Mondjál majd légy szíves olyan országot, ahol engedik, hogy a kiskorút kihasználhassák vagyonszerzésre, vagy adóelkerülésre, és nincsenek erre szabályok. Valamilyen szabályok.
De szerinted mi különbség van, ha egy Bentley-t veszek neki, vagy utolsó faluban örököl egy nadrágszíj telket, mondjuk a huszada értékben, mint az autó.
Azért, mert MINDIG húzni kell egy határt valahol mindenben. mert 90 km/h-val mehetsz jogszerűen, de 91-el már nem. Az, hogy a mérés pontatlansága, meg egyéb objektív-szubjektív ok miatt itt még nem büntetnek, hanem kicsit feljebb, az egy másik kérdés.
Vagy azért, mert autót veszel, az átírási díj 1400 ccm-ig ennyi a díj, 1401-től meg amannyi (ez csak példa!!!).
Mert tuti, valamit nem írsz le, esetleg az értékhatáron felüli vagyont gyámügyi eljárás nélkül a pulya nevére író irodai alkalmazott nem tudta a dolgát.
Mondjuk.
Hát ez jó nagy hülyeség, mert a gyámügy egyszeri gyámfelügyeletet jelöl ki, ha a szerződésben a kiskorú is meg a gyámja, törvényes képviselője, szülője is érintett abban a szerződésben.
Esetleg meg is tagadja, ha a szerződés tárgyául szolgáló immateriális vagy materiális javak feltüntetett értéke bizonyos mérték fölött elmarad az értékbecslésben megállapítottnál.
De sebaj, a számítógépes alaplap szerelőtől kell jogi tanácsot kérni, akkor tuti nem lesz baj.
A mértékét nem tudtam.
De pl. tudom, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, régebben asszem rendszeres gyermeknevelési támogatás néven futott, az is pontosan így volt számolva, hogy az egy főre eső jövedelem nem haladhatta meg a szociális vetítési alap (legkisebb öregségi nyugdíj vagy mi) valamekkora többszörösét, illetve nem lehet ugyanennek a vetítési alapnak nemtom hányszorosának összegénél nagyon vagyonelem, az ingatlan értékét nem ideszámolva, de mondjuk x összegnél nagyobb értékű autó, motor, aztán szerintem üdülő sem, ilyesmi. Ezt pontosan nem tudom, de elég, ha ismerem annak a világnak a részeit, amiben élek legalább nagy vonalakban.
És itt jön, hogy ki az életképtelen és ki az életképes, az, aki legalább tudja, hogy kitől-mit kell kérdeznie.
És pl. a NAv-os, régebben a TB-s emberemtől tudom, még kérdezni is jól kell tudni, mert ezek az emberek nem mondHATJÁK el bizonyos esetekben a megoldást, de ha rákérdezel konkrétan, akkor válaszolniuk kell.
Én annak idején az összes gyerekemnek kitapostam a kollégiumot, a támogatásokat a várostól is, amit egyetemistáknak adhatnak. Amikor kicsik voltak, az összes szóba jöhető támogatást, kedvezményt igénybe vettem, és sehol nem szóltak előre, hogy "hé tesó, van ilyenünk, gyere odaadjuk". Ezt kérdezni, kitölteni, igényelni kellett.
De mondhatod, hogy ez egy titkos és nem tudja senki. Ott a képernyőkép, egyszerű Magyarisztáni kérdés és az első találatban a megoldás, én ezt úgy értelmezem, hogy azért annyira nem titkos dolog ez. Azt belátom, hogy van aki tud kérdezni és van aki nem, de nem azért mert hülye, egyszerűen nem erre jár az agya, nem így szocializálódott. Erre sajnos nincs megoldásom még elvi síkon sem.
Régen, lehet, erre mondták a közmondásfaragók: mindenki a saját cseresznyéjének a kovácsa. Vagy magad uram, ha szolgád nincs. (Ezt mondjuk másra, de ide is jó...)
