Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

valami ilyesmit keress: https://panelectron-shop.hu/Ak...
az hogy neked nem 4x1 akku van sorban az nem számít, a párhuzamosítottak kiegyenlítik egymást
Es az micsoda, hogy keressem? Szünetmentessel jártam úgy, hogy 2 akksi volt sorbakötve aztán az egyiket elfőtt mert elment a ballansz, az egyik akksin 12V volt a másikon meg 18 🙈😁
a bms a töltést-merítést felügyeli méri a cellákat aztán ha hiba van egyből tilt, savas akkunál neked ilyen nem kell
neked töltés kiegyenlítő kell, savas akkuhoz
ingyen pont jó mert a napos rendszer levégeli 2-3 év alatt még az újat is ha 30% többet veszel ki belőle
Tényleg erre milyen bms-t kell rakni hogy ne csússzanak szet a cellák, ez inverter függő lenne?
Az tökéletes.
nekem 40,81 a voc, ebből van 9 panel ami 368volt
jelenleg 0 napfénnyel 100 méter vezetékkel van az inverterél 342 volt
ha süt a nap jóval több az üresjárati, ha megy a légkondi akkor csak 320 felé van
Egy mobil róntgen akkupakja van otthon, az 12db. 20Ah zselés akksi, ez van ingyen, próbára jó lesz.
Apropó akkut milyet raksz mögé?
Anélkül nem fog jól működni hiába mondják hogy akkumentes üzeme is van, mivel sajnos a fogyasztás gyakorlatilag soha nem akkor van amikor a termelés. Akku nélkül a termelés minimum 60%-át kukázni fogod.

Legalább egy 5kWh valami kell, 10kWh már egész kényelmes. De a könnyítés hogy 4db akármilyen 12V-os ólom-savas akkuval is működik.
Nekem 6kWp napelem van. 4kW keleti, 2kW déli irányba, sajnos délután már árnyékol a diófa.
Ez csak télen kevés. Nem hiszem hogy érdemes többet felrakni jelenleg.
Ha fűteni is akarnék hőszivattyúval, akkor olyan 13kWp kellene.
Persze az a jobb ha magasabb feszültséggel lehet összerakni, de ahogy ini nagyon szépen leírta, a gyári ajánlás ellenre azért a határ feszültésget kihasználva előfordulnak néha gondok. Még a Fronius inverter is leold néha túlfeszültség miatt.
Az áram meg feszültség jó amúgy 6+6 kialakítással is az inverter számára.
Ezért nem akarom túlzásba vinni egyelőre, még ott sem lakunk. Ez a 12 napelem a tető 1/4-e lesz, de felesleges egyelőre több. A klíma meg a hmv meglesz róla, aztán ha lesz ev meg medencefűtés meg a faxom tudja akkor még rakok fel párat.
Így van. Viszont ha megy, akkor gyorsan szétbasszák az ágyakat 😅
ide rakd fel majd megszakértjük 😅
Ezen is kár aggódni. 10-20%-al simán érdemes túl napelemezni, az invertert, mert csak a csúcstermelést limitálja, azt meg ha kiszámolod, elhanyagolható veszteség, miközben hosszabb ideig fog termelni. Ráadásul amikor ez előfordul akkor úgy is olyan sokat termel a napelem, hogy a kádat is teli eresztheted elektronokkal, mert nem tudod hova tenni. Amikor meg nem termel annyit, akkor meg nem veszik kárba semmi.
Nekem Bojler, 2 villanyautó, klíma, és minden kizárólag napelemről megy márciustól októberig. Sokkal több energia veszik kárba azért mert többet termel a rendszer mint elhasználok. Erre volt jó a szaldos dolog, és ez lenne ésszerű nemzetgazdasági alapon is, csak túl kapzsi lett a Lőrinc, aztán nem akar fizetni az ingyenáramért, így meg kapja be. Inkább nyitott ajtónál járatom a klímát nyáron. 😅

Viszont ha túl nagy a feszültség, az tönkre teheti az invertert. Elvileg van benne védelem, de hát olcsó kína. Meg ha a túlfeszültség védelem leold, akkor nulla a termelés, nem csak limitálja az áramot.
Ja majd belekukkantok meg csinálok par fotót, hogy legalább a fetek típusa meglegyen 🙂
mivel úgy sincs garid én azért megnézetném a belét
általában 450voltos fetek vannak ezekben
382V lesz a munlaponti fesz, a 470 a Voc amikor 0 áram folyik. A panelek közé nem is kell + vezeték, a panelek saját kábeleit kell csak összedugdosni. Én nem aggódok a 12 panel miatt mert ez a setup ajánlott a manual szerint, a 6 panellel meg túl alacsony lenne a feszültség.
Jó, csak ha azt írják rá hogy 16Amper, ami nem felel meg a hatályos előírásoknak, akkor az szabálytalan, és nem kell mindenkinek érteni a villanyhoz, elég ha el tudja olvasni mi van ráírva. Máskor amúgy pont te nyomatod hogy a szabály az szabály, csak ha van értelme akkor nem probléma ha átbasszák az embereket? 😆
MPPT-n nem kell aggódni. A napelemek áram generátorhoz közelítő cuccok, a legkisebb fényre megvan a feszültségük, a leadott áram változik jobban a besugárzásra.
Lehet én értek félre valamit, de 27Ampert tud az inverter a napelem oldalon. Az 5kW 470V napelem, 11Amperen üzemel, ha páruzamosan kötsz két ágat akkor az még mindig csak 22Amper.
Ja, több drót kell, de nehogy már a dróton baszd a fillért, mert ha szabályosan és szépen csinálod, a szerelvényekre úgy is elcseszel még annyit mint az inverter ára volt 😅
https://www.mixvill.hu/hu/kabe...
A vezeték meg össze közösíthető, van hozzá MC4 szerelvény, amivel simán összedugod. 6mm2-es vezetéken 30Amperig jó vagy. (és ne szopasd megad 100forinttal olcsóbb 4-essel.)
ha nem megy a bordély nem az ágyakat kell cserélni 😅
Meglátjuk mekkora lesz a fesz. a 12 panellel. Én azt értem hogy nem vesz fel több áramot, de az a teljesítmény akkor megy a levesbe annak meg semmi értelme. Max akkor teszek rá 1 490V-os zennert egy ellenállással, hogy a fölös feszt levágja, annak nagy teljesítménye úgy sincs.
Látod, ezen nem gondolkodtam, mert közben meguntam a zsinór húzkodását és vettem egy benzinest, de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a mai világban nem lehetetlen, hogy az ember használat előtt, pontosabban a vásárlás előtt körbejárja a témát, ha nem ért hozzá, akkor kérdezzen.
Igaz, azt is látom, hogy elkorcsosult a világ, tehát a lehetőségek ellenére, a gondolkodás fáradalmaitól megrettenő átlagbuzik egyre jobban elvesznek a technika útvesztőiben, mert a minapi, talán zsindexes cikk alapján ma már az izzót sem merik kicserélni, mert létrára mászás szerintük veszélyes. Igaz, ez pont nagy lehetőséget biztosít azoknak, akik a hülyékből szándékoznak megélni.
amúgy a 2x6 azért nem jó mert akkor az mppt sokkal lassabban indul majd el mint 1x11-ben
nekem eredetileg 8 panel volt aztn tettem mellé még egyet aztán egészen addig termel amíg éri a napfény még este 7 után is csorgat egy kis áramot, előtte meg sokkal előbb lekapcsolt, de reggel is ez a helyzet