Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Várható volt. Egy elektromos autó 4-5 millióval több mint egy hasonló kategória fosszilisből. Ha nincs támogatás vagy más megtérülési lehetőség nem fog kelleni.
Tudom, én már nézegetem. Sajnos nekem is a buta SMA inverter van, nos az SMA gyárt tárolóhoz invertert, ami tulképp egy a meglévőhöz hasonló cucc és közel annyiba is kerül. Most azok járnak jól akik már teljesértékű smart invertert vettek, nekik csak az akku fog kelleni.
akku hegyek kellenének, háztartásonként 10-15kwh kb elég is a napi felhasználásra
persze csak fűtési szezonon kívül műlödne
amúgy a múlt héten már lazán vitte volna a háztartásunkat a napelem ha lenne rendes akkum, mert a mostani elég karcsú+ hideg helyen van és még karcsúbb mint nyáron
aztán lesz akciós akku+ hozzá másik inverter
bele fog kerülni 2,5 millába, de csak mert akciós 😄
Ettől sokkal faszántosabb lesz ha a napi árszabást vezetik be. Lesz napi három árszabás (lassan ugye mindenhol már smart mérők vannak felszerelve, napelemhez mindenképp, sim kártyával-tehát nem gond a tarifaváltás sem) Délelőtti a legolcsóbb adni is venni is, akkor termel majd a napelem, aztán lesz az esti meg mondjuk egy reggeli csucs ami jó drága lesz de akkor már sokat nem fog hozni a napelem, meg lesz a köztes időszakokba még valami mondjuk éjjel egy harmadik árért. Aztán napközben termel majd mint állat a napelem, de a ház fogyasztása minimális mert alig van otthon valaki. Jó olcsón betermelünk plusz szállitás. Estére haza ér család apraja nagyja, bekapcsolnak minden létező dolgot mert főzni mosni takaritani kell meg látni, plusz tévézni de ekkor már kevés vagy semmi lesz a betrmelés. Tehát venni kell drágán plusz szállitás. Aztán ezzel már senkise fog jól járni. De egyelőre még csend nyugalom békesség, az is lehet hogy kiharcolják ne legyen gyökeres változás 24-ig.
De az szintén unios direktiva volt, hogy a lakosság becsábítása a telepítési rendszerbe nem örökkévalóság, csak a kedvet meg kell hozni hozzá. Aztán a meglévő remdszereket már ugyis fenn kell tartani, meg kevesebb lesz igy az energia költsége a háztartásnak mintha egyáltalán nem lenne. De a megtérülési idő megfog nyulni rendesen.
Megpróbálom egyszerűen elmondani.
Van egy hálózat,okos emberek kiszámolták mekkora termelés,szállító kapacitás (trafók,vezetékek stb) kell,télen-nyáron-légkondival,fűtéssel stb,és van egy napelemmel termelt mennyiség.Régen kevés volt,nem volt gond.
Egy ideig lehetett kiegyenlíteni de olyan mértékben tolódott el egy nyári napon hogy ettől már a trafók is izzottak.De nem is ez a legnagyobb gond.
Hanem az hogy ini termel mondjuk 100 forintnyi áramot,az amikor leadja mondjuk juliusban akkor neki nem kell mert nem tudja elfogyasztani.Mondhatnánk nem gond csökkentjük a nem környezetkímélő kapacitásokat mert hát a napelem zöld és termel mint állat,hisz mindenki napelemet tesz fel.
Ja,de télen meg éjjel egykor ininek kéne az áram amit juliusban leadott mer a légkondi nyomatja a fűtést ezerrel,meg a napelemesek fullban.
Na akkor meg mibű,éjjel,télen?Kéne az a kapacitás csúnya fosszilisből amit leszanáltunk.
No szóval gyakorlatilag mostanra jutottunk el hogy gyakorlatilag két hálózatot kéne üzemeltetni.Ami pénz,sok pénz.Nem fedezi a költségét ini áramjának az árkülömbözete.
Ezért lecsapták a szaldót.Oszt ennyi.
Az kevés lesz. Ha annyira tultoljuk unios nyomásra mint a németek itt is ugyanaz lesz a gond. Adott időszakokban akkora megtermelt mennyiség amit az ország képtelen felhasználni, viszont a nemzetközi kooperációs kapcsolat miatt a vélhetően hasonló adottságokkal rendelkező környező országok sem fognak tudni mit kezdeni a plusszal. Aztán jól belengetik a kooperációt és majd jól kibasz területeket itt-ott egy időre.
mert fogalmuk se volt arról hogy ez hogy fog működni
plusz úniós pénzeket is osztogattak nem csak az állami pénzt
amúgy remekül működött egészen addig amíg alig volt napelem
és remekül fog működni ha a régi szar trafókat kicserélik faszákra+ lepakolnak jó sok akkut hogy az áram(mennyiségi) ingadozásokat kiküszöböljék
ami nálunk 50 év lesz...
