Szerintem ha "rózsaszín kártya formátumon van az "m" kategóriád akkor, már vihetsz utast, mert vezetői engedélyen van, ha meg kiskártyán vagyis vezetői igazolványon akkor nem.....
Úgy biza, ha volt már előtte bármilyen más kategóriád akkor már nem vagy kezdő vezető. Itt a lényeg a vezetői engedély egésze és nem a kategóriák. gondolom a jogalkotó feltételezte azt, hogy ha már vettél részt más járművel több évig a forgalomban akkor az új kategóriával sem vagy annyira veszélyes mint egy teljesen kezdő.
Nekem a "B"-kategória 1986-os keltezésű, viszont az "A"-t amikor letettem 2005-ben, vittem utast nem is egyszer. Én úgy tudtam, hogy a korlátozás nélküli "A"-nál nincs korlátozás, ezekszerint, ha igazoltatnak, gond lett volna belőle?
Kezdő vezetői engedély
5. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül.
(2) A kezdő vezetői engedéllyel az „A” az „A” korlátozott kategóriára és az „A1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, a „B”, „C”, „D” kategóriára és a „C1”, „D1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel - a fegyveres erők kezelésében lévő járművek kivételével - pótkocsi nem vontatható.
6. § (1) A „kezdő vezetői engedély” minősítés kétéves időtartama az 5. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamon belül közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt jogerősen kiszabott járművezetéstől eltiltás, illetve a vezetői engedély külön jogszabályban meghatározott visszavonásának leteltét követően újra kezdődik.
(2) Az (1) bekezdés rendelkezései szerint meghosszabbított „kezdő vezetői engedély” minősítés lejártának határidejét a nyilvántartásba be kell jegyezni, és ezt a tényt a vezetői engedélyben kódszámmal jelölni kell.
7. § A kezdő vezetői engedélyre vonatkozó rendelkezéseket - nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a külföldi vezetői engedély helyett a magyar hatóság által kiadott vezetői engedélyre is alkalmazni kell, amennyiben a gépjárművezető külföldi vezetői engedélyét két évnél nem régebben szerezte.
8. § A kezdő vezetői engedélyre vonatkozó rendelkezések nem alkalmazhatóak nemzeti kategória esetén.
Más kategóriád nincs? Mert ha volt előtte B-d vagy akármi más akkor már nem vagy kezdő vezetői engedélyes. Úgy tudom fokozottabban büntetnek és a 2 év kezdődik előlről.......
esetleg annak nemtudsz utánn érdeklödni,hogy felvettek a kamerával,és ha igen mennyivel?Azt nemkérem hogy intézd el,meert 1)akkor özönlenének a felkérések,2)mint már irtam tessék vállalni a felelösséget!
De jolenne tudni,mit teszek a faalá!
Csak nem szabad!
Ő úgy gondolta, hogy 2 év smkp után A1-el egyből vihet-e személyt.
Egy rendőr és egyben oktató barátomtól van az info, miszerint az M-kat. sehol és semmibe nem számít bele.
Nekem M kategoriás jogsim van már 2 éve, nemsokára lerakom az A1 -et(már csak forgalom maradt jövő évre ) Akkor én is vihetnék egyből utast?
5. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül.
(2) A kezdő vezetői engedéllyel az „A” az „A” korlátozott kategóriára és az „A1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, a „B”, „C”, „D” kategóriára és a „C1”, „D1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel - a fegyveres erők kezelésében lévő járművek kivételével - pótkocsi nem vontatható.
6. § (1) A „kezdő vezetői engedély” minősítés kétéves időtartama az 5. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamon belül közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt jogerősen kiszabott járművezetéstől eltiltás, illetve a vezetői engedély külön jogszabályban meghatározott visszavonásának leteltét követően újra kezdődik.
(2) Az (1) bekezdés rendelkezései szerint meghosszabbított „kezdő vezetői engedély” minősítés lejártának határidejét a nyilvántartásba be kell jegyezni, és ezt a tényt a vezetői engedélyben kódszámmal jelölni kell.
7. § A kezdő vezetői engedélyre vonatkozó rendelkezéseket - nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a külföldi vezetői engedély helyett a magyar hatóság által kiadott vezetői engedélyre is alkalmazni kell, amennyiben a gépjárművezető külföldi vezetői engedélyét két évnél nem régebben szerezte.
8. § A kezdő vezetői engedélyre vonatkozó rendelkezések nem alkalmazhatóak nemzeti kategória esetén.
Köszönöm!
köszi szépen a segítséget
2008.11.20.án!kb.olyan 13.-ora körül,a Kecskeméti kivezetöszakaszon(Tesco elötti körforgalom környéke)
Rendszám KVB-476 fehér MAN.
esetleg annak nemtudsz utánn érdeklödni,hogy felvettek a kamerával,és ha igen mennyivel?Azt nemkérem hogy intézd el,meert 1)akkor özönlenének a felkérések,2)mint már irtam tessék vállalni a felelösséget!
De jolenne tudni,mit teszek a faalá!
Nemtudom hogy lekaptak e,mert már ugye nem villan!De ha jön valami,akkkor megkeresnélek,ha nemveszed tolakodásnak!