Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

ha befordulsz a váci rendőrség parkolójába efjéerrel,jobban figyelj.mee süket vagyol
Kipufogó rendszerre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

76. § A kipufogó rendszernek kellően tömítettnek kell lenni; a kipufogó gáz csak a csővezeték végén távozhat.

Kipufogó rendszerre vonatkozó további műszaki feltételek

77. § (1) Minden belsőégésű motorral ellátott járművet fel kell szerelni olyan kipufogó csővezetékkel és hangtompító berendezéssel, amely biztosítja, hogy az égéstermék kizárólag a berendezésen keresztül távozzék a szabadba, és amely hatásosan tompítja a kipufogás zaját. A hangtompító berendezésnek olyannak kell lennie, hogy az - szerszámokkal való megbontás nélkül - ne legyen kikapcsolható, illetőleg kiiktatható.

(2) A kipufogó csővezeték nem vezethető át, a hangtompító berendezés pedig nem helyezhető el a jármű zárt vezetőfülkéjében, utasterében, illetőleg rakterében, és nem végződhet sem a vezetőfülke, sem az utastér alatt.

(3) A kipufogó csővezetéknek - a (4) és (5) bekezdésben foglalt kivételtől eltekintve - az égésterméket hátra, a jármű függőleges felezősíkjával párhuzamosan vagy attól legfeljebb 45 fokkal balra és közel vízszintesen vagy függőlegesen felfelé kell kivezetni. Ha a kipufogó csővezeték az égésterméket függőlegesen felfelé vezeti ki, annak vége a jármű legfelső pontjánál alacsonyabban nem lehet.

(4) A menetrendszerű helyi forgalom lebonyolítására kialakított autóbusz kipufogó gázának függőlegesen a jármű legmagasabb pontja fölé való kivezetésével vagy más módon meg kell akadályozni azt, hogy közvetlenül a jármű mellett erős kipufogógáz kiáramlás és kipufogógáz okozta porfelverés legyen. E bekezdésben foglalt rendelkezést az 1991. évi július hó 1. napja után engedélyezett autóbusz típusokra kell alkalmazni.

(5) A kipufogócső - az általános biztonsági és környezetvédelmi követelmények megtartásával - a (3) bekezdésben foglalt rendelkezésektől eltérően is kialakítható a különleges felépítményű és a veszélyes anyag szállítására szolgáló járműveknél.

Én nem látom, hogy csak olyat lehet felszerelni amin "jóváhagyási jel" van.....
jah közbe Én is megtaláltam. Nekem fent van a katalizátor, és a dobhoz még van szűkítőm is. De E jelzésem még így se lesz...
A rendelet alkalmazásában jármű átalakítása a már forgalomba helyezett jármű olyan megváltoztatása, amely a típusbizonyítványban, az összeépítési engedélyben vagy a korábbi átalakítási engedélyben meghatározott adat, illetőleg közlekedésbiztonsági vagy környezetvédelmi jellemző módosulását eredményezi, valamint a gépkocsi alvázának (az alváz szerepét betöltő, az alvázszámot viselő szerkezeti elemének) cseréje.

(3) Nem minősül átalakításnak

a) olyan tartozéknak a járműre történő felszerelése, amelynek felszerelését a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló rendelet (a továbbiakban: MR) előírja vagy megengedi;

b) a motor azonos típusú motorra történő cseréje;

c) a járműre engedélyezett cserefelépítmény felszerelése;

d) a járműbe beépített ülőhelyek számának ideiglenes csökkentése;

e) szabványos, illetőleg járműtípushoz rendszeresített vonószerkezet felszerelése, amennyiben a jármű egyébként vontatásra alkalmas;

f) a gyártómű által rendszeresített oldalkocsinak motorkerékpárra történő felszerelése, amennyiben a motorkerékpár oldalkocsi csatlakoztatására alkalmas;

g) a külön jogszabályban meghatározott feltételek szerint a gépkocsira megkülönböztető fény- és hangjelző berendezés felszerelése, amennyiben az megfelel MR.-ben foglalt követelményeknek;

h) a jármű olyan módon vagy mértékben történő megváltoztatása, amelyre a Nemzeti Közlekedési Hatóság (a továbbiakban: NKH) Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága alkalmazási engedélyt ad, illetőleg amelyet engedély nélkül megvalósíthatónak minősít.