Egyébként szerintem pont miattad hoznak ilyen idióta rendelkezéseket mert jelen esetben is csak benned merül fel azonnal az hogy a gyerek nagyobb értékü motorját a szülő el akarja sibolni😆
Bezzeg a lakásmaffia meg az idősek átbaszása mehet simán csak a családon belül gyanus bármilyen tranzakció 😁
És nem, nem akarok utánna nézni minden egyes szarás előtti ügymenetnek aminek simán működni kellene. Normális országokban. Ha egyszer egy hivatalos okirattal a nevére kerül valami már az is botrányos hogy más rendelkezik felette. Jelen esetben én. Inkább azt nem kellene engedni hogy pár éves gywrekekre ingatlanokat irassanak. Na ott nem tiszta valami sok esetben.
Bazmeg, tudtam hogy te ebben is kurva okos leszel és simán tudtad volna😅
Az a baj pont ilyenekkel akadok össze az intézés során.
Mi a faszt nem értesz azon hogy az előző vásárlásnál nem kellett semmi ilyesmi most meg 1280000 nat tudnom kéne.
Ne hülyéskedj... az eladó elad valamit, miért kéne mondania, hogy mi vár a vásárlást követően?
De a helyzet fura, te elvárod tőlük, hogy szóljanak, de te nem nézel utána, hogy egy jogilag korlátozottan cselekvőképes hogyan szerezhet tulajdont?
Az összeg mértékéről is vitatkozhatnánk, kérdés, hogy képes vagy-e belátni azt, hogy ez az összeg neked, esetleg nekem, vagy tök szar állapotban lévő családnak mást- és mást jelent? Pláne a 10 milliós határ?
Hülyeségeket beszélsz... senki se vesz el semmit gyámügynek csak bele kell egyeznie, és bele is egyezik mindig.
Tudom, hogy nem látod, de azért lediktáltam 😁
Ja, és te holt biztosan tudtad volna, gondolom.... mert rajtad kivül senki. Akiket kérdezgettem azok se, ráadásul egyik ismerős ingatlant iratott gyerekre amit eladtak viszont a pénzt meg bankszámlára tett a gyámügy.....mekkora kibaszás, mert a másik lakást a tanulmányi helyén igy nem tudták megvenni.
Ugyanez leforditva ide. Ha ne adj isten a gyerek a kapott, spórolt, dolgozott pénzén vett motort egy másikra cserélné aztán a régi árát a gyámügy elvenné higy az állam használja és elértéktelenítse 18 éves koráig, kurvára ríva fakadna hogy se motor se pénz. Tulajdonképp ez szabadrablás.
És akkor ezt miért nem mondja senki, kereskedő (mert onnan van) eredetiségvizsgán, ügyintéző bárhol, biztositó mert ugye kötelezöt is kötni kell rá aznap.
De most komolyan. A mai világban ez akkora összeg? De mint mondtam ha tudom ennyi van rajta és hopp, máris fasza minden. És ugyanugy megkerülhetem.....na mindegy, ezt se akarod érteni csak a rögöt kötöd. Ez ebben a formában egy népszopató baromság. A jogalkotó mondjon egy ingatlanügylethez kötést vagy egy 10 milliós vagyoni értéket. És azt se féléves intervallumra. Mert igy rőhejes.
Magadból indulsz, magadra szeretnéd íratni a jogszabályt?
A jogalkotó nem ezt teszi, ő általánosságban fogalmaz és alkot. Te ezt mondod, a másik meg, hogy a nagymama adta rá a lóvét és megígértette, hogy nem teszi pénzé soha. Te is tudod, ez nem működik.
Elolvastam - kissé felületesen igaz - így miért ne érteném?
De te sem pontosan, hiszen akkor látnád, hogy a konkrét összeg 2023-ban volt annyi biztosan 8de akár most is), hanem mindig egy vetítési alap meghatározott számú többszöröse, azaz ha nő a vetítési alap, jelen esetben a "szociális vetítési alap", akkor bizony az értékhatár is változik, ami felett más eljárásban írathatod a lurkóra a járművet.
nekem a hátsó fékpofák még azok amivel vettem
Az első betétet tárcsástól 100 ezer(óra szerinti méter) alatt cseréltem
a másikat meg nem túl régen aztán a 300 ezer már benne van az órában
De szerinted mi különbség van, ha egy Bentley-t veszek neki, vagy utolsó faluban örököl egy nadrágszíj telket, mondjuk a huszada értékben, mint az autó.