Ez megint hosszu. Nem olvasom végig. Unios elvárás plusz amit irtam a megujulóarányait célszámokban el kell érni adott évszámig és a lakosság telepitése is beleszámit ebbe a számba.
Tehát gyorsan olcsón az állam helyett megvalósul a célérték
Ezt is elmondom mert nem értesz hozzá:)
Szóval.egyrészt mert unios elvárás volt, másrészt meg mert évszámokhoz kötött százalékokat kell elérni a megujuló áramtermelés terén. Nos, mennyivel olcsóbb és könnyebb ezeket a számokat elérni ugy, hogy a lakosságot is belevonják az egyébként amugyis uniós elvárás teljesitésébe? Alig kerül pénzbe az államnak a visszatérülő áfa révén közben a lakosságot is könnyen meg lehet győzni. Két legyet egycsapásra.
jó akkor dugjátok össze a fejeteket és közösen találjátok már ki, hogy akkor miért szólt ez minden csapból állambácsi részéről, hogy napelemet telepítsenek az emberek és miért adták vissza az összköltség felét mindenkinek? Gyakorlatilag miért volt ez célja az államnak, hogy sok pénzt erre elherdálva elterjesszék majd rájöjjenek, hogy szar az egész? 20 db házon nem lenne napelem ha az állam ezt nem kapacitálja, napelem parkból meg lehet, hogy egy sem(kezeit széttáró) Ha nekem a napelem felét nem fizeti ki az állam biztos nem lenne ha a villanyautó harmadát nem fizeti ki akkor tuti az sem lenne az,hogy ennyi napelem meg vellanyautó van az országban az majdnem mind az állami beavatkozás eredménye(kezeit széttáró) Aki meg azon károg, hogy milyen igazságtalan ez a szaladó elszámolás az kizárólag mind az a balfasz aki ezt nem lépte meg vastag állami támogatással időben(órát nézegető) Én nem károgok rajta mert adtak valamit amit köszönettel elfogadtam, most meg hátradőlve röhögök azokon fröcsögőkön akik, most jöttek arra rá, hogy elbaxták(kezeit széttáró) Az állam ezt nem tudta akkor, hogy a nyári többletárammal majd nem fog tudni mit kezdeni? Vagy nem tudta mennyi ilyen napelem lesz majd? De hát mindre Ő nyomta rá a bélyegzőt, hogy mehet egyenként mvm néven ráadásul sejtésem szerint nem is úniós támogatás volt(kezeit széttáró) Ehhez mérten a táblázat amit egyszer arról linkeltetek, hogy a villanyos áram ami felhasználódik az országban miből termelődik meg évről évre egyre több helyet foglal el a napelem. az az áram amivel te nyáron hegesztesz nagy valószínűséggel az én napelemem pozitív hozadéka 😅 Lassan ott tartunk, hogy a teljes országos áramfogyasztás harmadát a napelemek termelik, semmi esetre sem a kiskörei erőmű,vagy a soha el nem készült bős nagymarosi projekt(fetrengős)
Úgy sajnállak,szerintem verd le a tetőről azt a szart.
Csak kérdezném hogy ki a bánatos faszomnak adja el a többlet áramodat amikor nyáron mindenki többletet termel. Nincs kinek eladni. A többletedet paks fűti el, mert nem fér el a hálózatban… nincs hova menjen a többlet áramod. Napi elszámolás lenne a tuti. Ha jól tudom az osztrákoknál is ez van. De a havi lenne a minimum.
értelek akkor ez mitől volt még is annyira jó, az államnak, hogy éveken át promótálták meg felét még ki is fizették sok sok milliárdot erre elbaszva? Biztos azért, hogy annyira szar legyen nekik valószínűleg áfát is azért szednek(gondolkodós)
Ja, még mielőtt elveszted a fonalat, a szállitó és a kereskedő nem ugyanaz. A szolgáltató volt jófej eddig, hogy az energiaszállitásért egy vasat nem kért. Mielőtt még azt gondolod ez is ingyen van mert ott a drót az utcán ez tévedés. Az áram mozgatása ugyanúgy kopással karbantartással meg mostmár emiatt fejlesztéssel is jár mintha csak autóval vinnék.
