Na látod, pont ezt mondtam.
A 3,1-es relatív tág rekesz, nagylátószöghöz közeli fókusztávolságon az 1-es, és 4-es képen nem él. A tág rekesznél a kép előterében lévő dolgok élesek ha a fókusz azon van, és a gyújtótávolsága az obinak a nem nagylátószög. Mivel azokon a képeken tájképet mutatsz meg, és nincs egy adott tárgy, vagy téma a kép mélységének első 1/3-ban, így nem jó ez a rekeszérték, mert nem éles a kép hátsó 2/3-a. Ehhez f8 és attól szűkebb rekeszértékeket használj. Ha azt akarod h minden éles legyen, akkor minél nagyobb f számot állíts be. A 3. képen az f8 oké. Viszont az a kép túl van exponálva, sok a kiégett rész (fehér területek, ahol nincsenek részletek), ez látszik is a 0-hoz képest magasabb expozíció értékből. A kép a nap miatt eleve világos, ezt 2/3-al alulexponáltam volna. Leírtad, h sikerült elmosni a hátteret, nagyobb fókusztávolság, és tág rekesz, ezt jól tudod. De ha nincs mihez képest elmosni, akkor ez semmit sem ér, tehát a képed 1/3-ában legyen az a tárgy, téma, amire fókuszálsz, és akkor működni fog az elmosás. Ez a DOF, depth of field, erre figyelj ha el akarsz mosni dolgokat. De az f5,9 ott is határérték, értelemszerűen minél kisebb ez a szám, azaz minél tágabb a rekesz (minél több fény érkezik az érzékelőre), annál jobb lesz a háttérmosás. Mellesleg a DSLR világában a nagy fényerejű, nagy gyujtótávolságű fix telék, és nagy fényerejű zoomobjektívek tudják legszebben mosni a hátteret, de nem a nagylátóhoz közeli végállásokon.
LX-nek igaza van, tudd, h mit akarsz fényképezni, h mi a téma.
Ne akarj mindent egy képbe sűríteni, mutasd meg inkább a részleteket. Sokkal izgalmasabb lesz, a kevesebb több itt is igaz.
Remélem segítettem. Hajrá!
Köszönöm a tippeket és a meglátásokat!
Kezdetnek A digitális fotós könyv sorozat első részét kerestem, de most valóban csak a 2. és 3. rész kapható külön-külön...
LX! Tökéletes meglátás: konkrét témám nem volt szombaton, a gépet és beállításait próbálgattam, és kis túlzással lőttem mindenre, amit láttam.
Zema! Az utolsó pont a legijesztőbb, a többi (remélem) tanulható!
Az exif adatok:
1. kép zárseb: 1/1000, rekesz: 3,1, iso 100, fókusztáv: 25,7 mm, expokorrekció -1/3
2. kép zárseb: 1/1000, rekesz: 3,1, iso 100, fókusztáv: 25,7 mm, expokorrekció -1/3
3. kép zárseb: 1/90, rekesz: 8, iso 100, fókusztáv: 25,7 mm, expokorrekció +1/3
4. kép zárseb: 1/1200, rekesz: 3,1, iso 100, fókusztáv: 25,7 mm, expokorrekció -1/3
5. kép zárseb: 1/750, rekesz: 5,4, iso 100, fókusztáv: 120 mm, expokorrekció 0
A fókusztáv minden képnél a "fókusztávolság 35 mm-es filmen" adat, nem tudom ez e a megfelelő...
A WB minden képnél automatikus, a gép szinte csak blende előválasztásos programon volt. Próbálkoztam a háttér-elmosással (úgy olvastam, h tág rekesz kell hozzá), egyetlen képnél sikerült, záridő előválasztás üzemmódban (f/5,9 rekeszérték, 1/100 zársebesség, nagy fókusz).
Mégegyszer köszi mindkettőtöknek, megfogadom a tanácsokat!
Sok könyvesboltban van még. Arénában láttam mindhármat.
Ha még nem olvastad, akkor szedd le, olvasd el, egyrészt nagyon szórakoztató, másrészt meg nagyon jó trükkök vannak benne.
Ezen kívül még 3 SC könyvem van, de azok már haladó történetek, és egy-egy dologra fókuszálnak. Pl. PS retus, Világítás stúdióban, stb...
Én azt gondolom, hogy aki tényleg addikt, az amúgy is fotóz minden héten, így nem fog nehézséget okozni ha beszáll a játékunkba. És fejlődni csak úgy lehet, ha folyamatosan kattintgatsz, és kihívások elé állítod magad.
Meg ha fotóznak, akkor próbálnának a heti feladatra is csinálni 1-1 képet.
Amúgy most rákerestem a Scott Kelby könyvekre (eddig nem ismertem őket), de sajnos jelenleg csak a 2-3-as rész kapható, az első utánnyomás alatt, jelenleg csak előrendelhető.
De jó hírem is van: addig is elérhető az ncore-on, elektronikus formában.
Ne ijedj meg, vannak itt kezdőbbek, és haladóbbak, de senki sem profi, BGabor800-at kivéve, de ő meg amerikában tanult, úh az más.
