sose figyeltem még a bojler az szakaszosan fűt vajon?
mert időközönként ki-be kapcsolgat
én azt hittem felmelegít a beállított hőfokig és amíg vissza nem hűl addig nem kapcsol újra. ez most 5 percenként kapcsolgat ez normális?
a mosókonyhának van egy külön biztosítéka, gyakorlatilag minden helységnek külön van
Írod ezt az időkapcsolós órát Most egyenlőre fogyasztás szempontjából még nem látom át, hogy lesz én sem
Eddig fel volt tekerve csumára a bojler(80 C) de az éjszakai áram ugye hol jött, hol nem Most, hogy mindig van áram lehet elég volna csak 50 fokra melegíteni? Mert akkor folyamatosan van 150 liter 50 fokos víz. Vagy még ezt nem gondoltam végig, hogy a gazdaságos
nem költök én olyanra
Fogom a pénzt ott ahol lehet megcsináltam szakisan
persze a szerszámokért el kellett mennem a panel 4-ikre mert semmi nem maradt itthon. Némi kókányt láttam a dobozban szeretem amikor a kék meg fekete össze van kötve, és fázis van benne vagy amikor a 2 összekötött feketében nincs fázis.
Na az a lényeg, hogy készre van jelentve az asszonynál Mondtam, hogy az ablakot ne sokat csukogassa a zsinór miatt Nos most megy a bojler, a mosógép és a szárítógép egyszerre és eddig nincs gond Szerencsére vezetéket is találtam neki,mondjuk nem olyan bika vastagot mint ami eredetileg volt, de legalább nem sodrott.
Bent maradhat, nekem is megmaradt, csak a vezetéket kell átkötni a nappalira.
Persze arra vigyáz hogy a plombált óra, biztosíték és szerelvények ne sérüljenek, mert az is sokba kerül.
Lehet kéne szerezned egy villanyszerelőt aki tudja mit csinál. Nem nagy meló normál esetben, csak mégis ahogy a székely mondás tartja a villany nem játék.
Fekete a fázis, kék a nulla, zöld sárga a védővezető. Földdel azt nem szabad összekötni, csak a fi relé előtt, különben hiba esetén nem old le, és agyonvág.
Feljebb leírtam hogy a főbiztosíték után saját külön biztosíték is kell külön csak a bojlernak, azt meg a bojler áramához kell megválasztani.
Mivel elég nagy fogyasztó egy bojler (6-10Amper) könnyen lehet hogy más háztartási géppel már nem fog együtt működni és leveri a főbiztosítékot. Ebben az esetben azt javaslom építs be egy időkapcsolós órát, és azzal kapcsold be naponta egyszer olyan időpontban amikor feltételezhetően nem fog más nagyfogyasztó menni, vagy termel a napelem, ezért közvetlenül annak az árama kompenzálja a bojler fogyasztását.
A folyamatos üzem amúgy is jóval gazdaságtalanabb, mert minden kézmosás után be fog kapcsolni, és feleslegesen fűt.
És egyben ez a legjobb megoldás is.
Szabvány szerint a lakáselosztótól a bojlernak külön kell vinni a drótot külön biztosítékkal amire mást nem köthetsz és fi relének is kell lenni előtte. de asszem az lehet közös.
A régi piros ha jól sejtem a mostani cirmos(főd) ugye?
A kék a 0-a, a fekete lesz a fázis az tuti. A föld az gondolom mindegy melyik az nem terhelődhet túl csak a fázis ami gáz vagy a 0-a is külön lekötésű legyen?
Más azt is bevakolod.
Fűtőszálat is?