Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Akkor most miben állapodtok meg?
Látod ezért írtam hogy Nyelvtan!
Nem vezetői engedélyt ír hanem vezetői jogosúltságot!
Vezetői jogosultságot akkor szerez az ember amikor megkapja élete első vezetői engedélyét. A vezetői engedély minősül kezdőnek és nem a kategória....
Szia!

6. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül.

Igen de a B kategóriával nem vezethetsz A és fordítva sem. Egszerű magyar nyelvtan!
A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzése. Tehát amikor az adott kategóriára levizsgáztál, és onnantól számítva. Mert addig nem volt olyan járműre engedélyed. Mi az hogy első alkalom? Az az, amikor valaki nem azért vizsgázik mert bevonták a jogosítványát, mert ittasan vezetet példáúl, vagy mert valaki sok büntető pontot szerzett és újból vizsgázik, tehát ők nem első alkalommal szerzik az A kategóriát mivel nekik volt már érvényes katagóriája. Ez egyszerű nyelvtan ami benne van ha valaki értelmezni tudja az olvasott szöveget. Csak ha valaki hozzá nem értésből ad tanácsot és a másikat megbüntetik miatta akkor igaz nem neki fáj. De ne akarjunk másnak kellemetlenséget okozni. Azt a pénzt inkább benzinre kültse el.
6. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül. Na ez itt a kérdés, hogy a B számít elsőnek, vagy A-tól kell nézni.. Megkérdeztem: Az oktató azt mondja, hogy B-től, a Rendőr meg azt hogy A-tól. Érdekes a helyzet. Eddig is kérdéses volt ez bennem, gondoltam kiderítem. Hát eddig ugyan ott vagyok, ahol a part szakad..
kicsit túl van rágva a szar...
Akkor is nekem van igazam..

Itt az új jogszabály.. (elég csak az első pontot elolvasni!) ami tulajdonképpen ugyan az mint a régi volt:

"2. Kezdő vezetői engedély

6. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül.

(2) A kezdő vezetői engedéllyel az „AM”, az „A” és az „A” korlátozott kategóriára, továbbá az „A1”, az „A2” és a „B1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, valamint a „B”, a „C” és a „D” kategóriára, továbbá a „C1” és a „D1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel - a Magyar Honvédség kezelésében lévő járművek kivételével - pótkocsi nem vontatható.

7. § (1) A „kezdő vezetői engedély” minősítés kétéves időtartama a 6. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamon belül elkövetett közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt jogerősen kiszabott járművezetéstől, járműfajtától vagy kategóriától eltiltás, vagy a vezetői engedély meghatározott időtartamú visszavonásának leteltét követően újra kezdődik.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezései szerint meghosszabbított „kezdő vezetői engedély” minősítést és annak lejárata határidejét a nyilvántartásba be kell jegyezni, és ezt a tényt a vezetői engedélyben kódszámmal jelölni kell.

8. § Ha a gépjárművezető külföldi vezetői engedélyét két évnél nem régebben szerezte, a kezdő vezetői engedélyre vonatkozó rendelkezéseket - nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a külföldi vezetői engedély helyett a magyar hatóság által kiadott vezetői engedélyre is alkalmazni kell.

9. § A kezdő vezetői engedélyre vonatkozó rendelkezések nem alkalmazhatóak nemzeti kategória esetén."
Szia!
Hülyeséget én nem terjesztek.
Talán utánna kellene nézned annak amit belinkelsz, hogy érvénybe van-e még. Mivel változtak azóta a jogszabályok. És a törvény nem ismerése nem mentesít a büntetés alól.
Igen, ez jó kérdés! Kategóriánként kell nézni, vagy az első vezetői engedély megszerzésétől? Kiderül, ha az első rendőr igazoltat majd 2 személlyel.. / azért kérdeztem meg itt is, mert több emberrel beszéltem már. az egyik ezt, a másik meg azt mondja. Volt már ezzel valakinek tapasztalata, büntetése?
Szia!
Az elsőként szerzett NEMZETKÖZI kategóriás vezetői engedély a vizsga napjától számított két évig kezdő vezetői engedélynek minősül. A kezdő vezetői engedéllyel motorkerékpáron utas nem szállítható.
Hülyeséget ne terjessz már...

"A magyar szabályozás szerint a vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül." Forrás: Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapja

Ha neki B-kat volt az első akkor attól számít a két év.. utána már bármit is szerez nem lesz kezdő vezető.
Én már találkoztam normális rendőrrel többel is!
De ahogy a népesség egészében, úgy a rendőrök között is van kulturált és normális is!
Szia!
Attól, hogy B kategóriában 5 éve van jogosítványod de az A kategóriára még csak egy éve. Ha motorral mész akkor kezdő jogosítványnak számít, mivel nem ugyan az a rutin a szgk-nak és a motorkerékpárnak. Más autóval szállítani utast és más motorral.
A "kezdő" a jogosítványra vonatkozik, nem a kategóriára, vagyis nem kezdő a jogosítványod, vihetsz utast motoron.
Sziasztok! B kategóriás jogsim 5 éve van. A kategória csak 1 éve. Tudom, hogy van ez a kezdőjogsis besorolás, hogy a jogosítvány megszerzésétől számolva 2 évig nem vagyok jogosult A kategóriánál külföldön való vezetésre és 2. személy szállítására. Ezt kategóriánként kell nézni? Haverom oktatója azt mondta, hogy már nincs kezdőjogsim mert 5 éve van B kategóriám. Egy rendőr ismerősöm meg azt mondja, hogy kategóriánként kell nézni, tehát B jogsim már nem kezdő, de az A jogsim még az.. Valaki tudja, hogy hogyan is működik ez?
Friss, mai napi sztori: ismerős ment tanúskodni az egyik rendőrkapitányságra (szándékosan nem írom le, hogy hova). Amíg várakozott, mellette két rendőr, az egyik azt mondja a másiknak: jó az idő, csináljunk bírságot! A tanúkihallgatásról és a felismertetésről is tudnék mit írni, de nyilvánosan inkább nem. Magyar rendőrség...
Látjátok a "P" betűs is érvényes az EGT területén és mégsem:

link
Megmondom! A lentebb említett lámpaadó befizetésére kötelezett típus.

Viszont mivel az únió területéről származik, így a csökkentett adóbesorolásba esel vele.
Ezzel mi a pálya?
Nekem a CBX-en kettő tompított, kettő távolsági, egy helyzetjelző van.
Gyárilag!
Ez az! Így már nem is írom.(a rejtély megoldása a tip.biz. ben van.)
ezek után már semmit nem teszek fel, még kivetik rá a "lámpaadót", amiért túlléptem a hazai kvótát... duplán
Akkor feladom Nyertél Ez van leírva..... gondolom akkor a típusbizonyítványban engedélyezték. Viszont elméletileg magadnak már nem pakolgathatsz rá többet..... egyébként meg a "kutya" nem szól érte.
Vagyis konkrétan fényszórókat ír, de legyen a neve lámpa....ebben mennyi az égő az már a gyártó dolga.
világos, de ez alsóhangon is kettő (jobb/bal fél), plusz a kétoldali tompított/refi is különálló foncsor.