Sztem van affinitás benned, az ultrazoom / bridge meg jó lesz kezdésnek, és tanulni. (hogy aztán újra megtanulj majd fényképezni egy DSLR-el... ) Első blikkre pár tanács:
- Ha feltöltesz képet, és tanácsot-véleményt kérsz, akkor a kép exif adatait tartsd meg, vagy másold ide a beállításokat, mert nagyon sok minden kiderül belőle, és sok beállításbeli hibára lehet következtetni belőle.
- Minden képed ferde. Nagyon. Erre figyelj, vagy állvánnyal fotózz, vagy használj szintjelzőt, vagy utána képszerkesztőben egyenesítsd ki, de én azt tanácsolom, hogy tegyél meg mindent azért, hogy minél kevesebbet kelljen a képen szoftveresen változtatni. Ha a képeden nem jön le egyből, hogy a kompozíció miatt tudatosan ferde, akkor azokat amatőr, gyorsan elkattintott képnek gondolják majd.
- Nálad is játszik az amatőrök gyerekbetegsége, a középen a horizont, és középen a téma problémája. Próbáld meg átkomponálni a képeket.
- A 4. képed amúgy jó, kicsivel több időt rááldozva, és tudatosabb fotózással, kompozícióval tök jó kép lehetne, de a meglátás már így is jó volt.
- Bár az ilyen jellegű tájképeknél jó ha minden éles, de próbálj a mélységélességgel játszani, hátteret elmosni, kiemelni valamit a háttérből, a fókusztávolság változtatásával részleteket megmutatni, ehhez állítsd a géped blende előválasztási (rekeszprioritás) üzemmódba (A, Av)
- Fotózz sokat, próbálkozz, kérdezz (nem szégyen), és olvass sokat!
Sokszor elhangzott már, de Scott Kelby könyvei aranyat érnek.
- És ami a legfontosabb: ne azt akard megmutatni amit már mindenki látott ezerszer, hanem mutasd meg máshogy, vidd bele a kreativitásodat, saját magadat.
- És a végére: ha komolyan gondolod, keress kurva sok pénzt, mert ha elkap az örvény, akkor véged!
én sem vagyok profi.. de még csak fotós sem.. csak szeretnék az lenni.. Első tanács.. Vedd meg Scott Kelby fotós sorozatának az 1. 2. és 3. részét. A neten megtalálod.. valahol meg lehet venni a 3 könyvet 2 áráért.. alapmű. Rengeteget tanít, és nagyon különleges módon teszi azt... (Zema be is linkelte pár hozzászólással ezelőtt..) Képeidet végignézve egy tanács : figyelj arra, hogy ne dőljenek a képek.. és egy kérdés : mindig tudod, hogy mi a témája a képeidnek? (mondom nem vagyok profi!) Szóval.. olvass sokat, és nézz meg sok képet... flickr pl. jó hely a fotókból való tanulásnak...
nem lesz könnyű.. a gáz, hogy egyikre sincs még 5letem sem...
mondjuk jobb ha egy szót sem szólsz.. ez sem volt könnyű... vagy egy hétig agyaltam rajta...
Elnézve a műveiteket elgondolkodtam, h inkább keresnem kéne egy kezdő csoportot, h ne titeket fárasszalak, de próba szerencse…
Szóval kb. 2 hete kezdett el foglalkoztatni a fotózás, mint hobbi. Péntekig csak elméletben (főleg google volt a barátom), aztán végre megjött a gép is: egy FinePix S3200. Úgy gondoltam az alapok elsajátításához ideális társ lehet, aztán 1-2 év múlva eldöntöm, h maradok, továbblépek, netán annyira tehetségtelennek bizonyulok, h inkább hagyom az egészet…
Nem török profi fotós babérokra, egyszerűen csak szeretnék az eddig általam készített átlag alattiaknál szebb fotókat készíteni (mellőzve a fényképezőgép automata funkcióját). Szívesen olvasnám a véleményeteket (legyenek azok bármennyire lesújtók ), tanácsaitokat, mivel úgy látom vannak itt, akiktől lehet tanulni…
Előre is köszönöm az építő jellegű kritikákat!
Sziasztok.
Bár nem profi képek,és nem is most készítettem őket,de a témához szerintem kapcsolódhat.
A képeken a múlt van a jelenben, és a jövőben,az én értelmezésemben.Jótanácsokat,kritikákat szivesen fogadom. http://www.bikepics.com/pictur...
Két melóm van, egy privát, és egy "normál", de mindkettő rugalmas, így ha előre tudom, hogy x napon el "kell" mennem fotózni, akkor tudom úgy alakítani az időmet. A fotózási helyismeret pedig főleg abból jön, hogy az egész fotózás nálam az urban exploration helyszínek megörökítése miatt kezdődött. Ahhoz viszont kell helyismeret, utána kell olvasni, stb... Majd egyszer mutatok nektek képeket, amiket itthon lőttem, olyan helyeken, amik relatíve egy köpésre vannak mindenkitől, csak vagy nem tud róla, vagy lezárt terület. De nekem az benne van, hogy kommandózni kell, vagy engedélyt szerezni. Pl. Almásfüzitői timföldgyár, 4-es metróalagút, ez a MÁV telep, SOTE tető, exÁVH-s óvóhelyek, stb...
mindenhol a 2, 3 adják az 1 részből 2db-ot találtam
egyenlőre nem akarom megvenni mert drága