Gondolom a nyitott dob katalizátor nélkül erősen más környezetvédelmi jellemzővel bír.....
És hol kell engedélyeztetni?
Az akksi nem az, de a muszaki parameterek, kialakitasok megvaltoztatasa mar az...
Igazabol a gyari(ahogyan aruljak) kivitel van tipusbizonyitvannyal ellatva......ami attol eltel, hivatalosan engedelykoteles es mindent engedelyeztetni kell(ene)...
Jó értem Én, de akkor miért nem jön fel a k*csög rendőr a pihenőbe megáll szépen elmondja h srácok menjetek haza mert különben jön a bünti és úgyis találnak okot. E helyett megállít engem, akinek nem is a leghangosabb a motorja...és nem megbüntet, elveszi a forgalmim! A tempóról meg annyit h tegnap volt a Fazer-es és letolt az útról....szal MÉg csak nem is Én voltam a Rossi De attól még igazad van h nem 90-el meg 50-el mentünk.
Látod Én is ezen gondolkozom.....meg ha van rajta egy kurva E betű akkor az már nem engedély köteles átalakítás? Hát akk b+ nyomatok rá egy E betűt....azt legközelebb meg másért szivat meg. Vagy az is engedély nélküli átalakítás ha berakok egy utángyártott aksit? vicc
Nem...azért mert Talma és Rossi együtt, egy oldalkocsis fogattal is csak 10-zel fordult volna gyorsabban, mint Te
egy kétszer elnéztük a kanyartempót: nem azt mondom hogy Te voltál az egyetlen aki tépte neki, de diktáltad rendesen a tempót
USA szabvány, nem ismerik az E betűt. Az enyém ugyanez.
Nem szoktam delutan aludni.....
Mert, hogy itt most 16:31 van
latom nem tudsz aludikalni
Majd 1x leirom, hogy itt Nevada-ban hogyan megy a muszaki.....
Mindenki, aki csak egy indexet is vagy tukrot vagy BARMIT lecser;lt..... es akkor a nagyobb dolgokrol meg nem is beszeltunk
A Yoshi volt rajta? Eliveg az szabványos nem?
Mi az ami már számít engedély nélküli átalakításnak, és mi az ami még nem?

Új kipu(rendszer)?
Új (eredetitől eltérő) idomzat?
Új (eredetitől eltérő) első villa?
stb. ?
Hol a Pohi?
Remélem nincs gond.
84. § (1) A rendőr a forgalmi engedélyt, illetve az ideiglenes forgalomban tartási engedélyt a helyszínen elveszi, ha

a) járművet a külön jogszabályban meghatározott engedély nélkül átalakították;

csak és kizárólag ezért vehette el...maximum. Azért kíváncsi vagyok hányan férnének bele ebbe a jogszabályba....mint megszegők.
Ma megérkezett az új rendörmotor Balassagyarmatra
azt is megmondta, mi írja elő a forgalmiba való bejegyzést?
Fura amúgy, nekem a karbon yoshikért nem szóltak, még az osztrákok sem, bár nekem benne van a furulya, a nélkül még engem is megbolondít. Gondolom a tiedben nincs benne, ránéztek, és ez lehet az ok.
Tegyük hozzá, nem a flekóval kezdek, általában elő sem kerül, mindig meghallgatom, miért állítanak meg.
Nem vagyok ugyan közlekedési, de a jogszabályt nekem is meg kellett tanulnom anno.
Egy BM rendelet sorolja fel az okokat, amikor el lehet venni. Ha a motor műszaki állapota nem megfelelő, stb. Érdekes ez a te eseted.
Ezt tapasztaltam énis 2,5 órát vártam, a vér már rég megalvadt a térdemen, mire elláttak a sürgősségin. Igaz hogy nem érkezési sorrendben hivják be az embereket.
motorosokat nem szeretik.......
úgy veszem észre sehol sem
nemrég voltam balesetin kb 10 ember jött utánam és mind előttem végzett
Még soha nem volt gondom a yardokkal ott....soha nem is láttam őket és soha nem állítottak meg. Szóval akk azért vették el a forgalmimat mert motoroztam?