valami ilyesmit keress: https://panelectron-shop.hu/Ak...
az hogy neked nem 4x1 akku van sorban az nem számít, a párhuzamosítottak kiegyenlítik egymást
Es az micsoda, hogy keressem? Szünetmentessel jártam úgy, hogy 2 akksi volt sorbakötve aztán az egyiket elfőtt mert elment a ballansz, az egyik akksin 12V volt a másikon meg 18 🙈😁
a bms a töltést-merítést felügyeli méri a cellákat aztán ha hiba van egyből tilt, savas akkunál neked ilyen nem kell
neked töltés kiegyenlítő kell, savas akkuhoz
nekem 40,81 a voc, ebből van 9 panel ami 368volt
jelenleg 0 napfénnyel 100 méter vezetékkel van az inverterél 342 volt
ha süt a nap jóval több az üresjárati, ha megy a légkondi akkor csak 320 felé van
Apropó akkut milyet raksz mögé?
Anélkül nem fog jól működni hiába mondják hogy akkumentes üzeme is van, mivel sajnos a fogyasztás gyakorlatilag soha nem akkor van amikor a termelés. Akku nélkül a termelés minimum 60%-át kukázni fogod.
Legalább egy 5kWh valami kell, 10kWh már egész kényelmes. De a könnyítés hogy 4db akármilyen 12V-os ólom-savas akkuval is működik.
Nekem 6kWp napelem van. 4kW keleti, 2kW déli irányba, sajnos délután már árnyékol a diófa.
Ez csak télen kevés. Nem hiszem hogy érdemes többet felrakni jelenleg.
Ha fűteni is akarnék hőszivattyúval, akkor olyan 13kWp kellene.
Persze az a jobb ha magasabb feszültséggel lehet összerakni, de ahogy ini nagyon szépen leírta, a gyári ajánlás ellenre azért a határ feszültésget kihasználva előfordulnak néha gondok. Még a Fronius inverter is leold néha túlfeszültség miatt.
Az áram meg feszültség jó amúgy 6+6 kialakítással is az inverter számára.
Ezért nem akarom túlzásba vinni egyelőre, még ott sem lakunk. Ez a 12 napelem a tető 1/4-e lesz, de felesleges egyelőre több. A klíma meg a hmv meglesz róla, aztán ha lesz ev meg medencefűtés meg a faxom tudja akkor még rakok fel párat.
Ezen is kár aggódni. 10-20%-al simán érdemes túl napelemezni, az invertert, mert csak a csúcstermelést limitálja, azt meg ha kiszámolod, elhanyagolható veszteség, miközben hosszabb ideig fog termelni. Ráadásul amikor ez előfordul akkor úgy is olyan sokat termel a napelem, hogy a kádat is teli eresztheted elektronokkal, mert nem tudod hova tenni. Amikor meg nem termel annyit, akkor meg nem veszik kárba semmi.
Nekem Bojler, 2 villanyautó, klíma, és minden kizárólag napelemről megy márciustól októberig. Sokkal több energia veszik kárba azért mert többet termel a rendszer mint elhasználok. Erre volt jó a szaldos dolog, és ez lenne ésszerű nemzetgazdasági alapon is, csak túl kapzsi lett a Lőrinc, aztán nem akar fizetni az ingyenáramért, így meg kapja be. Inkább nyitott ajtónál járatom a klímát nyáron. 😅
Viszont ha túl nagy a feszültség, az tönkre teheti az invertert. Elvileg van benne védelem, de hát olcsó kína. Meg ha a túlfeszültség védelem leold, akkor nulla a termelés, nem csak limitálja az áramot.
382V lesz a munlaponti fesz, a 470 a Voc amikor 0 áram folyik. A panelek közé nem is kell + vezeték, a panelek saját kábeleit kell csak összedugdosni. Én nem aggódok a 12 panel miatt mert ez a setup ajánlott a manual szerint, a 6 panellel meg túl alacsony lenne a feszültség.
Jó, csak ha azt írják rá hogy 16Amper, ami nem felel meg a hatályos előírásoknak, akkor az szabálytalan, és nem kell mindenkinek érteni a villanyhoz, elég ha el tudja olvasni mi van ráírva. Máskor amúgy pont te nyomatod hogy a szabály az szabály, csak ha van értelme akkor nem probléma ha átbasszák az embereket? 😆
MPPT-n nem kell aggódni. A napelemek áram generátorhoz közelítő cuccok, a legkisebb fényre megvan a feszültségük, a leadott áram változik jobban a besugárzásra.
Lehet én értek félre valamit, de 27Ampert tud az inverter a napelem oldalon. Az 5kW 470V napelem, 11Amperen üzemel, ha páruzamosan kötsz két ágat akkor az még mindig csak 22Amper.
Ja, több drót kell, de nehogy már a dróton baszd a fillért, mert ha szabályosan és szépen csinálod, a szerelvényekre úgy is elcseszel még annyit mint az inverter ára volt 😅 https://www.mixvill.hu/hu/kabe...
A vezeték meg össze közösíthető, van hozzá MC4 szerelvény, amivel simán összedugod. 6mm2-es vezetéken 30Amperig jó vagy. (és ne szopasd megad 100forinttal olcsóbb 4-essel.)
Meglátjuk mekkora lesz a fesz. a 12 panellel. Én azt értem hogy nem vesz fel több áramot, de az a teljesítmény akkor megy a levesbe annak meg semmi értelme. Max akkor teszek rá 1 490V-os zennert egy ellenállással, hogy a fölös feszt levágja, annak nagy teljesítménye úgy sincs.
Látod, ezen nem gondolkodtam, mert közben meguntam a zsinór húzkodását és vettem egy benzinest, de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a mai világban nem lehetetlen, hogy az ember használat előtt, pontosabban a vásárlás előtt körbejárja a témát, ha nem ért hozzá, akkor kérdezzen.
Igaz, azt is látom, hogy elkorcsosult a világ, tehát a lehetőségek ellenére, a gondolkodás fáradalmaitól megrettenő átlagbuzik egyre jobban elvesznek a technika útvesztőiben, mert a minapi, talán zsindexes cikk alapján ma már az izzót sem merik kicserélni, mert létrára mászás szerintük veszélyes. Igaz, ez pont nagy lehetőséget biztosít azoknak, akik a hülyékből szándékoznak megélni.
amúgy a 2x6 azért nem jó mert akkor az mppt sokkal lassabban indul majd el mint 1x11-ben
nekem eredetileg 8 panel volt aztn tettem mellé még egyet aztán egészen addig termel amíg éri a napfény még este 7 után is csorgat egy kis áramot, előtte meg sokkal előbb lekapcsolt, de reggel is ez a helyzet
az hogy neked nem 4x1 akku van sorban az nem számít, a párhuzamosítottak kiegyenlítik egymást