Nézd ezeket a fogalmakat, hogy mi micsoda.
Az úttest, az út része. Az út, az az úttest és a padka együtt.
Te tudsz kerülni a padka és az árok között? Ügyes vagy!
Szerintem nem vitás, h Te vagy a hibás... Itt nem előzhettél volna semmiféleképpen. Az lehet, h hibázott az autós is mert nem nézett tükörbe, de ez nem azt jelenti, h Te mentesülsz a felelősségrevonás alól. Az pedig hogy 50-50 vagy más arányba döntenek az teljesen mindegy... a károdat senki nem téríti meg az tuti
Majd az ügyeletes szabálysértési előadó megállapítja, hogy ki volt a hibás.
Ami valószínű úgy fog hangozni, hogy TE.
Állt a kocsisor, amit kezdtél előzni vagy haladt -mindegy milyen lassan-?
Ha állt, akkor kerülés, ha bármennyire haladt előzés.
Mondjuk a kikerülés sem valódi, mert a kikerülés fogalma nem úgy szól, ahogy te azt elkövetted.
Szóval, ha láttad az előzni tilos táblát és láttad, hogy nem tudod befejezni a tábla előtt az előzést, akkor nem kezdheted el. Igazából előzni sem tudsz rendesen, mert nem tudsz visszatérni a megelőzött jármű elé. Valamint egy nyomon haladóval nem előzhetsz 2 nyomon h aladót, főleg egy forgalmi sávon belül.
Az autósnak nem kellett számítania arra, hogy valaki mellette fog haladni. Persze vannak kötelességei irányváltoztatás előtt!
Szerintem az nem áll meg, hogy ő nem adott elsőbbséget neked...mivel te nem lehettél volna ott. Tehát téged megbüntetnek szabálytalan előzésért, őt pedig kanyarodási szabályok megszegéséért. Az anyagi felelősség kérdése pedig talán 50:50 lesz, hogy mindenki oldja meg a maga baját és tanuljon belőle.
Majd pohi elmondja a napi gyakorlatot....
Fiúk lenne egy kérdésem! Ma volt egy balesetem kisebb karcokkal megúsztam! Az lenne a kérdésem hogy itt ki vétett nagyobbat: Kanyarodtam fel a főútra, a kocsisor araszolt a főúton. Én a előzni tilos tábla előtt 30 méterre előzni kezdtem(vagyis kerülni) a másik sávba nem mentem át. Az előzés ideje alatt megállt a forgalom és nem találtam helyet besorolni(már elhagytam az előzni tilos táblát. Haladtam tovább 25-30km/h tempóval és egyszer csak az ott rostokló autók közül egy hirtelen balra kivágott(megakart fordulni) miközben én a sáv meg a kocsik között haladtam tovább. A koccanás a felezővonal bal oldalán( az én sávomban) volt. Indexre nem emlékszem, személyi sérülés nem történt. A kocsi első ajtaja rotty a motor kereke meg be a kaszni alá, váz is sérülhetett. Ha van köztetek aki jobban ért a kreszhez írjon valamit! Eddig mindenki azt mondta hogy a kocsi nem adott elsőbbséget("azt mondja a holttérben voltam és nem látott, az egyik pillanatról a másikra ott voltam"-sofőr)Lámpa égett. Ez történt, megegyezni az emberrel nem tudtam, ezért rendőr lett hívva, döntést majd a jövő héten tudom meg de ideges vok emiatt! Valamit ha tudtok hasonló balesetben mi votl a döntés linket küldjetek vagy vágjatok ki! Kössz előre is!
Igen kopott a sárga is meg a fehér is.
Amúgy mindegy, mert te haladó voltál, ő meg induló/kanyarodó. Ez egyértelműen látszik az autó rongálódásából. Az, hogy ő záróvonalon akart megfordulni, az a baleset szempontjából lényegtelen, csak egy külön szabálysértés.
Te hogyan látod Pohi?
Hát ez már igencsak kopott.....nem hiszem, hogy számításba jön főlleg ha már tábla sincs hozzá. A balra bekanyarodó dupla fellősségű és általában ő a hibás, meg az elindulónál is nagy %-ban, de vannak kivételek. Minden attól függ ki hol helyezkedett el az eset során.....melyik sáv stb...
De, két vagy másfél sávnyi volt a hely, a sárga záróvonal a kopott felezővonalnál beljebb volt, a szembe sáv volt behúzva! De nem előztem, mivel teljesen az út jobb oldalán állt, két kerékkel szinte a padkán!
Mondjuk ha záróvonal van akkor előznöd neked sem lehet, mivel autó mellett nem haladhatsz el balról záróvonal esetén.......max. ha olyan széles az út, hogy kialakulhat a spontán párhuzamos közlekedés.....2 sávnyi meg gondolom nem volt....
Nyugi ki lesz vizsgálva az ügy rendesen......legalább is felénk tuti ki lenne, remélem arrafelé is ugyanolyan jól dolgoznak a kollégák. Menned kell majd be meghallgatásra úgyis akkor meglátod mi az álláspontjuk....
Az úttest, az út része. Az út, az az úttest és a padka együtt.
Te tudsz kerülni a padka és az árok között? Ügyes vagy!