beleütve. Akkor most mi van ezzel? Persze, hogy nem kell jogilag, Bear doki is ezt mondta, de hátha így elhiszik... tényleg nem ordibálós a dob, de messziről látszik h nem gyári...
Mondom, szerintem nem kell rá jogilag, viszont ha nincs akkor az átalakítás, és cumi. Ha ilyen gravírozott van rajta hát.....biztos beveszi aki nem ért hozzá, mert az igazi bele van ütve.
fotóshoppingolgatunk
Akkor lesz rajta!
Two Bros dobokkal "gondban lennél" van hazai importőre de pl 2008-2010 között importáltakban semmilyen minősités sincs....
Elég.
Pohi, szerinted ha egy ilyen felirat együttes van a dobon valahol, az már elég?
Tényleg mi van akkor, ha a gyár által szállított sportdob van a motoron? Benne van az E9 jelzés.
Fólia esetében mindenképpen bukta van és a kipuff esetében is szerintem. Ezen esetekben nem fog fennállni az a helyzet amit leírtál.
Megmondom őszintén én még nem szóltam egy motorosnak sem ilyenért, mert nem ökörködtek a városban. azon kívül meg nem zavarnak senkit felénk. 1 quad-osnak kellett szólnom annó, hogy vagy befejezi a városban fel le rohangálást a főúton nyitott dobbal, vagy feljelentem aznap és minden nap mikor találkozunk. Erre is azért volt szükség, mert már vagy 20-an betelefonáltak a rendőrségre, hogy kibírhatatlan amit csinál. Felfogta a srác, nem is csinálta ez után, neki elég volt a figyelmeztetés is, persze ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek elég.