Ez teny es igaz. De pl az en szuleim siman felvesznek palyakezdoket. Mar csak azert is, mert tamogatas jar ertuk pont leszarjak irodistanal, hogy nem ert hozza. Nalunk mindenki betanult. Senkinek nincs papirja, csak nekem es en ertek a legkevesbe a dolgokhoz, na ez a szomoru.
De fater mindenhova felvesz full kezdot. Volt aki nalunk csinalta a C+E-t, a GKI-t, es amint megjott a digitalis tachograf kartyaja is, ultette a tandemesre es kuldte nemetbe.
Volt kezdo autoszerelo gyerek nalunk. Na az hot hulye volt. Kb semmit nem lehetett rabizni, mert fontosabb volt a face, az insta es mar 3kor eldobott mindent "pakolas" cimszoval, mert fel5kor lehetett mar hazamenni...
neked könnyű mert van hol kamatoztatni azt a könyvelői szakmát
de ha elvégzel egy ilyet, és úgy keresnél munkát senki nem venne fel 0 gyakorlattal
plusz nincs ismerettség
hiába van nekem 20 év logisztika meg szállítányozás baszhatom mert ismerettség hiányában sehová nem vesznek fel
plusz papír sincs róla, bár azt gyors tudnék intézni
Az teny, hogy en elorehozott erettsegit semmibol nem tudtam csinalni, mert 1 evig vagy vagy 4 evig tanultam tantargyakat. Anyamek szerint meg en voltam a hulye, mert nem mentem, mert az xy gyereke ment. Persze, gimiben es aztan tovabbtanulni sem tudott, mert hulye maradt.
Nalunk nagyon jo az informatika kepzes, kb barhova bekerulhettem volna , ha ilyesfajtara megyek, de hat szulok nem engedtek Bp-re... Igy maradt a bufe szakos kozgaz... Ott meg kapartam a falat, mert fingom nem volt a mikro meg makrookonomiarol... De az infos tantargyak bejaras nelkul sikerultek sot, meg a gepesz exemnek en segitettem egy ilyen tantargybol levizsgazni, mert asszem excelen vagy nem is tudom min keresztul volt valamifele programozasi resz, az meg hasonlitott arra, amibol erettsegiztem a parancsszavak mindenhol ugyanazok...
Mar banom, hogy nem mehettem programtervezo matematikusnak. Bar lehet elso evben kibasztak volna egy diszkret matekon de en mar nem vagyok hajlando iskolapadba ulni hosszutavon.
Gondolkodtam, hogy esetleg szeptemberben befizetek egy OKJ-s penzugy szamvitelre, hogy tudjak konyvelesrol ezt azt, de mivel jon a kovetkezo gyerkoc, OKJ-t meg nem lehet halasztani, ugy letettem rola. De azt egyszer megszeretnem tanulni. Nem lenne hatrany.
A lenyeg: szerintem akkor is jobb egy megfelelo szakkozep. Az itteni suliba mindig tuljelentkezes is van.
Após az élgépnél melózott (elvileg ő találta fel a fejmaszkot amit nem kellett kézzel tartani, de persze kapott 1000huf jutalmat míg valamelyik góré meg szabadalmaztatta vagy mi még a 70-es években) és ott rozsdamentes nagy tartályokat hegesztett belül minden nap, állítólag impi lett kissé bár ennek ellentmond, hogy bőven nyugdíj után is állítólag levarrta a környékbeli milfeket.
