Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Még mindig nem érted. Ki fogja a kurva könnyen elhelyezkedő manager bérét és juttatásait megtermelni?
Igen ez igaz, csakhogy a túlképzett manager meg hasonlók pillanatok alatt bármilyen osztályon el tudnak helyezkedni irodai munkán mert van egy felsőfokú képzési alapjuk ami a szakiskolai szinten nincs meg, itt is inkább olyasmi kéne mint nyugaton pár helyen, lenne egy alap szakképző iskola ahol elsajátíthatják a tanulók azt, hogy egyáltalán miképp kell tanulni (a felsőfokon igazából ez van, aki kijárt bármilyen büfészakot az nagy eséllyel bármire át tudja magát képezni elég gyorsan nem beszélve a komoly szakokról) és akkor az aktuális cég ahová jelentkezik könnyebben képzi ki arra amilyen szakmunkásra szüksége van............ugye jelenleg nem találni pl. villanyszerelőt, fűtés-víz-gáz vagy bármilyen szakit egy településen és ezért van kajabálás, hogy kéne a szaki (jelenleg ez jogos is), de gondoljunk bele ha hirtelen megint mint a szociban elkezdünk képezni minden szakmában ezreket minden évben akkor milyen hamar fog feltelni a piac minden faluban városban és pár év múlva mi lesz a régiekkel akik egy csomó konkurrenciával nézhetnek szembe?
Úgy hívják a dolgozókat hogy biorobot
Annyi agyának kell csak lennie hogy felfogja mit kérnek tőle
Nálunk van nem egy ember akit egy szebb világba be kellene zárni valami klinikára
És a cégnek meg ő az élmunkás, mert nem agyal csak csinálja azt amit elvárnak tőle
És én ezért élek meg rohadt jól mert lassan mindenki csak papírt tud tologatni, én és az a kevés ember aki ért valamihez meg jól lehúzzukl ezeket és nem tudnak semmit csinálni ez ellen
Nem a szakmunkás iskolától lesz szerencsétlen a gyerek, hanem ha nincs benne ambíció.
Persze nincs gond a gimnáziummal, ha benne van a főiskola/egyetem akkor azzal jobban jár, de ha nincs akkor jobban jár egy jó fajta érettségit adó szakiskolával.

Egyébként érdemes lehet európai szinten is gondolkodni. Vannak durván jobb iskolák mint bármelyik magyar, ahol akár ingyen is tanulhatsz.
Ismerős, de valahogy meg kell oldani. Legalább az egyik szülőnek ha a másik épp elfoglalt. Én azt látom, hogy anyuka otthon a gyerekkel és mellette minden mással foglalkozik csak a gyerekkel nem.
Nem tudom honnan veszed ezt az irodai marhaságot. Az irodán produktiv termelés nem folyik, rezsiköltség a létezésük. Valakinek meg kell termelni az értéket. Mindenhol nem foglalkozhatnak logisztikával, hisz azt is elö kell állitani amit szállitani, raktározni, eladni kell.
Nem feltétlen kényelmes
Rengeteg embernek (sajnos)ideje sincs
És sokszor energiája sem
10-12 óra műszak után nem sok embernek van energiája gyereket nevelni este 7-8 után
Egyre képzetlenebbek és elvárásokkal teli de nyujtani nem akaró és tudó a felhozatal.
Mert a szülőnek ez kényelmes. Nem kell a gyerekkel foglalkozni, tanitani, nevelni.
Ha meghall valaki, akkor ő nem fog erről tudni, neki nem lesz rossz, csak a körülötte lévők szenvednek.
A hülyékkel ugyan ez a helyzet.
Ebven nem igazán értek egyet veled, lehet különböző szegmensben vizsgáljuk a kérdést. Én meg,azt mondom ennyi tulképzett, manager és középvezetői képzettre nincs már szükség.
Ja, de még mindig kevesebb a pénze mint az irodistának....akkor meg minek?
Nem ciki hanem nem él úgy belőle mint a legegyszerűbb irodista, akkor minek görcsöljön és legyen állandóan, olajos, fűrészporos meg mittudomén ha sokkal kevesebb energiával sokkal jobban élhet ha sikerül bekerülnie az irodára?
