Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Tele van a fórum sommelier-vel ! Hogy ehhez is ilyen szinten értetek ! Le vagyok nyűgözve , pedig 1983-ban ittam utoljára alkoholt szakmunkás ballagásomon ! 😇
Pöribe jó.
De,pont mint a bmw,te hoztad fel anno példának a bock bort.Szóval igen,ugyanaz mint a bmw,van belőle prémium meg olcsó a multiknak.
Bentley egy szar,BMW kell.
Hát a kenyér minimum hajdinás.......
én az aszútól kb hányingert kapok, az édes szamorodni még elmegy, de azért se rajongok
mostanában elég korlátozott ez a hozzáadott dolog
amúgy aminek neve van az mind rendes bor
aminek valami fantázianeve van pl "koccintós" na ezek a pacsmag borok, de ezek is szőlőből készültek csak palackozás előtt le vannak butítva
mostanában felénk is egyre több minőségi szőlőt ültetnek, a nagy tömeget adó szar szőlők egyre kevésbé divatosak, sajnos a rendes szőlőért se igen akarnak több pénzt adni, de egyre több kisebb borászat értékesíti a saját szőlőből készített borát
egy ismerős meg szőlőből készít mindenféle dolgot, lekvár, befőtt, ízesített bor(pl bodzával) nehezen indul a dolog, egyedül a befőtt volt nagy siker azt elkapkodták hetek alatt
az ízesített bort is kezdik megszeretni, leginkább a nők
Én is jobban iszom a fehéret... az aszúkat (de azt nem győzöm lóvéval 😁) meg kései szüretelésűeket, abból több kedvenc is van. Mostanában meg rajnai rizlingeket.
Én Carcassonéban ittam nagyon finom vörösbort. Ott a száraz bor száraz volt. Nem folytott, nem az a csersavas le nem tudom írni milyen íz. Azt mondta a mami akinél voltunk hogy ez egy helyi, egyszerű bor. Na hasonlót sem tudtam itthon kóstolni sem. Akiknél én voltam borászok, mindegyiknek búvár bora volt.
Lehet a cukortartalom miatt, mert édesebbek de a fehérekkel sokkal jobban elvagyok, száraz fehérrel is.
Egyszerű ez: a mi éghajlati viszonyunknál a vörös szőlő nem tud annyira cukrosra érni, hogy édes bort lehessen belőle csinálni. Igy hát tesznek hozzá kis ISO cukrot 😅 ha eccer édes vörös kell a népnek 😅
Spanyol, portugál, dél-Olasz nem gond, ott van elég napsütötte óraszám.

U: nálunk Kaló csinált Turán aszút, de abból nem jut mindenkinek.
http://www.europaiborlovagrend...
felénk az egyik borászat zweigelt néven adta a félédest kékfrankos-zweigelt volt a félszáraz, a kékfrankos meg a száraz. gondolom kékfrankos volt a zweigelt is mert felénk szerintem egy zweigwlt tőke sincs, meg amúgyis annak is a kékfrankos volt az apukája......
namármost amikor még a tartályban volt akkor a félszáraz teljesen jó volt, biztos vagyok hogy volt benne hozzáadott szirup, meg nem is volt nagyon erős 13as környéke de nagyon eltalált folyóbor volt, az íze is fasza volt, színe is. leteszteltem és nem forrt-ecetesedett meg még darabban sem, nem volt törött-csíkos-stb, hűtőben kupak nélkül akár fél éveket is bírt de kint a pulton is elvolt hónapokig
nem mondom hogy a yacht klubban is sikert aratott volna, de a "műtrágyás" borokhoz képest, egy nagyon nagy minőségi ugrás volt
mostanában nem tudom milyen borokat csinálnak, amióta nincs ásványvíz meg üdítő palackozás azóta nem jártam ott szerelni
hogy ne csak a levegőbe beszéljek, itt van mutatóba 😁 na ezek édesek...
Édes-félédes vörös nem létezik (legalábbis a teszkóban nem kapsz) amit itt úgy árulnak, az cukrozott moslék.
Ha nem jön be a testes vörös, van még 3 lehetőség: 1) Sangria, a spanyolok itala, az narancsos-félédes, kicsit csajos, de finom. 2) portói, de az elég drága. 3) Madeira, az is likőr jellegű vörösbor, ezt az ucsó kettőt nálunk nem árulják a marketekben. Borboltban kapsz.
A vörösbort illik dekantálni, ami annyi, hogy kinyitod az üveget, és vársz vele negyed órát - mert gondolom dekantáló kancsód nincs 😅 meg ne legyen túl hideg.
románoknál van a bucegi sör, az régen kb a legolcsóbb volt mégis iható
pár kettestettel vettünk már... először csak azért erre esett a választás mert egész vastag, erős pet palackban volt amiben másnap tudtunk vinni pót benzint
utána meg már egy rituálé volt az esti bucegi
én nem szeretem a sört, amióta nem voltam erdélybe motorozni nem is ittam egy kortyot sem
borban csak a vöröset iszom meg a félédes-félszáraz(inkább a félszáraz) vonalon de inkább azt ami könnyebb, ezek a nagyon testes száraz borok még a szart is belekeményítik az emberbe
Ha lesz időm megbontom, megkóstolom. Ha olyan mint sejtem, neked adom karira a maradékot 😂
Nyilván a vörösbort se szeretheti mindenki Én meg például olcsó sört nem bírok inni... szalon sörtől valószínűleg hánynék
Az fel sem merült benned hogy nem csak egyfajta bock van?
Iható jó átlagos minőség nem okoz csalódást
Mily szerencse, hogy én, ha már jól érzem magam, akkor nem vágyok többre. Ehhez csak az kellett, hogy alulról jöjjek és tudjam értékelni, amim van. A több persze jobb lenne, de a rizikót és a szabadidőmet párhuzamba tudtam állítani a bevételeimmel.
" ahol harom szamjegyunel rovidebb arcedula nincs"
Bocsanat, elfelejtettem mondani, hogy angol fontban ertendo.
Nem tudom, lehet. Ennyire nem vagyok jaratos penzesproli korokben. Bar az ex-fonokeim ketevente cserelgettek a Porsche-kat, evente a Macbook-okat, csak olyan helyrol ruhazkodtak, ahol harom szamjegyunel rovidebb arcedula nincs es sutemenyes tanyer meretu Rolex-szekkel a karjukon hadonasztak a jol lathatosag erdekeben, nem erintkeztem veluk. Igy is refluxos vagyok idonkent, hat meg akkor...
A többi már túlzás lenne. Esetleg a zsebben egy Bentley kulcsa?
Csak egy? :D
...amelyikkel keni, azon a csuklón van egy Rolex, az így jó?