fene tudja
ez 99% hit és a többi az eltérés
nemrég voltunk egy szekszárdi ismerősnél az mondja mostanában az a divat hogy minden dűlőnek a termését külön szüretelik külön dolgozzák fel pedig ugyanaz a fajta
de szereti a nép a változatosságot
emiatt a költség több a bor drágább és egészen megvadulnak az emelt árak miatt
eddig vittek 1-2 palack bort egy borkóstoló után most 8-10 palackot
ők meg "szívnak" mert a hely fix és alig férnek el a sokfajta bortól
a kurva drága "kézműves" borok is csak azért drágák mert literte kivetítve sok a költsége, ugyanúgy kezelik azt is mint sz összes minőségi bort
persze megy a vakítás a termelő részről rendesen na ehhez kell a hit hogy utána ezeket érezze is a fogyasztó
Még mielőtt jobban belemennél a kretén degradálásba,egy szóval nem írtam hogy borászkodik,azt írtam hogy borásznak tanult,sőt,egyáltalán nem is iszik alkoholt.És nem is erről volt szó,hanem leginkább arról hogy miket csinálnak a tanulók.Nem mellesleg,mit jelent a "legjobb furmint"?Díjnyertes?Na azért arról is lehetne mit beszélni hogy ez hogy zajlik.Neked ízlik?Az sem jelenti azt hogy a legjobb.Szóval ez a "legjobb" dolog elég relatív.
...egyébként megint a szokott Bléd féle stílus: dolgok, amiknek a létezéséről sem tudsz, de azért kijenlented, hogy az nem úgy van. 🤣
Pont mint pipi haverod - bár sztem ő még messzebb van ezektől.
Akkor próbából kérdezd meg az okos barátod, hogy kié a legjobb furmint, és aszú? Ha nem a Szepsyt mondja, akkor nem sokat tud a szakmáról... esetleg csak a PET palackos bor töltőgépét szereli, de neked azt mondta, hogy ő borász 🤣
Ez olyan dolog, hogy 1 métert átugrik monjuk 3 milliárd ember, 240 centit olyan 50, 244 centit meg EGY.
Minél fentebb mész, a különbségek egyre kisebbek - ez mindenben így van.
Az egész országot bejárták,nem kell a duma,az tény hogy ők a környéken többet voltak,de hát azon a környéken meg az ottani sulisok voltak.Nyugi,az egész ország területét lefedik.
Nem tudom, ki mit tapasztalt, ki mit gondol, tanult vagy hisz a borrol.
De a 1977-es evjaratu siklosi olaszrizling 2005-ben a termelo pincejebol felhozva es leporolva minden volt csak rossz nem. Ha ugy van palackozva es elteve, akkor nem lesz belole huszoneves korara ecet.
ez igaz
van egy olyan szint ami után a hit nagyon fontos
olyan 2000 forintos előállítási áru bor után már nem nagyon lehet jelentős minőségi különbségekről beszélni
Na ehhez a témához inkább te se szólj hozzá - rombolod a beléd vetett hitemet 😅 Blődi-pipi szint... csak a za baj, mikor valaki tudás nélkül szól bele valamibe - tapasztalatom szerint ha villanyautónál történik hasonló, azt te is szóvá teszed...
Annyi igaz, hogy a szar nem áll el, csak a jó (írhatnék prémium kategóriát is, hogy az említett Blódi-pipi páros tudjon rejszolni 🤣)
Ui: amit ittam, 8 éves volt, nem "iható" hanem egyszerűen kurvafinom.... pár hete a szegedi borfesztiválon ittam neves pincék aszújait, 1000-2000 ft/deci áron, azok a közelében sem voltak ennek - és ez a Szepsí egyik legolcsóbb édes bora volt.
Na megint okosat akartál mondani, de persze tárgyi tudás nélkül az sose megy 😅 Szepsy... tudod, milyen messze van a te "tanult kollégád" 🤣, meg az ipari tanulóknak mutatott borászat ehhez? Kb. mint a falunapi gyerek bicikli verseny a Giro d'Italiához 🤣
Okosodj, rád fér: https://index.hu/kultur/degusz...
Szerencsés vagyok, hogy személyesen ismerhettem meg az öreget, a házában az asztalánál ülve ittam a borait, halgattam a történetét a szőlőről - ja, és nem fizettem érte... (mielőtt ezzel jössz)
én ilyen iskolába jártam szóval sokfele voltunk tanulmányi kiránduláson
pl tokaji aszút ittunk 1-2-3 meg mittudomény hány évesen(8-10 éves lehetett a vége) ugyanarról a területről
kezdő borhamisítóként is érezhető volt a kor miatti változás
igaz ezek nem üveges hanem hordós tárolásúak voltak
az hogy ezek a 20+ évesek milyenek nem tudom a foszlott dugós nem volt szar de nem tudom milyennek kellene lennie
a 15+ fokos testesebb borok azért eltarthatóak sokáig
de mondjuk egy könnyed rozé már tavasszal sem az igazi
8 éves bor még talán iható, de apám a születésemkor elrakott egy Tokaji Aszút. 18- születésnapomon ittuk meg. Az borzalom volt. Pedig hűvös pincében elvileg ideális körülmények között tárolták.
Aztán egyszer egy borász ismerősnél kóstolgattunk. Rákérdeztem erre amikor láttam a régi poros palackokat. Azt mondja azok csak dísznek és parasztvakításnak vannak, de az ilyen öreg borok egyszerűen ihatatlanok. 1-2 év érés ideális a bornak, akkor a legfrissebbek az aromái.
Te is eszembe jutottál,pint tegnap mesélte a borásznak tanult kollégám hogy miket csináltak mikor gyakorlaton voltak az ország borászataiba. 🤗Igyad csak...... 🤣
ez 99% hit és a többi az eltérés
nemrég voltunk egy szekszárdi ismerősnél az mondja mostanában az a divat hogy minden dűlőnek a termését külön szüretelik külön dolgozzák fel pedig ugyanaz a fajta
de szereti a nép a változatosságot
emiatt a költség több a bor drágább és egészen megvadulnak az emelt árak miatt
eddig vittek 1-2 palack bort egy borkóstoló után most 8-10 palackot
ők meg "szívnak" mert a hely fix és alig férnek el a sokfajta bortól
a kurva drága "kézműves" borok is csak azért drágák mert literte kivetítve sok a költsége, ugyanúgy kezelik azt is mint sz összes minőségi bort
persze megy a vakítás a termelő részről rendesen na ehhez kell a hit hogy utána ezeket érezze is a fogyasztó