Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Nem vagyok amúgy nagyon HDR mániás, de néha vannak olyan pillanatok, amiket másképpen nem tudsz visszaadni. De alapvetően inkább maradok az 1db exponál...
ezzel csak az a gond, hogy én nem vagy FB-on...

LX
ezzel csak egyetérteni tudok..

LX
Na igen, az idő tényező...

Amúgy a facebook-on van pár oldal, akik rendre pakolnak fel budapesti fotókat, néha olyan helyekről, ami előtt naponta járok és mégsem tudtam róla.
A HDR lényege, hogy valóban legalább 3, de inkább 5, vagy 7 expozícióból készüljön, ne egy képre húzzunk rá egy HDR skint.
A Photomatix PRO Tonemappingja a legjobb, de az is akkor ha az alap photomerge elkészült már a PS-ben, vagy Aperture-ban. Emellett a NIK Software HDR efex PRO pluginja jó még, Scott Kelby mester is ajánlja. De ez inkább HDR presetekre épül.
délután és is próbálkoztam a tájfotózással
kisebb-nagyobb sikerekkel, erdőbe voltam meg a friss vetés mellett a hegyen
nagyon zajos képek lettek de nemtudom hogy miért ojan zajos az ami zöld, polárszűrő is volt
ISO100, f8, 1/50
neked is köszi... kézből lőttem... reggel, amíg volt fény, nem volt időm megcsinálni.. aztán amikor délután nekiálltam, már a lakás másik oldaláról sütött a nap.. viszont az asztalt akartam használni a textúrája miatt.. így vakuznom kellett.. gépről le.. kb fény irányát utánazva, de leginkább a plafonra villantva..

LX
Igazából ezek a heti feladatok azért jók, mert mindenkinek másfelé indul el az agya egy adott témakörben. És lehet "lopkodni" az ötleteket, vagy méginkább továbbgondolni.
És mivel ezek nem "lelőtt" élethelyzetek, hanem többnyire tudatosan megkomponált képek, mindenki fejlődik ezáltal.
Tudom, de nekem sajnos mániám, hogy az igazán jó képek fejben dőlnek el és a technika csak hozzásegíthet, hogy megosszuk másokkal, vagy csak eltegyük örökre magunknak.
köszi... őszintén szólva, az időhiány szűlte.. irígylem Zemát, hogy van ideje (és helyismerete! ) ilyen helyekre elmenni.. nekem pl fingom sincs róla, hogy ezt hol lőtte..

LX
Nagyon szeretem a hosszú záridős selymes viz ábrázolását.

Nagyon jó ötlet, és megvalósítás.
Eredeti.
A legalacsonyabb pozícióban volt az állvány?
na.. hogy én is töltsek fel egy pályázaton jívülit..
régóta nézegettem este és reggel a rakpartól, hogy milyen jó kis panoráma képet lehetne csinálni.. aztán egyik pénteken leparkoltam a Rozmaringnál, és gyalogoltam egy kicsit visszafelé.. majd vártam, hogy jöjjön a "kékóra" és kapcsolják fela a világítást.. szerintem megérte.. :) 4 fotóból készült.. van egy későbbi verzió is, másik obival 10 képből.. az a filckr-en van fent...

LX
LX: Király, hasonló ötletem nekem is volt, amíg nem olvastam erről a villamosról. GRAT!

Zema: köszi, bár a második kép korántsem tökéletes, sem a képkivágás, sem a HDR. De bevallom, a HDR-t még csak tanulgatom.

Szoftverek: tavaly, egy igen nagyvonalú akció során sikerült féláron hozzájutni egy jogtiszta Nikon CaptureNX2-höz, szerencsémre a CD-n win-es és OSX-es telepítő is volt, így mind2 gépemen tudom használni (így végülis negyedáron volt).
OSX-en az Aperture progit használom még, abban van pár dolog, ami gyorsabb/szebb/könnyebben használható, mint az NX2-ben. Van ugyan PS-em is, de abban nem vagyok nagyon képben és nagyon ritkán kell használni, leginkább retusáláshoz.
A HDR-t meg a Photomatix PRO-val készítem, akár win7, akár OSX.
Ezeken kívül az iWatermark nevű progit használom OSX-en, az átméretezés/vízjelezés során.