Most fordítva és a szakiskolás érettségivel gyakorlatilag nem mehet tovább felsőfokra (ezen volt tavaly a kiakadás....mára a belenyugvás) legfeljebb abban a szakirányban amit addig tanult....
Ebben egyetértek! Annyival kiegészíteném, hogy a szar szakmunkást is, mert egyszerűen nincs kínálat.
Igen, de továbbra is gáz szakmát tanulni. Már a cigány sem megy szakmunkásba, mert ciki.
Csak sokan megveszik a csecsemőnek, komolyan láttam babakocsiban csörgő helyett ezzel játszó babát. Közbe az anyja pedig a telefont nyomkodta.
Ez szomorú! Mit variáltak, hogy nem tud tovább menni a gyerek? Anno 2 évet ráhúzott és megvolt az érettségi.
...összehasonlíthatatlanul kevesebb melóval és felelősséggel.......mondjuk egy irodistának olyan amúgy sincs, bármit is elbasz akkor is megvédik, hogy nehogymá' még a végén bocsit kéne mondania bárkinek is....
Ez rövid ideig tart és igazából nem is igaz....mennyit kap egy gyárban ma egy esztergályos vagy bármilyen más szaki? Biztos vagyok benne, hogy legkisebb admin lány is majd annyit vagy többet keres fent az irodán....
Nem, továbbra sem kell rengeteg szakmunkás még a hiányszakmákban sem, kell néhány, de nem sok, érdemes átböngészni az álláshirdetéseket, csak oda keresnek embert ahol szarul fizetnek és szarul bánnak az emberekkel, ahol jó a dolog oda nem kell senki, a szakképzésnek nemk sok értelme van manapság, nyugaton, pl. úgy képzik a szakirányokra, hogy sehogy, van egy alap általános nem irodista munkára képző iskola amit egy szakmunkásnak készülő elvégez és az lesz az alapja annak, hogy a cégnél ahol elhelyezkedik betanulja az adott terület szakirányú készségét és ha az a melóhelye megszűnik akkor a következőnél ugyanígy elvégzi a melóhelyhez szükséges dolgokat a melóhelyen sokkal hamarabb mintha lenne egy többéves villanyszerelői iskolája amivel csak a villanyhoz ért és mindent újra kéne kezdenie ha mondjuk lakatosként tud legközelebb elhelyezkedni, amúgy már itthon is vannak ilyen gépgyártó cégek ahol saját képzés van szakirányokra és bármikor átválthatnak a melósok másra ha ahhoz több kedvük van vagy éppen pont oda kell több melós és így nem kirúgják őket hanem átképzik a cégen belül és így nincs is emberhiány.
Ja, és már egyre inkább megfizetik a szakmunkásokat, ellenben az irodai dolgozókkal.
Ez nem igaz. Egyre nagyobb a hiány minden szakmában a szakmunkásokból. Sajnos az oktatás szinvonala is minősithetetlen.
A szüők rontják el, és hogy mikor kell pl. egy tablet, nehéz eldönteni. De pl minden évfolyamnak elsötől vannak gyakirló feladatok minden tantárgyból. Mi használtuk, használtattuk a gyerekkel. Igaz, laptopon de ha rá lehet venni önálló gyakorlásra, akkor hasznos lehet akár egy tablet is amivel a reggeli iskola ügyeleten, vagy,délután tanszobán tudna gyakorolni. Én ugy vélem inkább tíz év felett reális. Pláne, hogy nem egy veszett drága az alapcucc.
Nem, már nem mehet tovább tavaly óta csak a saját területén ami elég sivár lehetőség, szakmunkásra meg elég kevésre van szükség és az is folyamatosan változik, a szakmunkás nincs semminek elkönyvelve hanem az irodai dolgozók rendszerint kiharcolják mindenhol, hogy a bér kiosztható mennyiségéből ők sokkal többet kaphassanak (hisz ők vannak közel a tűzhöz) mint a nem irodai dolgozók, ezért van az, hogy senki akinek van egy kis felelősségérzete a gyermeke iránt nem akarja szakmára taníttatni hanem inkább üljön a leggagyibb irodai állásban is mert akkor sokkal több a lehetősége mint lent. Mo.-n a szakma nem érték sőt inkább kudarc, irodistának lenni az érték.