Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ezt én is tudom: de miért vállal be olyasmit, amivel csak a más faszát veri a csalán közé?
Visszaolvassak?
Most tartalmasabb van,de hatha. 😆
Bogyó…. Nem lehet tovább növelni az államháztartási hiányt, ezt neked is és mindenkinek meg kell erteni. Így is 9% felett vagyunk. Matolcsy most matekozza, hogy mennyi legyen a kamatemelés, hogy vissza tudja játszani papíron 6% alá a maradék 1,5 hónapban, mert ha nem, akkor nem lesz “unijós” pénz jövőre, 2023-től meg el kell kezdeni törleszteni a kínai és orosz hiteleket… Azt akkor hogy oldjuk meg? Azt, hogy mit hogy kellett volna, azt hagyjuk, most ezt a szart tapossuk, ezt kell most megoldani, a jövőt nézve is. Ráadásul Varga (a Főni utasítására) most jelentett be újabb 750mrd-s csomagot, mert választás lesz… most susognak rendesen a mackók Matolcsyéknál….
Hát ez az.
Tudsz jobbat?
Ez a rohadt bagázs mindenre képes - és a saját maga által írt, saját szájuk íze szerint bármikor módosított - törvényei ezt lehetővé is teszik nekik. Geci ez mind.

Mégis rájuk szavazol.
https://m.hvg.hu/itthon/202111...

Hmmmmm......ezt a pofátlanságot.
Máshol se jobb a helyzet. Már a napelemekkel is elakadnak sok helyen. Se a hálózat sem a trafó nem bírja..'.
Nyugati fényből szerezted az értesülésed gondolom.
Majd a percdíjas büntetés megoldja ezt is.
"...Régi rossz alulméretezett hálózatoknál van csak meló ezzel..."

Tehát Magyarországon csak a hálózat 95%-ával van gond. 😆
Ne gondold, hogy a pár éven belül épült lakóparkokon kívül bárhol is elégséges lenne a hálózat kapacitása ehhez. A "sima" lakótelepek még a nagy büdös cucilizmusban épültek, az akkori áramigényeknek megfelelő infrastruktúrával.
Egy lakótelepnek külön trafója, és betápja van. Az van szétosztva. Szóval legfeljebb nagyobb trafót lehet berakni, de a tanulság az, hogy még erre sem volt szükség.
Régi rossz alulméretezett hálózatoknál van csak meló ezzel, ahogy mondtad is.
Hiányzik az a hálózat.Rohadt nagy a lemaradás.
….kivittem…
Én amióta megvan ez a kis 3kwp napelem rendszer, csak itthon töltök. Van 3 fázisú toltőm, 3x16a, 11kw-al tud max tölteni. Nagyon kényelmes valóban.
A napelem tavaly március óta működik és kb 1500 kw pluszban vagyok. Hetente 1x kell tölteni az i3-t. Amikor ingyenes volt mindenhol a töltés, akkor sem volt probléma. Relatív sok elektromos auto van a környéken, kivitték egy nyilvános oszlopra, abból is van egy pár, szinte mindig volt üres. Rádugtam, hazasétáltam (2-3 perc), amikor jelzett az app, vissza sétáltam. Nem volt azzal sem probléma. Viszont vannak páran, akik radugjak délután es otthagyjak az autót reggelig. Inkább a kultúra hiányzik, mint a hálózat….
ez a gond
az olajipar az elmúlt x évben hihetetlen mennyiségű pénzhez jutott, a villanyos rész meg többnyire pár marék apróval a zsebben nézelődik
mint írtam már minden döntés fájdalmas, ha nem nekünk akkor az utódainknak lesz az
Az a baj, hogy rá mindent lehetett mondani csak pont azt nem hogy nem óvatos...
Pont azt várja mindenki az utódjától, hogy az extrém óvatos, extrém konzervatív lépések helyett egy sokkal bátrabb politika fog következni.
Ja, csak amíg a villanyautós a rezsicsökkentett otthoni árammal akarna tölteni, addig miből fogják kigazdálkodni (kivel fogják kifizettetni) a hálózatbővítések brutális árát?
semmi sem olcsó
a benzin előllítása sem volt az, addig amíg ahozzá szükséges elemek többsége el nem készült
pl egy fúrótorony vagy tanker hajó árán jó sok méter vezetékel le lehetne fekteni a lakótelepen
csak ezeket természetesnek vesszük mert szépen lassan egyre több lett.....
Nekem külön fázison van a konyha.
Az első leverésnél átraktam másikra, azóta hegeszthetek a mikróval együtt.
Ezek mind kurva drága dolgok amiket elsoroltál.
apáméknál ha ment a hetra és anyám bekapcsolta a mikrót egyből verte a biztosítékot 1x16 nem sok mindenre elég, kicserélték 20-ra aztán azóta elvannak együtt is
25amperhoz már az oszlop és a ház közti vezetéket is cserélni kellett volna, de ezt már csak úgy lehetett kivitelezni ha a mérőóra a kerítésbe épített, azt meg nem akarták szétverni, meg a házat se hozzá
Igen.
Ha mindent egyszerre bekapcsolnék 3*32Amper is kevés lenne. De ilyen nincs. Bőségesen elég a 3*10Amper, de talán az 1*20Amper is elég lenne.
Pl. a kompresszor a hegesztő és a villanyautó töltés soha nem megy együtt, mert ha hegesztek, nem használom a kompresszort. Ha kompresszorral dolgozok, nem hegesztek, villanyautót meg éjjel töltöm, amikor nem csinálom az előbbi kettőt se, de leginkább csak a TV és hűtőgép megy maximum 1Amperrel.

Legutóbb amikor lecsapott a biztosíték, akkor sem a túlterhelés miatt volt, hanem azért mert egy 1998-as elhasználódott biztosíték lett érzékenyebb, és a vízforraló használatát nem bírta. Érted. Se a hegesztő, se a kompresszor, se a villanyautó nem zavarta, hanem egy vacak vízmelegítő.
De a villanyautó töltés már csak azért sem probléma, mert az intelligensebb töltők képesek arra hogy figyeljék a ház felvett áramát és visszaszabályozzák a töltési teljesítményt arra a rövid időre amikor túl lenne terhelve a hálózat, vagyis ott vagyunk megint hogy simán meg lehet csinálni hálózat bővítés nélkül is, mert nem igényel nagyobb csúcskapacitást egy normális jelenlegi hálózaton.
Az majdnem 40liter hetente, ha ennyit el lő hetente akkor kevés lesz az a román hulladék.
de miért kellene a lakótelepi tömb áramát ehhez használni?
sokkal célszerűbb új hálózatot kiépíteni egy ilyen sűrűn lakott helyen
vidéken meg a meglévőt célszerű bővíteni, vastagabb vezeték esetleg emelt feszültség
mondjuk vidéken se ártana már minden vezetéket a föld alá tenni, erre remek alkalom lenne a hálótat bővítés