nagyon egyszerűen: a szoftver árát úgy állitják össze hogy amennyi költségbe került azt elosszák a tervezett eladási számmal és így meg is van az ára
persze van még sok egxéb tényező de kár bonyolítani
szóval minden egyes feketén vásárolt termék akkor is káros a költségvetésükre
még akkor us ha nem a bolti terméket lopod el fizikálisan
az hogy mit okozhat a szoftver az le van írva, csak senki sem olvassa
pl a e95 dokumentáción anno végigrágtam magam és ott írták hogy a java programnyelv hiányosságai miatt nem alkalmazható olyan helyen ahol emberi élet függ a szofver használattól pl repülés irányítási rendszerekben meg hasonló helyen
Majdnem tökéletes a példa.... itt is koltsege van a termek előállítójának.... le kell fejleszteni a szoftvert, supportálni, folyamatosan fejleszteni stb. Megveheted a windowst mint sw-t is pár ezer milliárd forintért, a lehetőség adott
Nem védem az MS-t, vagy más monopol helyzetben levő céget csak ne húzzunk elveket a (meg) lopás mögé
Szerintem nem.
Illetve a rank kenyszeritett valosaggal nem vitatkozom, mert annak nincs ertelme, en csak gondolkodom.
A lakasombol egy van, az egy anyagiasult dolog, es az kar, mert ha bemegy a dogevo, akkor en nem tudom hasznalni. Ha hasznalok egy szoftvert vagy ha kifizetett szoftvert modositok, annak kovetkezmenye mi a fejlesztoje szamara? Mondjuk a win memoria kezeleset buheralom meg, mert szeintem ugy jobb. Hogy valoban jobb-e, az majd a SZAMOMRA kiderul. Ettol billgatesnek kevesebbje lesz?
Tehet a kerdes roviden az, hogy nem indokolatlan a korlatozas?
Sztem is nagyon geci az összes sw fejlesztő... pénzéhesek (amúgy gazdagok) leszarnak, nem vállalnak garanciát, és még a javításért, fejlesztésért is külön pénzt kérnek...
Szóval ha nem akarod, hogy így átbasszanak, kénytelen leszel magadnak fejleszteni...
Engem beenged, pedig vagy egy hónapja nem szedtem le semmit, seedem se megy... Persze a fizetőst dobja be kezdőnek, utána nyühög az Adblock miatt, de ezután enged mindent Kb. 10 éve fizetős user vagyok, most lehjárt nyáron, és még nem újítottam - kicsit sokallom már... legyen fizetős, de ne kényszerítsenek, és ne kaszáljanak le
A buszos pelda nem jo, es majdnem az osszes pelda nem lesz jo, csak szolok. Minden mas hasznalatnal kimutathato koltsege van a tulajnak, a busznal pl. tobbet fogyaszt, a nem fizeto miatt nem tud utazni egy fizeto, stb.
Es a jegy araban benne van az utasbiztositas. A szoftverben ilyen nincs, bekaphatom, ha kart okoz a fejlesztoje szerint.
Nem beszélünk el.... a használati jogot veszed meg, ami uugy egy termek. Érted Te ezt csak nem akarod....
Mintha a lakásodba bemenne az illegális lakásfoglaló cigo, nem kell fizetni a lakhatásért, mert nem az övé, igy nem tud vele mit csinálni erre azt mondod, Ja egyezik az “elveiddel”, tehát rendben van Minden ilyen, ahol használati jogot veszel meg.... ráadásul a telepítés során elfogadod a használati feteteleket, tehát szerződést kotsz
Miert ne lenne megveheto szoftver? Tudom, van un. kolcsonzos is, de azt sem kell visszavinni a boltba, ha lejar a kolcsonzesi ido, hogy aztan valaki azt hasznalja tovabb.
Elbeszelunk egymas mellett. NEM az altalam belemodositott szoftvert adom vissza, amit tovabbadnak valakinek, aki porul jar vele, nem a kolcsonzott auto feket alakitom at, mert nekem ugy jobb es az utanam jovo meg feltekeredik a fara vele. Kapok egy peldanyt belole, elvileg orokre, en arrol beszelek.
Veszek egy szoftvert, soha nem adom vissza, nem fogom arulni a modositott szoftvert.
Szoftvert ritkán vehetsz meg
A használatért fizetsz
Pl a buszjegy is azért van hogy használod a buszt
Igazából jogtalan használat, de lehet lopásnak is nevezni
De ez nem egyedülálló eset az ilyen 40+ korosztály úgy nőt fel hogy a szoftver nem termék és max csak másolat veszünk
Na ez az ideologizalas persze, hogy a legtöbbe nem nyúlhat az bele, mert a használati jogot veszed meg, ami uugy egy termek. Semmiben nem különbözik attól, mint amikor bemész egy pékségbe, kérsz egy kenyeret, vagy megcsinaltatod otthon pl a villanyszerelést, majd azt mondod, hogy elvből nem fizetsz kenyérért de ha “elvből” zavar a fizetős szoftver, fejlessz magadnak egyet.....
En nem lopom. Senkitol nem veszem el, nem a boltbol viszem ki, ha nem neznek bele, igy sem ugy sem lat belole penzt senki. Es miutan azt akarja az iroja, hogy hiaba adok erte penzt, akkor sem lesz az enyem, nem adhatom tovabb, nem nyulhatok bele, nem modosithatom, es semmilyen felelosseget nem vallal a szoftverert, akkor mi a baj?
persze van még sok egxéb tényező de kár bonyolítani
szóval minden egyes feketén vásárolt termék akkor is káros a költségvetésükre
még akkor us ha nem a bolti terméket lopod el fizikálisan
az hogy mit okozhat a szoftver az le van írva, csak senki sem olvassa
pl a e95 dokumentáción anno végigrágtam magam és ott írták hogy a java programnyelv hiányosságai miatt nem alkalmazható olyan helyen ahol emberi élet függ a szofver használattól pl repülés irányítási rendszerekben meg hasonló helyen