Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

mondjuk nem véletlen, hogy nekem a az ültetés max a tujáig terjed lakóövezetben 😅 Vagy az vagy semmi 😅
Amiről te hablatyolsz, azt véghasználatnak hívják. Mindig pásztákban történik a vágás, hogy a kiközelítő traktor egy irányból be tudja vonszolni a sarangba. A fennakadt fa levétele szintén egy külön fejezet. Van amikor megcsinálom ,hogy a tő felől méteres részekben a levegőben feldarabolom és úgy lecsúszik, de sokkal baleset veszélyesebb, mint levonszolni vagy lecsörlőzni. Mindig közelítő gép v a ló ami biztonságos ilyen helyzetnél. Régebb óta nem vállalok már erdőt se tűzifa ,se ipari választékot vágni mert egyszerűen kibaszott unalmas és fárasztó, de ez a gyakorlati része sztem azóta semmit se változott.
talán egyszer meg kéne próbálni lehet az is megy 😅
Hát nálunk édesapám mániákus faültető volt. Legény korában ami ingatlanba megfordult mindenhová bőszen ültette ezeket. Én meg gyerek korom óta tüntetem el. Nyárfák, diófák, gesztenyefák, óriás cseresznyefák(fejét fogó) Az Ő akkori szórakozásaiért mindig én kockáztatok 😅
Nyaralóba 9 db nyárfát ültetett a 70-es évek elején. 2000 körül jött el az idő ezeknek a bűnöknek az eltüntetésére 😅 Persze közvetlen kerítés mellé. Szóval az akkori 20-25 méter magas nyarak akár a szomszéd akár a mi nyaralónkat is összetörhette volna. Egy akkori haveromnak volt egy ismerőse aki foglalkozott veszélyes fák kivágásával. Ügyes volt a gyerek mászott mint majom a banánfán. 😆 Ez a sokat emlegetett "alpinista" felszerelés abból állt, hogy heveder, kötél, kitolható aluminium létra meg mászóvasas démászos bakancs 😆
A 9 fát 6 óra alatt tüntettük el 3-an, úgy, hogy gallyak összevágva, rönkök kazánméret. Akkor kért a srác 12 ezret a műsorért ami akkor nem volt kis pénz de a mostani 20 ezer ft/fős óradíjaktól messze menően elmarad(kezeit széttáró)
én egyrészt hülye vagyok megjegyezni a sorrendet, másrészt meg az ujjak pozícionálásával is voltak gondok
plusz a 2 kéz ujjait nem tudom egymástól függetlenül használni
pl 2 csavart-anyát ki(be)tekerek 1-1 kézzel de az nem meg hogy az egyik kéz kitekeri a másik meg be
😆
hát ettől azért messze átgondoltabban kell bontani a fát aki csak annyit tud, hogy ne maga alatt vágja a fát annak tuti reszeltek 😅
Először is vannak fafajok amik hasadnak. Elég ha félig bevágod és előjel nélkül azonnal. Rögtön meghalsz ha a 3 mázsás ág elreccsen. Szerencsére a fafajok nagy többsége mutatja magát és elkezd lassan hajlani.(kezeit széttáró)
Pedig az konnyu, nekem is van, tudok is, csak nem szeretik hallgatni.
A titka az, hogy a megfelelo billentyut a megfelelo sorban nyomd le.