És az, hogy win7, vagy OSX? Mikor melyik, ha nagyobb mennyiségű képet kell feldolgozni, akkor a 64bites win7 gyorsabb (dell, i7,8x2Ghz, 8GB ram), de 1-1 képhez bőven elég a macbook (egyszercsak lesz pro) ereje is.
Jah, értem.
Nem először voltam ezen a helyen, és tudtam, hogy dél-és kettő között esik be úgy a fény, hogy ezeket a vagonokat megvilágítja, és látszódnak a csóvák.
Ebből a szempontból, igen, próbálkoztam már előtte.
igen.. ezért írtam, hogy ha... valószínűleg nem lehetett...

LX
a fény helyes beesési szögével
nos.. én próbáltam a fotózásnál maradni, és ehhez igazítani egy picit az "alkotásomat".. (no meg idő hiányában gondoltam megoldom abból ami van...) nem emléxem, hogy PS-t lehet-e használni vagy sem.. én egy picit használtam..

LX
Akkor nem lenne kifutása a képnek sztem, mert akkor a villamosok előtt is croppolni kellett volna a kocka kivágásért. Gondolom ez volt a célja Zolinak.
Ami tetszik nagyon Zoli képében, azok a részletek, és a kontrasztos színek. A kocsik, és a gyalogosok az meg csak az én heppem mindenben. Nagyon sok effektíve jó képet kukázok azért mert valaki belelóg, vagy kocsik vannak, és csak sok melóval tudnám eltűntetni.
Szerencsére a második képével Zoli nem tud részt venni a heti kiírásban. Az a kép nekem nagyon bejön. Működik minden rajta, a látószög, a színek, a felhők, minden.
Nekem nagyon tetszik!

Hun a tiéd?
ez is remek fotó Zoli.. gyalogosok nekem rendben vannak rajta.. max ha lehetett volna úgy vágni, hogy az autók ne legyenek benne hátul, az jó lett volna..

LX
parádésan jó Zema!

LX
Manipulálásról:
Képmanipulálás alatt én azt értem, hogy az van a képen, ami a valóságban nincs, vagy nem úgy van ott. Ebből a szempontból a képeim nincsenek manipulálva. Ezen a képen minden úgy, és ott van, ahogy azt a valóságban is látnánk.
A képeimen beállítások, és beállításbeli módosítások történtek.
Ha raw-ban fotózol, akkor ez szükségszerű, mert ha a rawot eredeti nyers állapotában tölteném fel, akkor az ritka szarul nézne ki. Ezért kell a raw képeket előhívni, és a veszteségmentessége miatt tudod ezt megtenni.
Ami ezen a képen történt:
- PS camera raw általános beállítások (de pl. itt sem állítok fehéregyensúlyt, max 50-100 Kelvineket, mivel mint azt mondtam, én custom WB-al fotózok, és mindig készítek WB beállításhoz szükséges képeket az adott fényviszonyok között, egy szürke WB beállító lap segítségével. Expozíciót sem állítok, mivel ez expozíciósorozat volt, stb...)
- PS lens correction: az objektív vignettálását tünteti el,
- PS Noise Ninja Plug-in, az esetleges zaj eltüntetésére,
- PS Photomerge, az 5 különböző expozíciójú kép egy képpé való összerakásához. A különböző expozíciók (és a váltott fénymérések) tették lehetővé, hogy a fénycsóvák így látszódjanak, és a fekete (vonat) részletek is megmaradjanak.
- PS B/W conversion, ez a legnagyobb "változtatás" a képen, én ezt a hangulatot fekete-fehérben képzeltem el, és így akartam megmutatni,
- Ami a képet még befolyásolja, az a contrast, brightness, és detail/structure beállítások, amik szintén PS-ben történtek - ez szintén a saját ízlésem szerint történt, és aszerint, hogy úgy mutassam meg a látványt, ahogy én akartam.
- PS Crop, a 16:9-es arányért, mert a téma hosszúkás jellege, és az előtér miatt ez a képkivágás jobban üt.
Ennyi a változtatás a képen.
Idéznék a témakiírásból:

"Mit szólnátok ha a következő téma ez lenne:
"múlt / jövő"
Gondolok arra, hogy valami ami a múlttal kapcsolatos, valami, ami a jövővel, vagy a kettő együtt. Lehet átvitt értelemben is."

NEM múlt ÉS jövő volt a téma, hanem múlt, VAGY jövő, VAGY a kettő egyben.

A képemen a múlt van a jelenben, és a jövőben.

Mivel próbálkoztam előtte? Mire gondolsz?
mindegyik kép jó bár ezen annyira nem látom a jövőt
ez előtt még gondolom többször próbálkoztál
mennyi manipulálás van rajta?