Jóleszaz......ha nem túl nagy ugyis elhasználod lazán. Utóbbi időben meg már nem is engedtek túlméretezett rendszereket.
Ezt kibaszottul rosszul látod. Amit te megtermelsz eladja az igaz, de amit visszaszedsz azt meg erőművekkel kell megtermelni ráadásul a te megtermelted be kell illeszteni a menetrendbe, adott esetben nem is kell, megy tovább nagyobb veszteségekkel. Aztán a ki be termelésnél nem az a probléma hogy adjátok veszitek a villanyt, és te megtermeled nappal mondjuk 14 forintért este meg veheted vissza csúcsidőben 70-ért, hanem hogy a szállitási költség ami elég tetemes oda vissza fizetendő ha adod ha veszed. Máris veszteséges lesz a termelés és ahhoz még nem is kell annyira hülyemódon számokgatni mint neked az ingyen dolgaid
Mert anno tavaly már baszogatott a fundamenta hogy kell a számla,ha nem ugrik egy csomó pénz.Így egy hátsó műhelygarázs helyett lett napelemrendszer,mert a szomszéd akadékoskodása,a faárak és egyébb építési költségek miatt elszállt az ára egy ilyennek.És tavaly meg úgy tünt nem csúsznak a napelem telepítéssel,és nem vezetik ki a szaldót.Még bennevagyunk,van rá engedély is,épp nem csúsztunk ki,de az építő alvállalkozó most toppant be hogy akkor jönnének.
ha számolná a ki be jövő áramokat és úgy fizetnék nem lenne szarabb hisz még többet is termelek 1 évben valamennyivel mint amit felhasználok. Tehát a mérleg valamennyire pozitív lenne úgy is. A havi elszámolás meg igazságtalan hisz az én nyári többlettermelésemet a szolgáltató eladja pénzért másnak pedig az az én áramom. A szaladó nem jófejség amit adok annyit kapok ez a korrekt. (kezeit széttáró) tehát a havi elszámolással qvázi meglop az állam(kezeit széttáró)
😂 miért nem 2 év múlva akkor lenne legalább 15 milla(fetrengős)
azt fogd fel hogy ez csak azért van mert a szolgáltatód "jófej" és amit termelsz júniusban azt felhasználhatod decemberben
ha havi elszámolás lesz akkor már sokkal szarabb lesz a helyzeteés valljuk be a havi elszámolás is sokkal jobb mint ha számolná a ki-be jövő áramokat és úgy fizetnél
Azt azért tegyük hozzà hogy a hülyéknek mindig szerencséjük van… ugye itt vagy te is példának :D

Én most jutottam el oda hogy lenne pénzem építeni, de nem tudok belekezdeni mert hirtelen olyan drága lett minden, hogy baszhatom a napelemet ha nincs mire felrakjam.
Ha számolunk inflációval és mindennel akkor is te mèg fele de lehet harmada pénzből össze tudtál rakni egy házat mint én most.ugyhogy rohadjatok meg mind akik ezelőtt 10évvel vettetek házat 😂
Nelegyen,holnap szerelik. 😆
értem én, hogy miket írsz na én nem ilyen vagyok. Nekem a a napelem üzemmérete az akkori háztartási fogyasztáshoz lett optimalizálva. Az akkori 23 ezer ft-os villanyszámlához éves kw-ban. Az inverter viszont egy nagyobb kapacitású lett, ha esetleg plusz fogyasztó kerül a háztartásba akkor még napelem táblák felszerelésével lehessen növelni a termelést. Jött még, hozzá egy kis energiaigényű villanyautó és az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy még ezt is bírja a a felszerelt rendszer. Nem fogok azért merülőforralókkal nemlétező medencéket fűteni mert szarásig van áramom 😅 Mert nekem nincs szarásig áramom 2 év alatt nagyjából 1000 kw pluszom van(kezeit széttáró) Ellenben a szomszédnak 2* akkora a rendszere mint amennyi a fogyasztási igénye. Mondjuk Ő még régebb óta felrakatta a rendszert neki akkor került mindenféle támogatás nélkül 2,5 millába a dupla akkora rendszer mint az enyém. Persze akkor 2,5 misi az olyan kb. mint ma 5. De arányaiban még így is olcsóbban jött ki mint ha ma kezdene hozzá(kezeit széttáró) Akkor is azt mondom aki nem lépett időben az már jóra ne számítson(gondolkodós) Persze ez nem csak a napelemre meg vellanyautóra igaz hanem mindenre is.