meleg van, mert ha nagyüzemileg csinálod akkor taptól fejtetőig be kell öntözni
füst van, mert igazándiból tökéletes elszívó nem létezik
sok a fény, a te villogásod kiszűri a pajzs, de a többi boxét nem mindig
nehéz meló
stbstb
a hegesztő egy szar egészségkárosító szakma, magyarországon kevés cég van ahol jók a körülmények
ha akarnék már holnap mehetnék a hegesztő boxba okj nélkül is
csak annyit kell tenni hogy nem kell tiltakoznom a hegesztés ellen
Igen, jelenleg épp ezért munkálkodom, hogy abbahagyhassam a vállalkozást és el tudjak menni alkalmazottnak mert sokkal jobban járnék, persze a nagy sofőr pénzek is kamuk, ahol jó lenni ott nem hirdetnek, ahol hirdetnek ott a fizetés a közelében sincs annak amit felvételkor ígérnek és a körülmények is igen gázak......persze ki lehet számolni, hogy mi a jó, jelenleg belföldön ígérnek 300-320-at, de minimum a héten a kocsiban kell aludni, de inkább 1-2 hétvége is benne van, no már most akkor a netto biza úgy néz ki, hogy megvan mondjuk a 320 és abból otthon fenn kell tartani a háztartás asszonnyal gyerekkel számlákkal stb., de ugye ha nem megy haza az ember akkor neki is kell naponta valami kaja, fürdés meg ilyenek ami szintén pénzbe kerül így van még egy háztartás ami kb. 100-120.....és akkor ott van az ecceri sofőr, hogy nem elég, hogy soha nincs otthon, az asszonyt a szomszédok kezelgetik míg ő egy kutyaólban kínlódik még a pénze sem több mint bármely más 8 órában dolgozóé no akkor meg minek? Hát ezért van sofőr hiány mert erre mindenki rájön elég hamar mikor sofőrködni kezd és inkább hazamegy. A nemzetközivel sem jobb a helyzet, a beígért 6700 helyett jó ha meg van 450-500, de az is csak akkor ha mx 2-3 havonta jut haza 1 hétvégére------hát ezért van sofőrhiány......ezért a cigány életért igen kevés ezek a pénzek, bőben milla fölött kéne keresni, hogy egyáltalán elgondolkodjon valaki azon, hogy csinálja pár évig amiből házat és bármi mást vesz és utána jöhet a nyugodtabb élet. ......és akkor még nem beszéltünk az eszméletlen büntikről, mint régebben is írtam, ki van itt aki minden nap úgy megy be melózni, hogy estére akár földönfutó is lehet?...mert a sofőrnek erre kell gondolnia.....igen sok kolléga hagyta abba az első 4-500000-es vagy másfélmillás büntinél. Amúgy ha sikerülne abbahagynom eszembe sem jut sofőrködni, valami mást csinálnék.
Ez mondjuk így van, anyámat is el akarták küldeni péknek vegyipari gépészként
De nem is kell várni a munkaügyi központra, nem ér semmit.
Egy hegesztő OKJ-t megcsinálsz, és vastagon megélsz belőle, mert minősített hegesztőből is hiány van.
Talán még olyat is lehet találni hogy szerződést kötsz egy céggel, hogy X évig dolgozol náluk és fizetik a képzést meg valami alap fizetést is kapsz, mondjuk olyan 130ezret mint most.
Manapság nem olyan az iskolai rendszer mint a mi időnkben. Tsanyinak ezért lehet igaza a szakmunkással, meg szakiskolákkal.
Ezen felül egy esti érettségivel nehéz bejutni főiskolára, és még nehezebb benn is maradni, mert a gimnáziumi dolgokra épül.
Régi rendszer szerintem jobb volt. Sokkal átjárhatóbb volt, a mostaninál már az óvodában el kell döntenie a gyereknek hogy mit szeretne majd csinálni és képes lesz e rá.
amikor megszűnt a vasutas melóm sokat agyaltam mi legyen
voltam a munkaügyi központban milyen képzések vannak
hát egy nagy büdös semmi sem volt.....
sokszor nézegettem mit lehetne tanulni de olyan vicces képzések vannak hogy ha vennék egy papírt x ezerért máris többet tudok mint az átlag aki ott tanul
En szakkozepbe jartam, informatikai szakra. Az ilyesminek latom az ertelmet, mert enyhen ertek valamihez, de kozben van egy erettsegim is. Konnyen tudtunk ezzel tovabb tanulni, aki akart. Bar a szakmunkassal meg +1-2 ev maradassal meg erettsegi szerezheto, nem? Az sem veszes. Akar estin megcsinalja es mellette meg melozni is lehet...
de ha kopogtatnék 45 évesen hogy hellószia nézd meg milyen fasza okj papirom van küldenének a picsába villámgyors