biztosan kell hozzá az is de azt a fajta melót eszetlenül nem lehet csinálni mert akkor van baj 😅
Hát tarvágásnál egyszer kivinnélek tudnék mutatni érdekes dolgokat 😅 nyilván veszélyes fák kivágása épületek közül vagy egy erdei tarvágás nem említhető egy lapon. (kezeit széttáró) Mondjuk ott sem mind1, hogy tarvágásról vagy gyérítésről beszélünk(gondolkodós) Amikor még fent van a 3*3 méteres hálóban a fa nem tudod elkerülni, hogy ne döntsd a másikra. Aztán kombinálódik ha vegyeserdő, mondjuk ha van egy 30-40 %-os elegyed pl.alföldön nincs sok fafaj 😅 ott a nyár alól előbb kijön az akác. Mondjuk az 1 ő lépés mindig a kiközelítő utak létrehozása. A traktornak be kell tudni menni. Tűzifa erdőnél ahol nem számít a tőrzs és adott a feltétel, mert mondjuk a 40 éves telepítés első generációs és hálós még a szerkezet simán van olyan brigádunk ahol behajkolnak 1 sort majd a szélsővel kidöntik az egészet borul mint a dominó 😅 Érdekes látvány amikor 150 méter hosszan elborul egy sor fa 😆 Persze második generácionál amikor sarjról jön fel ilyenre már nincs lehetőség(kezeit széttáró)
Én előbb tanultam meg órákat szétszedni mint írni
Gyerekként mindent is szétszedtem
Utána már többnyire össze is tudtam szerelni
Ami fura hogy zongorázni képtelen voltam megtanulni
Ezen kívül kb minden más megy 😄
Mindeni favago, virologus, atomfizikus, napelem telepito, mikor mit kivan az adott helyzet.
én régebben elég sok fát kivágtam, nagyjából meg tudom ítélni mit hová lehet dönteni
Plusz azért van annyi rutin hogy ha nem is pont arra görbült a fa amerre dőlnie kellene hogy lehet rásegíteni
De lehetnek hibák, pl egyik akácot rádöntöttem a másikra hogy az majd kicsit lassít rajta aztán annyira lassított hogy fennakadt.....
Baszott eltörni az az ág amire azt gondoltam simán elroppan
nem, de nem is ingyen esznek - én fizetem helyettük. igazából nekik adom azt vissza, amit ln az ő korukban mástól megkaptam, és ők is majd egszer fizetik a másét.
Ha neked bármi is ingyen van, akkor azt is loptad 🤔
bocs, ha nem érted... 😃
....mert ahhoz már a szerkocsiból swarcba hazavitt fűrésznél több kéne...
igen, valljuk be, sok nagy gondolkodó neve fennmaradt, favágóé viszont alig 😁
annyit kell tudni, ne magad alatt vágd! 😅 Emelőkosárból meg még ennyit se...
"Aztán asszony+ gyerek húzta kötéllel én meg vágtam a láncfűrésszel"
Na ez nálunk is így volt 😊 de úgy elrántotta őket minta ott se lettek volna 😂 😂 😂
Kicsit bénábbak vagyunk oda kis családom 😂 😂 hhhuuuuuuuuuuu mondom kezdhetek előröl mindent
Általában várni kell rájuk (legyen az bármelyik csapat) pár hónapot, mert sok melójuk van. De volt régebben a ház előtt egy kb. 40-50 éves platán. Azért pár napon belül jöttek, mikor említettem hogy nem kell ez ide. 😸
Mi a döntést nem,az elszállítást szoktuk anyagárba,ha olyan a fa.Viszont mi tuskomarással nem szarakodunk.
Egyébként ez a cég mindenféle bérmunkával foglalkozik,azért a svájci hegyekbe ennek van létjogosultsága.
Szerintem nem annyira közel, hogy megadjam. (ujjával nemet mutató) 😹
Fene tudja
Én nem becsülném le ezt a melót, mert nem nehéz hibázni
De úgy voltam vele hogy cserepem van egy raklap plusz, csatorna már úgysem az igazi szóval ha elveszik abból a pár százezer ből amit kérnének lazán megcsinálom a kárt
ami dönthető, azt szoktuk kivágni az anyagáért, ha egyébként van benne rendesen faanyag
hol is lax? ha a közelben már kellenek is a telószámok 😅
van egy haverom, akit el szoktam hívni segíteni. ő szokta mondani, hogy ehhez a fajta favágáshoz nem ész kell, hanem szerencse